Dodaj do ulubionych

a ja dostrzegam w Ząbkach plusy

05.10.12, 13:54
czytam to forum od jakiegoś czasu i powiem szczerze, że przeraża mnie to, co ludzie tutaj wygadują. Nie dlatego, że mówią nieprawdę. Ale dlatego, że jest w tym tyle agresji i gniewu. Jest kilka osób, które głośno krzyczą, powtarzają wciąż te same argumenty, ba! nawet posty te same piszą w kilku wątkach. Każdy wątek sprowadzają do tego jak jest w Ząbkach źle i niedobrze. Przeraża mnie to!
Ile zrobiłeś, aby było w Ząbkach lepiej?? Jedno czy dwa pismo do Urzędu, na które pewnie nie dostałeś odpowiedzi, to wszystko na co Cię stać?? Jeśli uważasz, że jesteś lepszy niż Radni, czy Burmistrz, to czemu nie Ty jesteś na ich miejscu???
Ludzie, otwórzcie oczy! Spójrzcie na to miasto z innej perspektywy! Zamiast ciągle narzekać i marudzić spróbujcie chociaż dostrzec tutaj plusy. Życie jest za krótkie, czy naprawdę warto je przeżyć w ciągłym gniewie?? Czemu nawet głupią informację o tym, że 199 będzie jeździł częściej - zamiast się cieszyć - sprowadzacie do tego, że jeździ złą trasą!
Ja dostrzegam w Ząbkach całe mnóstwo plusów - ale może dlatego, że doceniam to, co tu jest. Nie uważam, że Ząbki są zacofane. Nie uważam, że trzeba jeździć do Warszawy na piwo.
Mamy bardzo wiele cudownych inicjatyw i imprez kuturalnych. Mamy Klub Książki, Klub Mam. Mamy imprezy kulturalne, które często są organizowane w MOKu. Mamy Herbaciarnię w której organizowane są koncerty, mamy na Skrajnej, 77, Knieję Gajowniczkę, całą masę pizzeri i innych knajpek. Mamy cudownych harcerzy i zuchów. Mamy Towarzystwo Przyjaciół Ząbek i bezpłatne projekcje filmowe. Mamy Ząbkovię, całą masę zajęć pozaszkolnych, nawet robotykę i projektowanie graficzne dla dzieci. Mamy drużynę w I lidze! Nawet mamy Legionistów, którzy dbają o pomniki. MAmy całkiem niezłą komunikację i połączenia. (Nie? To przypomnij sobie jak było 5 lat temu) Mamy ścieżki rowerowe i piesze. Mamy miejsca pamięci. Mamy ludzi, którzy wykazują inicjatywy społeczne.
A Ty, który krzyczysz jak jest źle, jak bardzo są dziurawe drogi i że nie warto się meldować - co Ty zrobiłeś dla Ząbek poza ciągłą agresją, krzykiem i pluciem?
BARDZO PROSZĘ, nie wypisuj kolejny raz swoich argumentów. Znudziły mi się wciąż te same teksty.
Zachęcam za to, do odrobiny optymizmu. Do dostrzegania plusów. I do uśmiechu.
Obserwuj wątek
    • ranoma Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 05.10.12, 15:04
      AMEN
    • e-olenka Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 05.10.12, 15:23
      dawno mi juz brakowało postu z optymizmem, a nie tylko dzielenie Ząbek i mieszkańców na dobrych i złych, starych i nowych, południowych i północnych....
      Każde miasto ma swoje wady i zalety, starajmy się dostrzegać również i zalety :)
    • koziorozec08 Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 05.10.12, 15:49
      I to nie jest odosobnione postrzeganie!
      Maruderzy sa poprostu bardziej aktywni na forum ;-)
      K.
    • toorop Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 05.10.12, 16:18
      Dobrze napisane.

Miłego Dnia.
      • kruq_1 Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 05.10.12, 16:24
        A może jest tak, że ludzie umiejący dostrzegać plusy i pozytywy, nie tylko miejsc, zdarzeń ale ogólnie w życiu, po prostu żyją. Mają swoje zajęcia, hobby, rzeczy, które ich cieszą i temu poświęcają czas i uwagę.
        Natomiast frustraci, wiecznie i ze wszystkiego niezadowoleni, siedzą właśnie na takich forach i wylewają swoje żale bo nie bardzo mogą to robić gdzie indziej.
    • wicz2012 Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 05.10.12, 18:22
      Pięknie napisane.
      Brakuje tylko wpisu route67 .
      Napewno będzie niezadowolony .Bo nic mu nie pasuje a to drogi dziurawe,hałas i nawet pizza w Ząbkach jest zła.
      • route67 Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 05.10.12, 18:37
        wicz2012 napisał(a):

> Pięknie napisane.
        > Brakuje tylko wpisu route67 .
        > Napewno będzie niezadowolony .Bo nic mu nie pasuje a to drogi dziurawe,hałas i
        > nawet pizza w Ząbkach jest zła.

dokładnie :)
    • zanecin Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 06.10.12, 15:21
      Robisz dokładnie to samo, bo narzekasz na kogoś kto narzeka. Czyli generalnie też narzekasz tylko nie na to ino na tamto.
      A mnie się wydaje, że ludzie piszą o faktach co wg ciebie jest narzekaniem.
      Czy jeśli napiszę np. że płacę podatek za 80 metrowe mieszkanie w bloku w wysokości 500 PLN rocznie a mój kolega za dom 160 m w Warszawie/Wygodzie płaci połowę tego to będzie narzekanie czy fakt.
      Zresztą Perkowski zdomiarował właścicieli mieszkań (to głównie Ci na Południu) słusznymi podatkami (a nie musiał). Niedaleko bo na Białołęce z tego co wiem garaże podziemne mimo że pod inną księgą nie zostały zddzierczo opodatkowane
      • mateo.12345 Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 07.10.12, 16:06
        Jak zawsze etatowi narzekacze są na posterunku. Norma dzienna to ponarzekać 10razy, to woda w muszli krzywo leci, to teszcz pada, to korki.... :-)
      • netgater Porównanie podatków od nieruchomości W-wa i Ząbki 09.10.12, 21:46
        Zainteresowała mnie informacja o podatku jaką podałeś. Informacja jest bowiem nieprawdziwa lub niekompletna. W Ząbkach bowiem są niższe podatki niż w W-wie.

Podaję stawki podatku w 2012 dla W-wy i Ząbek jeżeli chodzi o domy i mieszkania:
        1. od gruntów:
        W-wa: 0,43 zł/m2, Ząbki: 0,29 zł/m2

2. od budynków mieszkalnych:
        W-wa: 0,70 zł/m2, Ząbki: 0,66 zł/m2

Podstawa informacji: W-wa i Ząbki.

Jeśli podajesz że za 80m2 płacisz 500 zł, to znaczy że lokal nie jest mieszkalny - wtedy są inne stawki. Ale i tutaj w W-wie jest drożej, zobacz sam i porównaj.
        Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

--------------------------------------------------------------
    • sar82 Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 08.10.12, 11:46
      A ja lubię w Ząbkach jeszcze to, że mam blisko do IKEA :) No i nocą szybko wraca się z Wawy do domu po imprezie :)
      A te darmowe projekcje filmowe to mnie zaciekawiły. O co chodzi? Gdzie to się odbywa?
      • balsamdladuszy Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 08.10.12, 13:08
        towarzystwo przyjaciół ząbek realizuje projekt: "ząbkowski klub filmowy" w jego ramach organizują projekcje filmów, o ile się nie mylę w każdą niedzielę wieczorem w sp 3, wstęp jest bezpłatny.
        na fb zawsze wrzucają aktualne info :)
    • kalbud Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 09.10.12, 07:25
      Jak jest się urodzonym w Ząbkach, to kocha się to miasto . Są na niebie gołębie , dzieci jeżdżą na pięknych koniach . Gołym okiem widać Warszawę .Połowa Ząbek otoczona jest lasem . Pamiętam ulice z "kocich łbów" , soboty przed jedyną knajpą , gdzie zawsze żołnierze leli się z milicją ( była na Kawęczynie jednostka) . Zmieniło się , ale na dobre .Szkoda tylko tych stawów w parku i tych stawów gdzie teraz basen budują . Przyjezdne chamstwo chciałoby jeszcze więcej inwestycji (i dobrze) , ale złamanego grosza w podatkach nie płacą !!! Te Buce najgłośniej się wydzierają , mimo tego że nie mają nawet meldunku w Ząbkach .
      • corrida_pl Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 09.10.12, 08:53
        kalbud napisał:

Te Buce najgłoś
        > niej się wydzierają , mimo tego że nie mają nawet meldunku w Ząbkach .

Ja się tak zastanawiam ile trzeba powtarzać, że meldunek ma się nijak to płacenia podatków.
        Widocznie każdy musi mieć swoją zdartą płytę ...
        • mapo1 Re: a ja dostrzegam w Ząbkach plusy 09.10.12, 11:03
          jak by ktoś nie zauważył to ten wątek miał być o PLUSACH, a nie znowu o darciu kotów między południem a północą itp. itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka