Dodaj do ulubionych

szkoła rodzenia

26.08.12, 20:21
Od niedawna mieszkam w Ząbkach. Obecnie jestem w ciąży i mam pytanie do mam.
Czy w ząbkach działa jakaś szkoła rodzenia?? I jeśli jest, to czy miasto finansuje taki kurs? Wiem, że jeśli jest się zameldowanym w Warszawie to nie płaci się za kurs. A jak jest w Ząbkach??
Obserwuj wątek
    • robertrobo Re: szkoła rodzenia 26.08.12, 22:50
      szkoła rodzenia jest w każdym szpitalu za darmo, i najlepiej iść tam gdzie będziesz rodzić
    • sensitiw Re: szkoła rodzenia 28.08.12, 10:34
      Ja z kolei chodzę do szkoły rodzenia PEREŁKA w Wołominie. Nie wiem jak jest z odpłatnością w szpitalach (nic nie słyszałam, żeby takie szkoły były prowadzone i były darmowe), ale w PEREŁCE jest tak, że jeśli masz zameldowanie (nawet czasowo) na terenie powiatu Wołomin to jest dofinansowanie, a tak to koszt wynosi 550zł.
      • tasiolot Re: szkoła rodzenia 28.08.12, 14:05
        W Zabkach nie ma zadnej szkoly - byla, ale z rok temu zlikwidowali.
        PS.To nieprawda, ze kazdy szpital ma darmowa szkole rodzenia! Spojrzcie chociaz na Karowa... Jesli chodzi o popularne warszawskie szpitale, to faktycznie jest za darmo, ale tylko dla mieszkanek W-wy.
        PS. Jesli sie tam zdecydujesz pojsc i zaplacic to radze szybko, bo np. w sw. Zofii sa kolejki ok. polroczne (na 2012 juz dawno nie ma).
        Gdzie indziej krocej, ale tez warto sie zorientowac wczesniej, bo kurs musi sie skonczyc bodajze poltora miesiaca przed planowanym terminem porodu.
        • kaz-am Re: szkoła rodzenia 28.08.12, 16:10
          Kiedy ja chodziłam do szkoły rodzenia do szpitala na Kasprzaka w Warszawie, a jestem zameldowana w Ząbkach musiałam mieć zaświadczenie z miejsca pracy, że pracuję w Warszawie i za szkołę rodzenia nic nie płaciłam. Nie wiem czy jeszcze tak jest, ale warto się dowiedzieć.
          • tasiolot Re: szkoła rodzenia 28.08.12, 19:56
            Niestety od dwoch lat juz tak nie ma:(

> Kiedy ja chodziłam do szkoły rodzenia do szpitala na Kasprzaka w Warszawie, a
            > jestem zameldowana w Ząbkach musiałam mieć zaświadczenie z miejsca pracy, że pr
            > acuję w Warszawie i za szkołę rodzenia nic nie płaciłam. Nie wiem czy jeszcze t
            > ak jest, ale warto się dowiedzieć.
    • justig16 Re: szkoła rodzenia 28.08.12, 22:17
      żeby w Warszawie mieć darmową szkołę rodzenia trzeba być tam zameldowanym na stałe lub czasowo. w zeszłym roku jeszcze wystarczyła np. legitymacja warszawskiej uczelni. polecam tymczasowy meldunek.

w szpitalu w Wołominie na początku tego roku powiedziano mi, że nie mają szkoły. w okolicy za to działa Bajtuś www.bajtus.com.pl/ chwalony już na tym forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka