aura2011 02.02.13, 14:33 Mam prośbę- proszę o poradę: chcę kupić toyotę yaris I 2000-2003 do ok. 9000 zł. Gdzie szukać? Przeglądam : tablica, gratka, otomoto, gumtree. Może ktoś z was kupił z innych stron inter. lub komisu i jest zadowolony ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dudus86 Re: Gdzie kupić samochód? 02.02.13, 16:57 Witam, wszędzie możesz kupić samochód tylko zależy jaki. Z komisu nie kupowałbym żadnego auta ponieważ większość samochodów które w nich stoją miało jakąś przygodę albo mają jakieś ukryte usterki o których sprzedawca Tobie nie powie. Jeżeli chcesz kupić dobre nie zniszczone auto musisz mieć trochę cierpliwości i musisz się trochę znać na mechanice żeby przy oględzinach sprawdzić czy nie było bite, w jakim stanie jest silnik ( czy nie ma przedmuchów) , w jakim stanie jest zawieszenie, sprzęgło i wiele innych rzeczy. Najlepiej jeżeli na oględziny pojedziesz z kimś kto wyżej opisane rzeczy będzie potrafił sprawdzić na miejscu ( tylko nie bierz osoby która niby się zna bo wie gdzie wlać olej do silnika lub wymienić żarówkę - są to zazwyczaj osoby z rodziny i znajomych :) ). Jeżeli nie masz w swoim otoczeniu osoby która zdiagnozuje auto na miejscu możesz na oględziny pojechać z mechanikiem który sprawdzi to i tamto tylko jedź z mechanikiem zaufanym który nie wybierze dla Ciebie auta które niby jest super a w praktyce będzie trupem - żebyś na naprawy jechała do niego. Warto też przed zakupem poczytać na forum np. Toyoty Yaris o usterkach i bolączkach tego modelu, zawsze będziesz więcej wiedziała podczas oględzin. Jeżeli będzie chciała mogę polecić Tobie swojego szwagra który jest mechanikiem, za nie dużą opłata pojeździ z Tobą i pomoże Tobie wybrać rozsądny egzemplarz ( z tego co pamiętam to 4 osobą pomógł wybrać auto i są one do dnia dzisiejszego zadowolone). Aha i musisz pamiętać że od razu po zakupie warto a nawet trzeba zrobić w aucie mały przegląd ( hamulce, płyny eksploatacyjne, świece( silniki Zi), kable wysokiego napięcia ( silniki Zi) itp) oraz wymienić olej z filtrami i koniecznie rozrząd jeżeli jest on na pasku a nie łańcuchu. I nawet jak sprzedający powie że to i tamto wymieniał to mu nie wież - kto sprzedaje auto w którym powymieniał wszystkie rzeczy? Takich osób jest bardzo mało !!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
route67 Re: Gdzie kupić samochód? 02.02.13, 20:56 W duzym stopniu zgadzam sie z przedmowca. Ja mam jedną prostą zasadę przy kupowaniu samochodu. - Wchodzę na Allegro/OtoMoto, wybieram model, rocznik i sortuję po NAJWYŻSZEJ cenie. Samochod w dobrym stanie (prawie) zawsze bedzie kosztowal wiecej niz reszta trupów - Nie kupuję NIGDY w komisach. - szukam po zaufanych znajomych i w ich rodzinach (dla przykladu, znam czlowieka ktory sprzedawal niedawno Vectre C Kombi. Chcial sporo, mniej wiecje tyle co najdroższe egzemplarze na Allegro, ale gość był typem który każdą najmniejszą pierdółkę wymieniał od razu jak było trzeba, każdy rachunek, łącznie z rachunkiem za myjnie czy żaróweczke miał zachowany, wszystko, cała historia wpisana do excela - kupił od niego ten samochód mój inny znajomy po tym jak mu poleciłem. Na początku kręcił nosem, ze duuużo drożej niż średnia na Allegro czy w komisach. Teraz jeździ i jest zachwycony, bo ma auto które mimo sporego przebiegu jest w zasadzie jak nowe - nigdy nie zwracam uwagi na przebieg. W tym kraju stan licznika to czysta abstrakcja (metody typu "obserwuj wytarcie na gałce/kierownicy/pedałach to też farmazon, handlarze wymieniają te elementy za grosze i opychają naiwniakom samochody trupy "przebieg niecale 100 tys po dziadku z berlina". i ostatnie, co polecam, ale na to trzeba cierpliwości i najlepiej kogoś znajomego na zachodzie: - wyjazd po auto za granice. nie do tamtejszych komisów, tylko do salonów/dealerów. tak kupilem swoje auto w niemczech - dziadek wymienil w salonie samochod prawie 10 letni na nowszy model tej marki a stary zostawil w rozliczeniu. tylko że tutaj nie było "dziadka po turku" który nie istnieje, a rzeczywiscie Pan z rocznika przedwojennego. Salony nie pozwalaja sobie na takie manipulacje. Dalem za samochod tyle po ile na allegro chodzily 2-3 lata młodsze i nie żaluję ani trochę. Dlaczego? Bo jezdze nim od 3 lat a na awarie wydałem łącznie 200 zł w tym czasie (nie mówię o eksploatacji typu klocki, tarcze, olej itd, mówię o awariach z prawdziwego zdarzenia). Gdybym kupil wówczas tego 2 lata młodszego "z Allegro" to do dziś w awariach zostawiłbym na 100% o wiele wieksza kwotę. Widziałem taki scenariusz dziesiątki razy. innymi słowy - z kupnem samochodu nie ma sie co spieszyc i przede wszystkim nie mozna liczyc na cuda, jak sie chce kupic solidne auto za grosze to potem jest zazwyczaj płacz i rozpacz jak sie sypie. Nikt nie odda dobrego samochodu za bezcen, takie przypadki to jeden na tysiąc. Powodzenia, Yaris to wdzieczne auto. Odpowiedz Link Zgłoś
aura2011 Re: Gdzie kupić samochód? 04.02.13, 10:20 Dziękuję za rady, będą mi pomocne Odpowiedz Link Zgłoś