netgater 26.02.16, 08:49 Dolcan wycofuje się z rozgrywek w I lidze! Powodem kłopoty finansowe głównego sponsora (po upadku skBanku). -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal_prickstein Re: Koniec Dolcanu w I lidze 26.02.16, 14:27 Słoiczaki z płd Ząbek i tak nie byli przywiązani do lokalnego klubu, Legia cieszyła się większym powodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 26.02.16, 21:07 Ząbcovia, Marcovia, Zieloni, Wicher, Huragan... To historia sportu w okolicy. I powinna wrócić. Nie słoń na glinianych nogach w rękach szemranego biznesu, a kluby integrujące lokalną społeczność w jej malych ojczyznach. Wolę kibicować drużynie, w której gra syn sąsiada niż takiej co grają w niej odpady z Podbeskidzia, Floty, czy Spitsbergenu ??. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Koniec Dolcanu w I lidze 29.02.16, 22:17 Szemrany biznes powiadasz. No, może developerka to nie jest najbardziej szlachetna i prestiżowa branża, a właściciel to dżentelmen z dziada pradziada, ale bez przesady. Szemrane to są interesy na Różycu. Wolę Dolcan w I lidze, niż Ząbkovię w IV-tej. Pomijając fakt, że mimo degradacji do niższej ligi nazwa jednak póki co zostaje. Wybrzydzanie na skład też jest słabe. Takie drużyny muszą karmić się zawodnikami którzy nie łapią się do silniejszych drużyn. Pokaż mi gdzie tak nie jest. Kto gra w Legii? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 01.03.16, 07:41 To sobie "wól" :). Wolno Ci. Do mnie to nie jest drużyna z Ząbek tak jak Legia nie jest drużyną Warszawską. W Dolcanie spady z Ekstraklasy, w Legii towar szóstego gatunku z rynku europejskiego... Kibicować zbieraninie patałachów? Nie dla mnie. Wolę czasy gdy w Górniku grali głównie Ślązacy, w ŁKSie Łodzianie (na zachód od ul. Kilińskiego) itd. Jeśli dalej ma tak być, to wolę włączyć tv i oglądać LaLigę i Premieship. Zaś jedynymi drużynami, którym będę kibicował będą A-klasowe Wichry i... Athletic Bilbao - klub oparty na Baskach Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 01.03.16, 08:51 Kontynuując. "Szemrany biznes" nie jest określeniem dla deweloperki jako takiej, lecz dla deweloperki w wersji obowiązującej w Polsce (a Dolcan-deweloper jest tego szczególną emanacją). Co prawda, nie temat o tym, ale niech wystarczy informacja taka: dziewięć na dziesięć inwestycji jest prowadzonych ze środków przyszłych mieszkańców. Deweloper zbiera zaliczki zanim jeszcze nabędzie prawa do gruntu. Dopiero z tych środków dokonuje niby "wkładu własnego" i z nim melduje się do banku po kredyt. Analitycy bankowi udają, że tego nie widzą i nie badają rzetelnie przepływów finansowych w obrębie inwestycji, bo nie udzieliliby kredytu i dostaliby po zadkach od przełożonych za brak akcji kredytowej. Rachunek esqrow dla każdej inwestycji jest fikcją... Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Koniec Dolcanu w I lidze 02.03.16, 09:53 Dobrze że drużynom A-klasowym też ktoś chce kibicować. Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, nie obrażam się na fakty. A one są dzisiaj takie, że kluby kupują tego na kogo ich stać. I poza rozgrywkami regionalnymi, gdzie nie ma pojęcia "transferów", nie ma dzisiaj czegoś takiego jak zespół "madrycki", "londyński", "warszawski" składającej się wyłącznie z autochtonów. Nawet przywołany przez Ciebie Athletic Bilbao zatrudnia osoby pochodzenia baskijskiego (na świecie 10 mln, w Hiszpanii 2,3 mln), a nie mieszkańców pochodzących z samego Bilbao. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
robrum Re: Koniec Dolcanu w I lidze 02.03.16, 13:30 Pozwolę się wtrącić. W Dolcanie było właśnie wprost przeciwnie. W 90% tu grali chłopcy nie znani jeszcze w Polsce, z niższych lig i właśnie tu się wypromowali do gry w ekstraklasie. Podam tylko kilka przykładów: Piesio, Jakubik - obaj teraz Górnik Łęczna, Matuszek - teraz Górnik Zabrze, Grzelak, Sierpina - obaj teraz Korona Kielce, Mazek - Ruch Chorzów, Leszczyński Piast Gliwice(jeszcze będąc piłkarzem Dolcanu zaliczył występ w reprezentacji) i jeszcze kilku innych. To samo trenerzy nie znani wcześniej w "dużej" piłce: Sasal - potem min. Korona Kielce oraz Podoliński - Cracovia, a teraz Podbeskidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 03.03.16, 08:01 Pięknie, tylko który z nich jest wychowankiem?... Poza tym jakie są proporcje w drużynie młodzi/emeryci?... Jedyne co pozytywne to to, że Podoliński i jego ludzie potrafili wypatrzeć tych kilku młodych zdolnych... Ale gdzie jest ta dwudziestka z rocznika 97/98? Chłopcy w juniorach osiągali sukcesy i... Na ławeczkę, pod blokiem, nie rezerwowych... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 26.02.16, 21:01 Odwrotnie. Bank padł przez stracone kredyty udzielone firemkom Dolińskiego. Tera będzie Ząbcovia z zawodnikami z prawobrzeżnego Mazowsza bez emerytowanych spadów z ekstraklasy i Wysp Owczych... Będzie to co powinno być. Choćby nawet w IV lidze... Odpowiedz Link Zgłoś
kaku25 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 02.03.16, 10:57 Nurtuje mnie jeszcze kilka kwestii. Dlaczego SSA Dolcan Ząbki nie przyjął pomocy od prezesa PGE Bełchatów, sponsora Bzury Chodaków i pan Szczesny nie pozwolił mu na audyt spółki SSA? Sponsor Bzury chciał 30% akcji spółki, czy to tak wiele? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 02.03.16, 11:48 Im już to wisi. Zabierają się z piaskownicy i zostawiają miasto z gorącym kartoflem. Az tym to już Magistrat jest po imieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 02.03.16, 10:53 Jak powiedziałem, wolno Ci. Ja też na fakty się nie obrażam. Ja je jedynie stwierdzam. Dolcan nie jest klubem ząbkowskim. Nie łączy go z miastem nic poza siedzibą. NIe mam więc powodu by mu kibicować. Dziś grali w nim z jednego końca Polski, wczoraj z innego. Równie dobrze mogli grać w MOńkach, Tczewie, czy Annopolu. Lotto mi to bo to nie drużyna miejscowa. WIcher, Marcovia, Huragan, Mazur - tak. Dolcan - nie. Owszem, jest tak jak mówisz. Większość klubów to zbieranina. Dlatego na poziomie centralnym oceniam grę i wisi mi to kto wygrywa. Klub z Gdańska może być bardziej warszawski niż Legia. I na odwrót. Dziś gra łepek tu jutro tam pojutrze gdzie indziej. Ba, nawet reprezentacje to dziś niejednokrotnie zbieranina "naturalizowańców". Nie oznacza to , ze mam to zaakceptować. DLa kasy zeszło to na psy. Dlatego ja wolę oglądać A-klasę, trampkarzy, czy całkiem małe krasnale. Tam jest natura, tam są emocje i tam jest więź. A co do Athleticu, to sam przyznasz, że jednak jakieś kryterium wiążące ze społecznością lokalną mają... Odpowiedz Link Zgłoś
kaku25 Re: Koniec Dolcanu w I lidze 24.03.16, 15:04 Ja już nic nie kumam??? Dlaczego padła też i druga drużyna. Była dość wysoko. Przecież byli juniorzy, itd.. Był też "wszechmogący" dyrektor sportowy SSA. Czy nie ma w tym klubie ani grosza, pewnie układy Urzad-Dolcan się pokończyły. Czy tak każdy Ząbkowiak ma to rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś