eee.tam 20.04.07, 21:35 czy ktos ma wiedzę (i mógłby się nia podzielic) nt tego, pod co wyrownywany jest teren przy ulicy orlej przed pierwszym z tych ladnych, bloków wybudowanych przez anłuk? czy bedzie tam budowany kolejny blok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert_swiatkiewicz Re: co tam będzie? 21.04.07, 09:57 eee.tam napisała: > czy ktos ma wiedzę (i mógłby się nia podzielic) nt tego, pod co wyrownywany > jest teren przy ulicy orlej przed pierwszym z tych ladnych, bloków > wybudowanych przez anłuk? czy bedzie tam budowany kolejny blok? ------------------- Cały pas pustego gruntu zaczynając od świeżo wybudowanego bloku przy Orlej 13 a kończąc na ul. 3-go Maja (wraz z częścią parkingu przychodni), stanowi rezerwę terenu pod wiadukt nad torami kolejowymi i zjazdy z wiaduktu. Wiadukt ma połączyć ul. Orlą z ul. Wojska Polskiego. Na wysokości budynku Orla 13 planowany jest zjazd z aktualnej ulicy, na wysokości pasażu Orla powinien zaczynać się nasyp pod wiadukt. Można to zobaczyć oglądając plan miejscowy publikowany na stronie internetowej Ząbek. Na dzień dzisiejszy nie ma planów jego budowy do 2011. Zapewne jednak znajdzie się zarówno z nowej Stategii Rozwoju Miasta jak i projekcie nowego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. ps. Teren poprostu wyrównano, ponieważ corocznie wiosną w tym miejscu zbierała się woda. Osobiście uważam, że raczej nie przyniesie to zamierzonego efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
monic18 Re: co tam będzie? 21.04.07, 10:36 robert_swiatkiewicz napisał: > Na dzień dzisiejszy nie ma planów jego budowy do 2011. I pewnie przed 2030 r. nie zbudują. Porażką są nasze przejazdy kolejowe, zarówno przy Batorego jak i przy Łodygowej. Rzeczywiście przydałyby się te mosteczki w Woli Ząbkowskiej jak mawiali nasi dziadowie. O Chełmżyńskiej nie mówię bo to już Warszawka. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: co tam będzie? 21.04.07, 19:15 Nie wiem czy klasyczny przejazd nie jest lepszy. Pociągi jeżdżą co 15 minut, i budowa skrzyżowania może być wystarczająca. A tak trzeba wybudować wiadukt, który musi przebiegać ponad poziomem trakcji. Biorąc pod uwagę dopuszczalne spadki - będzie to kawał betonowego kloca. Nie jestem przekonany, czy dla centrum miasta taki "grzmot" przechodzący ponad parkiem będzie dobrym rozwiązaniem. Można obejrzeć jak Wisłostrada przechodzi przez park Agrykola. Troszeczkę koszmarkowaty widok. Czy taki element autostradowy nie będzie zbyt agresywny dla małego miasta? Nie wiem też, czy sąsiedztwo takiego wiaduktu nie zniszczy parku? W sumie w Warszawie są dziesiątki skrzyżowań po których co 2 minuty jeżdżą tramwaje. Może wystarczy przeprojektować istniejący przejazd tak aby Piłsudskiego przechodziła w Batorego, a Wojska Polskiego w 3 maja? Bez skomplikowanych skrzyżowań. Dwa niezależne przejazdy. Sam nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tijufit przejazd kolejowy - Orla 24.04.07, 18:06 robert8882 napisał: > będzie to kawał betonowego kloca. Nie jestem przekonany, czy dla > centrum miasta taki "grzmot" przechodzący ponad parkiem będzie dobrym > rozwiązaniem. Przychylam się do Twojego zdania, taki wiadukt w centrum miasta to kiepskie rozwiązanie. I koszmarnie drogie jak na nasze możliwości finansowe. Lepszy byłby chociażby tunel. Jednak drugi przejazd kolejowy w tych okolicach jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
kristoflaskowski Re: przejazd kolejowy - Orla 25.04.07, 09:20 w trakcie uchwalania wieloletniego programu inwestycyjnego zgłaszałem wraz z W. Stachera wniosek o budowe tunelu na wysokosci Orlej, niestety nie uzyskał on wtedy akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Re: przejazd kolejowy - Orla 26.04.07, 21:13 kristoflaskowski napisał: w trakcie uchwalania wieloletniego programu inwestycyjnego zgłaszałem wraz z W. Stachera wniosek o budowe tunelu na wysokosci Orlej, niestety nie uzyskał on wtedy akceptacji. Z całą pewnością tunel jest bardziej estetyczną formą niż wiadukt. Natomiast nie wiem czy możliwe jest wejście w głąb tego terenu. Na głębokości 2,0 - 2,5 m występują już w tym obszarze wody gruntowe, które np. powodują zalewanie piwnic przy Orlej 8. Zatem tunel wymagałby specjalnego zabezpieczenia przez wodami gruntowymi oraz mechanicznego systemu odprowadzania wód opadowych z najniższych obszarów tunelu. Przekładki wymagałaby również kanalizacja sanitarna i sieć wodociągowa. Pod ewentualnym tunelem hamowałyby pociągi jadące od strony Wołomina. Dlatego też tunel musiałby posiadać dodatkowo wzmocniony strop. Niby wszystko do zrobienia, ale koszt realizacji kilkukrotnie wyższy niż w przypadku wiaduktu. Odpowiedz Link Zgłoś
tijufit Re: przejazd kolejowy - Orla 26.04.07, 22:16 robert_swiatkiewicz napisał: > też tunel musiałby posiadać dodatkowo wzmocniony strop. Niby wszystko do > zrobienia, ale koszt realizacji kilkukrotnie wyższy niż w przypadku > wiaduktu. To oczywiste, koszt realizacji tunelu byłby wyższy niż wiaduktu. Jednak ani na jedno ani na drugie rozwiązanie w najbliższej przyszłości nie będzie nas stać finansowo. Oprócz wyższych kosztów realizacji również koszty ekspolatacji byłyby wyższe (wentylacja, sygnalizacja świetlna, zabezpieczenia przeciwpożarowe, itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
wizard75 Re: co tam będzie? 24.04.07, 12:43 Anłuk oszukuje swoich klientów podnosząc rozwiązując umowy i podnosząc ceny. Czytaj interwencja.interia.pl/archiwum/news?inf=846476 Odpowiedz Link Zgłoś
wizard75 Re: co tam będzie? 24.04.07, 12:47 Anłuk oszukuje swoich klientów rozwiązując umowy i podnosząc ceny. Czytaj interwencja.interia.pl/archiwum/news?inf=846476 Odpowiedz Link Zgłoś