zedytka 16.09.08, 14:38 Witam, czy ktoś wie kiedy zaczyna się sezon grzewczy na osiedlu Kopernika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aguszak Re: sezon grzewczy 16.09.08, 14:42 Nie wiem, ale mam zamiar zapytać administratora, bo tej nocy naprawdę zmarzłam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: sezon grzewczy 16.09.08, 15:40 Szanowni Panstwo; Dzwonilem w poniedzialek z tym problemem do administratora (ok.11:00). Administrator powiedział mi, że jestem drugi który zgłasza problem. Temat oogrzewania miał byc dyskutowany i analizowany przez "zarząd osiedla" po południu. W kolejnym telefonie ok.17:00 po "kosultacjach" dowiedziałem się, że cytuje: - gaz jest drogi (droższy niż rok temu) ! - trzeba oszczędzać ! - niedługo będzie ocieplenie ! - uruchomienie pieców trwać będzie ok 24-48 h wnioski: ogrzewania poki co nie będzie !! Dziś w pracy słysząc , że a to na Tarchominie a to na Mokotowie ... ,włączyli ogrzewanie ! Dzwonie po raz n-ty z zapytaniem. Tym razem słyszę od administratora: - wiele osób do mnie dzwoni - ok godz. 19:00 bedzie "posiedzenie zarządu" w punkcie administratora na osiedlu Kopernik - i wtedy zostanie podjeta decyzja - proszona jest obecność jak największej ilości mieszkańców Sam nie będę w stanie iść na "posiedzenie zarządu" (mam przeziębione dziecko) ale ma zamiar zadzwonić i porozmawiąć z "zarządem". Sugeruje udać się osobiście lub dzwonić do administratora (telefon znajdą Państwo na stronie www lub na tablicach ogłoszeń w klatkach) i przekazać swój głos: - ZA lub - PRZECIW ps. podobno wystarczy poczekać do maja 2009 - mają byc upały ... to tylko parę miesięcy :))) pp Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: sezon grzewczy 16.09.08, 15:44 przecież, jak przyjdzie rzeczywiste ocieplenie, to można będzie wyłączyć ogrzewanie, więc o co to halo? poza tym, to chyba mieszkańcy płacą za ogrzewanie swoich mieszkań i to oni powinni decydować?! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: sezon grzewczy 16.09.08, 15:49 "poza tym, to chyba mieszkańcy płacą za ogrzewanie swoich mieszkań i to oni powinni decydować?!" Też tak myslałem ! Okazuje sie jednak, że mamy coś takiego jak wspolnote mieszkaniową. A właście w takich drobnostkach decyduje .... zarząd każdego budynku osobno ! Tak na marginesie to ciekawe dlaczego administrator tak chce oszędzać "nasze pieniądze" nie zważając na marnotrastwa i bezsensowne wydawanie "naszych pieniędzy" - proszę choćby zauważyć nowe kamery przy wejściach do klatek ! Kto na to wydał zgodę ? Zarząd? administrator? pp Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: sezon grzewczy 17.09.08, 08:22 Ani administrator ani zarząd. A byłeś na Walnym Zgromadzeniu Właścicieli swojego osiedla? To tam zapadają decyzje władcze właścicieli. A co do kamer na klatkach to powinieneś być raczej za. Nie zapomnę wizyty na tym osiedlu, gdy były powyjmowane oprawki z kontaktów. Chciałbyś włożyć w takie coś palce. Chciałbyś aby ktoś dewastował wspólne dobro, za którego konserwację i ty płacisz? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: sezon grzewczy 17.09.08, 09:57 Szanowny Panie (wnioskuje po nicku); Nie wiem co ma jedno do drugiego? Pisząc o takim porównaniu chciałem zauważyć nieproporcjonalne tłumaczenie administratora. Fakt ogrzania mieszkań przez tydzień to zapewne ok. 5-10 pln m-cznie wiecej do czynszu od mieszkania (albo i mniej !!!). Zakup natomast kamer do każdej z klatek to koszt .... ? Właśnie jaki? Druga sprawa? Zastanawiam się po co te kamery? Chce mi Pan powiedzieć , że po to aby "wandale" nie wykręcali gniazdek? Pan raczy żartować ! W jaki sposób kamery te mają śledzić każde gdniazdko na korytarzu?! Panie Szanowny - mamy kamery, mamy ochrone , mamy monitoring .... i co ? Słyszę jakieś 2 m-ce temu, że sąsiadowi w biały dzień w południe wyniesli rower zabezpieczony łacuchem przez główną bramę ! Co-dziennie wchodze i wychodze z klatki i co widze? Całe kawalkady samochodów pod klatka które stoją godzinami (!!!) a strażnicy chodzą jak święte krowy.. Co widze jeszcze ? niby "ekipe budowlaną", która udaje że pomalowała balkony (rozumiem , że mój balkon na 5 pietrze pomalują może na EURO 2012....) itd Mógłbym sobie tak wymieniać i wymieniać a Pan mógłby mi zarzucać , że nie byłem na walnym zgromadzeniu - OK Nie zgodze się jednak z tłumaczeniem administratora, że ogrzewania szkoda włączac bo gaz zdrożał ! Ja za to płace w czynszu a nie administrator ! A jak płace to DOMAGAM sie aby jak temperatura spada ponieżej 10stC to nie tylko włączyć ogrzewanie ale żeby ANALIZOWAĆ wcześniej prognozy pogody i być przygotowanym na coś takiego. Od tego płace czynsz a nie tylko od tego aby moje pieniądze były wyrzucane w błoto (tak jak napisałem powyżej). pp Odpowiedz Link Zgłoś
zedytka Re: sezon grzewczy 17.09.08, 10:24 W zupełności zgadzam się z p. Piotrem, można oszczędzać na innych rzeczach, ale nie na ogrzewaniu - szkoda naszego zdrowia. Poza tym jaka to oszczędność? Jest strasznie zimno od kilku dni, wczoraj miałam zamiar dogrzewać mieszkanie piecykiem elektrycznym, bo nie dało się wytrzymać. Myślę, że są tacy, który tak robili, bo co zrobić jak są małe dzieci w takim lodowatym mieszkaniu? Za takie "dogrzewanie" na własną rękę z pewnością więcej zapłacimy niż gdyby włączyli ogrzewanie nawet tydzień temu. Jeśli chodzi o ochronę i organizację osiedla to jest kolejny długi temat... Odpowiedz Link Zgłoś
zanecin Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 10:53 Mieszkałem na tym osiedlu i uważam, że w skutek braku liczników ciepła wspólnota osiedle (mieszkańcy) płaci monstrualne rachunki za gaz. Ludzie nie oszczędzają bo po co ja mam oszczędzać a ktoś inny będzie grzał na maksa. Ja robiłem tak że jak wyjeżdżałem na 3-4 dni zostawiałem włączone grzejniki i rozszczelnione okna, a generalnie grzało się na maksa (mieszkanie środkowe!)a później coraz większe zaliczki, rachunki itp. i zamiast mieszkać tanio (bo dużo mieszkańców) to mieszka się b.drogo. Współczuję mieszkańcom bo to jest chore. Domyślam się, że właśnie dlatego administracja tak ociąga się z włączeniem grzania żeby na tym zaoszczędzić a wówczas czynsz (np. opłaty za administrację) stałyby się łatwiejsze do przełknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulwent Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 12:56 Brak liczników ciepła to paranoja. Niech każdy płaci za to co wykorzysta bo tak to się tworzy patologia i pootwierane na fula kaloryfery przy otwartych oknach. Ja nie potrzebuje mieć 26 stopni w domu w którym nie ma mnie przez 16 godzin dziennie wiec dlaczego mam płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
esira Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 13:01 Zgadzam się! Jest info że na w przyszłym roku ma zostać podciągnięta sięc Vattenfalla na Powstańców. Czy osiedle Kopernika również ma zostać podłączone? Orientuje się ktos? Może wtedy doczekamy się liczników? Po co mamy płacić za innych? A opłaty z roku na rok rosną.. (w tym roku szczególnie...20%.......!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
drugidundy Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 13:11 Ja także żałuję bardzo, że nie ma liczników ciepła. Bo tak prawdę mówiąc to włączam grzejniki tylko podczas dużych mrozów. Mam mieszkanie wewnętrzne i jest w nim bardzo ciepło. Obecnie jest ok. 22 stopni w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: sezon grzewczy 17.09.08, 15:01 Szanowny Panie, Proszę się nie pieklić. 1. Czy ja porównywałem zakup kamer do ogrzewania. Proszę jeszcze raz przeczytać - stwierdziłem, że kamery są potrzebne. Kto uczciwy nie ma co się bać, a zawsze to utrudnienie dla wandali i złodziei. Nie zgadza się Pan z tym? Co do kamer to idź Pan i się dowiedz. Nie każde gniazdko, ale osoby dziwnie się zachowujące - to kamera uchwyci. Zresztą to był przykład. Tu widzę wogóle żale na wszystko na około co z osiedlem związane. To gdzie miał Pan oczy jak kupował/wynajmował mieszkanie? A co do ochrony to się zgadzam - że niepotrzebnie wpuszcza każdego. Każdy sam powinien się wpuszczać. 2. Nie napisałem, że nie powinni grzać. Odniosłem się kwestii uczestnictwa w zebraniach dotyczących osiedla. A o podzielnikach ciepła to możecie zapomnieć. To lipa i ściema. A spróbuj coś położyć na kaloryferze. Nie zdziw się zawyżonym rachunkiem. A swoją drogą to macie mieszkania z żelbetonu, przez które łatwo przenika ciepło. Ty będziesz grzał, a sąsiad będzie przykręcał bo mu za ciepło (gdy mieszka w środku bloku), lub na odwrót. I tak Ty będziesz płacił za jego ogrzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarajewo1 Re: sezon grzewczy 17.09.08, 09:06 Mam prośbę może mi ktoś podać tel. do administratora w sprawie grzania ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: sezon grzewczy 17.09.08, 09:33 tel do adm. 022+358 03 67 (w czasie obecnosci na osiedlu) tel. kom. 505 032 017 wedle zapewnien dzis (2008-09-17) mają zacząć grzać o 12:00 pp Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: sezon grzewczy 17.09.08, 11:00 fajowo! dużo wczoraj ludzi przyszło na zebranie? mimo szczerych chęci się nie wyrobiłam... Co do ochrony na naszym osiedlu, to ja mam szereg zastrzeżeń, a m.in. to, że wpuszczają jak popadnie i przez bramę wjazdową i boczną bramką - niby tacy uprzejmi, że jak idę z dzieckiem, to chcą pomóc. Ale ja mam gdzieś taką pomoc, znam kod i każdy zna, więc sobie poradzę, nawet, jak idę z siatami z zakupów. Na prośbę, żeby pan nie otwierał tak z byle powodu, usłyszałam, że trudno każdemu dogodzić, bo niektórzy maja pretensję, że ochroniarze są nieuczynni i nieuprzejmi - szczerze, to mam w dupie czy ochrona jest uprzejma - musi byc skuteczna, a na naszym osiedlu niestety nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
esira Re: sezon grzewczy 17.09.08, 12:00 No i oby tak bylo... Noce naprawde są już zimne... A co do monitoringu: wykręcone gniazdka to nie jedyny problem... Można by długo wymieniać: palenie na klatce (buractwo!!!!), gaszenie petów na parapetach, bultelki i papierki zostawiane na klatce i w windzie, regularnie oplute lustro w windzie (tak,tak!), pisanie po scianiach, poprzypalany sufit w windzie.. brak słów... No ale żeby ten monitoring był skuteczny kamery musiały by być na każdym piętrze i w windzie...Szkoda że ludzie nie potrafią uszanować miejsca w którym oni i inni mieszkają... Odpowiedz Link Zgłoś