Dodaj do ulubionych

Szkoły w Ząbkach

31.07.05, 21:45
Gdzie uczą się Wasze dzieci?
Jakie macie opinie o szkołach w Ząbkach?
Obserwuj wątek
    • marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 01.08.05, 12:40
      Mój najstarszy właśnie od września zaczyna przygodę ze szkołą w Ząbkach.
      Pójdzie do klasy IV w szkole nr 1.
      Czy ktoś może coś więcej napisać?
      Marta
      • dandar2 Re: Szkoły w Ząbkach 01.08.05, 22:50
        Córka chodzi do szkoły w Warszawie. Pracuję w centrum i chwalę sobie. W klasie
        jest tylko 23 uczniów (SzP 23 przy Wawelskiej). I pomimo, że od niedawna jestem
        mieszkanką Ząbek to nie będziemy zmieniać szkoły. W ogóle jeżeli ktos pracuje w
        Warszawie to w dawnej gminie centrum jest w czym wybierać. Dzieci obowiązkowo
        mają w klasach 1-2 lub 2-3 basen i naukę pływania i klasy są mniej liczne niż
        gdzie indziej
        • marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 08:44
          Mój najstarszy też do III klasy chodził do szkoły do Warszawy. My pracujemy w
          Warszawie i codziennie go dowoziliśmy do szkoły. Teraz jest już na tyle
          samodzielny, że może sam wychodzić do szkoły i wracać do domu, bez konieczności
          korzystania ze świetlicy.
          Średni i najmłodszy będą chodzić do szkoły i do przedszkola w Warszawie. My
          sobie takie rozwiązanie chwalimy. Placówki są już sprawdzone, dzieci krócej
          siedzą w świetlicy czy w przedszkolu a w czasie jazdy można sobie jeszcze
          pogadać.
          Dla ucznia jest jeden minus - brak kolegów w pobliżu. No i ewentualne przyjęcia
          urodzinowe to całą wyprawa i dezorganizacja czsu dla całej rodziny.
          Marta
    • matmir Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 08:44
      Wydaje mi się, że szkołom w Ząbkach uczniowie są zbędni. Świadczyć o tym może
      nastepujący fakt. Przeprowadziłem się do Ząbek na początku 1997 r, gdy mój syn
      chodził do I-szej klasy podstawówki. Szkołę zaczął w Warszawie i kontynuował
      tam naukę aż do końca. W tym roku skończył gimnazjum, do którego chodził także
      w Warszawie. I przez ten okres 8 lat nikt z Ząbek (ani ze szkoły, ani z UM) nie
      zainteresował się czy moje dziecko chodzi gdziekolwiek do szkoły. A jesteśmy
      wszyscy nieprzerwanie zameldowani tu na stałe od samego początku tzn od 8 lat.
      • marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 08:51
        O ile się dobrze orientuję, to szkoła, która ma ucznia spoza rejonu powiadamia
        o tym właściwą szkołę rejonową. Być może informacja o spełnianiu obowiązku
        szkolnego poszła poza Waszymi plecami. Za każdym razem gdzy zapisywałam
        chłopaków do nierejonowej szkoły musiałam podawać adres szkoły rejonowej.

A tak z własnego doświadczenia wiem, że moja szkoła rejonowa (z Dąbrowy
        Górniczej - ukłony dla Sloggiego :) interesowała się gdzie sią podziało dwóch
        jej uczniów (czyli moich synów) i bezpośrednio się ze mną w tej sprawie
        kontaktowała.
        Marta
        • matmir Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 14:26
          marta_i3 napisała:

> O ile się dobrze orientuję, to szkoła, która ma ucznia spoza rejonu
          powiadamia
          > o tym właściwą szkołę rejonową. Być może informacja o spełnianiu obowiązku
          > szkolnego poszła poza Waszymi plecami.

W chwili, gdy syn zaczynał naukę była to szkoła rejonowa. Potem
          przeprowadziliśmy się do Ząbek i nie przypominam sobie, abyśmy informowali
          oficjalnie szkołę o zmianie adresu.
          • marta_i3 Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 15:58
            A jesteś pewien, że nie powiadamiałes szkoły o zmianie adresu?
            Pytam, bo dla mnie to trochę dziwne - my zawsze aktualizujemy wszelkie dane do
            kontaktu z nami. Telefony, adresy są zawsze podawane właściwe, tak na wszelki
            wypadek.
            I bynajmniej nie bronię tutaj szkoły w Ząbkach ;)
            Marta
            • matmir Re: Szkoły w Ząbkach 02.08.05, 17:56
              > A jesteś pewien, że nie powiadamiałes szkoły o zmianie adresu?
              > Pytam, bo dla mnie to trochę dziwne - my zawsze aktualizujemy wszelkie dane do
              > kontaktu z nami. Telefony, adresy są zawsze podawane właściwe, tak na wszelki
              > wypadek.

To, że w dzienniczku dziecko miało napisany adres i telefon w Ząbkach to jeszcze
              o niczym nie świadczy. Mieszkać mam prawo tam gdzie chcę. Natomiast nie
              informowałem szkoły oficjalnie o zmianie adresu meldunkowego.
    • aneta.wis Re: Szkoły w Ząbkach 05.08.05, 10:21
      W momencie kiedy przeprowadziliśmy się do Ząbek córka zaczynała drugą klasę SP,
      pojawił się problem - przenosimy Ją do SP w Ząbkach czy zostaje tam gdzie jest
      (SP nr 84 Zacisze) - w tym celu zrobiliśmy rozeznanie wśród rodzin mających
      dzieci które uczą się w tutejszych szkołach lub uczyły się...
      i zebrane opinie wielu, wielu rodzin były negatywne...większość z nich bardziej
      obwiniała dyrekcję, nauczycieli...ale i duży wpływ PODOBNO na funkcjonowanie
      szkoły ma środowisko ...
      Trudno mi opiniować w tej sprawie ponieważ córka pozostała w "swojej" szkole,
      nie mam podstaw znajomym aby im nie ufać co do opinii o szkołach w Ząbkach,
      córcia teraz zdała egzaminy do gimnazjum i też będzie dojeżdżała do W-wy (w tym
      przypadku to również i Jej wybór).
      Warto popytać może coś się pozmieniało...???
    • karina50 Re: Szkoły w Ząbkach 07.08.05, 08:48
      Czy jest dobra zerówka w Ząbkach?Prawdę mówiąc po waszych wypowiedziach mam
      duży pooblem ,gdzie zapisać dziecko do szkoły.Mój mały pójdzie dopiero do
      zerówki za rok ,ale już teraz zaczęłam o tym myśleć.
    • chudzini Re: Szkoły w Ząbkach 03.12.05, 09:53
      Ja w zeszłym roku ukończyłem gimnazjum nr 2. Wcześniej uczęszczałem równiesz do
      dwójki SP. Nie miałem nic do zarzucenia ani dyrekcji ani nauczycielom. Miło
      wspominam ten czas, gdy się uczyłem w Ząbkach. Poziom nauczanie nie jest na
      jakimś bardzo wysokim poziomie, lecz jest wystarczający, by dobrze przygotować
      do egzaminu gimnazjalnego. W gim. nr 2 były wyniki w egzaminie wyższe od
      jedynki, a także zajeliśmy miejsce w pierwszej trójce w powiecie, co dobrze
      świadczy o naszej szkole....

wyniki są tutaj na ostatniej stronie www.zabki.pl/cs/cs_6_2005.pdf
    • listopad25 Re: Szkoły w Ząbkach 15.12.05, 17:57
      Moje dzieci chodziły do podstawówki nr 1 ido gimnzjum 1 i jestem bardzo
      zadowolona.Uczyli się nieźle i nadal tak jest, a w Warszawskim liceum radzą
      sobie jeszcze lepij. Uważam że kto chce się uczyć i może liczyć na pomoc
      rodzica, a nie zwalać wszystko na szkołe to spokojnie sobie poradzi. A
      stwierdzam że poziom szkoły nr 1 coraz bardziej się podnosi.
      • traore1 Re: Szkoły w Ząbkach 03.01.06, 15:35
        Ja skończyłem 2 lata temu gim. nr 2.Chodzilem tez do SP nr 2.Nie jest tam tak
        wesoło jak mówił hudini.Do podstawówki nie mam nic do zarzucenia jednak co do
        gim. przeciwnie.Uczniowie wymuszają od słabszych kolegów pieniądze , młodzież
        jest "GNĘBIONA" przez rówieśników.Jednym słowem w tej szkole panuje terror
        wprowadzany przez łobuzów a dyrekcja nic nie może poradzić na to zjawisko.Nie
        polecam gim. jednak podstawówke wspominam bardzo miło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka