mapo1 27.11.06, 21:53 czy ktos kompetentny moze udzielic nam informacji kiedy w koncu powstanie chodnik na ul. Powstańców? Jak dlugo jeszcze bedziemy brnąć w tym błocie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni13 Re: chodnik na ul. Powstańców 28.11.06, 09:40 pytanie bardzo na czasie może ktoś udzieli odp bo droga tym " chodnikiem " nalezy do codziennych koszmarów Odpowiedz Link Zgłoś
widow Re: chodnik na ul. Powstańców 28.11.06, 09:54 ja powiem wiecej: jezdnia na Powstancow wyglada lepiej i jest mniej zablocona niz chodnik!! ciekawe dlaczego firma wykonujaca kanalizacje zostawila po sobie taki burdel!!?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pablowskixxx Re: chodnik na ul. Powstańców 28.11.06, 10:13 W Urzędzie miasta podobno byli zdziwieni, że na Powstańców ktoś wymienia jakieś rury. To dobre... jedną z głównych z ulic w Ząbkach rozkopali, a oni o niczym nie wiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: chodnik na ul. Powstańców- co na to radni? 28.11.06, 11:11 własnie, ulica wyglada o wiele lepiej, a chodnikem nie da sie przejsc? pytanie do nowowybranych radnych - czy wiedza co dzieje sie na tej "ulicy"? czy widzieli to wszechogarniające błoto? zauwazylem ze jak wybory minely to z tego forum znikneli nasi radni i kandydaci, ktorych przed wyborami bylo tutaj pełno i obiecywali duzo.... Odpowiedz Link Zgłoś
kristoflaskowski Re: chodnik na ul. Powstańców- co na to radni? 28.11.06, 11:38 tak, zdaję sobie sprawę z tego co się dzieje, ugrzezłem w błocie na wysokości Bybka moge obiecać interwencję w tej sprawie w urzędzie miasta mam nadzieję, ze nowy burmistrz będzie bardziej skuteczny pozd. krzysztof laskowski Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: chodnik na ul. Powstańców- co na to radni? 28.11.06, 12:00 kristoflaskowski napisał: > tak, zdaję sobie sprawę z tego co się dzieje, ugrzezłem w błocie na wysokości > Bybka > moge obiecać interwencję w tej sprawie w urzędzie miasta > mam nadzieję, ze nowy burmistrz będzie bardziej skuteczny dziekuje za odpowiedz i czekam na jakies konkretne i wiarygodne informacje na ten temat, bo najbardziej utrudnione zycie maja na Powstancow wlasnie piesi, ulica jak ulica jakos przejechac mozna, ale spacer po tym "chodniku" to codzienny koszmar dla tych, ktorzy musza po nich chodzic Odpowiedz Link Zgłoś
holyy Re: chodnik na ul. Powstańców- co na to radni? 28.11.06, 14:15 Wydaje mi sie, że wczoraj widziałem krawęzniki obok Bybka byc może to poczatek chodnika Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Wyjaśnienie (?) 28.11.06, 14:53 "Inwestycja" w ul. Powstańców, nazywa się "budowa chodnika". Nie jest nadzorowana przez Miejski Zakład Komunalny tylko przez Referat Inwestycji i Remontów Urzędu Miasta. Rozmawiałem dzisiaj z Panią J.Boruc (szefową), która do dziś, nie zdawała sobie sprawy jak wyglądają prace przy naszej ulicy. Powiedziała mi, że jest jej wstyd, ale co mogła zrobić to zrobiła - czyli przeprowadziła odpowiednią rozmowę z wykonawcą. Dodatkowo, dowiedziałem się, że termin realizacji to 31 grudnia... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: Wyjaśnienie (?) 28.11.06, 14:59 to chyba jakas kpina, za co ta kobieta bieze w takim razie pieniadze? Pani Boruc zapraszam Panią na ulice Powstańów na spacerek! Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: Wyjaśnienie (?) 28.11.06, 15:02 Ta pani włąśnie była na naszej ulicy i po tej wizycie podjąła kroki o których pisałem. Miasto prowadzi obecnie chyba 10 inwestycji budowlanych, a "nasza" nie ma zdaje się najwyższego priorytetu... Najgorsze jest to, że ruch tu jest ogromny (auta i piesi) a w tej mgle nie widać najlepiej... Przydałaby się policja po zmroku, coby "studzić" nieco wariatów w ciężarówkach , dostawczakach i osobowych. :) Odpowiedz Link Zgłoś
fiazona Re: chodnik na ul. Powstańców 28.11.06, 16:00 No właśnie. Okres realizacji "budowy" ul.Powstańców zaplanowany jest od 1 listopada do 31 grudnia. Jest akurat połowa tego okresu a tu nic się nie dzieje!!!(poza tym niewielkim odcinkiem przy Żołnierskiej). Pozostał zaledwie miesiąc.Czy wykonawca jest wielkim optymistą i wierzy w to, że będzie jeszcze letnia temperatura? Czy też może wg niego na wykonanie takich prac lepsze są warunki atmosferyczne zimowe - mróz i śnieg?? Błoto jest prawdziwą zmorą. Codziennie walczę z nim na moich butach, ubraniach. Nawet wtedy gdy nie było żadnych opadów przez kilka dni, wszędzie było sucho a na naszym chodniku utzymuje się błotko cały czas. Może nastąpiła pomyłka i to nie jest ulica Powstańców ale może ulica Błotna? Odpowiedz Link Zgłoś
sziemski1 Potwierdzam ... 28.11.06, 16:56 Dzien dobry, Tak - zgodnie z przetargiem asfalt i chodnik mają zostać zrobione do końca grudnia br. Niestety musimy poczekać na działania nowego Burmistrza do czasu złożenia przez niego ślubowania podczas sesji Rady Miasta, ktora odbywa się niezwłocznie po opublikowaniu wyników wyborów przez PKW. Tak samo jak panstwo korzystam z tego ,,chodnika" i chciałbym jak najszybciej to zmienić. Dlatego popierałem i popieram wybór nowego Burmistzra w osobie Roberta Perkowskiego w celu dokonania szybkich zmian w Mieście wszystkim Nam potrzebnych. Jest mi jednak przykro, że pomimo deklaracji złożonych przed 2 tygodniami przez Pana J. Boksznajdera w sprawie kontynuownaia funkcjonowania autobusu Ząbki - Warszawa (pks Gróejec) oraz budowy chodnika te sprawy nie zostały załatwione, a pozostały same sobie - do czasu wyboru nowego Burmistrza. Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
widow Re: Potwierdzam ... 28.11.06, 18:20 > Tak - zgodnie z przetargiem asfalt i chodnik mają zostać zrobione do końca > grudnia br. lepiej zeby asfalt kladziono na wiosne, a nie w srodku zimy, bo to absurd! ten caly balagan z ulica Powstancow to tylko i wylacznie kielbasa wyborcza, ktora w krotkim czasie zacznie smierdziec w postaci jeszcze wiekszych dziur na nowym asfalcie!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tijufit Re: chodnik na ul. Powstańców 04.12.06, 10:57 Tutaj kilka zdjęć: zabki.fotopic.net/p36651932.html zabki.fotopic.net/p36651933.html Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: chodnik na ul. Powstańców 04.12.06, 11:16 niestety tak to wszystko w Ząbkach wyglada jak na tych zdjeciach, obraz nedzy i rozpaczy, partactwo i balagan Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl1978 Re: chodnik na ul. Powstańców 06.12.06, 11:07 a co jest robione zle przy tym chodniku ? Odpowiedz Link Zgłoś
maggy Re: chodnik na ul. Powstańców 06.12.06, 11:13 szybkosc prosze kolegi no i z tego, co widze, to utwardzanie podloza [powinno byc mechanicznie i na sucho, a przy obecnej aurze to raczej nie do dotrzymania] Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl1978 Re: chodnik na ul. Powstańców 06.12.06, 11:14 no z szybkoscia to sie musze zgodzic... a utwardzone pewno bedzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: chodnik na ul. Powstańców 06.12.06, 14:25 ten caly chodnik to jakas kpina i paranoja, osobiscie nie wierze ze wogole powstanie, przynajmniej napewno nie w tym roku, moze za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
wierny_1 Re: chodnik na ul. Powstańców 07.12.06, 07:49 Witam, Mam pytania. Może ktoś z Państwa wie. 1.Co ze ścieżkami rowerowymi? 2.Co z miejscami postojowymi dla samochodów – parkingami? Czy remont ulicy przewiduje takie miejsca. Brak takowych spowoduje, że samochody przy osiedlach będą zajmować miejsca na chodnikach, co na pewno spowoduje ich pozarywanie. 3.Kto będzie sprzątał taką ulicę? Będziemy mieli super chodnik, który nie będzie zamiatany. Efekt będzie taki sam jak na naszych płytach – błoto. Tak przy okazji może ktoś wie kto powinien dbać o czystość ronda przy Powstańców . Na rondzie jest już ponad tona piachu na jezdni i chodnikach nie wspominając o brudnych znakach drogowych. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
bbwr Re: chodnik na ul. Powstańców 07.12.06, 10:35 Ja również w kwestii formalnej... Czy Ząbki "południowe" to jeszcze Ząbki? Jeżeli tak, to dlaczego od Szwoleżerów na południe nie ma ANI JEDNEGO miejskiego kosza na śmieci? Gdzie te obiecane 20m szerokości i ścieżka rowerowa? Widzę, że robi się to po polsku: tanio i byle jak. Asfalt na tym podłożu na wiosnę będzie wyglądał "po ząbkowsku" - dziury i wyrwy to w tym dziwnym mieście norma. Za to kościoły mają się coraz lepiej; pamiętaj Burmistrzu o dużym parkingu za nasze pieniądze, bo przecież buduje się pałac z krzyżem na czubku. Po co budować szkołę? W podziemiach nowo budowanego kościoła mają być sale do katechizacji (czyt. indoktrynacji). CIEMNOTA GÓRĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
mgol1 Re: chodnik na ul. Powstańców 08.12.06, 14:05 Realnie rzecz biorac firma wykonujaca ulice Powstancow nie ma szans dokonczenia zalozonych prac w terminie przy tempie prac jak obecnie . Proponuje niech przynajniej skacza chodnik przy nalezytym nadzorze oraz prawidlowym odbiorze. Nie zauwazylem aby Ci fachowcy dokonywali zageszczania czy tez ubijania ziemi stanowiacej podsybke Mysle iz usawa o zamowieniach publicznych przewiduje jakies kary , rozwiazania tej sytuacji , zawsze mozna renegocjowac umowe lub tez oglosic nowy przetarg . Mysle iz nlezy sie zastanowic na rozwiazaniem tej sprawy tak aby powstala ulica z prawdziwego zdarzenia . Oczywiscie trzeba bedzie przypilnowac aby samochody z budow nie powodowaly nanoszenia blota, by bylo ono regularnie usuwane . GOSPODARNOSC POWINNA BYC GORA Odpowiedz Link Zgłoś
sziemski1 Fakty i mity... 07.12.06, 17:09 Szanowny Panie, Uprzejmie informuję, że planowana droga ul. Powstańców miała być realizowana zgodnie z projektem - link do projektu: robertperkowski.netstrefa.pl/?skocz=pliki&path=plan_powstancow Plan: 1) nie przewiduje ścieżek rowerowych 2) przewiduje parkingi Czystość: Aktualnie zapewnia MZK, prawdopodobnie docelowo będzie ogłoszony przetarg. Asfalt: Decyzją byłego Burmistrza zakres prac nad drogą został ofraniczony do położenia asfaltu i budowy chodnika. Rada Miasta nalegała na budowę drogi zgodnie ze standardami. Nowy Burmistrz ma ograniczone pole działania z uwagi na podpisaną umowę w wyniku rozstrzygnięcia przetargu. Rondo: Jest to droga powiatowa. Za stan drogi odpowiada Starostwo Powiatowe. Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
mgol1 Re: Fakty i mity... 08.12.06, 14:16 Realnie rzecz biorac firma wykonujaca ulice Powstancow nie ma szans dokonczenia zalozonych prac w terminie przy tempie prac jak obecnie . Proponuje niech przynajniej skacza chodnik przy nalezytym nadzorze oraz prawidlowym odbiorze. BTW nie zauwazylem aby Ci fachowcy dokonywali zageszczania czy tez ubijania ziemi stanowiacej podsypke Mysle iz ustawa o zamowieniach publicznych przewiduje jakies kary , rozwiazania tej sytuacji , lub tez mozliwosc renegocjowania umowe szczegolnie jesli wykonawca nie wywiazuje sie z terminow oraz jakosci prac lub tez oglosic nowy przetarg . Mysle iz nlezy sie zastanowic na rozwiazaniem tej sprawy tak aby powstala ulica z prawdziwego zdarzenia . Oczywiscie trzeba bedzie przypilnowac aby samochody z budow nie powodowaly nanoszenia blota, by bylo ono regularnie usuwane . Odpowiedz Link Zgłoś
luzka13 A czy nie można?... 08.12.06, 17:52 Ten nieszczęsny chodnik jest jak czyrak na dupie gminy. Prace na tym cudownym i od lat oczekiwanym "zwiastunie cywilozacji" slimaczą sie okropnie i nic nie wskazuje na to aby coś się zmieniło w najbliższym czasie. Wiele tu opinii i pomysłów na poprawę sytuacji ale nikomu nie przyszło do głowy że ten istniejacy chodnik ma właścicela i to że teraz (i zawsze) tak wyglada to jego wina. A gdyby go chociaż czasem posprzątać...? Nikomu z gminy nie przyszło do głowy że o własnośc należy dbać - jaka by nie była. Jak mam dywan to go raz na tydzień odkurzam żeby był czysty. Jak gmina ma chodnik to niech go czasem zamiata, MY ZA TO PŁACIMY - w podatkach, do jasnej cholery!!! Jeśli myślenie władz się nie zmieni to nowy chodnik też nic nie zmieni, za tydzień będzie to samo co jest teraz, tylko za kosmiczne pienądze!!!! k...wa mać Panie Ziemski, Pan jest stąd. Może Pan coś pomoże żeby ktoś wreszcie zaczął sprzątać ten syf, żeby wyegzekfować od właścicieli posesji, przy których chodnik przebiega sprzątali go a zimą odśnieżali, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Przecież tak być nie może żeby w całych Ząbkach było jak na bagnach a Ząbkowian poznawalo się po butach.... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.zabki Re: Fakty i mity... 08.12.06, 18:15 A czy choć raz miasto wystąpiło o posprzątanie tej drogi do starostwa w wołominie lub innej odpowiedzialnej komórki?? Czy choć raz miasto zwróciło uwagę PKP na śliskie perony?? Czy choć raz urzędnicy miejscy "wyłowili" odpowiedzialne osoby w MZK za brud na chodnikach?? Przecież MZK to jest przedsiębiorstwo naszego miasta!! Patrząc na Ząbki i opłakaną infrastrukturę to ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
wierny_1 Re: Fakty i mity... 09.12.06, 18:45 Witam, Patrząc jak wygląda „zapyziale” wyremontowany chodnik i ulica Szwoleżerów ułożenie chodnika na Powstańców nie wiele pomoże. Takie ilości piachu na chodniku i przy krawężnikach na Szwoleżerów daje doskonale świadectwo MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: Fakty i mity... 09.12.06, 20:40 czy ktos wogole widzial, by ostatnio trwaly jaies prace przy tym nieszczesnym chodniku? niech juz w koncu przyjdzie zima, jak chwyci mroz, to moze da sie nim jakos chodzic, bo teraz mieszkancow ulicy Powstancow rozpoznaje sie bo blocie, ktore maja na butach Odpowiedz Link Zgłoś
ttjj1 Re: Fakty i mity... 09.12.06, 21:36 " ...bo teraz mieszkancow ulicy Powstancow rozpoznaje sie bo blocie, ktore maja na butach" nie tylko ich, polecam np. okolice bazarku, ul. Poniatowskiego - niby centrum miasta. Dlaczego nikt w mieście nie nakłada kar za zanieczyszczanie drogi, w wawie przy wielu budowach widziałem robotników czyszczących koła wywrotek wożących ziemię. U nas później za nasze pieniądze będą czyszczone zapchane studzienki kanalizacyjne zamiast budowane chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl1978 Re: Fakty i mity... 12.12.06, 12:53 buduja dalej chodnik - czy stanelo na tym co na zdjęciach ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: Fakty i mity... 12.12.06, 13:15 śnieg pada - więc nie budują zaczną znów na wiosne roku pańskiego 2009 :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: Fakty i mity... 12.12.06, 22:11 Nie no, budują, aż furczy... I śnieg im nie straszny, takie ZUCHY. Rano widziałem jak jeden kopał, dwóch poszło sobie na śniadanie a kolejnych dwóch rozważało właśnie czy cośby nie zjeść... Porażka. I nawet zapewnienia Radnego jakoś mnie nie przekonują. :( Pani kierownik wydziału infrastruktury i remontów w urzędzie (odpowiedzialna za ten bajzel - nazwisko i tel. łatwo znaleźć na www.zabki.pl), trzy tygodnie temu, powiedziała mi że jest jej wstyd za to co dzieje się na tej "budowie" i że "podjęła już działania". Widać jej to uczucie przeszło... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wierny_1 Re: Fakty i mity... 20.01.07, 17:18 Witam, Mam do Pana trzy krótkie pytania. Co z miejscami postojowymi? Czy będzie chodnik przy kościele i co z tym kawałkiem pomiędzy ulicą a chodnikiem? Zauważyłem, że teraz ten pasek ziemi jest utwardzany piachem z cementem. Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: Fakty i mity... 20.01.07, 20:40 a ja mam pytanie co z parkingiem przy Powstańców 15? chodzi mi o ten teren za plotem osiedla przy ulicy, gdzie teraz jest straszne bloto, kto jest zobowiazany, by wybudowac tam przyzwoity parking? Odpowiedz Link Zgłoś
sziemski1 parking przy Powstańców 15... 20.01.07, 21:00 Dzień dobry, Jest zaplanowany w projekcie drogi. Niestety aktualne prace nie obejmują prac związanych z parkingiem. Mam nadzieję, że zostanie on wykonany przy budowie chodnika po drugiej stronie ulicy. Kiedy - prawdopodobnie w następnym roku. Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: parking przy Powstańców 15... 20.01.07, 22:14 Ponownie mam zadać okazję zadać pytanie na które nie mogę się doczekać odpowiedzi w kwestii forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=51120031&a=54796008 pytanie zadałem w tym samym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=51120031&a=55054131 Panie prezydencie gdzie jest Sam. Analogicznie - czy doczekam się odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
sziemski1 stare pytania ... 20.01.07, 22:31 Dzień dobry, Prepraszam za przeoczenie Pana pytań. cyt. Pana pytanie ,,Czy tu jest błąd logiczny, czy nie. Data rozpoczęcia: 31.10.2006; lub data zakończenia: 31.12.2006 (chodzi o budowę ulicy Powstańców z chodnikiem.)Zawsze jest data zakończenia inwestycji, a poza tą informacją nie ma w ogłoszeniu innych kryteriów warunkowych zakończenia inwestycji. Tak więc rozumiem że do 31 grudnia 2007 roku powinno być zrobione. Mamy 2 stycznia 2007 roku i mam pytanie czy firma wykonuje teraz na własny koszt? A poza tym jaką zapłacą miastu karę za niedotrzymanie terminu." Moja odpowiedź Jestem jednym z radnych, przedstawicielem organu uchwałodawczego - Rady Miasta. Powyższe działania należą do organu wykonawczego - Urzędu Miasta na którego czele stoi Burmistrz. Mogę jedynie przedstawić mój punkt widzenia. Według mnie należy rozważyć kary umowne, przewidziane w zawartj umowie. Każdy z Nas widział opieszałość w wykonywaniu prac. Pewnym usprawidliwiniem były problemy z liniami rozraniczającymi - patrz ogrodzenie osiedla ul. Powstańców. Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
sziemski1 stare pytania ... 20.01.07, 22:40 Szanowny Panie, cyt. Pana stare pytanie .. ,,Nowy burmistrz nie. Ale udzielają się tu inni przedstawiciele władzy. Dość chętnie. Więc mam pytanie do udzielającego się tu w sprawie drogi Pana Sławomira Ziemskiego - Jakie kroki zostaną przedsięwzięte wobec firmy robiącej Powstańców z chodnikiem? " Uprejmie informuję, że w stosunku do podmiotu nie wykonującego zobowiązania zawarte w umowie winny być wyciągnięte konsekwencje w niej zawarte. Oczywiście należy uwzględnić okoliczności powodujące ten stan rzeczy. Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: stare pytania ... 20.01.07, 23:16 Dziękuję za odpowiedź i oczekuję od nowej władzy wykonawczej skuteczności w egzekwowaniu praw należnych za dobre zarządzanie w interesie miasta Odpowiedz Link Zgłoś
sziemski1 efety prac ... 20.01.07, 20:58 Szanowny Panie, 1. miejsca postojowe Są zaplanowane w projektowanej drodze m.in. przy Powstańców 15. Aktualne prace związane z drogą nie obejmują budowy parkingów - patrz przetarg, który był ograniczony do położenia asfaltu i chodnika wraz z krawężnikiem. 2. chodnik przy Kościele Chodnik przy Kościele będzie. Jednak jestem za objęciem prac aż do ogrodzenia. Wiem, że są tutaj problemy. Jeżeli nie będzie można zrobić parkingu przy ogrodzeniu dla samochodów, wtedy zostanie zaproponowana poprawka do budżetu na 2007r. aby takie prace zostały wykonane. Aktualnie trwają prace aby uregulować stan prawny drugiej strony ulicy - wykup ponad 1 ha gruntu. Po dokonaniu tych prac po drugiej stronie drogi mają być ułożone chodniki i ścieżka rowerowa. Mam nadzieję, że wtedy również zostaną wykonane prace związane z prakingami. 3. przerwa Niestety ta przerwa musi być, z uwagi na brak odwodnienia drogi. Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
wierny_1 Re: efety prac ... 20.01.07, 22:40 Witam, Dziękuje za odp. Jednakże nie rozumiem, dlaczego parking ma być tylko przy Powstańców 15. Osiedla są na całej długości ulicy. Począwszy od numeru 2 do końca. Zatem samochody będą siłą rzeczy stały na chodnikach tarasując przejście a co gorsza załamując chodnik (kostka układana jest na piasek bez podłoża piasek –cement). Proszę się przespacerować zrobionymi odcinkami chodnika. Widać doskonale po chodniku gdzie wjechał samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
sziemski1 parkingi ... 20.01.07, 22:43 Szanowny Panie, Prakingi są przewidziane w wielu miejscach - zapraszam do analizy projektu - z pamięci dałem przykład budynków przy nr 15. link do projektu : robertperkowski.netstrefa.pl/?skocz=pliki&path=plan_powstancow Pozdrawiam Sławomir Ziemski Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_66 Re: parkingi ... 20.01.07, 23:01 A co z chodnikiem przy placu Dozbudu?? Nawet jesli zostanie ułożony to i tak ciężarówki go rozjadą i zabłocą.... Odpowiedz Link Zgłoś
wierny_1 Re: efety prac ... 21.01.07, 20:08 Witam, Panie Sławku, napisał Pan, że przerwa jest potrzebna, ponieważ "musi być, z uwagi na brak odwodnienia drogi". Na początku przyznam się, że nigdzie nie widziałem w Polsce takiej drogi. Po drugie, czy przy wjazdach na osiedle czy posesje na tym kawałku - przerwie będzie utwardzenie. Jeśli nie to zawsze chodniki będą ubrudzone w błocie przez przejeżdżające samochody. I tak w dalszym ciągu na Powstańców będzie królowało błoto. Jeśli nie ma takiego pomysłu, może warto go zgłosić i dołożyć te parę kostek. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mapo1 Re: efekty prac ... 24.01.07, 10:32 no to zawiało... jednak nie zdążyli przez zima...zostało już tak niewiele, a tyle bylo czasu... gratuluje TEJ FIRMIE "efektywnosci" i "szybkosci" a urzednikom "trafnego" wyboru wykonawcy miejmy nadzieje, ze juz wiecej TA FIRMA nie bedzie nic nowego robic na ul. Powstańców, bo szlag mnie trafia jak na to patrze przez tych kilka miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
jogging2000 Re: efekty prac ... 30.01.07, 08:49 No to warto "pociągnąć" jeszcze temat. W nawiązaniu do wypowiedzi p. Ziemskiego: >Według mnie należy rozważyć kary umowne, przewidziane w zawartj umowie. > Każdy z Nas widział opieszałość w wykonywaniu prac. > Pewnym usprawiedliwieniem były problemy z liniami rozraniczającymi - > patrz ogrodzenie osiedla ul. Powstańców. Nie powinno być litości. Wykonawca bezwzględnie powinien zapłacić karę umowną. Mam nadzieję, że informacja o wysokości tej kary będzie upubliczniona. W każdym razie proszę radnych z ul. Powstańców o stosowną interpelację i podanie tej informacji do publicznej wiadomości. CO do problemów z liniami rozgraniczającymi. Nie wiem jakie to są problemy, ale i tu winny powinien być znaleziony. Pewnie problem leży w fatalnym przygotowaniu SIWZ do przetargu. Konsekwencje do urzędnika Gminy powinny być wyciągnięte - jeżeli to ten problem... Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: efekty prac ... 30.01.07, 11:09 Obiło mi się o uszy, że "umowa" z "wykonawcą" chodnika (celowo w cudzysłowu) w punkcie dotyczącym terminu realizacji, zawierała klauzulę o sytuacji pogodowej. Jeśli tak rzeczywiście jest, to wykonawca może sobie olewać robotę do woli. Ciekawe tylko, czy poprzedniego burmistrza nie dałoby się "pociągnąć", za działanie na szkodę gminy lub niegospodarność ? Uprzedzę ew. jazgot przyjaciół jb, chodzi nie o zemstę tylko elementarną sprawiedliwość i poszanowanie prawa. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś