Dodaj do ulubionych

Perkowski ratuje Uścińskiego

09.02.15, 13:46
bip.zabki.pl/zarzadzenie-nr-0050-5-2015
Jak widać pan Uściński po kilku letniej przygodzie bycia starostą wołomińskim, i przegraniu wyborów przez pis w wołominie i powiecie, został po cichutku (bez żadnego konkursu) przygarnięty przez swojego kolesia Perkowskiego na cieplutka posadke. Został niedawno członkiem zarządy ząbkowskiej spółki PGK.
Otrzymał pensyjkę w wysokości 11 200 zł (do tego ma 2 500 zł diety jako radny sejmiku).

To si e nazywa miec znajomości.
Obserwuj wątek
    • etam2.0 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 09.02.15, 14:56
      Coś w tym guście było już wcześniej, gdy Piotr Uściński przestał być wicestarostą w trakcie kadencji 2006 - 2010 - na kilka/kilkanaście miesięcy osiadł w tej samej spółce w Ząbkach. A gdy odszedł na starostę to piękna odprawa była - z tego co pamiętam zasady jej przyznawania były ustalane już po lub w trakcje "odchodzenia" ze stanowiska.
      I nie jest tu wytłumaczeniem, że każda partia, każda grupa kolesi tak robi.
      • gzbk Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 09.02.15, 15:47
        Podobna akcja była też z Sasinem kiedy nie miał gdzie się podziać. Odprawę oczywiście też dostał odpowiednią po zmianie zasad jej przyznawania.
      • zaza4.4 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 10.02.15, 12:32
        Zadaję sobie pytanie czym się różnią „funkcjonariusze” z PO oraz z PiS. Po analizie stwierdzam tylko, że jedni są teraz u koryta a drudzy do niego aspirują. W tle jest oczywiście twierdzenie o wyższości moralnej PiS nad PO, ale w rzeczywistości jak ona wygląda. Piotr Uściński tak pięknie mówi w radio i pisze o tym jakie dla niego ma znaczenie wiara katolicka, ba walczy o statut szpitala w Wołominie, jak Rejtan, wprowadza z kolegami tylnymi drzwiami intronizację Chrystusa do Ząbek:
        "12 grudnia podczas sesji Rady Miasta w sali konferencyjnej Urzędu w obecności radnych oraz przedstawicieli Komitetu Organizacyjnego Intronizacji Chrystusa Króla (...), burmistrz Robert Perkowski uroczyście powiesił obraz Chrystusa Króla wraz z Aktem Intronizacji Chrystusa Króla.”
        Jednak w życiu prywatnym mocna różnica między deklaracjami i czynami.
        Zatem jak to jest panie Piotrze Uściński i Robercie Perkowski, czy przystępując do komunii nie czynicie tego świętokradczo, na dodatek doprowadzając do zgorszenia osób, które temu się przypatrują. Żyjecie panowie w ciągłym grzechu, bo ślubując mówiliście: „tak mi dopomóż Bóg”, przystępujecie do komunii, a jednocześnie nie macie skrupułów, aby żerować na biednych, którzy nie mają co do garnka włożyć, których komornik licytuje, a jednak muszą płacić za najdroższą wodę w Polsce, aby wam było lepiej.
        Generalnie jesteście zgorszeniem dla innych, jeśli w tak małej sprawie, jak zarządzanie miastem Ząbki, nie można wam zaufać, to jak można wam powierzyć los całej Polski. W czym jesteście lepsi od polityków PO i PSL?
        • zaza4.4 Sprytny radny czy złodziej! 12.02.15, 12:33
          Jako społeczeństwo mamy prawo i obowiązek żądać, aby każdy „złodziej” lub delikatniej „nieuczciwy spryciarz” był eliminowany z życia publicznego. Eliminujmy również tych, którzy tolerują taką nieuczciwość.

za cały komentarz tej sytuacji pozwolę sobie skopiować całą osobistą opinię Piotra Uścińskiego zamieszczoną na jego oficjalnej stronie www.uscinski.pl/

"Sprytni posłowie czy złodzieje!
          Jarosław Kaczyński wyrzucił z partii trzech posłów, którzy pobrali zaliczki z kasy sejmu na podróż samochodem do Madrytu i ewidentnie chcieli oszukać podatników organizując sobie tańszy transport resztę pieniędzy pozostawiając we własnych kieszeniach. To bardzo dobra decyzja, trzeba dbać o wysokie standardy moralne wśród osób pełniących funkcje publiczne. Ale dlaczego takie standardy są tylko w PiS?

W 2013 roku dziennik Rzeczpospolita podał, że ministrowie rządu PO-PSL wzięli w 2012 roku z publicznej kasy dziesiątki tysięcy złotych tytułem zwrotu kosztów przejazdów samochodami prywatnymi w celu wykonywania mandatu posła. Problem w tym, że równolegle codziennie korzystają ze służbowych limuzyn z kierowcami i mają dostęp do darmowych połączeń lotniczych.

Najsprytniejszym okazał się Minister Zdrowia Bartosz Arłukowicz. Za sam 2012 rok pobrał 27000zł. Policzmy szybko! Miesięcznie 2250zł, można za to przejechać około 6tyś km, czyli minister musiałby np. jeździć w obie strony samochodem na spotkania z wyborcami do Szczecina częściej niż raz w tygodniu. Ciekawe, minister za kierownicą prywatnego auta przez tyle godzin, gdy podróż samolotem to 1 godzina, lub można jechać służbowym, w końcu na spotkanie z wyborcami. Niech mi kaktus na ręku urośnie jeśli to były uczciwe rozliczenia faktycznych podróży poselskich. Wielka ściema!

Podobnie po publiczne środki sięgali także inni ministrowie będący jednocześnie posłami, wśród nich nawet obecny Marszałek Sejmu Radosław Sikorski, który w 2012 roku pobrał na paliwo prawie 20tyś zł. Jaki teraz marszałek zaangażowany w sprawdzanie rozliczeń byłych posłów PiS! No kto by przypuszczał. A może jeszcze by tak marszałek posprawdzał wydatki posłów i ministrów na restauracje, drogie dania i alkohole za pieniądze publiczne, szczególnie w restauracji „Sowa i Przyjaciele”.

Można by o tym pisać i pisać, przypomnijmy sobie chociażby sprawę europosłów różnych opcji, którzy też latali tanimi liniami lotniczymi do Brukseli rozliczając fikcyjne przejazdy samochodowe. Takich drobnych oszustw znanych i nieznanych opinii publicznej z pewnością jest więcej. A sprawcami są i były na co dzień osoby publiczne, które nie musiały do tej pory bać się żadnych konsekwencji. Bo przecież do tej pory nikt nie robił z tego afery.

Aż w końcu Kaczyński mocnym ruchem przeciął tą patologię. Jako społeczeństwo mamy prawo i obowiązek żądać, aby każdy „złodziej” lub delikatniej „nieuczciwy spryciarz” był eliminowany z życia publicznego. Eliminujmy również tych, którzy tolerują taką nieuczciwość."
          • madameblanka Re: Sprytny radny czy złodziej! 12.02.15, 17:13
            wot cała katolicka hipokryzja i obłuda. W niedziele będzie leżał krzyżem w kosciele udając świętego.
    • ftw_2dor Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 09.02.15, 15:41
      No to ładnie. To my dlatego płacimy mega rachunki za wodę, żeby te pedały miały na swoje wynagrodzenia.
    • kalbud Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 09.02.15, 17:14
      A może zgaduj-zgadula? Kto przygarnie Narcyza perkosia, po następnych wyborach?
    • jasieczek111 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 09.02.15, 18:47
      należy nazwać to po imieniu ku.........wo
      • ikar3 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 09.02.15, 21:09
        O tym że w PIS funkcjonuje " kolesiostwo" nie wie tylko ich guru / J. Kaczyński /.Zresztą w każdej partii jest tak samo. Na tym forum przed wyborami wypowiadali się w innych sprawach: Burmistrz / p. Perkowski/, prezes PGK / p. Romualda Lizak /, oraz " rekordzista" ilości interpelacji do Burmistrza - poprzednia kadencja/ p R. Świątkiewicz / będący o dziwo radcą prawnym w PGK. Czyli osoby te czytają to forum. Zatem przynajmniej jedna z tych osób powinna publicznie wyjaśnić Mieszkańcom Ząbek /których podobno strasznie kochacie - hasło wyborcze Burmistrza/ na jakich zasadach p. P. Uściński został członkiem Zarządu w PGK - Ząbki.? Kto przydzielił środki finansowe na wynagrodzenie . Jeżeli do tej pory PGK funkcjonowało dobrze, to jest to " kolesiostwo" . Jeżeli p. Uściński ma "uzdrowić" sytuację / jaką ? / to dlaczego do tej pory w PGK prezesowała p. Lizak.?.
    • zanecin Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 10.02.15, 12:41
      Powiem tak: no nie
      • robert.bert Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 11.02.15, 01:02
        prędzej wyjaśnią katastrofę smoleńską niż w Ząbkach upadnie kolesiostwo - to koryto od wielu lat utrzymuje włodarzy i ich pociotków i nic z tym nie zrobimy (forum to może 100-200 osób) to jest kropelka w morzu potrzeby niezbędnej do zmiany
        możemy sobie wypunktować listę pociotków a i tak nic tego nie zmieni oni tam będą, my im zapłacimy, a oni to odpowiednio zeżrą

dobrej nocy :)
    • e-olenka Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 11.02.15, 08:02
      marek_greda napisał: Jak widać pan Uściński po kilku letniej przygodzie bycia starostą wołomińskim, i przegraniu wyborów przez pis w wołominie i powiecie, został po cichutku (bez żadnego konkursu) przygarnięty przez swojego kolesia Perkowskiego na cieplutka posadke.

A może poprostu (tego nie wiem)był na tzw. urlopie bezpłatnym, tak mnie naszło, bo u mnie w firmie jeden z dyrektorów wrócił do pracy po kilku latach bycia samorządowcem, okazało się, że nie zrezygnował z pracy tylko był na urlopie bezpłatnym na czas pełnienia funkcji, może tutaj też tak jest.
      • michal_prickstein Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 11.02.15, 10:04
        Nie wiem jak jest, ale osobiście bardzo mnie męczy myśl że powstał zawód - samorządowiec. I grupa samowsparcia powiązana więzami partyjnymi lub znajomościami. Ja rozumiem ból przesiadki z pensji Starosty na pensję radnego w Sejmiku. Żona, dziecko, dom, samochód... Ale nie rozumiem takiej pensji w jednostkach budżetowych samorządu. Po za tym traci wizerunkowo: radiomaryjny, katolicki, społeczny, patriotyczny, obrońca moralności, szpitala i szkół. To se ne wraci. I obstawiam, że w kolejnych wyborach zatopi tym Perkowskiego.
      • marek_greda Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 11.02.15, 11:02
        e-olenka napisała:

> A może poprostu (tego nie wiem)był na tzw. urlopie bezpłatnym, tak mnie naszło,
        > bo u mnie w firmie jeden z dyrektorów wrócił do pracy po kilku latach bycia sa
        > morządowcem, okazało się, że nie zrezygnował z pracy tylko był na urlopie bezp
        > łatnym na czas pełnienia funkcji, może tutaj też tak jest.

Oleńko,
        w 2010 r. jak Uściński zostawał starostą to otrzymał jakąś ogromna odprawę od Perkowskiego odchodząc z PGK: jakieś 3 czy 4 pensje (ponad 30 000 zł.) - było wtedy z tym trochę szumu.
        Tak więc raczej nie był na urlopie.
        • powstanie60 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 11.02.15, 12:04
          Nie wiem dlaczego dziwi Was złoty parasol dla Uścińskiego. Przecież tak się dzieje w całej Polsce, a w Warszawie w szczególności, tylko na wiele większą skalę.
          m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,106541,17286051,Platforma_rozdaje_posady_w_miejskich_spolkach___Sprawdzil.html.
          polskiepiekielko.pl/powyborcze-roszady-na-stolkach-w-warszawskich-spolkach-miejskich/
          • powstanie60 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 11.02.15, 12:06
            m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,106541,17286051,Platforma_rozdaje_posady_w_miejskich_spolkach___Sprawdzil.html
            • kerajm Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 12.02.15, 15:54
              Sa to normalne praktyki w myśl, "nigdy nie pal za sobą mostów", stracił pracę znajomi pomogą, w życiu równiez tak jest.
              • mieszkanieczabek-5 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 14.02.15, 09:16
                Złodziejstwo w biały dzień, modli się pod figurę a szatana ma za skórą, tacy katolicy, w niedziele do kościółka a tak doją podatników. Jak nie wstyd uścińskiemu
                • netgater Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 14.02.15, 14:02
                  Zgadzam się z głosami oburzenia - słabo wygląda taka partyjna koleżeńskość. I kompletnie mnie nie przekonuje, że "w W-wie jest jeszcze więcej takich przypadków". Pewno że jest, ale co z tego?

Trochę natomiast dziwnie brzmią głosy, które mówią że powinien zachować wyższe standardy bo jest wierzący. To skądinąd ciekawe jaka płynie z tego implikacja: jeśli wierzący, to musi trzymać się zasad i być uczciwy, a jakby był niewierzący to nie musi.
                  Jeżeli ktoś będzie głosił że należy oszukiwać i jak dojdzie do władzy to nakradnie, to wybaczcie, ale co z tego że nie będzie hipokrytą?

--------------------------------------------------------------
                  • zaza4.4 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 15.02.15, 08:59
                    netgater napisał:

"Trochę natomiast dziwnie brzmią głosy, które mówią że powinien zachować wyższe standardy bo jest wierzący. To skądinąd ciekawe jaka płynie z tego implikacja: jeśli wierzący, to musi trzymać się zasad i być uczciwy, a jakby był niewierzący to nie musi."

Wiesz hipokrytą jest i Uściński i ty także.
                    Nikt, nigdzie nie napisał, że niewierzący nie musi być uczciwy. Każdy podkreśla, że Uściński chwali się, że jest najuczciwszy na świecie, osądza innych surowo, natomiast sam zachowuje się tak, jakby normy, które głosi, jego nie obowiązywały. Natomiast nie ulega wątpliwości, że jako chrześcijanin powinien zachować się nienagannie, aby jego postawa dawała świadectwo innym.

w tym wypadku mamy jaskrawy dowód na prawdziwość: "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą." Mt 7,1-3
                    • netgater Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 15.02.15, 20:53
                      Proponuję odnieść cytowane słowa do siebie i przeczytać dodatkowo werset 5.
                      • zaza4.4 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 15.02.15, 21:40
                        Obłudniku, wyrzuć najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka twego brata. Mt 7,5

netgater zanim napisałam to co napisałam, długo myślałam nad tymi słowami Chrystusa. Szczególnie istotne jest jednak dla mnie słowo: "Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą." Mam nadzieję, że na sądzie bożym, Boże miłosierdzie będzie większe niż moje grzechy.

Skupiłam się na tym, tylko dlatego, że Uściński osądził innych swoich braci w wierze i partii, bardzo surowo, bardzo wysoko ustanowił poprzeczkę moralną, a tu proszę mamona okazała się ważniejsza niż sumienie. ( www.uscinski.pl "Sprytni posłowie czy złodzieje!") Na tym polega właśnie twoja hipokryzja, widzisz, że okradani są mieszkańcy ze swoich pieniędzy i wiesz kto i jak to robi, jednak wolisz krzyczeć głośno: "łapać złodzieja" dla odwrócenia uwagi.

Uściński i Perkowski to prawdziwie polscy Doktor Jekyll i pan Hyde.
                        jak twierdzi eugeniuszsendecki.neon24.pl/post/115768,intronizacja-chrystusa-krola-polski-w-zabkach
                        "Burmistrz Ząbek Robert Perkowski, starosta wołomiński i wszyscy przyjęli Komunię Świętą na klęcząco, całowali obraz, klękali ze łzami w oczach i okazywali swoje przywiązanie do Króla Polski. Burmistrz Perkowski tydzień wcześniej wygrał wybory na kolejną kadencję - w pierwszej rundzie. Ten prawdziwie polski polityk (aczkolwiek, niestety - z PiS-u) postawił Boga na pierwszym miejscu, powiedział mi mój informator, jeden z obrońców Krzyża."
                        Czym dla Uścińskiego jest postawienie Boga na pierwszym miejscu, czy jest nim łupienie mieszkańców?

ps. Byłam pod wrażeniem, kiedy na tym forum zostało okazane świadectwo przez innego lokalnego polityka W. Stachery w wątku "Ząbki mają nowego Króla!", żałuję, że nie wsparłam go wtedy.
                        • netgater Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 15.02.15, 23:02
                          Proponuję Ci żebyś uważniej czytała wpisy innych, zanim wejdziesz w jakąś dyskusję. Nie wiem gdzie się dopatrzyłaś w moich wpisach krzyku o łapaniu złodzieja.

Tak, jestem hipokrytą. Skoro grzeszymy to wszyscy jesteśmy hipokrytami niestety.

Jeszcze raz wyjaśnię: jestem oburzony kolesiostwem (lub jak kto woli - przysługą wobec partyjnego kolegi), które zostało zaprezentowane nam przez Perkowskiego i Uścińskiego.
                          Ale jestem też przeciwny mieszaniu w tą ocenę ich światopoglądu. Każdy ma swoje sumienie, niech rozstrzyga sprawy w swojej duszy. Wszelkie głosy mówiące w stylu "wg mnie mają grzech" są moim zdaniem nie na miejscu - patrz cytaty z Mt które przytaczaliśmy.
                          Oceniajmy polityków w świetle ich błędów, ich złych decyzji, krytykujmy ich gdy trzeba, ale nie próbujmy oceniać czy powinni przyjmować komunię i czy popełniają świętokradztwo. Bo do tego nie mamy prawa. Możemy co najwyżej bratersko napomnieć (pamiętaj że była bardzo dokładnie opisana kolejność takiego napominania i na pewno nie zaczynała się od wpisu na forum ;).

Kilka wpisów w tym wątku tak naprawdę użyło faktu przyznawania się do wiary wyżej wymienionych Panów, tylko dla naśmiewania się z KK i z faktu, że mimo wyznawania pewnych zasad, zdarza się nam, katolikom, je łamać. Oczywiście, że ważniejsze od słów są czyny, ale znamienne jest, że politycy otwarcie przyznający się do wiary, w badaniach socjologicznych najlepiej wypadają w kategorii "uczciwość". Bo wiadomo z jakimi zasadami związana jest wiara, wszyscy je znają, cała nasza kultura i prawo wyrosły z nich. I nawet w tych prześmiewczych komentarzach płynął taki motyw: "wam nie wypada bo jesteście katolikami".

Faktycznie nie wypada i faktycznie to słabe świadectwo trzymania się zasad. Ale oceniajmy to w świetle prawa i norm społecznych, a kwestie światopoglądowe zostawmy sumieniom tych panów.

--------------------------------------------------------------
                          • zaza4.4 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 16.02.15, 13:27
                            pozwolę sobie zakończyć mój udział w tym wątku.
                            1. Wszyscy się zgadzają, że Uściński i Perkowski złamali "moralne" prawo i w świetle dania okradają mieszkańców za pośrednictwem spółki komunalnej.
                            2. Mamy prawo i obowiązek oceniać światopogląd polityków, jeśli oni sami podnoszą ten fakt podczas wyborów ( natemat.pl/102441,czcigodni-ksieza-prosze-o-oddanie-na-mnie-glosu-jak-kandydat-pis-w-wyborach-do-pe-agituje-w-kosciolach), że są katolikami.
                            3. Dziś za wiarę (światopogląd) oddało życie w publicznej egzekucji 21 chrześcijan, mogliby zachować życie, gdyby wyparli się Chrystusa. (Nie wiem, czy sama miałabym tyle odwagi co oni i modlę się do Boga za nimi: wieczny odpoczynek racz im dać Panie).
                            • mateo.12345 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 22.02.15, 08:52
                              Uściński mam nadzieje że wyspowiadasz się na kolanach z tego i będziesz bił się w piersi że już nigdy tak nie zrobisz i żałujesz i zrezygnujesz aby otrzymać rozgrzeszenie!!!
    • el_caminino Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 24.02.15, 20:30
      Boję się, że skończy się jedynie na naszym oburzeniu, a pan Uściński wespół z Perkowskim dalej będą brać kupę kasy i śmiać nam się w nos. Proponuję zainteresować tą sprawą jakąś gazetę albo telewizję, może to ich nauczy, że nie można bezkarnie nabijać sobie kabzy i jednocześnie udawać wielkiego działacza pro publico bono. Ktoś coś? Bo inaczej cała para pójdzie w gwizdek:(
      • mateo.12345 Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 03.03.15, 23:09
        Uściński!!!! Czemu jeszcze nie wyspowiadałeś się z tego grzechu?
        Jedyna pokuta to żal i rezygnacja ze stanowiska i tych 11tysięcy judaszowych srebrników miesięcznie
        • drugidundy Re: Perkowski ratuje Uścińskiego 04.03.15, 07:56
          Pewnie już dostał rozgrzeszenie, a pokutą będzie przebiedowanie za te 11 tysięcy przez jakiś czas, hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka