sloggi 31.07.05, 21:45 Gdzie uczą się Wasze dzieci? Jakie macie opinie o szkołach w Ząbkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 01.08.05, 12:40 Mój najstarszy właśnie od września zaczyna przygodę ze szkołą w Ząbkach. Pójdzie do klasy IV w szkole nr 1. Czy ktoś może coś więcej napisać? Marta Odpowiedz Link Zgłoś
dandar2 Re: Szkoły w Ząbkach 01.08.05, 22:50 Córka chodzi do szkoły w Warszawie. Pracuję w centrum i chwalę sobie. W klasie jest tylko 23 uczniów (SzP 23 przy Wawelskiej). I pomimo, że od niedawna jestem mieszkanką Ząbek to nie będziemy zmieniać szkoły. W ogóle jeżeli ktos pracuje w Warszawie to w dawnej gminie centrum jest w czym wybierać. Dzieci obowiązkowo mają w klasach 1-2 lub 2-3 basen i naukę pływania i klasy są mniej liczne niż gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 08:44 Mój najstarszy też do III klasy chodził do szkoły do Warszawy. My pracujemy w Warszawie i codziennie go dowoziliśmy do szkoły. Teraz jest już na tyle samodzielny, że może sam wychodzić do szkoły i wracać do domu, bez konieczności korzystania ze świetlicy. Średni i najmłodszy będą chodzić do szkoły i do przedszkola w Warszawie. My sobie takie rozwiązanie chwalimy. Placówki są już sprawdzone, dzieci krócej siedzą w świetlicy czy w przedszkolu a w czasie jazdy można sobie jeszcze pogadać. Dla ucznia jest jeden minus - brak kolegów w pobliżu. No i ewentualne przyjęcia urodzinowe to całą wyprawa i dezorganizacja czsu dla całej rodziny. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
matmir Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 08:44 Wydaje mi się, że szkołom w Ząbkach uczniowie są zbędni. Świadczyć o tym może nastepujący fakt. Przeprowadziłem się do Ząbek na początku 1997 r, gdy mój syn chodził do I-szej klasy podstawówki. Szkołę zaczął w Warszawie i kontynuował tam naukę aż do końca. W tym roku skończył gimnazjum, do którego chodził także w Warszawie. I przez ten okres 8 lat nikt z Ząbek (ani ze szkoły, ani z UM) nie zainteresował się czy moje dziecko chodzi gdziekolwiek do szkoły. A jesteśmy wszyscy nieprzerwanie zameldowani tu na stałe od samego początku tzn od 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 08:51 O ile się dobrze orientuję, to szkoła, która ma ucznia spoza rejonu powiadamia o tym właściwą szkołę rejonową. Być może informacja o spełnianiu obowiązku szkolnego poszła poza Waszymi plecami. Za każdym razem gdzy zapisywałam chłopaków do nierejonowej szkoły musiałam podawać adres szkoły rejonowej. A tak z własnego doświadczenia wiem, że moja szkoła rejonowa (z Dąbrowy Górniczej - ukłony dla Sloggiego :) interesowała się gdzie sią podziało dwóch jej uczniów (czyli moich synów) i bezpośrednio się ze mną w tej sprawie kontaktowała. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
matmir Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 14:26 marta_i3 napisała: > O ile się dobrze orientuję, to szkoła, która ma ucznia spoza rejonu powiadamia > o tym właściwą szkołę rejonową. Być może informacja o spełnianiu obowiązku > szkolnego poszła poza Waszymi plecami. W chwili, gdy syn zaczynał naukę była to szkoła rejonowa. Potem przeprowadziliśmy się do Ząbek i nie przypominam sobie, abyśmy informowali oficjalnie szkołę o zmianie adresu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 15:58 A jesteś pewien, że nie powiadamiałes szkoły o zmianie adresu? Pytam, bo dla mnie to trochę dziwne - my zawsze aktualizujemy wszelkie dane do kontaktu z nami. Telefony, adresy są zawsze podawane właściwe, tak na wszelki wypadek. I bynajmniej nie bronię tutaj szkoły w Ząbkach ;) Marta Odpowiedz Link Zgłoś
matmir Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 17:56 > A jesteś pewien, że nie powiadamiałes szkoły o zmianie adresu? > Pytam, bo dla mnie to trochę dziwne - my zawsze aktualizujemy wszelkie dane do > kontaktu z nami. Telefony, adresy są zawsze podawane właściwe, tak na wszelki > wypadek. To, że w dzienniczku dziecko miało napisany adres i telefon w Ząbkach to jeszcze o niczym nie świadczy. Mieszkać mam prawo tam gdzie chcę. Natomiast nie informowałem szkoły oficjalnie o zmianie adresu meldunkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.wis Re: Szkoły w Ząbkach 05.08.05, 10:21 W momencie kiedy przeprowadziliśmy się do Ząbek córka zaczynała drugą klasę SP, pojawił się problem - przenosimy Ją do SP w Ząbkach czy zostaje tam gdzie jest (SP nr 84 Zacisze) - w tym celu zrobiliśmy rozeznanie wśród rodzin mających dzieci które uczą się w tutejszych szkołach lub uczyły się... i zebrane opinie wielu, wielu rodzin były negatywne...większość z nich bardziej obwiniała dyrekcję, nauczycieli...ale i duży wpływ PODOBNO na funkcjonowanie szkoły ma środowisko ... Trudno mi opiniować w tej sprawie ponieważ córka pozostała w "swojej" szkole, nie mam podstaw znajomym aby im nie ufać co do opinii o szkołach w Ząbkach, córcia teraz zdała egzaminy do gimnazjum i też będzie dojeżdżała do W-wy (w tym przypadku to również i Jej wybór). Warto popytać może coś się pozmieniało...??? Odpowiedz Link Zgłoś
karina50 Re: Szkoły w Ząbkach 07.08.05, 08:48 Czy jest dobra zerówka w Ząbkach?Prawdę mówiąc po waszych wypowiedziach mam duży pooblem ,gdzie zapisać dziecko do szkoły.Mój mały pójdzie dopiero do zerówki za rok ,ale już teraz zaczęłam o tym myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: Szkoły w Ząbkach 03.12.05, 09:53 Ja w zeszłym roku ukończyłem gimnazjum nr 2. Wcześniej uczęszczałem równiesz do dwójki SP. Nie miałem nic do zarzucenia ani dyrekcji ani nauczycielom. Miło wspominam ten czas, gdy się uczyłem w Ząbkach. Poziom nauczanie nie jest na jakimś bardzo wysokim poziomie, lecz jest wystarczający, by dobrze przygotować do egzaminu gimnazjalnego. W gim. nr 2 były wyniki w egzaminie wyższe od jedynki, a także zajeliśmy miejsce w pierwszej trójce w powiecie, co dobrze świadczy o naszej szkole.... wyniki są tutaj na ostatniej stronie www.zabki.pl/cs/cs_6_2005.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
listopad25 Re: Szkoły w Ząbkach 15.12.05, 17:57 Moje dzieci chodziły do podstawówki nr 1 ido gimnzjum 1 i jestem bardzo zadowolona.Uczyli się nieźle i nadal tak jest, a w Warszawskim liceum radzą sobie jeszcze lepij. Uważam że kto chce się uczyć i może liczyć na pomoc rodzica, a nie zwalać wszystko na szkołe to spokojnie sobie poradzi. A stwierdzam że poziom szkoły nr 1 coraz bardziej się podnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
traore1 Re: Szkoły w Ząbkach 03.01.06, 15:35 Ja skończyłem 2 lata temu gim. nr 2.Chodzilem tez do SP nr 2.Nie jest tam tak wesoło jak mówił hudini.Do podstawówki nie mam nic do zarzucenia jednak co do gim. przeciwnie.Uczniowie wymuszają od słabszych kolegów pieniądze , młodzież jest "GNĘBIONA" przez rówieśników.Jednym słowem w tej szkole panuje terror wprowadzany przez łobuzów a dyrekcja nic nie może poradzić na to zjawisko.Nie polecam gim. jednak podstawówke wspominam bardzo miło. Odpowiedz Link Zgłoś