gonzoxx1 05.09.06, 14:31 jaki numer ma kaplica na powstancow? jaki nr bedzie mial kosciol? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wasyl1978 Re: Kosciol - powstancow 05.09.06, 16:21 to jescze bedzie jeden kosció w Zabkach ? mam nadzieje ze gmina sie do tego nie dokłada . . . Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: Kosciol - powstancow 05.09.06, 16:39 hmmm... moze cos namieszalem.. ale wyczytalem na forum, ze na Powstancow jest kaplica i buduja teraz kosciol... Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Kosciol - powstancow 05.09.06, 18:08 Nic nie namieszałeś, tylko Wasyl1978. Oczywiście kościół się buduje (trzeci w Ząbkach) i to od paru lat. Numeru nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
limptrader Re: Kosciol - powstancow 05.09.06, 20:08 Na kościół to pieniądze się znajdą ale na drogi, oświatę i rozrywkę już nie. żenada Odpowiedz Link Zgłoś
agentcooper Re: Kosciol - powstancow 05.09.06, 20:25 to moze ksiadz proboszcz i na droge dojazdowa do kosciola by wylozyl ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdich Re: Kosciol - powstancow 05.09.06, 20:54 Z tego co wiem to kosciol buduje sie ze skladek wiernych. Jedynie teren miasto sprzedalo za symboliczna zlotowke. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: Kosciol - powstancow 05.09.06, 21:52 tak... jednak glupota wiernych nie zna granic - oto POLSKA Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz gonzoxx 07.09.06, 09:23 Moze troche wiecej szacunku dla ludzi wierzacych? Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: gonzoxx 07.09.06, 20:21 uwazam, ze sa wazniejsze rzeczy niz budowanie kosciolow... Odpowiedz Link Zgłoś
zdich Re: gonzoxx 08.09.06, 09:30 I dlatego nikt nie każe ci dawać na tace, na ten kościół. Ba, nawet nikt nie każe Ci chodzić do kościoła. To chyba dobry uklad. Jak rozumiem dokladasz się do finansowania rzeczy ważniejszych ? Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: gonzoxx 08.09.06, 09:52 w zyciu nie przyloze reki do zadnego Kosciola, ktorych chyba jest wiecej niz szkol, domow dziecka, domow samotnej matki itp itd... uklad dobry zgadzam sie... ale nie rozumiem ludzi, ktorzy sie dokladaja... Odpowiedz Link Zgłoś
tijufit Re: gonzoxx 08.09.06, 09:42 gonzoxx1 napisał: > uwazam, ze sa wazniejsze rzeczy niz budowanie kosciolow... Czyli uważasz, że dobrowolne datki wiernych na budowę kościoła powinny być przekazane na inne cele? Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: gonzoxx 08.09.06, 09:54 nie, uwazam ze sami ludzie powinni przekazywac na inne wazniejsze cele... a w Polsce Kosciol jest chyba najwazniejszy...jestesmy niemalze panstwem wyznaniowym Odpowiedz Link Zgłoś
eee.tam Re: gonzoxx 08.09.06, 10:23 a na co Ty Gonzo X. przekazujesz swoja "jałmużne", jeśli mozna zapytac? może zainspirujesz innych ... tych glupich wiernych np...? ktory dom samotnej matki wspierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
tijufit Re: gonzoxx 08.09.06, 10:30 gonzoxx1 napisał: > nie, uwazam ze sami ludzie powinni przekazywac na inne wazniejsze cele... Każdy sam za siebie decyduje, na co chce przekazać datki. Odpowiedz Link Zgłoś
k0liberek Re: gonzoxx 08.09.06, 10:14 gonzoxx1 napisał: > uwazam, ze sa wazniejsze rzeczy niz budowanie kosciolow... Być może masz rację, ale wolność polega między innymi na tym, że wspiera się te cele, które ma się ochotę wspierać. Ludzie mają ochotę dawać na kościół - ich wolna wola. O to przecież chodzi w demokracji, prawda? Możesz ich przekonywać, że nie mają racji, ale używaj argumentów, a nie inwektyw. A proszono Cię jedynie o więcej szacunku. Przyłączam się do prośby. Nikt Cię nie obraził i nie zamierza - dlaczego więc obrażasz innych? Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: gonzoxx 08.09.06, 10:41 i ja tej wolnej woli nie rozumiem... i dziwie sie ze w kraju w ktorym 90% deklaruje sie jako katolicy jest tyle "bagna"... ale mamy specyficzna strukture wierzacych katolikow, ktorzy swoja wiare objawiaja w chodzeniu do kosciolow i dawaniu datkow - co defacto nie ma nic wspolnego z wiara... ale zapomnialem ze wazne jest kto i ile dal, jak czesto jest w kosciele itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: gonzoxx 08.09.06, 12:43 oddaje krew - wystarczy?, przkazuje 1% podatku, wysylam sms przy roznych akcjach Odpowiedz Link Zgłoś
eee.tam Re: gonzoxx 08.09.06, 15:16 nie wiem czy to wystarczy:), ale skoro oddajesz krew to wg mnie, wysoka ofiara. wbrew pozorom nie jest latwo funkcjonowac, po odessaniu 1/2 litra krwi Odpowiedz Link Zgłoś
k0liberek Re: gonzoxx 08.09.06, 12:41 gonzoxx1 napisał: > i ja tej wolnej woli nie rozumiem... Wyjaśniam więc: wolna wola to możliwość decydowania o tym jak dysponuje się swoim czasem, środkami itp. Jak ktoś ma wolne pieniądze to może wydać je na piwo, na książki albo dać na budowę kościoła. Twoją wolną wolą jest wydać te pieniądze na pomoc innym ludziom i chwała Ci za to. Są tacy, co poczują się dobrze, jak dzięki ich pieniądzom powstanie kościół. Potrzebują tego dla własnego dobrego samopoczucia. Ot, i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: gonzoxx 08.09.06, 12:44 i tego niestety nie jestem w stanie pojac... wybaczcie mi Odpowiedz Link Zgłoś
pablowskixxx Re: gonzoxx 08.09.06, 14:30 To jest kwestia wiary. Wnioskuję, że jesteś niewierzący, więc rzeczywiście nie jesteś w stanie tego pojąć... Inni wierzą i składają datki na Kościół - to chyba proste? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonzoxx1 Re: gonzoxx 08.09.06, 14:38 niekoniecznie proste... ja jak najbardziej wierzacy, ale nie "koscielny", chodzenie do kosciola nie ma nic wspolnego z wiara, w Polsce jest to bardziej kwestia tradycji. Kiedys dawalem datki, jak majbardziej ale jak zobaczylem swego czasu mojego nowego ksiedza w ogolniaku (okolo 2-3 klasa) noszacego zlotego tissota i okulary w zlotych oprawkach - powiedzialem sobie stop. Odpowiedz Link Zgłoś
ttjj1 Re: gonzoxx 08.09.06, 23:40 1. Kościól to nie tylko budynek i ksiądz. 2. "chodzenie do kosciola nie ma nic wspolnego z wiara" - dla niektórych może ma. Inaczej można, np. - umawianie się z kobietą nie ma nic wspólnego z miłością. 3. Tradycja to ważna rzecz, popatrz np. na Izrael. 4. Ksiądz to człowiek i jak każdy może mieć jakieś wady. W ogólniaku człowiek powoli przestaje być idealistą. Odpowiedz Link Zgłoś