Dodaj do ulubionych

Autobus Maczka - Dw. Wileński

16.03.16, 20:52
Witam,

W odpowiedzi na wszystkie tematy komunikacyjne związane z wydostaniem się z Ząbek i dotarciu do nich. Oszacowałem trasę bez korkową z możliwością przesiadki oraz dostaniem się do Warszawy w jak najkrótszym czasie. Moim zdaniem linia 345 jest źle rozplanowana.
Główny odcinek to Maczka Młodzieńca. Z moich obserwacji 85% pasażerów chce się dostać do centrum Warszawy dlatego trasa która proponuje będzie optymalna zarówno dla mieszkańców Ząbek jak i Warszawy.
Planowana trasa: Maczka - Dw Wileński
(Maczka Powstańców Skrajna Zycha, Janowiecka, ( ewentualnie Wierna - do PKP Wilno), Zamkowa, Przecławska, Gen Rozwadowskiego, Radzymińska, Al Solidarności. Dw Wiliński, Powrót : .... Janowiecka, Warszawska, Skorupki, Kwiatowa, Szwoleżerów, Maczka.

Z tego co zauważyłem Głównym przystankiem Ząbek pod względem zatłoczenia (osób wsiadających /wysiadających) jest przystanek Powstańców, kolejny Warszawska.

Wg mnie jeśli autobus na krótszej trasie ma stać w korku np 15 min przez ten czas może przejechać 2 km dalej a cena powinna być taka sama. Spali tyle samo.

Dla usprawnienia linia mogłaby być przyśpieszona
Jeśli trasa jest za długa to chociaż do pętli Targówek na pewno będzie bardziej przydatna niż Bródno Podgrodzie. Za parę lat podobno ma być tu stacja metra wiec jak znalazł
Co Wy na to ?

Obserwuj wątek
    • awawawaw Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 17.03.16, 18:43
      Wg mnie najlepsze byłoby skierowanie 345 do Dw. Wileńskiego, ale przez Łodygową i Radzymińską.
      Do tej pory ZTM tłumaczył się, że nie można skierować 345 do Wileniaka, bo jest obsługiwana przez autobusy dwunastometrowe. Tego problemu już nie ma, bo od miesiąca na wszystkich brygadach muszą kursować przegubowce.

Zachęcam do pisania do ZTM i UM Ząbki.
      Formularz ZTM - secure.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
    • hchandersen Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 17.03.16, 22:33
      Może cos takiego?
      www.google.pl/maps/dir/52.2771578,21.0809995/52.2765474,21.0817909/@52.2800193,21.0883366,14z/data=!4m19!4m18!1m15!3m4!1m2!1d21.1121095!2d52.2843896!3s0x471ece6a1e0fcd3f:0xdefb3bce8e8e96f8!3m4!1m2!1d21.1310673!2d52.2809374!3s0x471ece1633b4d091:0x8210e41269d7bfc8!3m4!1m2!1d21.1122888!2d52.2811147!3s0x471ece6b90bbdde5:0x5c33dfc21a19f2b3!1m0!3e0
      • vogher Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.03.16, 08:09
        Witam, nie nie ma to sensu:

tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,walka-o-kazdy-centymetr-podroz-z-wolomina-do-warszawy,196746.html
        • hchandersen Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.03.16, 08:19
          Pewnie odnosisz się do przesiadki z pociągu do autobusu. Tak jest możliwa dla zaproponowanej przeze mnie trasy. Ale jest również możliwość przesiadki do 170, które wcale nie jeździ tak rzadko, nie stoi w korkach, jedzie przez zamieszkaną część Pragi i stanowi alternatywę dojazdu do Wileniaka z pominięciem al.Solidarności. Ja też nie lubię przesiadek, ale warszawski ZTM nas do nich zmusza, a z nim nie wygramy. Moja trasa umożliwia przesiadki na terenie Ząbek zarówno w 145 jak w 199, pokrywając się z nimi na krótkich odcinkach. To, że obecnie 145 i 199 nie przecina się na terenie Ząbek uważam za wielką wadę układu.
      • wolverine_14 Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.03.16, 09:50
        Przepraszam, ale jak dla mnie tracenie kasy na dowózkę do PKP Wilno, to skończony idiotyzm.

Miasto/podatnicy tracą kasę, a podróżni tracą na podróż nie mniej czasu niz przy wykorzystaniu innych środków lokomocji. Nie daje to także możliwości dowozu do miejsc, do których teraz podróżni nie mogą dojechać (na Targówek Fabryczny można dojechać pociągiem, bardzo szybko samochodem, albo... rowerem, jest przecież tuż obok). Po co to? Ponieważ paru osobom nie chce się płacić za bilet PKP z Ząbek do Warszawy?
        • hchandersen Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.03.16, 10:02
          Wśród tych paru osób, które nie chcą płacić za pociąg, jest niestety Burmistrz Ząbek. Gdyby tylko udało się go przekonać, sytuacja bardzo by się zmieniła.
          • grabary Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.03.16, 20:20
            Witam ponownie,

Cieszę się że temat odżył na nowo, dziwi mnie twierdzenie że nie ma sensu codziennie widzę na Młodzieńczej gonitwę mieszkańców na przystanek aby się dopchać do autobusu ze Skarbki z Gór.

Wg mnie osoby z Bródna na tyle mają dobrą komunikację iż nie potrzebują dodatkowej linii aby się dostać do Ząbek. W załącznikach przedstawiam obecną trasę 345 jak i proponowaną.
            www33.zippyshare.com/v/rAjFna5E/file.html
            Proponowana trasa uwzględnia wszystko za i przeciw:
            www33.zippyshare.com/v/n1EZkWNN/file.html
            - Kolej Mazowiecka
            - metro Dworzec Wileński
            - bezpośrednie przesiadki do autobusów linii: 199, 125,145, 166, 169, 170, 156, Z1, Z2, 338, E-3, E-7, 120, 135, 160, 190, 412, 509, 512, 517, 527, 718, 738, 805
            -bezpośrednie przesiadki do linii tramwajowych: 3, 4, 6, 13, 20, 23, 25, 26, 28

Tak naprawdę dojazd do całej Warszawy wiec dojedziecie gdzie chcecie.

Koszty
            Co do ceny z tego co napisaliście utrzymanie linii 345 to ok 200 tys za 9 km (cała trasa)
            Skrócenie trasy 199 do Młodzieńczej (obecnie Targówek) to pewnie też da jakiś 100 tys (oszacujcie).

Proponowana moja trasa 20,4 KM obejmuje centralne Ząbki jak i południowe, dodatkowo zamiast linii 170 która dla mieszkańców osiedle Wilno jest średnio przydatna ( Zamieniecka zakorkowana) przesiedli by się do naszego autobusu.

Uważam ze było by ciasno ale bezpośrednio gdyby władze zauważyły oblężenie na tej linii wtedy można było by negocjować nad większa częstotliwością.

Tutaj i tak wszyscy ciągną na ten Wileński, dlatego linia Z2 do Rembertowa jest zbędna, Żołnierska i tak stoi, starczy tam linia 199.
            Zaoszczędzona kasa ze skróconej trasy może iść na naszą linie.

Planowanie trasy na zakorkowanych ulicach Chełmżyńska Łodygowa Żołnierska i tak nie polepszy sytuacji bo??
            Jeśli jest korek na np Chełmżyńskiej to skoro 145 stoi i ma opóźnienie to na logikę wasze rozwiązanie nie zdaje rezultatu bo nowa linia tez będzie stała.
            Dlatego linia na Gocław zbytnio sprawy nie załatwia trzeba myśleć o odkorkowaniu miasta i to jest racjonalne rozwiązanie mimo że droższe w utrzymaniu. Biorę pod uwagę fakt że część trasy będzie nie ekonomiczna pod względem zasiedlenia mieszkalnego ale bazując na planowaniu linii E układ wyglądał by tutaj bardzo podobnie.

Można było by do burmistrza dać taką propozycję jeśli byłby na nie to może uwzględniłby to po tym jeśli mieszkańcy by się określili z płaceniem podatków w Ząbkach.

Pozdrawiam
            • vogher Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.03.16, 23:26
              Witam, dojazd do śródmieścia linia z2 + pociąg z Rembertowa zajmuje 35-40 minut. Autobus rano jest pełny. Linia zdecydowanie jest potrzebna

Pozdrawiam
            • awawawaw Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.03.16, 23:33
              > Koszty
              > Co do ceny z tego co napisaliście utrzymanie linii 345 to ok 200 tys za 9 km (c
              > ała trasa)
              > Skrócenie trasy 199 do Młodzieńczej (obecnie Targówek) to pewnie też da jakiś 1
              > 00 tys (oszacujcie).
              Skrócenie trasy da 0 zł (słownie zero złotych).
              Każda podwarszawska gmina płaci za przejechany kilometr na swoim obszarze, przebieg linii w Warszawie nie ma żadnego znaczenia. Standardowe opłaty (niektóre gminy osobno wynegocjowały inne zasady rozliczeń) są następujące:
              60% stawki za km za I strefę biletową (Ząbki)
              40% stawki za km za II strefę biletową
              Nie znam dokładnej stawki ZTM na 2016, ale jest to ok. 9zł za km (za każdy km przejechany przez autobus dowolniej pojemności - nie ma znaczenia czy jest to przegubowiec czy krótki autobus)

> Tutaj i tak wszyscy ciągną na ten Wileński, dlatego linia Z2 do Rembertowa jest
              > zbędna, Żołnierska i tak stoi, starczy tam linia 199.
              Nie zgadzam się, obecnie Z2 + KM/SKM to jest najszybszy wariant dojazdu z rejonu Powstańców do centrum Warszawy. To samo 199 z rejonu Szwoleżerów. 345 z przesiadką przy Młodzieńczą to o 10-20 minut dłuższa jazda (mowa o standardowym dniu roboczym ze standardowymi korkami).

> Planowanie trasy na zakorkowanych ulicach Chełmżyńska Łodygowa Żołnierska i tak
              > nie polepszy sytuacji bo??
              > Jeśli jest korek na np Chełmżyńskiej to skoro 145 stoi i ma opóźnienie to na lo
              > gikę wasze rozwiązanie nie zdaje rezultatu bo nowa linia tez będzie stała.
              Zgadzam się, ale jesteś pewien że linia przez działki nie będzie stała w korkach? Przyznam że dawno tamtędy nie jechałem, kiedyś to korek był gwarantowany.
              • grabary Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 19.03.16, 11:59
                A to tak to wygląda...
                Pytanie czy ZTM będzie za wyznaczeniem nowej trasy i za jej przydatnością. Jeśli chodzi o drogę przez działki to stale od ok 6 miesięcy monitoruję tą trasę naprzemiennie z Żołnierską, Młodzieńczą i Chełmżyńską. Pokonuję ją codziennie raz autem raz komunikacją. Trzeba wziąć pod uwagę fakt że zaraz będzie zabawa z tym ich rondem na Strażackiej. Druga sprawa w niedalekiej przyszłości zacznie się przebudowa Żołnierskiej a wtedy to zacznie się armagedon.

Co do godzin szczytu fakt lekki korek jest na rondzie ale dotyczy to Zamienieckiej z moich obserwacji porannych z Ząbek do ronda max 5 min stania potem bez korkowo bo przy Obi korka nie ma a potem bus pasem jedzie wiec śmignie na wileński w 10 min. Liczyłem czas np w 527 (ten odcinek). W popołudniowych godzinach szczytu jest to wybawienie aby wjechać do Ząbek standardowo aby wjechać z Chełmżyńskiej 30 min. tutaj 10 min licząc od wiaduktu przy Obi.
                Co do Rembertowa i Z2 i SKM częstotliwość tej kolejki pozostawia wiele do życzenia 2 kursy na godzinę hmm spoko bo rekompensuje to szybkością dojazdu ale Z2 zamiast 2 kursów zrobi jeden bo stoi . To jeszcze zrozumiem ale bazuje tez na własnych doświadczeniach z tą trasą nie dość że kotek na Żołnierskiej to jeszcze
                na Montera korek do słynnego przejazdu PKP w Rembertowie.
                Na tej trasie już tak nie kursuje wiec nie wiem jak jest obecnie.
                Myślę że przy obecnym oblężeniu Łodygowej nawierzchnia długo nie wytrzyma takiego naporu lato pokaże co z tego asfaltu zostanie.

Jeśli nie macie możliwość sprawdzenia w dzień powszedni aktualnego zakorkowania poglądowo polecam mapy google z natężeniem ruchu.

Jesteście w stanie oszacować koszt takiej trasy. Podobno trasa kolejowa (Wołomińska) jest strasznie przeludniona to prawda?

Pozdrawiam

• awawawaw Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 20.03.16, 17:57
                  grabary napisał:
                  > Co do Rembertowa i Z2 i SKM częstotliwość tej kolejki pozostawia wiele do życze
                  > nia 2 kursy na godzinę hmm spoko bo rekompensuje to szybkością dojazdu ale Z2 z
                  > amiast 2 kursów zrobi jeden bo stoi . To jeszcze zrozumiem ale bazuje tez na wł
                  > asnych doświadczeniach z tą trasą nie dość że kotek na Żołnierskiej to jeszcze
                  > na Montera korek do słynnego przejazdu PKP w Rembertowie.

Z tym "Z2 zamiast 2 kursów zrobi jeden bo stoi" to najdelikatniej mówiąc trochę poleciałeś.
                  W porannym szczycie Z2 jeździ co 15-20 minut (po południu średnio co pół godz.), a pociągi z Rembertowa do centrum W-wy jeżdżą co 5-10 minut. Korek do przejazdu w Rembertowie nie ma żadnego wpływu, a korek na Żołnierskiej jest taki, że często autobusy dojeżdżają przed czasem i zarówno w Rembertowie jak i w Ząbkach muszą odczekiwać do rozkładowego odjazdu.
                  (może po 7:30 jest inaczej, jeżdżę z reguły kursem ok. 7:00, rzadziej ok. 6:40 i 7:15 z Powstańców)
            • hchandersen Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 20.03.16, 08:02
              Widzę, że mamy zbieżne pomysły:
              na terenie Ząbek (w zasadzie tylko południowych) - okrężna trasa przez Szwoleżerów-Maczka-Powstańców
              trasa przez działki
              na terenie Warszawy większa rozbieżność, osobiście uważam, że podjazd do PKP Zacisze-Wilno ma większe szanse na poparcie Burmistrza Ząbek, bo daje mu kolejny argument, że bez stacji w Ząbkach możemy się obejść

gwoli wyjaśnienia, mój pomysł dotyczy trasy w miejsce 345, bez zmieniania 199 i 145 (nie wnikam w sprawę potencjalnego krańca na Gocławiu)

Może dogadajmy się tutaj, co do zmian, na które wszyscy się zgadzamy dla linii na Powstańców, a potem możemy pisać jakąś petycję...
            • karrhe Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 28.03.16, 10:05
              "Tutaj i tak wszyscy ciągną na ten Wileński, dlatego linia Z2 do Rembertowa jest zbędna, Żołnierska i tak stoi, starczy tam linia 199.
              Zaoszczędzona kasa ze skróconej trasy może iść na naszą linie."

Człowieku Z2 z Powstańców do Rembetowa to najszybszy sposób na dojazd do centrum Warszawy. Więc pisanie o tym, że jest zbędny to idiotyzm, tymbardziej, że nie proponujesz nic sensownego w zamian. 199 niestety nie jedzie przez Powstańców.
          • wolverine_14 Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 21.03.16, 09:21
            Każdy wie dlaczego nie chce płacić, każdy także kierujący się racjonalizmem wie, że godzenie się na podyktowane warunki byłoby błędem, ponieważ wówczas podwyższali by opłaty w nieskończoność.

Jeżeli chcesz stworzyć specjalną linię która miałaby dowozić ludzi z Południa Ząbek do PKP Wileńska, a miasto by ją stworzyło, to analogiczną linię mogłoby chcieć także centrum i północ.

Dodatkowo ile jest kursów 345? 20. Jaka to część kursów KM przez Ząbki/Wilno? 1/4-1/3?

Robiłeś jakieś testy w godzinach szczytu, że jesteś taki pewny, że ta trasa będzie wyraźnie szybsza niż 199/345/145 + np. 517? Bo ja mam co do tego spore wątpliwości.
            • grabary Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 21.03.16, 20:54
              Przyjacielu,

Analogicznie masz rację, warto wziąć pod uwagę zagęszczenie ludności w Ząbkach.
              Weź pod uwagę że w przeciągu roku kolejnych parę osiedli będzie ukończonych i to nie będzie 10 mieszkań a min 100 w każdym w centralnych Ząbkach oraz północnych nie ma co narzekać ponieważ jest linia 199 do Młodzieńczej szybko dojedzie. Gdybym nie robił to bym nie pisał w ciemno, parę osób też było sceptycznych ale sami się przekonali że różnica jest.

Co do Twojego przykładu chyba chodziło o 512 lub 527.
              No nawet dzisiaj na Chełmżyńskiej godz 7:15 autem stałem 25 min i to w sumie już przed hotelem studenckim przed Kawęczynem.

A może ja nie wiem o nowych inwestycjach w północnych i centralnych Ząbkach. Coś tam się dzieje? Chociaż w połowie co w Południowych? Z tego co mi wiadomo na Powstańców i Szwoleżerów budują się nowe osiedla od Gór pisu, Stolmaru, Polnordu Lcc Corp, Wiśniewscy, Dozbud? Ktoś przebije? Orientujecie się ile to nowych mieszkań i ile mieszkańców ?
              • wolverine_14 Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 21.03.16, 22:36
                W takim razie ile czasu trzeba aby się dostać z pierwszego przystanku tej "nowej" linii, pokonując oczywiście tą samą trasę, zatrzymując się na każdym przystanku, aby dojechać do PKP Wilno i wejść na peron ok godziny 7? Przy czym trzeba też wziąć pod uwagę, że rozkład musi zostać tak ułożony, żeby był zapas koło 5 minut na przesiadkę do pociągu (korki i te sprawy).

To nie ma znacznie ile się buduje w centrum i na północy, chodzi o to że chcesz nową linię po to, żeby nie musieć płacić za bilet Ząbki - PKP Wilno, jestem pewien, że część osób z centrum Ząbek też niechętnie płaci za ten bilet.

Od przystanku Wierna do przystanku Dworzec Wileński dla obecnej godziny podróż trwa wedle jakdojade 11 minut, jestem pewien że w 70-80% przypadków dojechanie od Wiernej do PKP Wilno + przesiadka w pociąg i wypełźnięcie później z pociągu zajmie nie mniej czasu, a często będzie to znacznie więcej.

Odnośnie trasy przez Chełmżyńską, cóż na razie w godzinach szczytu nie jest to najlepszy sposób ma dojazd do południowej części Warszawy, ale poza godzinami szczytu wygląda to całkiem nieźle, po budowie tunelu powinno się znacznie poprawić. W tej chwili jak ktoś z południa Ząbek chce się dostać komunikacją publiczną do centrum Warszawy, na Ochotę czy dalej to nie ma lepszego wyboru niż zdezelowane Z2.

W kwestii samego autobusu, który miałby pomagać się dostać do Wileniaka/w okolice, to była kiedyś linia X, bezpośrednio do Wileńskiego, ale burmistrz nie chciał jej dofinansowywać i przewoźnik si wycofał. Jakiś ekspress do Wileniaka z przystankiem końcowym przy stadionie narodowym mógłby być ciekawą opcją, szczególnie poza godzinami szczytu, ale bez zabawy z przesiadkami przy PKP Wilno. Uważam także za złe dorabianie kolejnych linii podczas gdy te już działające mają żenująco mało kursów. Ja osobiście bym najpierw:

- skrócił Z2 tak by kursowało na trasie Powstańców/Kaufland do PKP Rembertów.
                - Z1 byłaby jedyną linią, której celem byłoby rozwożenie ludzi po całych Ząbkach, przy czym zlikwidowałbym idiotyczne "pętelki".
                - lekko zmodyfikował trasę 145 tak by miała przystanek przy Maczka i jednocześnie zwiększyłbym liczbę kursów
                - jakby kasy wystarczyło, to można by się zastanowić nad puszczeniem ekspresu do Wileniaka. Czy to przez Targówek Fabryczny, czy też przez Batorego (Młodzieńcza jest zbyt zakorkowana)
                • hchandersen Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 22.03.16, 08:52
                  Nie widzę wielkich rozbieżności w pomysłach grabary i wolverine, więc juz nie spierajcie się o szczegóły, pora znalezc punkty wspólne. Na pewno nie trzeba zajmować się planowaniem tras na terenie Warszawy. Skupmy się na Ząbkach.
                • awawawaw Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 22.03.16, 21:08
                  wolverine_14 napisał:
                  > Ja osobiście bym najpierw:
                  > - skrócił Z2 tak by kursowało na trasie Powstańców/Kaufland do PKP Rembertów.
                  > - Z1 byłaby jedyną linią, której celem byłoby rozwożenie ludzi po całych Ząbkach,
                  > przy czym zlikwidowałbym idiotyczne "pętelki".

Jeśli ktoś chce wpłynąć na trasy, częstotliwość (itp.) linii ząbkowskich to ma na to ostatnią chwilę. Obecna umowa na ich obsługę jest do końca czerwca, Urząd Miasta zapowiedział ogłoszenie przetargu na kwiecień.
                  • grabary Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 22.03.16, 23:04
                    O to super wiadomość awawawaw :)

Liczę na każdy przystanek 2 min. Wychodzi 10 min -12 min
                    Wolverine_14 licząc od Maczka -> Dzika, Powstańców, Ks Zycha, Warszawska, Wierna, PKP Zacisze, Rzeczna, Trocka, Skargi, Solidarności, Wileński

Powrót Wileński -> Skargi, Trocka, Rzeczna, PKP Zacisze, Warszawska, Skorupki, Kwiatowa, Szwoleżerów, Maczka,
                    z tej linii tez można byłoby powywalać parę przystanków ale dla linii expresowej czyli Wszystkie przystanki w Ząbkach i przystanek pkp Zacisze, Skargi i Wileński.

Nowa linii jak dla mnie obejmuje i Centrum (po mojemu Skorupki to centrum)
                    No dzisiaj tez przejeżdżałem autem koło pętli 345, ludzi z 40 osób jak nie lepiej masakra. Niestety nie wiem na co czekali czy na Z1, Z2, a może wcześniej wspomniany 345. Tu chodzi o bezpośrednią linię która trwale połączy Ząbki z centrum Warszawy.
                    Jeśli chodzi o skrócenie trasy Z2 nie wypowiem się bo nie wiem o jej przydatności.

W godzinach szczytu naprawdę dużo się dzieje tak samo na Powstańców o godzinie 7 z minutami :)
                    • bombel_b Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 23.03.16, 08:04
                      Z mojego punktu widzenia tj. mieszkańca ul. Powstańców (przystanek Powstańców las) Ząbki 2 do Rembertowa w tej chwili jest najszybszym połączeniem z Centrum Warszawy. Wielu mieszkańców Powstańców właśnie tak jeździ i autobusy od rana są pełne.
                      Na Powstańców nie mamy praktycznie żadnej komunikacji w weekendy więc pętelka 145 przez Maczka jest bardzo dobrym pomysłem. Jakby jeszcze przy skręcie w/z Maczka było rondo to warunki jazdy bardzo by się polepszyły.
                      • hchandersen Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 23.03.16, 14:35
                        Myślę, że trzeba wyginać aż do Maczka, wystarczyłoby do Kopernika. Ja dUmam z okolic przystanku Pułaskiego do przystanku przy Kauflandzie i już byłoby o połowę bliżej.
    • attiya Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 19.03.16, 13:04
      mi obecna trasa bardzo pasuje - do Bródna Podgrodzie
      naprawdę nie wszyscy jadą do Wilenskiego do pracy :>
      na Wileński jedzie pociąg, więc można dojechać do stacji i dalej do Wileńskiego a jak ktoś tam chce jeszcze dalej, to proszę bardzo
      jestem przeciw zmianie obecnej trasy
      • vogher Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 19.03.16, 13:26
        Witam, calkowicie sie zgadzam. Jezdze do centrum Warszawy od 10 lat i przetestowałem juz wszytskie mozliwe drogi dojazdu przez ten okres. Nie ma teraz sensu wprowadzań nowych linii. Jezeli już cos zmienic to zwiększyc czestotliwosc istniejacych. Kolejne zmiany pewnie beda mialy sens jak bedzie przebudowana Zolnierska, wezel S8 kolo Zabek i stacja metra na Targowku mieszkaniowym - wtedy pewnie warto byloby przemyslec i moze zmienic wiele ...
        • grabary Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 19.03.16, 13:41
          nie no nie wygłupiajcie się..
          Do Bródna podgrodzie... o_O a 145 jakbyś jeździł to ciężko się przesiąść przy Szpitalu bródnowskim w np 500 114 i tak samo jesteś na podgrodziu. Ile procentowo osób jedzie obecnie do Młodzieńczej aby dostać się do Wileniaka i ewentualnie dalej a ile do Bródna. Na Bródnie 145 nie jest zapchany jeszcze wiec komfort jazdy masz. W Planach jest dużo i tramwaj i obwodnica Olszynki Grochowskiej do tego czasu to staniecie niech tylko się powprowadzają osoby do nowych osiedli jedno osiedle to ok 100 miejsc parkingowych. Żeby Wam nie brakło. Jak będzie stacja metra na Targówek mieszkalny to na bank przekierują linie tam. A jeździsz do pracy tym pociągiem ?
          • kaku25 Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 24.03.16, 14:54
            Ludzie!!! Mamy w Ząbkach linię kolejową którą najszybciej można dojechać do Wawy. Zaraz ktoś wymyśli że przez Zielonkę najszybciej??? Trza się zebrać i iść do Burmistrza żeby trochę bilety dofinansował a nie nowe linie przez "pipidówki" puszczał...
            • wolverine_14 Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 24.03.16, 17:00
              Nie dla wszystkich to jest najszybsza trasa do pracy.
            • grabary Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 24.03.16, 22:18
              to powodzenia myślisz że będę czekał 30 min na pociąg . W życiu jak i w komunikacji musi być alternatywna trasa. Ja dziś stałem godzinę w korku na Chełmżyńskiej także dzięki wielkie za doractwo sejo nara za taką krwawice i za ten przejazd kolejowy
              • kaku25 Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 25.03.16, 14:17
                Trochę dla niewiedzących. Do konca tego roku trwa remont lini kolejowej na linii tłuszcz zielonka dlatego kible tak rzadko kursują. Pewnie już nikt nie pamięta ale w godzinach szczytu są co 10 minut... Z alternatywną trasą Zabki niestety muszą się pożegnać. Nie za tych rządów wstrzymujących wszystkie inwestycje dla ludzi...
    • rudzielec2019 Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 04.01.19, 14:41
      Moim zdaniem lepiej puścić autobus przez Skrajną działki a potem do nowo otwartej trasy świętokrzyskiej do dworca wschodniego,dużo osób mówi o tej trasie ,najlepsze rozwiązanie,słuchajcie ludzi,bo to jest tragedia teraz co się dzieje.
      • wild.wind Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 08.01.19, 14:16
        Popieram!
        • kerajm Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.01.19, 12:21
          Zmiany w związku z budową Metra, autobus 345 będzie dojeżdżał do stacji metra Trocka ulicami: łodygowa, radzymińska
          tustolica.pl/rusza-budowa-metra-rewolucja-na-brodnie_78753
          • kerajm Re: Autobus Maczka - Dw. Wileński 18.01.19, 12:23
            Pomyliłem się: 345 będzie dojeżdżał do dworca wileńskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka