Dodaj do ulubionych

Powietrze w Ząbkach

11.04.06, 09:37
Witam wszystkich,
w lipcu zamierzamy (a i moja rodzinka) przenieść się w okolice Warszawy.
Nasz wybór padł na Ząbki, ponieważ w okolicy jest dużo lasów, jest w miarę
blisko do centrum Wawy i cenu mieszkań nie są nazbyt wygórowane (co cieszy
najbardziej).
Ostatnio jednak wielu naszych znajomych mieszkających w stolicy lub okolicach
szczerze odradzało Ząbki. Podobnie odradzali Tarchomin. Zawsze podawali ten
sam powód: brudne i niezdrowe powietrze.
Co do Tarchomina to mogę się z tym zgodzić, ale nie bardzo rozumiem, co ma być
źródłem zanieczyszczenia powietrza w Ząbkach.
Co Wy o tym sądzicie? Jak się Wam mieszka w Ząbkach? Czy rzeczywiściw Ząbkach
powietrze jest gorsze niż na takim Mokotowie lub Ursynowie?

Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Ząbek
Waldek
Obserwuj wątek
    • dandar2 Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 10:28
      Zapewne mieli na mysli Kawęczyn. Ale jeżeli by przeprowadzono badania pomiaru
      zanieczyszczeń to np mieszkancy Mokotowa nieźle by sie zdziwili. Po to buduje
      sie wysokie kominy i wytycza strefę ochronną aby zapewnic odpowiednia
      cyrkulacje powietrza. Zanieczyszczenie z takiego kominina jest o wiele wieksze
      kilka kilometrów dalej niz w najblizszej okolicy. Poza tym na zbieranie sie
      zanieczyszczeń wpływa głównie ukształtowanie terenu,gęstość zabudowy oraz
      kierunek wiatru (przeważający). W Ząbkach ew problem wystepuje w zimie, kiedy
      to spora część domków jednorodzinnych pali w piecach czym popadnie. Warszawa i
      okolice mają to szczęście, że ukształtowanie terenu sprzyja i zapewne czystość
      powietrza jest w normie no może poza Jerozolimskimi, Marszałkowską (to dotyczy
      najbliżej strefy ciagów komunikacyjnych.
      • waldek.gabi Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 11:00
        Ale Kawęczyn jest na południe od Ząbek, zaś wiatry w Polsce w przeważającej
        większości wieją z zachodu lub północnego-zachodu, czyli dym z Kawęczyna nie
        powinien iść na Ząbki, tylko w kierunku na Wawer lub w kierunku wschodnim, czyż nie?
        • jbloko Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 11:11
          Ja sie przeprowadzam z Mokotowa do Ząbek (mieszkałem cale zycie w Warszawie) i
          za kazdym razem gdy przyjezdzam wprost z Warszawy do Ząbek - czuje drastyczną
          zmianę powietrza, na lepsze (w Ząbkach). Czuc bardziej las, wiecej tlenu, mniej
          spalin... zanim podjąłem decyzje do przeprowadzce do Zabek gadalem z wieloma
          ludzmi ktorzy podobnie jak ja przeprowadzili sie tam ze smierdzacej spalinami
          samochodów warszawy - i potwierdzali zgodnie, ze czuja drastyczna poprawe
          powietrza na korzysc Zabek.
          pozdr, jacek
          • waldek.gabi Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 12:55
            a do jakiej części Ząbek lepiej się przeprowadzić?
            na południe od torów (bliżej Kawęczyna), czy na północ (bliżej Marek)?
            póki co, osobiście wolałbym mieszkać w południowych Ząbkach, ale może o czymś
            nie wiem?
            pozdrawiam
            Waldek
          • ktosiuf Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 21:25
            To ciekawe zjawisko....od kiedy zanieczyszczenia znają granice administracyjne?
    • tomkrt Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 15:36
      Pewnie mieli na myśli smog.
      Zimą jak sie wieżdżało do Ząbek
      to wpadało się w taką dziwną mgłę
      niezbyt ładnie pachnącą.
      Gaz podrożał - więc ludzie w domkach odpalili
      stare piece węglowe i zaczeli tam palić czym popadnie
      główie śmieciami :-(
      Stąd te niezdrowe powietrze.
      Latem problem zniknie.
      Najgorzej jest zimą w bezwietrzne dni.

Pzdr

• waldek.gabi Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 21:37
        Ale taki problem ma generalnie każda większa dzielnica domków jednorodzinnych.
        Jak jest zimno i bezwietrznie, a ludzie palą czym popadnie, to zawsze w
        powietrzu będzie pełno dymu i różnych dziwnych "zapachów".
        Pytanie nasuwa się następujące: czy ten smog pokrywa Ząbki przez całą zimę, czy
        tylko w bezwietrzne dni?
        I kolejne pytanie: czy w powietrzu dużo lata sadzy i pyłów z komina elektrowni
        Kawęczyn?

Pozdr
        Waldek

• m.dzinkans Re: Powietrze w Ząbkach 11.04.06, 23:46
          Co do tego, gdzie lepiej mieszkać w Ząbkach to chyba wybór powinien paść na ich
          południową część. Oczywiście najlepiej byłoby mieszkać w centrum Ząbek, bo tu
          problemy komunikacyjne są mniejsze, o ile oczywiście mówimy o transporcie
          miejskim (ZTM). W kwestii korków i dojazdu własnym transportem to ogólnie
          sprawa wygląda podobnie, gdziekolwiek byśmy nie patrzyli - korki nie omijają
          Nas, szczególnie jeśli mówimy o ul. Ks. Skorupki, Warszawskiej, Piłsudskiego,
          itp.
          W kwestii sadzy w powietrzu to zwróciłem uwagę na to, że na balkonie dość
          często jest coś w rodzaju brunatnych granulek. Nie wiem, czy niesie je z komina
          elektorciepłowni, czy z okolicznych domów. Jedno jest pewne. Mnie nie
          przeszkadza tak bardzo elektrociepłownia jak okoliczne domki, które, jak już
          wcześniej wspomnieno, opalane są czym popadnie. W zimę szczególnie się to daje
          we znaki, kiedy z okna świata nie widać, bo tak dymią. W Ząbkach południowych
          (ul. Powstańców) jest nieco mniej budynków jednorodzinnych, więc problem wydaje
          się nieco mniej uciążliwy. Ząbki centralne pod tym względem są chyba najgorsze.

Pozdrawiam!!!
          • katmandu4 Re: Powietrze w Ząbkach 12.04.06, 09:32
            Każda myszka swój ogonek chwali. Ząbki południowe zawsze miały trochę gorszą
            opinię niż północne (od strony Marek), tak powiem delikatnie, żeby nikogo nie
            urazić. Ale teraz rozrosły się o nowe osiedla, może obraz bardziej zaniedbanej
            części miasta się zmieni. SP1 zazwyczaj przegrywała ze SP2 w konkurencjach
            sportowych i osiągnieciach olimpiad przedmiotowych.
            Jeżeli budować dom jednorodzinny - to tylko w cześci północnej, jeśli blok - to
            i tak budują się tylko w części południowej.

P.S. Nawet radny Stachera zmienił miejsce zamieszkania z południowych na
            północne Ząbki ;-)
            • wstachera Re: Powietrze w Ząbkach 12.04.06, 10:33
              katmandu4 napisał:
              > P.S. Nawet radny Stachera zmienił miejsce zamieszkania z południowych na
              > północne Ząbki ;-)

Ale chyba w tym roku wrócę na południe, w troche inne miejsce.

Przepraszam, czy czeka nas wojna północ-południe? Czy Ząbki to już Ameryka?

pzdr
              WS
              • waldek.gabi Re: Powietrze w Ząbkach 12.04.06, 12:39
                Wcale nie zamierzałem wywoływać żadnej wojny :)
                Po prostu postanowiliśmy z żoną kupić mieszkanie (nie dom) w Ząbkach.
                Głównie dzięki opiniom pomocnych ludzi (takich jak np. Wy!)
                Teraz tylko zastanawiamy się, w której części Ząbek.
                Oglądaliśmy ogłoszenia zarówno z południowej części jak i z ul. Drewnickiej (a
                to jest na północy).
                Czy zanieczeszczenie powietrza w tych częściach Ząbek się różni? Czy też nie ma
                to znaczenia?
                A co z hałasem? Czy część północna jest bardziej hałaśliwa od południowej?

Gorąco pozdrawiam
                Waldek
                • dundy123 Re: Powietrze w Ząbkach 12.04.06, 14:38
                  Mieszkam na Powstańców, powietrze jest dużo lepsze od tego w Warszawie.
                  Jeżeli chodzi o hałas to żadnego nie słyszałem:)
                • clara2 Re: Powietrze w Ząbkach 12.04.06, 15:02
                  Mieszkam w Ząbkach południowych. Wydaje mi się jednak, że z północnych łatwiej
                  jest wyjechać i wjechać, to dotyczy jednak tych całkiem północnych rejonów. Bo
                  Łodygowa jest tragiczna, Piłsudskiego jeszcze gorsze. Nie powiem już o estetyce
                  ulicy Powstańców. Gdybym mogła wybierać chyba wybrałabym Ząbki północne. Ale to
                  jeszcze zależałoby od innych czynników.
                • katmandu4 Re: Powietrze w Ząbkach 12.04.06, 20:53
                  O tym czy będziesz zadowolony zdecyduje bezpośrednie otoczenie. Albo wybierzesz
                  Powstańców z "fatastycznymi" widokami sąsiednich budów, dróg i ogólnego
                  bałaganu, albo osiedle Kosynierów z oknami mieszkania prawie naprzeciw oknom
                  sąsiadów, albo ... jakieś fajne mieszkanko w okolicach np. dawnej Agromy. Jeśli
                  chodzi o powietrze to bez dwóch zdań będzie lepsze niż w W-wie, chociaż
                  sąsiedzi potrafią palić w zimę jakimiś świństwami (chociaż uważam że
                  wyolbrzymiacie ten problem tu na forum), a wiosną wypalać stare liście itp. Ale
                  to chyba polska specyfika, nie tylko ząbkowska.

Zalety Ząbek, to bliskość W-wy, brak dróg przelotowych, otoczenie lasami. Dla
                  mnie to wystarczy.
    • wstachera Re: Wierszyk z 2002 roku 11.04.06, 20:27
      Przypomniał mi się wierszyk z gazety Czego nie Słychać z 2002 roku.
      Od tamtej pory zmieniło sie trochę na lepsze.
      Proszę więc nie traktować tego posta jako głosu w dyskusji.

----------------------------------------------------
      Ząbki, miasto ty moje, nie jesteś zbyt zdrowe.
      Woda tu bardzo kiepska, powietrze morowe,
      Z komina kłęby pyłu nad tobą fruwają,
      Problemów ogrom cały mieszkańcy tu mają.
      Dróg mało a te co są, niech je piorun spali!
      Nowa kanalizacja miejscami się wali...
      Klęsk wiele. Nie myśl jednak człeku, co to czytasz,
      Że władze zawstydzone. Skądże! Gdy ich spytasz
      O efekty ich działań, wielce radzi z siebie;
      Kto narzeka, ten wariat a w Ząbkach jak w niebie!
      Część mieszkańców w depresję popaść zamierzała
      Gdy nadziei jutrzenka w końcu zajaśniała.
      Bo oto czas wyborów pośpiesznie nadchodzi,
      Wiara, że coś się zmieni ludziom życie słodzi
      I otuchy dodaje. Lecz oto pytanie;
      Kogo wybrać? Kto radnym, burmistrzem zostanie?
      Czy stara kłamców zgraja co miasto w ruinę
      Niedbalstwem swym wpędziła, tak bogatą gminę
      Zadłużeniem zdusiła, nadal będzie rządzić?
      Czy wybrać ludzi nowych? Jakże to rozsądzić
      • anita.anita80 Re: Wierszyk z 2002 roku 12.04.06, 15:00
        mieszkam w bloku na ZIELENIECKIEJ najgorsza jest woda
        • rembert Re: Wierszyk z 2002 roku 12.04.06, 15:10
          Mieszkam nieopodal stacji PKP. Powietrze jest kiepskie zimą wieczorami jak jest
          niż. Odrazu wiadomo, czym palą sąsiedzi, ale też i mój blok sąsiaduje z trzech
          stron z domkami jednorodzinnymi. Mieszkając kiedyś w domku jednorodzinnym
          miałem ten sam problem, dopóki sąsiedzi nie przestawili się na gaz.
          Jeżeli chodzi o oddziaływanie Kawętrzyna to robiłem w tej sprawie rozeznanie w
          Urzędzie Wojewódzkim (gdyż tylko tam coś wiedzieli na ten temat) i zdaniem Pani
          z Wydziału Ochrony Środowiska, dziś Kawętrzyn nie ma negatywnego wpływu na
          okolice. Zamątowany jest system filtrów, a jako taki pracuje tylko na 1/3 mocy -
          głównie w zimie. Opad, ze wzgledu na wysokość komina jest na granicy woj.
          mazowieckiego.
          Jej zdaniem to na co warto zwrócić uwagę podczas wyboru miejsca zamieszkania,
          to kotłownie sąsiadów oraz bliskość głównych ulic.
          • katmandu4 Re: Wierszyk z 2002 roku 12.04.06, 20:45
            > Jeżeli chodzi o oddziaływanie Kawętrzyna

Kawęczyn! na litość boską, nie żaden Kawętrzyn...

> _Zamątowany_ jest system filtrów

o mój Boże!...
            • clara2 Re: Wierszyk z 2002 roku 13.04.06, 13:37
              Katmandu! Trochę torlerancji dla dyslektyków!
    • rembert cd 12.04.06, 15:14
      Wybór określonej części Ząbek do zamieszkania, jest uzależniony od tego czy
      dysponujesz własnym środkiem transportu, czy też zamierzasz dojeżdzać
      transportem publicznym oraz od tego, gdzie pracujesz. Moim zdaniem ze względu
      na nasycenie transportu najbardziej optymalne są Ząbki Centralne. Tu też dość
      dużo się buduje - Dolcan i Anłuk. Poza tym w centrum bliko jest do przychodni
      zdrowia, przedszkoli, szkół, Urzędu Miasta, ryneczku itp. Pociągiem w 10 minut
      jesteś w Carrfourze.
    • waldek.gabi Re: Powietrze w Ząbkach 13.04.06, 11:55
      A jaki jest czas dojazu rano z Ząbek do Warszawy na ul. Królewską (przy Ogrodzie
      Saskim)?
      Pytam, ponieważ znajomi odradzający mi Ząbki jako główny argument podają mi
      korki i długi czas dojazdu z Ząbek do centrum Warszawy. Polecają kupno
      mieszkania na Bielanach niedaleko metra, ale osobiście tam mi się nie podoba i
      ceny są dużo wyższe.
      Pracę rozpoczynam około 8:30. O której powinienem ruszać z Ząbek?
      Generalnie rozważam dwa środki komunikacji:
      1. samochód
      2. pociągiem do Wileńskiego (podobno ok.10 min), potem tramwajem na Plac Bankowy
      (nie wiem, czy tramwaje stoją w korkach na moście), a resztę drogi spacerkiem
      ewentualnie innym tramwajem.

Podobne pytanie odnosi się do czasu podróży do domku po pracy.

Pozdrawiam
      Waldek
      • matmir Re: Powietrze w Ząbkach 13.04.06, 20:09
        Nie zgodzę się z poprzednikami, że najlepsza komunikacja jest z centrum Ząbek.
        Owszem, pociąg jest dobry. Tylko proszę spojrzeć na częstotliwość kursowania.
        Moim zdaniem, jeśli nie dysponuje się samochodem na stałe to najwłaściwsze jest
        zamieszkanie w Ząbkach północnych. Autobusy z pod M1 pozwalają dojechać do
        centrum Warszawy w pół godziny, do Targowej w 20 minut.
        www.ztm.waw.pl/baza/20060410/190/TP-GOR.HTM
        www.ztm.waw.pl/baza/20060410/718/TP-DWK.HTM
        190 chodzi co 10-15 minut, 718 - co 15-20 minut. I jeszcze w godzinach szczytu
        jest 805.
        Ja jeżdżę na 8.00 do Śródmieścia (przy rondzie ONZ). Samochodem wyjeżdżam o
        godz. 7 i jestem na miejscu 7.35-7.40. Każde 10 minut później to coraz większe
        korki. Autobusem jest lepiej, bo ma między Szwedzką a Targową wydzielony pas.
        Wsiadam do 190 o 7.05 i o 7.35-7.40 jestem przy kinie Femina.
        Powrót samochodem zajmuje mi też ok. 40 minut, ale wracam przez most
        Świętokrzyski. Autobusem to trzeba liczyć godzinkę, bo po 16-tej korki na Trasie
        W-Z są największe.
        Zatem ze wzglądu na komunikację polecam do zamieszkania okolice Makro.
        • ktosiuf Re: Powietrze w Ząbkach 13.04.06, 21:17
          Pociagi- póli co 10 minut, po remoncie torów ( w tym roku) 7 minut
          • matmir Re: Powietrze w Ząbkach 13.04.06, 21:51
            ktosiuf napisał:

> Pociagi- póli co 10 minut, po remoncie torów ( w tym roku) 7 minut

Ale tylko w godzinach porannego szczytu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka