Dodaj do ulubionych

Mieszkania komunalne

18.05.07, 14:39
Co sądzicie o mieszkaniach komunalnych w Ząbkach?
Ja widząc jakie samochody stoją w ich pobliżu, zastanawiam się czasem jakie
były kryteria ich przydziału i czy ktoś to kontroluje.
Słyszałem też, że lista oczekujących na mieszkanie komunalne jest długa i
miasto kombinuje jakby tu wybudować nowe mieszkania dla tych ludzi i tak
sobie myślę, czy niektórzy nie idą na łatwiznę w dobie łatwo dostępnych
kredytów?

Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia?
Obserwuj wątek
    • marom71 Re: Mieszkania komunalne 21.05.07, 09:30
      tak.
      popieram. Ja ubiegałam się o mieszkanie komunalme w śródmieściu i w odpowiedzi
      otrzymałam pismo, nie przysługuje mi taki lokal bo przecież nie jestem
      bezdomna. (moiałam medunek w rodzinnych stronach). Przy zarobkach 1300 na
      miesią wzięłam kredyt hipo. którego miesięczna rata to 1000. Teraz to pewnie
      będę bezdomna. Zaczynam spłacać od września. trzymajcie kciuki. Pozdrawiam
      • dragon26 Re: Mieszkania komunalne 21.05.07, 14:53
        Jeśli ten kredyt przsy Twoich zarobkach był naprawdę realny (w co wątpię...),
        to gratuluję "odwagi"... Ciekawe co będziesz jadła i z czego płaciła rachunki?
        może torf?;) ...no chyba,ze te 1300zł to jest mała część Twoich realnych
        zarobków...

Miłego dnia
        • falcon2 Re: Mieszkania komunalne 27.05.07, 12:00
          nie wiem czy kiedyś były jakies kryteria przydziału mieszkań( stojace samochody
          ,moga ale nie musza byc dowodem że ich nie było).W chwili obecnej obowiązuje
          uchwała Rady Miasta nrLVII/363/2006 z dnia 25 X2006r.w sprawie zasad wynajmu
          lokali wchodzacych w skład mieszkaniowego zasobu gminy,która reguluje sprawy
          związane z mieszkaniami komunalnymi.Zeby znaleźdź się na liście oczekujących na
          przydział lokalu trzeba spełnić kilka kryteriów łącznie, gdzie jednym z nich
          jest kryterium dochodowe, które nie moze przekroczyć kwoty najnizszej emerytury
          na osobe w rodzinie starajacego sie o przydział lokalu.nnnnnnna dzień dzisiejszy
          kwoya ta wynosi 597,48 zł brutto na osobę.Czy za to można kupić samochód?(to w
          nawiązaniu do wypowiedzi przedmówcy).Pewnie jakiegos zdezelowanego malucha
          tak,ale czy to będzie dowodem że ludzie majętni dostają lokale komunalne to
          raczej bym nie powiedział.
          • netgater Re: Mieszkania komunalne 27.05.07, 23:44
            Skoro osoby publiczne mogą składać oświadczenia majątkowe, to dlaczego osoby
            ubiegające się o lokal komunalny nie miałyby tego robić?
            Wtedy nie byłoby niejasności, co do faktycznego stanu majątkowego. A tak to w
            PIT-ch może być jedno, a w realnych przychodach co innego.
            Niech mieszkania komunalne będą naprawdę dla potrzbujących, a nie dla tych
            którzy idą na skróty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka