Dodaj do ulubionych

Uchwały Rady Miasta

18.07.12, 09:18
Zajrzałam dzisiaj na ząbkowskie BIP i znalazłam uchwały w mojej ocenie dobre:
1. na temat gospodarki smieciowej w mieście od lipca 2013:
bip.zabki.pl/uchwala-nr-xxix-238-2012-rady-miasta-zabki
bip.zabki.pl/uchwala-nr-xxix-240-2012-rady-miasta-zabki-1
2.woda i ścieki nie drożeją - uff a juz sie bałam:) :
bip.zabki.pl/uchwala-nr-xxix-231-2012-rady-miasta-zabki
3.w zakresie utrzymania zieleni na terenie pasa drogowego dróg powiatowych w granicach administracyjnych Miasta Ząbki - więc jest nadzieja, że będzie czyściej i estetyczniej - oby:
bip.zabki.pl/uchwala-nr-xxix-228-2012-rady-miasta-zabki-1
Obserwuj wątek
    • kriis.borowski 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmieciowy 18.07.12, 11:18
      miastozabki.blogspot.com/2012/07/podatek-smieciowy.html

Super, na nieruchomości przy 155 mieszkaniach średnio za pojemnik 1100l płacimy 28zł, za 1100l pojemnika ze śmieciami segregowanymi - 18,5zł brutto. Obsługuje nas MPO. Miesięcznie średnio wywozimy 88/8 (pojemnik normalny/pojemnik z odpadami segregowanymi). Stosując prosta matematykę - za pojemniki normalne miesięcznie wychodzi ok 2500zł, za odpady segregowane - 148zł. Razem - ok 2650zł. Dzieląc to na liczbę lokali na nieruchomości - wychodzi na lokal ok 17zł. Radni w naszym przypadku zafundowali nam podwyżkę o 66% w stosunku do tego co płacimy...

Czy ktoś też mógłby porównać jak opłaty będą kształtowały się u niego?
      • robert8882 Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 18.07.12, 12:04
        Problem w segregacji.
        W moim przypadku segregowane śmieci stanowią 60-70% odpadów.
        Opłaty zatem na pewno nie wzrosną. Przypuszczam, że będzie nawet taniej.
        W mieszkaniach jak widać segregacja stanowi około 10% odpadów.
        Wszystko w rękach mieszkańców. Jeśli wywalają do jednego kosza, to będą płacić.

Zastanawia mnie natomiast ilość typów odpadów odbieranych regularnie:
        - odpady mokre (zmieszane)
        - odpady ulegające biodegradacji
        - tworzywa sztuczne
        - odpady wielomateriałowe
        - metal
        - szkło
        - ubrania i tekstylia oraz
        - papier
        Ale będzie worków... 8 kolorów
        oraz zapis że
        "Właściciele nieruchomości samodzielnie dostarczają do punktów selektywnej zbiórki odpadów odpady komunalne zebrane w sposób selektywny."
        Czyli że jak nie mam auta to muszę nabyć taczkę na worki.
        • kriis.borowski Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 18.07.12, 15:00
          Chyba się nie zrozumieliśmy, obecnie w naszej wspólnocie segregacja występuje (18,5zł za kubeł).
          Z uchwały rozumiem, że jeżeli odpady są zbierane w sposób selektywny (czyli są kubły na śmieci "normalne" oraz te do powtórnego przerobienia (szkło, plastyk, papier)) to stawka wynosi 28zł niezależnie od ilości i rodzaju odbieranych odpadów, i wg niej przeprowadziłem symulację. Nigdzie nie widzę kwoty per pojemnik.
          Gdyby było liczone w zależności od ilości rodzajów śmieci (czyli jeżeli śmieci "eko" to 28zł a w przypadku innych to 56zł) to w tym przypadku wyszłoby co najmniej 3x-4x drożej!.
          • etam2.0 Segredacja 18.07.12, 16:41
            kriis.borowski napisał: "Miesięcznie średnio wywozimy 88/8 (pojemnik normalny/pojemnik z odpadami segregowanymi)."

Sam podałeś taki dane - jeśli 88 pojemników to śmieci zmieszane a 8 pojemników to posegregowane (tej samej pojemności) to oznacza, że tej segregacji (prawie) nie ma.
            • kriis.borowski Re: Segredacja 18.07.12, 22:18
              Tak i tego nie neguję.
              Chodzi mi o to, że w nowej uchwale nie ma słowa o rozdzieleniu płatności w zależności od ilości śmieci "eko" i "normalnych". Jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale jak już napisałem wcześniej jeżeli segregacja śmieci jest (nie ważne czy wychodzi 1 czy 100% pojemników ze śmieciami "eko" do odbioru (100% wartość jest mało realna)) to opłata wynosi 28zł. Przy takich założeniach w podanym wcześniej przykładzie opłata jest 1,6x większa niż obecna :(
        • kriis.borowski Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 18.07.12, 23:05
          Jaka jest stawka dla odbiorcy "detalicznego" - chodzi mi o domki? Podejrzewam że większa niż w przypadku osiedli które mogą pozwolić sobie na ceny "hurtowe".

W tym artykule
          link
          znalazłem ceny z 2009 roku w Warszawie, załóżmy że takie obowiązują (choć to mało realne). Wynika z niego (z uchwały zresztą też) to że po pierwsze śmieciarka MUSI przyjeżdżać 2x w miesiącu minimum. Biorąc ceny po ok 21zł za przyjazd (powtarzam - ceny z 2009 roku!) opłata za miesiąc wynosi ok 42zł - także faktycznie "będzie taniej"...
          Nie biorę pod uwagę danych zawartych w artykule - że w 2009 roku średnia opłata za wywóz wahała się w okolicach 80 paru zł - wtedy oszczędność jest naprawdę duża.
          Jak dla mnie radni uchwalili sobie uchwałę tak, aby mieszkańcy domków jednorodzinnych płacili mniej... :( dużo mniej kosztem mieszkańców osiedli.
          • kriis.borowski Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 23.07.12, 13:23
            Jakoś widzę że nikt się nie pali z odpowiedzią odnośnie wysokości opłat za wywóz nieczystości dla domków jednorodzinnych... a szkoda. Czyżby płacili dużo, dużo więcej niż nawet ja wydedukowałem czy może nie płacą w ogóle i nie wiedzą ile...
            • e-olenka Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 23.07.12, 14:57
              kriis.borowski napisał:

> Jakoś widzę że nikt się nie pali z odpowiedzią odnośnie wysokości opłat za wywó
              > z nieczystości dla domków jednorodzinnych... a szkoda. Czyżby płacili dużo, duż
              > o więcej niż nawet ja wydedukowałem czy może nie płacą w ogóle i nie wiedzą ile
              > ...
              16zł za pojemnik 120l (firma Jurant), wywóz co 2-3 tygodnie +segregowane śmieci odbiór raz na miesiąc, więc dla mnie koszty niemal identyczne.
              • kriis.borowski Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 25.07.12, 13:44
                Dzięki za info, czy wychodzi prawie tyle samo? 2x16zł = 32 zł vs 28zł (nie licząc śmieci segregowanych)...
                Gratuluję też mega oszczędnego gospodarowania odpadkami bo do średniej trochę brakuje

Na naszym osiedlu przyjmując (założenia nierealne) że wszystkie mieszkania są zamieszkałe oraz zawsze odbierane są pełne kosze ze śmieciami - średnio jedno gospodarstwo domowe produkuje 682l śmieci (licząc 36kg = 240l wychodzi 102kg). Czyli blisko statystycznego 167kg miesięcznie dla 5 osobowej rodziny. A u Ciebie licząc te 2 kubły po 120l wychodzi ok 36kg.

"...Takie pięcioosobowe gospodarstwo produkuje w ciągu miesiąca 167 kg śmieci. Wszystkie firmy, których cenniki porównujemy, oferują 120- i 240-litrowe pojemniki na śmieci. Oszczędniej jest zamówić większy, w którym mieści się ok. 36 kg odpadów. Nasz pojemnik powinien być więc opróżniany cztery razy w miesiącu.

Ale to przy założeniu, że nie segregujemy odpadów. Ich sortowanie jest naszym obowiązkiem, a poza tym bardzo nam się opłaca. Z danych, które porównaliśmy, wynika, że kiedy rozdzielamy śmieci, tych zwykłych jest o 40-50 proc. mniej. Wystarczy więc, że śmieciarka tylko dwa razy przyjedzie opróżnić 240-litrowy pojemnik na śmieci zbiorcze i odbierze kilka worków z odpadami posegregowanymi.."
                • e-olenka Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 25.07.12, 14:03
                  Nie bardzo wiem co chcesz mi udowodnic.
                  Mam przed soba fakturę z Juranda za 3mce - kwota do zapłaty to 80zł czyli na miesiąc 26,66zł czyli bardzo porównywalne do 28zł, moja rodzina nie jest 5osobowa, a 3 osobowa, segreguje niemal wszytko co się da odsegregować (na pewno połowa jest segregowana), do kosza na smieci nie wrzucam powietrza :), czyli wszystko jest co może być zgniecione to jest zgniecione, uwierz mi że kosz waży na pewno więcej niz 32kg, jest bardzo ciężki.
                  • kriis.borowski Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 25.07.12, 14:12
                    Nic nie chcę Ci udowadniać, napisałem że jesteś w czołówce osób które produkują bardzo mało śmieci w stosunku do średniej z artykułu jak i do średniej z mojego osiedla, co się chwali.
                    Dodatkowo nie każdy jest tak Eko jak Ty, sądzę nawet że jesteś w mniejszości. Dlatego dalej stoję na stanowisku że kwota uchwalona przez radnych wzięła się z sufitu i jest bardzo krzywdząca dla mieszkańców osiedli. Przy wybieraniu do obsługi CAŁEGO miasta można koszty zbić bardziej niż np. w takiej 155 mieszkaniowej wspólnocie...
                    • e-olenka Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 25.07.12, 14:52
                      myslę, że co do ceny to masz rację, przecież to jest hurtowa obsługa miasta, teraz na mojej małej uliczce po śmieci przyjeżdżaja aż 3 firmy (czyli 3 razy koszt choćby paliwa i koszty ludzkie), gdyby była 1 firma na całe miasto, zabiera smieci o okreslonych porach/ dniach to powinno byc tanio, ale pewnie musimy złożyć się na tunel bo drogo wyszedł :).
                      No cóz mamy bardzo drogą wodę i scieki i pewnie będziemy tez w czołówce pod względem podatku śmieciowego :(.
    • rukwiak Re: Uchwały Rady Miasta 18.07.12, 12:25
      Może ktoś rozumie o co chodzi w:
      "2. Właściciele nieruchomości samodzielnie dostarczają do punktów selektywnej zbiórki odpadów odpady komunalne zebrane w sposób selektywny."

Mam to rozumiec tak, że mam płacić 2 razy więcej za odpady i jeszcze SAM je wywozić!?
      Czy to jakaś kpina i żart?
      • e-olenka Re: Uchwały Rady Miasta 18.07.12, 12:38
        rukwiak napisał:

> Może ktoś rozumie o co chodzi w:
        > "2. Właściciele nieruchomości samodzielnie dostarczają do punktów selektywnej z
        > biórki odpadów odpady komunalne zebrane w sposób selektywny."
        >
        > Mam to rozumiec tak, że mam płacić 2 razy więcej za odpady i jeszcze SAM je wyw
        > ozić!?
        > Czy to jakaś kpina i żart?

Jakos przegapiłam ten zapis, gdyby tak faktycznie miałobyc to totalna kpina
      • szeszol Re: Uchwały Rady Miasta 19.07.12, 10:10
        > Może ktoś rozumie o co chodzi w:
        > "2. Właściciele nieruchomości samodzielnie dostarczają do punktów selektywnej z
        > biórki odpadów odpady komunalne zebrane w sposób selektywny."
        >
        > Mam to rozumiec tak, że mam płacić 2 razy więcej za odpady i jeszcze SAM je wyw
        > ozić!?
        > Czy to jakaś kpina i żart?

Faktycznie dziwnie to trochę brzmi , ale chyba tak źle nie będzie.

Myślę, że ten punkt dotyczy sytuacji gdy śmieci "segregowalnych" mamy dużo a odbiór planowany jest np za 2 tyg albo mamy taki kaprys, żeby jechać. Wtedy sobie trzeba to zawieźć. Tak mi wychodzi patrząc na załącznik do uchwały, gdzie jednak jest napisane że odpady z grupy podstawowej (czyli także te segregowalne) są odbierane cyklicznie bez względu na ilość ( co takze jest napisane w §3 pkt 2)

Zresztą z tego samego załącznika wynika że odpady z grupy dodatkowej też mogą być odbierane z nieruchomości i nie trzeba ich wozić.

• etam2.0 opłata za gospodarstwo domowe / ilość gospodarstw 18.07.12, 16:45
      hmmm, sporo jest "hoteli pracowniczych" - dom "stodoła", duża powierzchnia, dużo osób; ciekawe jak będzie sprawdzana zadeklarowana ilość gospodarstw domowych w ramach 1 posesji?
      • robert8882 selektywna zbiórka (prognoza) 19.07.12, 08:51
        - miasto uchwala, że śmieci odbierane będą np w zlewni
        - gdy mamy jakieś worki pełne wieziemy je do zlewni (warto kupić gumową wykładzinę do bagażnika). Tam jest określone, czy śmieci są posegregowane czy nie, i naliczona jest właściwa opłata od każdego worka.
        - dodatkowo ponieważ na gospodarstwo przypada rocznie 1,5 tony odpadów, śmieci będą zważone, a ilość przypisana do rodziny
        - szczęśliwi po oddaniu worków wracamy do pracy pełni radości, że nie było kolejki (chyba że nie mamy auta, bo wtedy warto z taczką wrócić do domu. Nie będziemy przecież jechać z nią do stolicy... choć z drugiej strony i taczka może chcieć zobaczyć ratusz, czy metro)
        • e-olenka Re: selektywna zbiórka (prognoza) 19.07.12, 08:57
          robert8882 napisał:

> - miasto uchwala, że śmieci odbierane będą np w zlewni
          > - gdy mamy jakieś worki pełne wieziemy je do zlewni (warto kupić gumową wykładz
          > inę do bagażnika). Tam jest określone, czy śmieci są posegregowane czy nie, i n
          > aliczona jest właściwa opłata od każdego worka.
          > - dodatkowo ponieważ na gospodarstwo przypada rocznie 1,5 tony odpadów, śmieci
          > będą zważone, a ilość przypisana do rodziny
          > - szczęśliwi po oddaniu worków wracamy do pracy pełni radości, że nie było kole
          > jki (chyba że nie mamy auta, bo wtedy warto z taczką wrócić do domu. Nie będzie
          > my przecież jechać z nią do stolicy... choć z drugiej strony i taczka może chc
          > ieć zobaczyć ratusz, czy metro)

Uśmiałm się do łez, jeszcze sie opanować do końca nie moge :) 10/10
        • attiya Re: selektywna zbiórka (prognoza) 19.07.12, 09:37
          sugerowałabym, iż taczka - a takoż jej właściciel - mogą bardziej chcieć zobaczyć tego barana, co to wpadł na ten jakże jedyny w swym rodzaju pomysł i dlatego też bardziej niż metro, mogą zboczyć w stronę urzędu w ząbkach

naprwdę o niczym innym nie marzę jak o lataniu z taczką ze śmieciami w tą i z powrotem do zlewni
          • malutka.k Re: selektywna zbiórka (prognoza) 19.07.12, 11:09
            cytat ze strony UM:
            "Czy zapis „właściciele nieruchomości samodzielnie dostarczają odpady do punktów selektywnej zbiórki odpadów” oznacza, że wszystkie odpady należy samodzielnie dostarczyć do punktu?

Nie. Odpady z grupy podstawowej odbierane są z terenu nieruchomości, w taki sam sposób jak to wyglądało do tej pory. Punkty selektywnej zbiórki odpadów to dodatkowy sposób pozbywania się odpadów, w przypadkach gdy częstotliwość odbioru odpadów z grupy dodatkowej nie odpowiada naszym potrzebom. Jedynie przeterminowane leki nie będą odbierane z terenów nieruchomości tylko należy je samodzielnie dostarczyć do punktu selektywnej zbiórki odpadów znajdującego się w jednej z sześciu aptek w Ząbkach."
            • mdulniak Re: selektywna zbiórka (prognoza) 03.08.12, 15:47
              Moim zdaniem miasto wybrało nabardziej optymalna opcję. Opłata od lokalu jest uśredniona i najbardziej sprawiedliwa.
              Nie wiem czemu akurat uważa się, że opłata została tak skalkulowana aby mieszkańcy domków jednorodzinnych płacili mniej a mieszkańcy mieszkań byli poszkodowani? Każda rodzina zapłaci tyle samo. Czyli 4 osobowa rodzina w domu i 4 osobowa w mieszkaniu tyle samo. Chyba jest to sprawidliwe. Tym bardziej że w domkach ludzie naprawdę wydajnie segregują śmieci, co jest przecież jednym z głównych założeń nowych przepisów.
              • kriis.borowski Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmiec 03.08.12, 23:21
                mdulniak napisała:

> Nie wiem czemu akurat uważa się, że opłata została tak skalkulowana aby mieszka
                > ńcy domków jednorodzinnych płacili mniej a mieszkańcy mieszkań byli poszkodowan
                > i? Każda rodzina zapłaci tyle samo. Czyli 4 osobowa rodzina w domu i 4 osobowa
                > w mieszkaniu tyle samo. Chyba jest to sprawidliwe. Tym bardziej że w domkach lu
                > dzie naprawdę wydajnie segregują śmieci, co jest przecież jednym z głównych za
                > łożeń nowych przepisów.

Uważa się? To są fakty poparte fakturami a nie "najbardziej optymalna, uśredniona opcja"

Niestety jak mówi pan Wojciech Gut "ktoś musi te koszty ponieść" - pytanie czemu takie wysokie. Postaw się w sytuacji gdy za usługę płacisz x zł i wiesz że jest to optymalna opłata a tu nagle narzuca ci się opłatę za tą samą usługę 1,6x zł...

Po drugie, takie "promowanie" płacenia per rodzina/lokal nie będzie "motywowało" do optymalnego zarządzania odpadami (jeśli płacę miesięcznie to po co mam zgniatać butelki plastykowe, kartonowe pudełka, puszki, etc. przecież i tak te śmieci mi wywiozą...).

Po trzecie zaś w uchwale nie ma słowa o tym, że opłata jest uzależniona od śmieci danego rodzaju (segregacja) - wystarczy że zadeklarujesz że śmieci będziesz segregował i to wystarczy do niższej opłaty. Czy stosunek posegregowanych śmieci do nieposegregowanych będzie 5-95 czy 50-50 nie ma różnicy.
                • mdulniak Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 06.08.12, 12:14
                  Cały problem w sprawie gospodarki odpadami polega na tym, że każdy chciałby płacic jak najmniej. Nie da się. Opłata obecnie ustalona dla odpadów segregowanych to 8-10 zł od osoby w zalezności od liczności rodziny. Uważam osobiście że jest skalkulowana na uczciwym poziomie. Wiem, że godzi w mieszkańców osiedli, sama mieszkalam 20 lat w bloku i wiem, że oplata za śmieci była tam niska. Teraz mieszkam w malutkim domku i za śmieci płacę dużo, pomimo, że je segreguję.
                  Idea ustawy jest taka, że jeśli już ktoś wybierze opcję segregacji to powiniem te smieci segregować a nie udawać, że to robi. Segregacja śmieci jest ukłonem w kierunku środowiska i albo zgniatamy te nieszczęsne butelki i oddzielamy uczciwie poszczególne odpady albo udajemy że to robimy. Kwestia osobnicza. Ja ciesze się że w końcu na mojej ulicy pzostalych 10 sąsiadów wystawi w końcu śmiecie a ne ebędzie udawała że ich w domu nie produkuje a potem spali to nocą w piecu. I miło będzie przejść w końcu lasem bez obrzydzenia i patrzenia na śmieci porozrzucane wszędzie przez ludzi którzy nie mają ochoty podpisywać umów. Będzie opłata dla wszystkich. Po to aby było czyściej i mniej szkodliwe było powietrze nasycone oparami palonych smieci.
                  Juz jakis czas temu interesowałam sie ceną i w miasteczkach w których takie "podatki" już są stawka opłat jest podobna.
                  Cudów nie wymyślimy, można było liczyć od metrazu co wprawdzie byłoby bardzo korzystne dla mieszkańców osiedli mieszkanowych ale czy aby napewno bardziej uczciwe. Można tak gdybać. Fakt jest taki, że może za roku w Ząbkach zawalonych po pachy brudem i śmieciami będzie czyściej.
                  • kriis.borowski Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 06.08.12, 15:56
                    mdulniak napisała:

> Cały problem w sprawie gospodarki odpadami polega na tym, że każdy chciałby pła
                    > cic jak najmniej. Nie da się. Opłata obecnie ustalona dla odpadów segregowanych
                    > to 8-10 zł od osoby w zalezności od liczności rodziny. Uważam osobiście że jes
                    > t skalkulowana na uczciwym poziomie.

Czy chodzi Ci o opłatę 28zł od lokalu? Jeśli tak to ja osobiście uważam - i przytoczyłem dużo dowodów - że opłata skalkulowana jest niesprawiedliwie.

> Wiem, że godzi w mieszkańców osiedli, sama
                    > mieszkalam 20 lat w bloku i wiem, że oplata za śmieci była tam niska. Teraz mi
                    > eszkam w malutkim domku i za śmieci płacę dużo, pomimo, że je segreguję.

I tutaj włodarze nie popisali się negocjacjami bo jeżeli dla bloku mieszkalnego da się ustalić stawkę ok 17zł na lokal, to przy całym mieście powinno być dużo taniej...

> Idea ustawy jest taka, że jeśli już ktoś wybierze opcję segregacji to powiniem
                    > te smieci segregować a nie udawać, że to robi. Segregacja śmieci jest ukłonem w
                    > kierunku środowiska i albo zgniatamy te nieszczęsne butelki i oddzielamy uczci
                    > wie poszczególne odpady albo udajemy że to robimy. Kwestia osobnicza.

Zgadza się, ale takie naliczanie (per lokal) nie ogranicza naciągaczy, jak już pisałem wcześniej, czy się segreguje czy nie, czy stosunek śmieci posegregowanych do reszty jest 10-90 czy 50-50 nie ma to znaczenia... Sytuacja wygląda tak, że biedniejsze rodziny, które produkują mniej śmieci, będą musiały płacić za bogatych. Poza tym mieszkańcy zapłacą za wizyty "turystów" - czyli np. osoby wynajmujące "pokoje"

> Ja ciesze
                    > się że w końcu na mojej ulicy pzostalych 10 sąsiadów wystawi w końcu śmiecie a
                    > ne ebędzie udawała że ich w domu nie produkuje a potem spali to nocą w piecu.
                    > I miło będzie przejść w końcu lasem bez obrzydzenia i patrzenia na śmieci poroz
                    > rzucane wszędzie przez ludzi którzy nie mają ochoty podpisywać umów. Będzie opł
                    > ata dla wszystkich. Po to aby było czyściej i mniej szkodliwe było powietrze na
                    > sycone oparami palonych smieci.

Zgadza się, ale nie robi się takiego kroku kosztem jednej grupy społecznej, gdzie druga grupa społeczna "ma" z tego duże zyski. Jeżeli już - cenę "czystości" powinni ponieść wszyscy - czyli w realiach ząbkowskich - płacimy nie mniej niż płaciliśmy do tej pory... Mam nadzieję że wyborcy będą wiedzieli na kogo zagłosować. Temat na pewno wypłynie przed wyborami - bo jak wiadomo wyborcy mają krótką pamięć

> Juz jakis czas temu interesowałam sie ceną i w miasteczkach w których takie "po
                    > datki" już są stawka opłat jest podobna.
                    > Cudów nie wymyślimy, można było liczyć od metrazu co wprawdzie byłoby bardzo ko
                    > rzystne dla mieszkańców osiedli mieszkanowych ale czy aby napewno bardziej uczc
                    > iwe. Można tak gdybać. Fakt jest taki, że może za roku w Ząbkach zawalonych po
                    > pachy brudem i śmieciami będzie czyściej.

Na to liczę. Przy takiej podwyżce śmietniki powinny być co 100-200m regularnie opróżniane a nie walające się wokoło. Las powinien być lasem a nie wysypiskiem itd itp - ale moja wiara jest słaba.

Ciekawy jeszcze jestem na jakiej podstawie taka stawka została wyliczona...i kto będzie się zajmował obsługą wywożenia śmieci.
                    • mdulniak Re: 166% ceny za wywóz nieczystości- podatek śmie 06.08.12, 23:41
                      Kriis w wielu kwestiach przyznaję Ci rację, w szczególności miasto winne jest mieszkańcom wyliczenie kwoty od lokalu. Mnie ona za bardzo nie zdziwiła bo w innym wątku na tym forum posiliłam się - być może mało precyzyjnie - o wyliczenie stawki "od mieszkańca" biorąc pod uwagę roczny koszt wyliczony przez miasto na wywóz nieczystości i liczbę zameldowanych mieszkańców. Z tego co pamiętam wyszło blisko 8-10 zł od osoby.
                      Inna kwestią jest z góry określona stawka za nieczystości - tu miasto musi ogłosić przetarg, jeśli się nie mylę. Zobaczymy jak to wyjdzie. W każdym razie i tak oceniam system '"od lokalu" za sprawiedliwszy niż od metrów kw lub zużycia wody. Choć osobiście jestem za systemem "od osoby". W szczególności w przypadku lokali 1-2 osobowych.
                      I zgadzam się, że segregacja to powinna być segregacja. Zresztą w przypadku wielu rodzin troszkę trudno będzie udawać że się segreguje, bo na moim przykładzie widzę że 1 poj 120 l na 2 tyg wystarczy z wielkim trudem tylko w przypadku porządnej segregacji odpadów - obecnie na szkło, plastik i papier. Osoby "markujące" tą czynność nie zmieszczą się do pojemnika z nieposegregowanymi śmieciami przy założeniu że miasto zabierze je co 2 tyg.
    • marek_greda Uchwały śmieciowe w Ząbkach unieważnione. 05.09.12, 13:23
      Jak donosi radny Tomasz Kalata na swoim blogu tomaszkalata.blog.onet.pl/ uchwalone przez rade miasta uchwały o gospogarce odpadami w Ząbkch zostały unieważnione.
    • kriis.borowski ustawa śmieciowa - reedycja 27.01.13, 21:47
      Mam nadzieję, że Radni wezmą pod uwagę ostatnie zmiany w tzw. ustawie śmieciowej i jeszcze raz przeliczą koszt odbioru śmieci aby ceny dla osób mieszkających w blokach były bardziej realne i zbliżone do obecnie obowiązujących.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13300760,Smieci_przeglosowane__w_domkach_drozej_niz_w_blokach_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka