Dodaj do ulubionych

selektywna zbiórka odpadów - start

22.04.08, 19:31
Dzięki uchwaleniu na ostatniej sesji Rady Miasta dodatkowych środków
na selektywną zbiórkę odpadów, procedura wyboru firmy która ma się
nią zajmować dobiega końca. Jeszcze w tym tygodniu powinna zostać
podpisana stosowna umowa, zaś w dniu 5 maja rozpocząć zbiórka
odpadów w I strefie.

Całe miasto zostanie podzielone na 4 strefy. I od granicy z Markami
do ul. 11-Listopada, II od 11-Listopada do torów kolejowych, III od
torów kolejowych do linii ulic Szwoleżerów, Piłsudskiego, przejazd
kolejowy Batorego, IV na południe od ul. Szwoleżerów, na zachód od
ul. Piłsudskiego i południe od zachodniej części torów kolejowych.

W nadchodzącym tygodniu powinna zostać również przeprowadzona akcja
informacyjna, określająca kiedy w poszczególnych strefach będzie
przeprowadzana zbiórka oraz co należy a co nie wrzucać do specjalnie
oznakowanych worków. Worki zawierające inne niż podlegające
recyklingowi odpady np. styropian, gumę, szkło hartowane czy
kartoniki po napojach (zawierają folię aluminiową) nie będą
zabierane.

Obserwuj wątek
    • slawomir_ziemski Re: selektywna zbiórka odpadów - start 22.04.08, 23:52
      :)

Super, że już ruszamy.

• tomaszkalata Re: selektywna zbiórka odpadów - start 23.04.08, 08:14
      :))

Ja również bardzo się cieszę.
      To duży krok do utrzymywania
      miasta w czystości.
      • krzysztof.murawski Re: selektywna zbiórka odpadów - start 23.04.08, 15:13
        A ja sie będę cieszył gdy rzeczywiście ruszymy.
        • robert_swiatkiewicz Re: selektywna zbiórka odpadów - start 25.04.08, 17:39
          krzysztof.murawski napisał:

> A ja sie będę cieszył gdy rzeczywiście ruszymy.
          >

Wczoraj pierwsze komplety oznakowanych worków trafiły do mieszkańców
          z północnej części miasta.
          • krzysztof.murawski Re: selektywna zbiórka odpadów - start 26.04.08, 06:45
            Panie Robercie, głupie pytanie - jak mam te śmieci zbierać? Wkładać
            do worka, który przycisnę kamieniem, a w piątek wręczał śmieciarzom?
            • robert8882 Re: selektywna zbiórka odpadów - start 26.04.08, 21:18
              A inni sobie radzą.
              • krzysztof.murawski Re: selektywna zbiórka odpadów - start 28.04.08, 15:35
                No włanie, inni tak. Ja na razie sobie nie muszę radzić, ponieważ do
                mnie rzeczone worki nie dotarły. Myślałem natomiast, że może nie
                tylko ja mam takie wątpliwości co do sposobów selekcji.

Czy na przykład mam kupić sobie 4 pojemniki i do każdego wkładać tę
                torbę, która dostanę z urzędu, a następnie śmieciarze ją zabiorą
                sami?

Może Pan mi powie, bo ja czuję się bezradny.
              • krzysztof.murawski Re: selektywna zbiórka odpadów - start 28.04.08, 15:36
                Ocztywiście jest taka możliwość, że selektywna zbiórka odpadów jest
                jedynie dla ludzi wybitnie inteligentnych, a pozostali, do których
                ja się zaliczam, nigdy nie pojmą w czym rzecz?
              • tedglen Re: selektywna zbiórka odpadów - start 28.04.08, 18:29
                robert8882 napisał:

> A inni sobie radzą.

Jeśli wiesz to napisz, oświeć innych i udziel odpowiedzi na to
                pytanie. Wiele osób nie wie, w tym ja.
                • robert8882 Re: selektywna zbiórka odpadów - start 28.04.08, 22:17
                  W przedszkolu są prowadzone zajęcia dla dzieci dotyczące metod i sposobów
                  gromadzenia odpadów i ich segregacji. Gdy zaczną się u mego syna - dam znać.
                  Polecam gorąco.
                  • tedglen Re: selektywna zbiórka odpadów - start 28.04.08, 22:43
                    robert8882 napisał:

> W przedszkolu są prowadzone zajęcia dla dzieci dotyczące metod i
                    > sposobów gromadzenia odpadów i ich segregacji. Gdy zaczną się u
                    > mego syna - dam znać.
                    > Polecam gorąco.

Acha, czyli sam nie wiesz, a strugasz mądralę.

Może ktoś odpowie jak to będzie u nas zorganizowane? Na przykład
                    śmieci będą zabierane razem z workami i w zamian dostanie się nowe,
                    puste worki czy też śmieci z worka będą od razu wysypywane i "nasz"
                    worek będzie zwracany? Czy będą potrzebne jakieś dodatkowe pojemniki
                    aby można było te worki tam umieścić, szczególnie na czas odbioru?
                    • sdarp Re: selektywna zbiórka odpadów - start 29.04.08, 01:20
                      W innych miastach to funkcjonuje mniej więcej tak.
                      Otrzymuje się worki na wymiane za zapełnione.
                      W gesti mieszkańca jest zorganizowanie sobie miejsca
                      na gromadzenie odpadów.
                      Jak powinno wyglądać samo miejsce składowania odpadów precyzuje to prawo budowlane - czyli rozporządzenie ministra (Budownictwa/Infrastruktury) o Warunkach jakim powinny spełniać budynki i ich usytuowanie.
                      Czy mieszkaniec domku jednorodzinego zorganizuje sobie jakiś stelaż na worki (można taki kupić w markerach budowlanych lub pobawić się majsterkowanie i zrobić samemu) czy też dokupi odzielne pojemnik na każdą frakcje to już jest w jego gesti.

Ważne aby w dniu odbioru przed posesje wystawić zamknięty worek lub worki które będą zabierane przez pracowników firmy recyklingowej.
                      zazwyczaj pełne worki lądują na zwykłej przyczepie.

Worki są przezroczyste - aby umożliwić sprawdzenie zawartości.
                      W przypadku stwierdzenia odpadów innych niż powinny być - worki nie są zabierane.
                      Na workach jest nadrukowana instrukcja - co można do niego włożyć a czego nie wolno.

Taki system działa np. w Kobyłce czy Wołominie i tam mieszkańcy jakoś sobie poradzili to i Pan radny Murawski powinien sobie poradzić.
                      • robert_swiatkiewicz selektywna zbiórka odpadów - info 29.04.08, 09:48
                        www.zabki.pl/?menu=ochrsrod
                        • tomkrt Re: selektywna zbiórka odpadów - info 29.04.08, 13:42
                          A ja mam pytanie o granice stref, jak to jest z ulicami granicznymi.
                          Jak granica sterefy 3 i 4 biegnie np. ul. Szwoleżerów
                          to oznacza ze północna część ulic jest w strefie 3 a południowa w 4 ?
                          czy też cała ulica Szwoleżerów jest przypisana do konkretnej strefy.
                          Można by doprecyzować tą kwestie bo mogą być z tego powodu nieporozumienia.
                          • robert_swiatkiewicz Re: selektywna zbiórka odpadów - info 29.04.08, 16:02
                            tomkrt napisał:

> Jak granica strefy 3 i 4 biegnie np. ul. Szwoleżerów
                            > to oznacza ze północna część ulic jest w strefie 3 a południowa w 4 ?
                            > Dokładnie tak. Granice stref biegną przez osie ulic. Północne i południowe
                            części ulic 11-go listopada oraz Szwoleżerów są w różnych strefach.

Legenda:
                            STREFA 1 (od północnej części 11 Listopada do północnej granicy Ząbek) - odpady
                            będą zbierane w pierwszy poniedziałek miesiąca

STREFA 2 (od południowej części 11 Listopada do torów kolejowych) - odpady będą
                            zbierane w drugi poniedziałek miesiąca

STREFA 3 (od torów kolejowych po północnej części ulicy Szwoleżerów poprzez
                            wschodnią część Piłsudskiego (odcinek od Szwoleżerów do ks. Skorupki) - odpady
                            będą zbierane w trzeci poniedziałek miesiąca

STREFA 4 (od południowej części ulicy Szwoleżerów i zachodniej części
                            Piłsudskiego (odcinek od Szwoleżerów do ks. Skorupki) do południowych granic
                            Ząbek)- odpady będą zbierane w czwarty poniedziałek miesiąca

www.zabki.pl/?menu=ochrsrod&go=&sel=segregacja
                            • netgater Re: selektywna zbiórka odpadów - info 29.04.08, 18:11
                              Panie Sekretarzu,

kiedy można spodziewać się worków w poszczególnych strefach. Jak są
                              dostarczane? Czy w czasie nieobecności są zostawiane? Czy można je
                              odebrać w MZK osobiście?

--------------------------------------------------------------
                            • tomkrt Re: selektywna zbiórka odpadów - info 09.05.08, 11:51
                              Też mam kilka pytań

1) Dlaczego nie jest zbierana frakcja "Metal" czyli puszki aluminiowe po napojach, puszki stalowe

2) Cykl miesięczny odbioru jest dosyć długi, czy można otrzymać dodatkowe worki na odpady? szczególnie opakowanie szklane szybko zapełnią worek (bo stłuczki wrzucać nie można) Czy w ramach tej akcji mieszkaniec za darmo może się pozbyć tylko jednego kompletu posegregowanych worków miesięcznie ?

3) Stosowanie worków do usuwania dużych ilości papierów np. gazet też nie jest wygodne. Czy frakcja papier powiązana w paczki (gazety, kartony) będzie odbierana. Czy tylko będą odbierane wyłącznie worki.

4) Jakiego szkła wrzucać nie można do worków ?
                              Rozumiem ze można wrzucać szkło białe i kolorowe, po usunięciu z niego elementów metalowych i palstikowych czyli zakrętek, obrączek, folii aluminiowej.

5) Czy firma odbierająca planuje jakąś akcje informacyjną większa niż kartka z grafikiem odbioru i rozpiską co powinno się znaleść w danym worku.
                              Wg mnie kwesti segregacji powinien być poświęcony artykuł lub cykl artykułów w Co słychać. Nalezało by też uruchomić strone(podstrone) internetową typu FAQ Czyli często zadawane pytania odnośnie systemu segregacji

I na koniec podziele się swoim doświadczeniem odnośnie zamykania zapełnionych worków. Bo w dniu odbioru takie worki trzeba wystawić przed posesje i dobrze by były aby były jakoś zamknięte.
                              Z wielu przetestowanych metod wiązania worków najbardziej efektywna i zarazem niezbyt kosztowna wydaje się być zastosowanie samoprzylepnej papierowej taśmy malarskiej szerokości ok 2 cm.
                              • krzysztof.murawski Re: selektywna zbiórka odpadów - info 11.05.08, 19:00
                                Ja dla ożywienia dyskusji dodam jeszcze, że w mojej przynajmniej
                                umowie z MZO jest napisane, że poselekocjonowane śmieci odbierają
                                bezpłatnie. Nie muszę w tym celu czekać na nowy śmieciowy miesiąc.

Ale generalnie zgoda - to jest rewolucja i na szczęście wreszcie
                                zawitała i do Ząbek.
                      • kama2201 Re: selektywna zbiórka odpadów - start 29.04.08, 11:20
                        SDARP ma rację.W Zielonce chyba od dwóch lat trwa selektywna zbiórka odpadów i
                        jakoś sobie radzimy.Miasto jest podzielone na trzy rejony a odpady odbierane są
                        co miesiąc.Pierwsze worki trzeba było odebrać UM i zapisać się na listę.A jeżeli
                        chodzi o przechowywanie tych odpadów przez miesiąc to można poprosić w sklepie o
                        jakiś karton i w nich ładnie je układać.Chociaż ta ostatnia porada była zbędna
                        bo każdy ma swoje metody magazynowania.A te narzekania to tylko była zachęta do
                        dalszej dyskusji.pozdKM.
                    • robert8882 Re: selektywna zbiórka odpadów - start 29.04.08, 10:06
                      A właśnie że wiem :)
                      Worek będzie Panu zwracany. Jest on wydawany dożywotnio, więc musi Pan troszczyć
                      się o niego i systematycznie naprawiać. Warto okleić go od dołu dodatkową
                      warstwą folii gdyż to zaoszczędzi Panu mnóstwo pracy przy dziurach powstałych na
                      skutek ciągnięcia po asfalcie do śmieciarki.
                      • anka.k76 Re: selektywna zbiórka odpadów - start 07.05.08, 19:48
                        Mieszkam w III strefie. Wczoraj na podwórku były pozostawione worki. Mam kilka pytań w związku z tym:
                        - Kiedy bedzie odbiór odpadów i z jaką częstotliwością?
                        - Czy odpady muszą byc gromadzone wyłącznie w tych workach (są oznakowane), czy też można je gromadzić w dowolny sposob (z zachowaniem zasady segregacji, oczywiście)?
                        - Czy rzeczywiście jak ktoś wcześniej napisał worek otrzymujemy na wieczne użytkowanie?
                        • tedglen Re: selektywna zbiórka odpadów - start 08.05.08, 09:00
                          anka.k76 napisała:

> Mieszkam w III strefie. Wczoraj na podwórku były pozostawione
                          > worki. Mam kilka pytań w związku z tym: (...)

No co Ty? Nie chodziłaś do przedszkola, że zadajesz takie pytania? :)
                          • anka.k76 Re: selektywna zbiórka odpadów - start 08.05.08, 20:00
                            Nie chodziłam. Mamusia sie mną zajmowała, ale 40 lat temu selekcja odpadów nie była w modzie i nie nauczyła :(
                            • tedglen Re: selektywna zbiórka odpadów - start 09.05.08, 08:40
                              anka.k76 napisała:

> Nie chodziłam. Mamusia sie mną zajmowała, ale 40 lat temu selekcja
                              > odpadów nie była w modzie i nie nauczyła :(

To dokładnie tak samo jak ja, też nie chodziłem do przedszkola. I
                              teraz zadaję takie głupie pytania odnośnie segregacji śmieci.
                        • tomaszkalata Re: selektywna zbiórka odpadów - start 08.05.08, 09:51
                          Witam

Myślę, że warto najpierw zapoznać się z tym tekstem:

<ahref="HTTP://www.zabki.pl/menu=ochrsrod&go=&sel=segregacja">Selekty
                          wna Zbiórka Odpadów w Ząbkach</a>

Pozdrawiam
                          Tomasz Kalata

• tomaszkalata Re: selektywna zbiórka odpadów - start 08.05.08, 09:57

Selektywna Zbiórka Odpadów w Mieście Ząbki
                          • muminkowa Re: selektywna zbiórka odpadów - start 15.05.08, 23:58
                            Czy ktoś z rejonu IV dostał juz worki do segregowania?

pozdr.
                            M.
                            • szelest2 Re: selektywna zbiórka odpadów - start 17.05.08, 17:41
                              Czy może ktoś wie jaka firma koordynuje akcję selektywnej zbiórki? i
                              gdzie posegregowane odpady trafiają?
                            • bakino Re: selektywna zbiórka odpadów - start 19.05.08, 23:16
                              Ja dziś dostałam worki. Wreszcie koniec w wywożeniem samochodem posegregowanych
                              śmieci. Cieszę się, że to ruszyło.
                              • olcialas Re: selektywna zbiórka odpadów - start 20.05.08, 11:11
                                No właśnie a propos worków.... Wczoraj odebrano od nas odpady wtórne, ale nie
                                zostawiono worków zamiennych... :-( Czy oznacza to, że dostaniemy je w innym
                                terminie, czy też musimy się po nie gdzieś udać?
                                • tomkrt Re: selektywna zbiórka odpadów - start 20.05.08, 11:49
                                  Ja znalazłem worki przerzucone przez płot na terenie posesji.
                                  Poszukaj może gdzieś w trawie leżą lub pod jakimś krzaczkiem
                                  lub zajęło się nimi zwierze domowe.
                                  • olcialas Re: selektywna zbiórka odpadów - start 21.05.08, 15:25
                                    tomkrt napisał:

> Ja znalazłem worki przerzucone przez płot na terenie posesji.
                                    > Poszukaj może gdzieś w trawie leżą lub pod jakimś krzaczkiem
                                    > lub zajęło się nimi zwierze domowe.
                                    >

Ja też spodziewałam się je tam znaleźć, ale niestety... Nie mamy jeszcze żadnego
                                    czworonoga, więc nie ma kogo winić... No może panów, którzy albo zapomnieli
                                    zostawić zamienne pojemniki, albo wetknęli je "w siatkę" umożliwiając wyjęcie
                                    ich komukolwiek z zewnątrz :-(
                                    Nadal jednak pozostaje pytanie skąd wziąć worki na następny miesiąc...
                                    • robert_swiatkiewicz Re: selektywna zbiórka odpadów - realizacja 21.05.08, 16:06
                                      olcialas napisała:

> Nadal jednak pozostaje pytanie skąd wziąć worki na następny miesiąc...

Komplet worków można bezpłatnie otrzymać w Urzędzie Miasta od osoby zajmującej
                                      się ochroną środowiska. Wojska Polskiego 10, I piętro za szklanymi drzwiami (vis
                                      a vis gabinetu Burmistrza).

Dotychczas sporadycznie zdarzają się przypadki, iż ktoś został pominięty i nie
                                      otrzymał worków.
                                      Natomiast o wiele więcej jest przypadków proszenia o drugi komplet. Szczególnie
                                      zdarza się w przypadku właścicieli domów zamieszkałych przez więcej niż 3-5
                                      osób. Przy okazji wiele osób robi sobie wiosenne porządki w piwnicach wyciągając
                                      różne kartony, słoiki czy butelki. W efekcie zbiórka odpadów w II strefie trwała
                                      dwa dni. Firma zbierająca odpady nie była w stanie ich odebrać w ciągu jednego
                                      dnia.
                                      • tomkrt selektywna zbiórka odpadów - realizacja po Ząbkach 21.07.08, 21:54
                                        Obserwuje działanie systemu "selektywnej" zbiórki odpadów na trerenie Ząbek i mam pewne wątpliwości
                                        1) dlaczego worki wszystkich kolorów trafiają do klasycznej śmieciarki ?
                                        Dwukrotnie byłem świadkiem zbierania worków i zbieranie było relizowane samochodem śmieciarką.
                                        Samochód taki ma w sobie prase aby więcej się w nim zmieściło.
                                        Po takim potraktowaniu worki na pewno nie uchowają się w całości
                                        i posortowane śmieci wymieszają się ze sobą.
                                        Zostanie również zmiażdżone szkło, które potnie worki i zmiesza się z pozostałymi "posortowanymi śmieciami"
                                        W takiej sytuacji sortowanie u źródła staje się fikcją.
                                        Mam obawy ze śmieci mogą trafiać na klasyczne wysypisko lub są ponownie sortowane na taśmie w sortowni.
                                        Jeśli jest to ta druga opcja to może wystarczy worek jednego koloru ?
                                        Po co utrzymywać fikcje, widoczek gdy w trudzie posortowane śmieci lądują razem do smieciarki jest mocno irytujący, zaburzający zaufanie mieszkańców do władzy oraz do ideii sortowania odpadów.

2) Dlaczego nie jest zbierana frakcja metal ?
                                        Ze wzlgędów na ekergochłonność produkcji stali lub aluminium ta frakcja powinna być odzyskiwana w pierwszej kolejności.

3) Dlaczego ostatnio nie zebrano worków ze szkłem (strefa 3)
                                        • anka.k76 Re: selektywna zbiórka odpadów - realizacja po Zą 21.07.08, 22:03
                                          Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. I dlaczego nie zabrano worków ze szkłem,
                                          kiedy będą zabrane?
                                          pkt. 4. Czy poselekcjonowane odpowiednio odpady mogą być odbierane jedynie w
                                          workach oznaczonych przez miasto? Jeśli tak, to czy i gdzie można otrzymać
                                          dodatkowe worki, np. na plastik?
                                        • robert_swiatkiewicz Re: selektywna zbiórka odpadów 23.07.08, 15:35
                                          tomkrt napisał:

> Obserwuje działanie systemu "selektywnej" zbiórki odpadów na t
                                          erenie Ząbek i mam pewne wątpliwości ...

Z uzyskanych przez Urząd Miasta informacji wynika iż worki zielone z
                                          posegregowanymi odpadami szklanymi przewożone są do sortowni, gdzie szkło
                                          rozdzielane jest na zielone, białe i pozostałe, a
                                          następnie przewożone do huty.

Worki niebieskie z makulaturą przewożone są także do sortowni, gdzie rozdzielane
                                          są na tekturę i papier a następnie belowane i przewożone do punktu jej skupu.

Worki żółte z odpadami w tworzyw sztucznych przewożone są do sortowni, gdzie
                                          dzielone są na butelki plastikowe, chemię gospodarczą i torebki foliowe.

Niestety okazuje się, iż tylko 80-90 % odpadów które wrzucane są przez
                                          mieszkańców Ząbek do specjalnych worków jest możliwa do dalszego wykorzystania.
                                          Reszta trafia na wysypisko. Sortowanie jest zatem konieczne w celu wyodrębnienia
                                          odpadów nie nadających się do dalszego wykorzystania, czyli źle
                                          zakwalifikowanych do segregacji, oraz w celu podziału odpadów na bardziej
                                          szczegółowe frakcje.

Puszki aluminiowe po napojach można wrzucać do worka na plastik.

Urząd Miasta ma na uwadze rozszerzenie od przyszłego roku zbiórki odpadów,
                                          stosownie do potrzeb mieszkańców miasta.

Wszystkie odpady prawidłowo posegregowane w oznakowanych workach
                                          powinny być zabrane. Pozostawienie worków oznacza, iż wewnątrz znajduję się
                                          odpady nie podlegające segregacji.
                                          Jeśli jakaś ulica zostanie pominięta przez pomyłkę firmy odbierającej odpady,
                                          proszę o zgłaszanie tego typu przypadków bezpośrednio do Urzędu Miasta. Tel
                                          (022) 781-68-14 wew. 124.

>
                                          • anka.k76 Re: selektywna zbiórka odpadów 24.07.08, 19:20
                                            Z Pana wypowiedzi wynika, że zbiórce podlegają tylko odpowiednio posegregowane
                                            odpady w oznakowanych workach. Ponawiam więc pytanie, czy można i ewentualnie
                                            gdzie uzyskać dodatkowe worki. Mnie szczególnie interesuje plastik. Przy trójce
                                            dzieci jeden worek na miesiąc to trochę mało. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
                                            • robert_swiatkiewicz Re: selektywna zbiórka odpadów 25.07.08, 09:49
                                              anka.k76 napisała:

> Z Pana wypowiedzi wynika, że zbiórce podlegają tylko odpowiednio posegregowane
                                              > odpady w oznakowanych workach. Ponawiam więc pytanie, czy można i ewentualnie
                                              > gdzie uzyskać dodatkowe worki. Mnie szczególnie interesuje plastik. Przy trójce
                                              > dzieci jeden worek na miesiąc to trochę mało. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
                                              >

Tak. Dodatkowe worki można pobrać w Urzędzie Miasta w referacie zagospodarowania
                                              przestrzennego i ochrony środowiska.
                                              • anka.k76 Re: selektywna zbiórka odpadów 25.07.08, 11:02
                                                Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
                                        • netgater Re: selektywna zbiórka odpadów - realizacja po Zą 05.08.08, 12:38
                                          > 1) dlaczego worki wszystkich kolorów trafiają do klasycznej
                                          > śmieciarki ? Dwukrotnie byłem świadkiem zbierania worków i
                                          > zbieranie było relizowane samochodem śmieciarką

Zdaje się, że to jest ogólnokrajowy problem, obserwowany również w
                                          Warszawie, opis <a
                                          href=http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5554911,Segregacja_smie
                                          ci_to_strata_czasu.html>tu</a>.

Zupełnie nielogiczne na pierwszy rzut oka, ale może jest w tym jakiś
                                          ukryty powód, że opłaca się firmom śmieciowym mieszać posegregowane
                                          śmieci?

--------------------------------------------------------------
                                          • netgater Re: selektywna zbiórka odpadów - realizacja po Zą 05.08.08, 12:42
                                            Ponieważ link nie działa jak trzeba, więc podaję artykuł w całości:

W poniedziałek rano śmieciarka z logo Miejskiego Przedsiębiorstwa
                                            Oczyszczania pozbawiła mnie złudzeń co do sensowności pracy, jaką od
                                            wielu miesięcy wykonuję. Podjechała otóż pod bramę, panowie
                                            wytaszczyli dwa kontenery ze śmieciami zbiorczymi, a potem zabrali
                                            się za ten z posegregowanymi. Zajrzeli pod pokrywę, wyjęli trochę
                                            gazet do foliowego worka, a całą resztę podsunęli pod paszczę
                                            śmieciarki. A ta gładko je połknęła.

A mnie stanęły przed oczami wszystkie worki z posegregowanymi
                                            śmieciami, które od miesięcy sumiennie wrzucam do kontenera z
                                            napisem "papier, tektura, metal, plastik". Te wszystkie umyte
                                            wcześniej kubki po kefirze i jogurcie, oczyszczone puszki po
                                            tuńczyku, zgniecione butelki plastikowe, poskładane kartony po
                                            mleku. Od stycznia - kiedy nałożono na nas obowiązek segregowania
                                            odpadów - to dobrych kilka, a może nawet kilkanaście godzin mojej
                                            pracy. Jak się okazuje - kompletnie głupiej.

Czytaj dalej »

Od stycznia płacimy też więcej za wywóz śmieci. To wynik podwyżki
                                            tzw. opłaty marszałkowskiej dla firm, które się tym zajmują - za
                                            każdą tonę śmieci odstawionych na wysypisko płacą teraz nie 15, ale
                                            75 zł. Specjaliści tłumaczyli wtedy, że sami jesteśmy sobie winni,
                                            bo przez lata - jako społeczeństwo - nie troszczyliśmy się o
                                            segregowanie odpadów. O ile w innych krajach UE tylko 30 proc.
                                            śmieci trafia na wysypisko (reszta podlega recyklingowi albo służy
                                            do produkcji energii), u nas aż 97 proc.! Zaś Polska, przystępując
                                            do UE, obiecała, że w ciągu dwóch lat zredukuje ilość śmieci na
                                            wysypiskach o 35 proc.

Społeczeństwu kazano więc segregować. Co z tego jednak, że
                                            społeczeństwo segreguje, skoro śmieciarka i tak zgarnia wszystko jak
                                            leci? Miła pani z infolinii MPO zapewniła, że taka skandaliczna
                                            sytuacja nie powinna się zdarzyć, też byłaby wkurzona i niezwłocznie
                                            spisze skargę w tej sprawie. Jakoś mi się jednak nie chce wierzyć,
                                            że ktokolwiek się tym przejmie.

Kiedy rok temu pisaliśmy w "Gazecie" o czekającej nas śmieciowej
                                            rewolucji i podwyżkach opłat za wywóz odpadów, jeden z pracowników
                                            firm śmieciarskich podzielił się z nami taką oto refleksją: "Nie ma
                                            mowy, żebyśmy do 2010 r. zmniejszyli ilość śmieci na wysypiskach o
                                            35 proc. Tajemnicą poliszynela jest, że ta opłata to wielka zbiórka
                                            pieniędzy na wielomilionowe kary Unii".

Nie mam ochoty składać się na tę karę. Chciałabym za to, żeby z
                                            moich posegregowanych śmieci był jakiś pożytek. Ale to pewnie też
                                            kompletnie głupie.

Źródło: Gazeta Stołeczna
    • aaiko Re: selektywna zbiórka odpadów - start 24.06.08, 16:56
      Dlaczego nie zbierano odpadów w dniu 23 czerwca z ulicy Łodygowej.
      Dziś mamy 24 i nadal wszystkie worki stoją i czekają ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka