rembert 25.05.05, 14:13 gdzie warto pospacerować w Ząbkach żeby zobaczyć coś ciekawego. Ponoć przed wojną swoją daczę miał tu Sikorski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: gdzie na spacer 26.05.05, 20:21 Pospacerować po Ząbkach i zobaczyć coś ciekawego? Może inni się wpowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_ Re: gdzie na spacer 27.05.05, 00:00 Na ul.Klamrowej ciekawy obiekt - willa Dziada ;-). Ul.Wojska Polskiego - szpital Drewnica- Budynki z okresu I wojny . Na wschód poligon (czasmi strzeją).Pod kominem stawy (odważni się tam nawet kąpią- co roku kilka utonięc).Wzdłuż drogi na Strugę po prawej stronie za bazą paliwową ciągnie się zarośnięta drzewami wydma(do 107mnp) .Super trasa na rower.Po drodze można podziwiać okopy i resztki bunkru. W okolicy bunkra wieża radiowo-tv 110m.(jak dobrze zagadasz z ochroną to może wejdziesz na jej szczyt). Wieża odchyla się od pionu około 2m.W lasach sezon na konwalie. Zrób niespodziankę swojej dziewczynie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
baverel Re: gdzie na spacer 28.05.05, 13:59 iii tam...kominy...w ogóle mnie takie rzeczy nie bawią... okropność..szpital, meh, willa dziada to już zupełne totalne nieporozumienie, przecież to jest buda a nie willa! łądne są uliczki niektóre od strony siedziby nadleśnictwa drewnica, tam w okolicy, po tamtej stronie torów..poza tym....yyyy...park? :/// dawno tam nie byłam bo nie lubię. ja mam swoje własne trasy spacerów, które lubię i często przemierzam, trzeba sobie coś upodobać. las jest świetny wbrew pozorom :) Odpowiedz Link Zgłoś
agentcooper Re: gdzie na spacer 28.05.05, 18:28 na przyklad w czwartek pojechalem rowerkiem przez Rembertow, AON, Wesołą do Sulejówka. BArdzo przyjemna trasa w większości lasem, do przejechania w sumie ok. 30 km. Tam np. willa Piłsudskiego, jesli sie zgłodnieje mozna zjesc pizze przy delikatesach K&M (notabene całkiem niezle zaopatrzony sklep - cos w rodzaju Bomi tylko z normalnymi cenami). Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: gdzie na spacer 02.06.05, 11:25 A propos spaceru, muszę się wybrać na lody koło stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agentcooper Re: gdzie na spacer 02.06.05, 16:47 sloggi napisał: > A propos spaceru, muszę się wybrać na lody koło stacji. a propos aproposa - znalezlem Twojego posta na FOFFM dot. kuracji odchudzajacej The Cure - kto by sie spodziewal ze nawet w takich miejscach mozna sie spotkac.... A co do lodow to wole jednak te z Zielonej Budki...a raczej obecnie od pana Grycana, choc dla mnei to zawsze bedzie Zielona, bo tak to miejsce pamietam z dziecinstwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: gdzie na spacer 06.06.05, 15:13 a gdzie konkretnie, które najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
rembert lasem równolegle do wrzosowej 05.04.06, 09:09 Polecam spacer po lesie. Wejście przy ul. 3-ego maja w kierunku południowym tj. w stronę Skorupki. Bardzo sympatycznie. Trasa, zarówno „po lesie” jak też leśnymi drogami jest w sam raz dla rodzin z dziećmi. Kierując się początkowo na wschód wzdłuż linii kolejowej natkniemy się na „mini” kapliczkę na brzozie z Matką Boską i małym różańcem. Ciekawe kto był budowniczym i co go do tego skłoniło. Potem proponuję skręt w prawo w stronę Skorupki. Wspaniałe lasy sosnowe, możliwość przemieszczania się między drzewami z 2,5-latką. Teren lekko pofałdowany, co dodaje mu dużo uroku. Im bliżej Skorupki, tym więcej brzóz „wykopów” i rowów, ale nie stanowi to przeszkody nie do pokonania. Wspaniałe powietrze, jakby przesiąknięte lasem i wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy771 Re: lasem równolegle do wrzosowej 07.04.06, 13:46 najschludniej jest na uliczkach drewnicy z okresu miasta ogrodu (okrągłe placyki, promieniście rozchodzące się ulice) oraz w okolicy rembertowskiej, broniewskiego- wąskie, zaciszne uliczki. stare budowle sprzed wojny zachowały się przy wyzwolenia, nad dolcanem. ładnie jest na terenie szpitala drewnickiego (stare pawilony, aleja 25 dębów). polecam wycieczkę po lesie na pn. od nadleśnictwa (od ul.rychlińskiego)- okrężna ścieżka rowerowa, jest tam też malownicze, zarastające torfowisko, oczko wodne, warto spieszyć się, zanim wbije się w to obwodnica. za uliczką bukową przez las wiedzie wygodna alejka ze szlakiem rowerowym w kierunku zielonki bankowej- jedynym problemem jest przekroczenie ruchliwej szosy 631.z bankowej mamy kilka kroków w ogromne lasy dawnego poligonu, projektowany park krajobrazowy, dla innych niezły kąsek do zabetonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: lasem do Kolejowej 08.04.06, 11:57 Mój ulubiony zielony kawałek to las na tyłach szpitala. Idę (jadę) Kolejowa i na nadleśnictwem skręcam w lewo. Szerokie alejki, mało poszycia, piękne leśne łączki. Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Rowerem 09.05.06, 15:58 Kupiłem rower i wybrałem się ze Stacji PKP w okolice Powstańców około 21. Współczuję drogi i tzw. chodników. Pomysł, aby kupić rower z amortyzatorami był trafny. Wogóle nie wiem, dlaczego część miasta jest oświetlona, a niektóre ulice nie. Co najlepsze mają lampy, które nie świecą. Imponuje mi architektura osiedla "Leśna Polana" - na "żywca" wygląda dużo lepiej niż w tabeli ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: gdzie na spacer 07.04.06, 15:35 Na weekend proponuję wycieczkę po ul. Prusa. W jednym z ogórdków jest przeogromna agawa. Musiała zimować. Ciekawe czy była czymś ochroniona, przecież w zimie było z minus 16 i więcej. Tuż obok jest kapliczka z Matką Boską. Jak to określiła moja Córeczka "szukającą Jezuska". Dalej proponuję udać się leśną drogą do Marek. Super okolica. Chyba Kolega Gajowy opisuje te same strony. Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: gdzie na spacer 09.05.06, 15:51 W poprzednią niedzielę ponownie wybraliśmy się z Córką na spacer w kierunku Marek. Teraz było jeszcze piękniej - więcej zieleni. Dotarliśmy do oczka wodnego niestety cała okolica została wypalona przez pożar. Ciekawe wrażenia z chodzenia po ziemi. Musi być chyba torf, gdyż ma się wrażenie, iż pod spodem jest woda. Wróciliśmy leśnią ścieżką pomiędzy polną drogą i murami szpitala. Po prostu super. Odpowiedz Link Zgłoś