Dodaj do ulubionych

ciekawe przypadki

27.04.07, 08:56
Przedstawiam własne obserwacje z ulic miasta.
Mam nadzieję, że przydadzą się zwłaszcza nowym mieszkańcom, i ułatwią
poruszanie się.
- pierwszeństwo prawostronne jest tylko zaleceniem, nigdy wymogiem
- ulica asfaltowa zawsze ma pierwszeństwo przejazdu jeśli pozostałe są
piaszczyste
- pieszy może przejść po pasach DOPIERO po zatrzymaniu samochodu. Wejście zna
pasy z założeniem, że samochód i tak musi się zatrzymać jest pomyłką, którą
popełnia się raz.
- pierwszeństwo zawsze ma samochód z ciemniejszymi szybami
- pieszy powinien iść po klepisku nie wchodząc na nawierzchnię utwardzoną.
- dzieci powinny iść po klepisku nie dalej niż 1m od ogrodzenia.
Kolejne zasady i reguły mile widziane - mogą ocalić czyjeś życie.
Obserwuj wątek
    • kristoflaskowski Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 09:10
      wczorajsza sesja rady miasta.

zgłaszam informację, ze przeprowadzono gruntowną zmianę organizacji ruchu w
      mieście, bez odpowiedniej akcji informacyjnej dla mieszkanców, co może
      skutkować wypadkami. reakcja większości radnych i burmistrza obojetna, poza
      kilkoma wyjątkami a szczególnie pewnej radnej, która stwierdziła, ze po to sa
      znaki, aby je obserwować i jak przyjedzie policja to naloży mandat na
      nieprzestrzegajacych przepisów. Ta pani zajmuje się opieką społeczna i jak
      rozumiem, chce sobie zapewnić więcej pracy. A czy po prostu nie można byloby
      wykonac kilku dużych tablic informacyjnych?
      • robert8882 Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 09:19
        I ogromnych znaków na asfalcie
        to zawsze działa.
        Zwłaszcza przejścia dla pieszych i pierwszeństwo skrzyżowań!
      • tijufit Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 09:30
        kristoflaskowski napisał:

> wczorajsza sesja rady miasta.
        >
        > zgłaszam informację, ze przeprowadzono gruntowną zmianę organizacji ruchu w
        > mieście, bez odpowiedniej akcji informacyjnej dla mieszkanców, co może
        > skutkować wypadkami.
        (...)
        > A czy po prostu nie można byloby
        > wykonac kilku dużych tablic informacyjnych?

Na takie tablice według mnie szkoda pieniędzy, wystarczyłoby w takich miejscach
        postawić znaki 'zmiana organizacji ruchu', czy takie znaki są?

Oczywiście akcja informacyjna dla mieszkańców jak najbardziej wskazana, np.
        artykuł w CS, na stronie www, na forum, itd.

Nieprzestrzeganie nowych znaków bierze się jednak nie z tego, że ludzie nie
        widzą znaków, ale dlatego, że trudno im zaakceptować takie zmiany i nie będą
        nadkładać drogi 100m, bo 20 lat tak jeżdżą i będą tak dalej jeździć (do
        pierwszego mandatu) - typowe dla naszego kraju zachowanie :(
        • kristoflaskowski Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 10:00
          tijufit napisał:
          Nieprzestrzeganie nowych znaków bierze się jednak nie z tego, że ludzie nie
          widzą znaków, ale dlatego, że trudno im zaakceptować takie zmiany i nie będą
          nadkładać drogi 100m, bo 20 lat tak jeżdżą i będą tak dalej jeździć (do
          pierwszego mandatu) - typowe dla naszego kraju zachowanie :(

pozwolę się z tobą niezgodzić w tym zakresie, jesli przez 20 lat była pewna
          organizacja ruchu a na przestrzeni kilku godzin się zmienia, to mamy do
          czynienia do tzw. jazdy na pamięć, czym to moze skutkować sam zapewne wiesz.
          Jest to tym bardziej niebezpieczne, że w środę w godzinach wieczornych wraz ze
          swoim znajomym naocznie stwierdzłem, że na pewnych ulicach znaki zostały
          ustwione niepoprawnie, wczoraj burmistrz poinformował, ze w czwartek została
          dokonnana korekta oznakowania. To oznacza że przynajmiej przez kilkanaście
          godzin mogło dochodzić do wypadków z powodu złego oznakowania lub jego braków.

Nie jestem specjalista w zakresie inżynierii ruchu, jednak wielokrotnie byłem
          świadkiem wypadków do jakich dochodzilo na skrzyżowaniu ulic z Sikorskiego.
          Wolałbym, abym w przyszłości nie musiał oglądac podobnych widokow lub co wiecej
          brać w nich udziału. Dlatego interweniowałem w tej sprawie, jednak jak widac ty
          takze podzielasz pogląd, ze lepiej karać niż rzetelnie informować.

Tak sie zastanawiam, czy stan w jakim żyjemy nie wynika w dużej części ze
          świadomości społeczeństwa, że dopóki tragedia nie dotknie mojej rodziny, to
          niech władze robią sobie co chcą :(
          • tijufit Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 10:43

> pozwolę się z tobą niezgodzić w tym zakresie, jesli przez 20 lat była pewna
            > organizacja ruchu a na przestrzeni kilku godzin się zmienia, to mamy do
            > czynienia do tzw. jazdy na pamięć,

Owszem, jazda na pamięć to częste zjawisko, po to właśnie stawia się znaki
            ostrzegające o zmianie organizacji ruchu aby uczulić kierowców na taką zmianę i
            według mnie to powinno wystarczyć aby nowy znak został dostrzeżony. Ponawiam
            pytanie: czy znaki ostrzegające o zmianie organizacji ruchu zostały ustawione?

Jednak mi chodziło o coś innego, mianowicie ewidentne nieprzestrzeganie nowych
            ograniczeń i organizacji, bo "mi to nie odpowiada, zawsze tak jeżdżę". Nowy
            znak można nie zauważyć raz, góra dwa razy, ale niektórzy u nas "nie zauważają"
            znaków przez dłuższy czas. Na przykład na Powstańców i Reymonta znaki zakazu
            zatrzymywania są ignorowane...

> Dlatego interweniowałem w tej sprawie, jednak jak widac ty
            > takze podzielasz pogląd, ze lepiej karać niż rzetelnie informować.

Nie, absolutnie nie podzielam takiego poglądu, jestem zwolennikiem dobrego
            oznakowania dróg.

> Tak sie zastanawiam, czy stan w jakim żyjemy nie wynika w dużej części ze
            > świadomości społeczeństwa, że dopóki tragedia nie dotknie mojej rodziny, to
            > niech władze robią sobie co chcą :(

Niestety masz rację, taka jest smutna prawda :( Dziękuję Ci jednak za
            zainteresowanie się tą sprawą, mam nadzieję, że doprowadzi to do polepszenia
            oznakowania ulic w mieście.
            • dundy123 Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 12:12
              Nie wiem czy wszędzie, ale na pewno w okolicy przejazdu kolejowego znaki
              ostrzegające są.
              • zabki_be Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 21:23
                dundy123 napisał:
                > Nie wiem czy wszędzie, ale na pewno w okolicy przejazdu kolejowego znaki
                > ostrzegające są.

Potwierdzam. Widziałem - znaki ostrzegające o zmianie organizacji ruchu są. No
                cóż, widocznie niektórzy wyznają zasadę, "jak chcesz uderzyć to kij zawsze się
                znajdzie". A może Pan Krzysztof jeździ na pamięć i nie zauważył żadnych
                znaków.... gratuluję spostrzegawczości dla Pana Krzysztofa ;)
                • tijufit Re: ciekawe przypadki 28.04.07, 09:48
                  zabki_be napisał:

> Potwierdzam. Widziałem - znaki ostrzegające o zmianie organizacji ruchu są. No
                  > cóż, widocznie niektórzy wyznają zasadę, "jak chcesz uderzyć to kij zawsze się
                  > znajdzie". A może Pan Krzysztof jeździ na pamięć i nie zauważył żadnych
                  > znaków.... gratuluję spostrzegawczości dla Pana Krzysztofa ;)

Są takie znaki, dzisiaj widziałem. Tam gdzie zmieniła się organizacja ruchu są
                  dodatkowo postawione znaki ostrzegające o zmianie organizacji ruchu. Nie miałem
                  czasu dokładnie analizować oznaczeń, ale na pierwszy rzut oka wydają się być
                  poprawne, aż do bólu czytelne i zrozumiałe.
                • kristoflaskowski Re: ciekawe przypadki 30.04.07, 09:52
                  a każdy pijak to złodziej ;)
                • kristoflaskowski Re: ciekawe przypadki 30.04.07, 10:35
                  zabki_be napisał:
                  "No cóż, widocznie niektórzy wyznają zasadę, "jak chcesz uderzyć to kij zawsze
                  się znajdzie".

obiema rękami podpisuję się pod twoim stwierdzeniem, uważam bowiem, że na
                  kazdym kroku, pod byle preteksem deprecjonujesz wszyskie osoby, które nie
                  startowały z listy PiS lub Wspólnoty. Zatem zanim o coś takiego oskażysz innych
                  to najpierw zastanow się nad własnym postępowaniem.

Z drugiej strony, zauważyłem, że każda troska o życie i bezpieczeństwo
                  mieszkańców jest odbierana jako atak na władzę. Niedługo zapewne zostanie w
                  pełni ograniczona wolność wypowiedzi wszystkim, którzy mają uwagi do brudnych
                  ulic, zaśmieconych lasów, wody niespełniającej norm, hałasu, bezpieczeństwa itd.
                  Jeśli uważaz, ze w naszym mieście wszystko jest ok. to gratuluję dobrego
                  samopoczucia. W kazdym razie ja nie zamierzam na to spuszczać zasłony
                  milczenia, ponieważ dostrzegam bałagan.

Wracając zaś do tematu zmian w organizacji ruchu, to jak wynika z innych wątków
                  juz kilka osob miało kolizje drogowe, ponieważ nie zauważyły wprowadzonych
                  zmian. No cóż, one pokryją szkody z własnej kieszeni, zatem pewnie w twoim
                  mniemaniu, nic się nie stało, a przecież można było poświęcić kilkaset złotych
                  na dobra akcję informacyjną :(
                  • robert8882 Re: ciekawe przypadki 30.04.07, 11:03
                    Jedno ale.
                    Ale w Ząbkach nie ma skutecznej metody informowania mieszkańców.
                    Gazeta lokalna to lekka pomyłka, na forum 40 uczestników, strona www - też
                    malutki dramacik.

Można było wielkie tablice ustawić przy ulicach - OD DNNIA...
                    ZMIANA ORGANIZACJI RUCHU, ale chyba tylko tyle.
                    • tijufit Re: ciekawe przypadki 02.05.07, 09:05
                      robert8882 napisał:

> Ale w Ząbkach nie ma skutecznej metody informowania mieszkańców.

Bo nie może być jednej skutecznej metody, podaj miasto, jakiś przykład gdzie
                      tak jest. Mieszkańców należy informować jednocześnie różnymi kanałami: lokalna
                      gazeta (ewentualnie lokalne radio i telewizja), strona www, forum, bilbordy,
                      ogłoszenia na słupach, ulotki, itd.

> Gazeta lokalna to lekka pomyłka,

Dlaczego? Według mnie nie jest najgorsza.

> na forum 40 uczestników,

Jak to oszacowałeś? Wziąłeś po uwagę tylko piszących czy również tych jedynie
                      czytających, bo takich też jest sporo. Należałoby to jakoś oszacować, ale
                      według mnie jest to rząd kilku setek osób.

> strona www - też malutki dramacik.

Sporo jej jeszcze brakuje, ale wkrótce mam nadzieję stanie się bardziej
                      funkcjonalna.

> Można było wielkie tablice ustawić przy ulicach - OD DNNIA...
                      > ZMIANA ORGANIZACJI RUCHU, ale chyba tylko tyle.

Można było, ale to raczej niepotrzebne koszty. Dla kierowców wystarczy znak
                      ostrzegawczy o zmianie organizacji ruchu (wykrzyknik na żółtym trójkącie plus
                      tabliczka pod spodem).
                      • tijufit Re: ciekawe przypadki 02.05.07, 12:49
                        tijufit napisał:

> > na forum 40 uczestników,
                        >
                        > Jak to oszacowałeś? Wziąłeś po uwagę tylko piszących czy również tych jedynie
                        > czytających, bo takich też jest sporo. Należałoby to jakoś oszacować, ale
                        > według mnie jest to rząd kilku setek osób.

Kilka setek aktywnych forumowiczów jest spokojnie. Patrząc tylko na założycieli
                        ostatnich 250 wątków (od 13.03.2007 czyli 5 ostatnich ekranów forum) wyszło mi,
                        że ich autorami było 157 różnych osób. Do tego trzeba doliczyć osoby, które
                        piszą wewnątrz wątków, ale tego nie podejmuję się liczyć, bo trzeba by klikać w
                        każdy wątek...
                  • tijufit Re: ciekawe przypadki 02.05.07, 09:07

> W kazdym razie ja nie zamierzam na to spuszczać zasłony
                    > milczenia, ponieważ dostrzegam bałagan.

Trzymam Cię za słowo.
    • tijufit Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 09:16
      robert8882 napisał:

> - pierwszeństwo prawostronne jest tylko zaleceniem, nigdy wymogiem

Zależy od znaków, a jeśli znaków brak to skrzyżowanie traktuje się jako
      równorzędne.

> - ulica asfaltowa zawsze ma pierwszeństwo przejazdu jeśli pozostałe są
      > piaszczyste

Oczywiście tak, nawet jeśli nie ma żadnych znaków.

> - pieszy może przejść po pasach DOPIERO po zatrzymaniu samochodu. Wejście zna
      > pasy z założeniem, że samochód i tak musi się zatrzymać jest pomyłką, którą
      > popełnia się raz.

I w zasadzie niezgodne jest to z przepisami, które zabraniają pieszemu
      wchodzenia bezpośrednio tuż przed maskę samochodu, nawet na pasach. Natomiast
      pieszy ma pierwszeństwo względem samochodu gdy jest na pasach i to dość jasno
      precyzuje PoRD.
      • robert8882 Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 09:45
        wjeżdżając na drogę utwardzoną - owszem, ale jeśli zostało wykonane
        skrzyżowanie (już nie pamiętam jaka ma być długość asfaltu 15m?) - to jest już
        równorzędne.
        Pamięć już nie ta, wobec czego będę wdzięczny za wszelkie uwagi jeśli się mylę.
        A co do pieszych - często Pan przechodzi pieszo przez ulice?
        • tijufit Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 11:03
          robert8882 napisał:

> wjeżdżając na drogę utwardzoną - owszem, ale jeśli zostało wykonane
          > skrzyżowanie (już nie pamiętam jaka ma być długość asfaltu 15m?) - to jest
          już
          > równorzędne.

Musi mieć co najmniej 20m, jeśli ma mniej traktujesz ją jako drogę gruntową i
          jadąc drogą np. asfaltową masz pierwszeństwo w takim miejscu (nie jest to wtedy
          skrzyżowanie).

"droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej,
          kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-
          betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami
          gruntowymi; "

"skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich
          połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie
          przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia,
          połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd
          do obiektu znajdującego się przy drodze;"

> A co do pieszych - często Pan przechodzi pieszo przez ulice?

Tak, dość często. Uprzedzając Twoją kolejną wypowiedź: jadąc samochodem bardzo
          często zatrzymuję się przed przejściem dla pieszych widząc kogoś czekającego (i
          sprawia mi to po prostu dużą przyjemność). Staram się kulturalnie jeździć :)

A to cytat z PoRD w związku z moją wcześniejszą wypowiedzią:
          "Art. 14. Zabrania się:
          wchodzenia na jezdnię:
          bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,"
    • sesorek Re: ciekawe przypadki 27.04.07, 21:03
      nie wychodzimy z domu po zmroku...
      nie rozmawiamy przez komórkę poza miejscem zamieszkania....(grozi utratą)
      nie zostawiamy roweru przed sklepem ( nawet jeśli owiniemy 8x łańcuchem bo to i
      tak nie pomoże)
      nie zostawiamy radia w samochodzie( torebek itp....)mało tego najlepiej
      samochodu na ulicy
      • robert8882 Re: ciekawe przypadki 28.04.07, 11:39
        Bo rower - to się składak zdobywa gdzieś od rodziny, najlepiej podrdzewiały,
        a radio to ze sobą do sklepu się wnosi. A jak masz takie na stałe przytwierdzone
        - to już Twoja wina. Przecież to klasyczna prowokacja.
        Doprawdy!
        • sesorek Re: ciekawe przypadki 30.04.07, 10:02
          robert8882 napisał:

> Bo rower - to się składak zdobywa gdzieś od rodziny, najlepiej podrdzewiały,
          > a radio to ze sobą do sklepu się wnosi. A jak masz takie na stałe przytwierdzon
          > e
          > - to już Twoja wina. Przecież to klasyczna prowokacja.
          > Doprawdy!

wszytko pięknie ładnie ale uważam ze powinno byc troche wiecej patroli prewencji
          i moze byłoby bezpieczniej??
          • tijufit Re: ciekawe przypadki 02.05.07, 09:10
            sesorek napisał:

> wszytko pięknie ładnie ale uważam ze powinno byc troche wiecej patroli
            > prewencji
            > i moze byłoby bezpieczniej??

Tak, więcej patroli by się przydało. Ale żeby te patrole widząc coś
            nieprawidłowego a dla nich niewygodnego nie odwracały głowy w drugą stronę :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka