spaheaven 04.10.12, 09:41 www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,rusza-budowa-tunelu-w-zabkach-koniec-korkow-za-2-lata,60564.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
route67 Re: rusza budowa tunelu 04.10.12, 19:05 no rusza rusza. zmiana w korkach bedzie marginalna, ale perkins bedzie mogl szybciej sie przemieszczac miedzy urzedem a reszta miasta zeby promowac swoją osobę. lepszy tunel niz basen, ale generalnie inwestycja od czapy, nie ma sie z czego cieszyc tak naprawde, bo korki beda takie jak byly. Odpowiedz Link Zgłoś
powstaniec60 Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 08:16 route67 napisał: ale generalnie inwestycja od czapy, nie ma sie z czego > cieszyc tak naprawde, bo korki beda takie jak byly. Moim zdaniem wręcz odwrotnie. Przez tory kolejowe ruch powinien iść bez problemu. Wczoraj na Batorego stałem w korku na wysokości warsztatu samochodowego, pewnie ze 300 metrów od przejazdu. Po wybudowaniu tunelu powinno to zniknąć. Moim zdaniem wąskim gardłem będą światła na ul. Skorupki. Teraz często opłaca się jechać równoległymi uliczkami niż stać na światłach 3 zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
all4one Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 09:37 route67 napisał: > no rusza rusza. zmiana w korkach bedzie marginalna, ale perkins bedzie mogl sz > ybciej sie przemieszczac miedzy urzedem a reszta miasta zeby promowac swoją oso > bę. > > lepszy tunel niz basen, ale generalnie inwestycja od czapy, nie ma sie z czego > cieszyc tak naprawde, bo korki beda takie jak byly. człowieku, co Ci się znowu nie podoba? basen zły? tunel zly? ile czasu mieszkasz w ząbkach? rozumiem, że od czasu budowy miszkań na bagnach (czyt okolice Powstanców)... tunel jest najlepszym rozwiązaniem jakie kiedykolwiek mogło powstac w Ząbkach. odkąd mieszkam w Ząbkach (a będzie to już 26 lat) korki przy przejeździe były masakryczne. dzięki tunelowi przejazd na drugą stronę Ząbek będzie przebiegał w miarę sprawnie. co do Twojego oburzenia odnośnie budowy basenu - nie mam pytań. kompletny brak wyobraźni z Twojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 10:22 - na przejeździe każdego roku były wypadki śmiertelne. Piesi wchodzili pod koła rozpędzonego pociągu. Teraz będzie mozliwość bezpiecznego przejścia przez tory. - przy szkole podstawowej nr 2 zniknie ruch samochodowy. Dzieci będą mieć bezpieczną drogę do szkoły i bezpieczne przejścia przez ulicę. - ulice przy bazarku staną się lokalne, i będzie można zawalać je samochodami bez blokowania tranzytu. Jest to moim zdaniem najważniejsza zaraz po rozbudowie szkoły nr 3 inwestycja miasta. A co do basenu ... Osoby pracujące fizycznie z pewnością nie będą zainteresowane sportem, gdyż dla nich wypoczynek oznacza chwilę odpoczynku przy telewizorze. Osoby wykonujące prace biurową oraz uczniowie siedzący cały dzień w ławkach muszą uprawiać jakieś sporty, a nie ma lepszej gimnastyki niż pływanie. Czyli Miasto powinno zapewnić mieszkańcom możliwość wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_greda Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 10:48 all4one napisał: > od czasu budowy miszkań na bagnach > (czyt okolice Powstanców)... W rejonie ulicy Powstańców, Andersena i Szwoleżerów nie było żadnych bagien. To co wypisuje all4one jest nieprawdą. Moja rodzina mieszka tam już od ponad 50 lat. Mamy stare zdjęcia i pamiętamy z rodzicami, że była to piękna, spokojna okolica. Łąki, zieleń, jeszcze do początku lat 90-tych pasące się krowy. Przy Powstańców, w miejscu w którym teraz znajduje się API była cegielnia pana Wyszyńskiego, a naprzeciwko, tam gdzie teraz znajduje się osiedle Kopernik był stary sad pana Walczaka. Żadnych bagien tu nie było - to był bardzo suchy teren. all4one, prośba do ciebie - przestań pier.......ć głupoty. Każdy może mieć swoje zdanie: jeśli komuś sie nie podoba burmistrz, tunel czy autobus to trzeba to uszanować. Nienawidzę kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 11:52 bagien nie było, ale błota tak. Jakieś 15 lat temu, jak był wypadek na Żołnierskiej i wszystko stało, jechałem żukiem i odbiliśmy w prawo (teraz to ul. Powstańców), droga polna, najpierw las, potem łąki jak okiem sięgnąć żadnego domu, po lewej w oddali mega komin, wokół ziemia niczyja. Dojazd do Chełmżyńskiej zajął nam pół godziny, bo nawet wysoko postawiony żuk nie dawał rady. Odpowiedz Link Zgłoś
balsamdladuszy Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 12:46 wracając do tematu budowy tunelu, czy ktoś z Was wie, gdzie można znaleźć dokładne etapy budowy tunelu? szukałam na stronie urzędu miasta, ale żadnych konkretnych informacji nie znalazłam. najbardziej interesuje mnie na jak długo zostanie zamknięta ulica Orla. Odpowiedz Link Zgłoś
etam2.0 Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 12:49 a w BIPie, w przetargu nie ma? organizacja ruchu, czy coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
all4one Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 12:49 balsamdladuszy napisała: > wracając do tematu budowy tunelu, > czy ktoś z Was wie, gdzie można znaleźć dokładne etapy budowy tunelu? > szukałam na stronie urzędu miasta, ale żadnych konkretnych informacji nie znala > złam. > najbardziej interesuje mnie na jak długo zostanie zamknięta ulica Orla. > plan budowy był pokazany na jednym portalu informacyjnym. niestety sam nie pamietam na jakim. mnie ciekawi w jaki sposób zostanie zrorganizowane przejście przez kładkę... może być trochę niebezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
all4one Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 12:47 ale Marka rodzina mieszka tam od 50 lat i ma zdjęcia !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
etam2.0 Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 12:51 hmmm właściwie to wydaje mi się często, że nie Marka a Tomasza Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 14:03 To ja pozwolę sobie zacytować pewien opis: "Pierwotna nazwa miejscowości brzmiała Wola Ząbkowska. jednak sama osada ma dzieje znacznie dłuższe, sięgające XVI w. Szesnastowieczne źródła podają, że wieś królewska Wola Ząbkowska leżała na piaszczystym i bagnistym gruncie na skraju Puszczy Słupskiej. Od roku 1580 Wola Ząbkowska zmieniła nazwę na Ząbki." Hmm... więc jednak były bagna, co zapewne nie oznacza, że cały teren był jednym wielkim mokradłem. Nie ma to jak świetnie znać miejsce zamieszkiwane ponad pół wieku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_greda Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 15:22 etam2.0 napisał: > hmmm właściwie to wydaje mi się często, że nie Marka a Tomasza czyżbym o czymś nie wiedział? Każdy z nas, chyba stara się byc anonimowym głosem tego forum. Ciekawe jak często zdarza sie nam, nie wiedząc o tym, np. rozmawiac ze swoimi znajomumi lub sąsiadami. Bo chyba nie ma takiego imienia jak: etam2.0 czy atiya? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_greda Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 15:18 all4one napisał: > ale Marka rodzina mieszka tam od 50 lat i ma zdjęcia !!!!!!! Zdjęcia sa, ale żuka sprzed 15 lat nie zdążylismy sfotografować... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 15:24 Pewnie zdjęcia są. Jak już pisałem z pewnością były suche miejsca a poza tym na zdjęciu łąki, porośniętej półmetrową trawą nie widać będzie grząskiego gruntu. O tym, że Ząbki były terenami bagnistymi mówią opisy. Odpowiedz Link Zgłoś
route67 Re: rusza budowa tunelu 05.10.12, 18:49 all4one napisał: > route67 napisał: > > > no rusza rusza. zmiana w korkach bedzie marginalna, ale perkins bedzie m > ogl sz > > ybciej sie przemieszczac miedzy urzedem a reszta miasta zeby promowac swo > ją oso > > bę. > > > > lepszy tunel niz basen, ale generalnie inwestycja od czapy, nie ma sie z > czego > > cieszyc tak naprawde, bo korki beda takie jak byly. > > człowieku, co Ci się znowu nie podoba? basen zły? tunel zly? > ile czasu mieszkasz w ząbkach? rozumiem, że od czasu budowy miszkań na bagnach > (czyt okolice Powstanców)... tunel jest najlepszym rozwiązaniem jakie kiedykolw > iek mogło powstac w Ząbkach. odkąd mieszkam w Ząbkach (a będzie to już 26 lat) > korki przy przejeździe były masakryczne. dzięki tunelowi przejazd na drugą stro > nę Ząbek będzie przebiegał w miarę sprawnie. > tunel mnie nie ziebi nie grzeje. jezdze przez przejazd prawie codziennie i nie zauwazam jakichs dramatycznych korków, sa i beda z tunelem czy bez. tak mi sie wydaje. moge sie mylic. wydaje mi sie ze tunel nie odciazy zbyt wiele. i jeszcze raz : moge sie mylic. to nie jest ZŁA inwestycja, tylko inwestycja od czapy w sensie takim że koszt ogromny a przelozenie na wygode mieszkańcow raczej nie bedzie jakies wyjatkowe. co do argumentow odnosnie bezpieczenstwa to tych sie nie da podwazyc i akurat tutaj tunel jest dobrym rozwiazaniem. > co do Twojego oburzenia odnośnie budowy basenu - nie mam pytań. kompletny brak > wyobraźni z Twojej strony. co do basenu - zwykle marnotrastwo, wyrzucanie pieniedzy w bloto w sytuacji gdy miasto potrzebuje podstawowych inwestycji w infrastrukture, czy choćby SUW. Basen sam w sobie to rewelacyjny pomysl, ale nie w takiej sytuacji finansów miasta. Ząbek nie stac na basen i tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś