Dodaj do ulubionych

sezon grzewczy

16.09.08, 14:38
Witam,
czy ktoś wie kiedy zaczyna się sezon grzewczy na osiedlu Kopernika?
Obserwuj wątek
    • aguszak Re: sezon grzewczy 16.09.08, 14:42
      Nie wiem, ale mam zamiar zapytać administratora, bo tej nocy
      naprawdę zmarzłam :/
      • piotr7171 Re: sezon grzewczy 16.09.08, 15:40
        Szanowni Panstwo;

Dzwonilem w poniedzialek z tym problemem do administratora
        (ok.11:00). Administrator powiedział mi, że jestem drugi który
        zgłasza problem. Temat oogrzewania miał byc dyskutowany i
        analizowany przez "zarząd osiedla" po południu. W kolejnym telefonie
        ok.17:00 po "kosultacjach" dowiedziałem się, że cytuje:
        - gaz jest drogi (droższy niż rok temu) !
        - trzeba oszczędzać !
        - niedługo będzie ocieplenie !
        - uruchomienie pieców trwać będzie ok 24-48 h
        wnioski: ogrzewania poki co nie będzie !!

Dziś w pracy słysząc , że a to na Tarchominie a to na
        Mokotowie ... ,włączyli ogrzewanie ! Dzwonie po raz n-ty z
        zapytaniem.
        Tym razem słyszę od administratora:
        - wiele osób do mnie dzwoni
        - ok godz. 19:00 bedzie "posiedzenie zarządu" w punkcie
        administratora na osiedlu Kopernik - i wtedy zostanie podjeta
        decyzja
        - proszona jest obecność jak największej ilości mieszkańców

Sam nie będę w stanie iść na "posiedzenie zarządu" (mam
        przeziębione dziecko) ale ma zamiar zadzwonić i porozmawiąć
        z "zarządem".

Sugeruje udać się osobiście lub dzwonić do administratora (telefon
        znajdą Państwo na stronie www lub na tablicach ogłoszeń w klatkach)
        i przekazać swój głos:
        - ZA
        lub
        - PRZECIW

ps.
        podobno wystarczy poczekać do maja 2009 - mają byc upały ... to
        tylko parę miesięcy :)))

pp

• aguszak Re: sezon grzewczy 16.09.08, 15:44
          przecież, jak przyjdzie rzeczywiste ocieplenie, to można będzie
          wyłączyć ogrzewanie, więc o co to halo?
          poza tym, to chyba mieszkańcy płacą za ogrzewanie swoich mieszkań i
          to oni powinni decydować?!
          • piotr7171 Re: sezon grzewczy 16.09.08, 15:49
            "poza tym, to chyba mieszkańcy płacą za ogrzewanie swoich mieszkań i
            to oni powinni decydować?!"

Też tak myslałem !
            Okazuje sie jednak, że mamy coś takiego jak wspolnote mieszkaniową.
            A właście w takich drobnostkach decyduje .... zarząd każdego budynku
            osobno !

Tak na marginesie to ciekawe dlaczego administrator tak chce
            oszędzać "nasze pieniądze" nie zważając na marnotrastwa i
            bezsensowne wydawanie "naszych pieniędzy" - proszę choćby zauważyć
            nowe kamery przy wejściach do klatek ! Kto na to wydał zgodę ?
            Zarząd? administrator?

pp
            • bonel Re: sezon grzewczy 17.09.08, 08:22
              Ani administrator ani zarząd. A byłeś na Walnym Zgromadzeniu Właścicieli swojego
              osiedla? To tam zapadają decyzje władcze właścicieli.
              A co do kamer na klatkach to powinieneś być raczej za. Nie zapomnę wizyty na tym
              osiedlu, gdy były powyjmowane oprawki z kontaktów. Chciałbyś włożyć w takie coś
              palce. Chciałbyś aby ktoś dewastował wspólne dobro, za którego konserwację i ty
              płacisz?
              • piotr7171 Re: sezon grzewczy 17.09.08, 09:57
                Szanowny Panie (wnioskuje po nicku);

Nie wiem co ma jedno do drugiego? Pisząc o takim porównaniu chciałem
                zauważyć nieproporcjonalne tłumaczenie administratora. Fakt ogrzania
                mieszkań przez tydzień to zapewne ok. 5-10 pln m-cznie wiecej do
                czynszu od mieszkania (albo i mniej !!!). Zakup natomast kamer do
                każdej z klatek to koszt .... ? Właśnie jaki?

Druga sprawa? Zastanawiam się po co te kamery? Chce mi Pan
                powiedzieć , że po to aby "wandale" nie wykręcali gniazdek? Pan
                raczy żartować ! W jaki sposób kamery te mają śledzić każde
                gdniazdko na korytarzu?!
                Panie Szanowny - mamy kamery, mamy ochrone , mamy monitoring .... i
                co ?
                Słyszę jakieś 2 m-ce temu, że sąsiadowi w biały dzień w południe
                wyniesli rower zabezpieczony łacuchem przez główną bramę !
                Co-dziennie wchodze i wychodze z klatki i co widze? Całe kawalkady
                samochodów pod klatka które stoją godzinami (!!!) a strażnicy chodzą
                jak święte krowy..
                Co widze jeszcze ? niby "ekipe budowlaną", która udaje że pomalowała
                balkony (rozumiem , że mój balkon na 5 pietrze pomalują może na EURO
                2012....) itd

Mógłbym sobie tak wymieniać i wymieniać a Pan mógłby mi zarzucać ,
                że nie byłem na walnym zgromadzeniu - OK

Nie zgodze się jednak z tłumaczeniem administratora, że ogrzewania
                szkoda włączac bo gaz zdrożał ! Ja za to płace w czynszu a nie
                administrator ! A jak płace to DOMAGAM sie aby jak temperatura spada
                ponieżej 10stC to nie tylko włączyć ogrzewanie ale żeby ANALIZOWAĆ
                wcześniej prognozy pogody i być przygotowanym na coś takiego.
                Od tego płace czynsz a nie tylko od tego aby moje pieniądze były
                wyrzucane w błoto (tak jak napisałem powyżej).

pp
                • zedytka Re: sezon grzewczy 17.09.08, 10:24
                  W zupełności zgadzam się z p. Piotrem, można oszczędzać na innych rzeczach, ale
                  nie na ogrzewaniu - szkoda naszego zdrowia. Poza tym jaka to oszczędność? Jest
                  strasznie zimno od kilku dni, wczoraj miałam zamiar dogrzewać mieszkanie
                  piecykiem elektrycznym, bo nie dało się wytrzymać. Myślę, że są tacy, który tak
                  robili, bo co zrobić jak są małe dzieci w takim lodowatym mieszkaniu? Za takie
                  "dogrzewanie" na własną rękę z pewnością więcej zapłacimy niż gdyby włączyli
                  ogrzewanie nawet tydzień temu.

Jeśli chodzi o ochronę i organizację osiedla to jest kolejny długi temat...
                  • zanecin Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 10:53
                    Mieszkałem na tym osiedlu i uważam, że w skutek braku liczników
                    ciepła wspólnota osiedle (mieszkańcy) płaci monstrualne rachunki za
                    gaz. Ludzie nie oszczędzają bo po co ja mam oszczędzać a ktoś inny
                    będzie grzał na maksa.
                    Ja robiłem tak że jak wyjeżdżałem na 3-4 dni zostawiałem włączone
                    grzejniki i rozszczelnione okna, a generalnie grzało się na maksa
                    (mieszkanie środkowe!)a później coraz większe zaliczki, rachunki
                    itp. i zamiast mieszkać tanio (bo dużo mieszkańców) to mieszka się
                    b.drogo.
                    Współczuję mieszkańcom bo to jest chore.

Domyślam się, że właśnie dlatego administracja tak ociąga się z
                    włączeniem grzania żeby na tym zaoszczędzić a wówczas czynsz (np.
                    opłaty za administrację) stałyby się łatwiejsze do przełknięcia.
                    • paulwent Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 12:56
                      Brak liczników ciepła to paranoja. Niech każdy płaci za to co
                      wykorzysta bo tak to się tworzy patologia i pootwierane na fula
                      kaloryfery przy otwartych oknach. Ja nie potrzebuje mieć 26 stopni
                      w domu w którym nie ma mnie przez 16 godzin dziennie wiec dlaczego
                      mam płacić?
                      • esira Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 13:01
                        Zgadzam się!
                        Jest info że na w przyszłym roku ma zostać podciągnięta sięc
                        Vattenfalla na Powstańców. Czy osiedle Kopernika również ma zostać
                        podłączone? Orientuje się ktos? Może wtedy doczekamy się liczników?
                        Po co mamy płacić za innych? A opłaty z roku na rok rosną.. (w tym
                        roku szczególnie...20%.......!!!)
                      • drugidundy Re: brak liczników ciepła 17.09.08, 13:11
                        Ja także żałuję bardzo, że nie ma liczników ciepła. Bo tak prawdę
                        mówiąc to włączam grzejniki tylko podczas dużych mrozów.
                        Mam mieszkanie wewnętrzne i jest w nim bardzo ciepło. Obecnie jest
                        ok. 22 stopni w mieszkaniu.
                • bonel Re: sezon grzewczy 17.09.08, 15:01
                  Szanowny Panie,
                  Proszę się nie pieklić.
                  1. Czy ja porównywałem zakup kamer do ogrzewania. Proszę jeszcze raz przeczytać
                  - stwierdziłem, że kamery są potrzebne. Kto uczciwy nie ma co się bać, a zawsze
                  to utrudnienie dla wandali i złodziei. Nie zgadza się Pan z tym? Co do kamer to
                  idź Pan i się dowiedz.

Nie każde gniazdko, ale osoby dziwnie się zachowujące - to kamera uchwyci.
                  Zresztą to był przykład.
                  Tu widzę wogóle żale na wszystko na około co z osiedlem związane. To gdzie miał
                  Pan oczy jak kupował/wynajmował mieszkanie? A co do ochrony to się zgadzam - że
                  niepotrzebnie wpuszcza każdego. Każdy sam powinien się wpuszczać.

2. Nie napisałem, że nie powinni grzać. Odniosłem się kwestii uczestnictwa w
                  zebraniach dotyczących osiedla. A o podzielnikach ciepła to możecie zapomnieć.
                  To lipa i ściema. A spróbuj coś położyć na kaloryferze. Nie zdziw się zawyżonym
                  rachunkiem.
                  A swoją drogą to macie mieszkania z żelbetonu, przez które łatwo przenika
                  ciepło. Ty będziesz grzał, a sąsiad będzie przykręcał bo mu za ciepło (gdy
                  mieszka w środku bloku), lub na odwrót. I tak Ty będziesz płacił za jego ogrzanie.
            • sarajewo1 Re: sezon grzewczy 17.09.08, 09:06
              Mam prośbę może mi ktoś podać tel. do administratora w sprawie
              grzania ?
              • piotr7171 Re: sezon grzewczy 17.09.08, 09:33
                tel do adm. 022+358 03 67 (w czasie obecnosci na osiedlu)
                tel. kom. 505 032 017

wedle zapewnien dzis (2008-09-17) mają zacząć grzać o 12:00

pp
                • aguszak Re: sezon grzewczy 17.09.08, 11:00
                  fajowo! dużo wczoraj ludzi przyszło na zebranie? mimo szczerych
                  chęci się nie wyrobiłam...

Co do ochrony na naszym osiedlu, to ja mam szereg zastrzeżeń, a
                  m.in. to, że wpuszczają jak popadnie i przez bramę wjazdową i boczną
                  bramką - niby tacy uprzejmi, że jak idę z dzieckiem, to chcą pomóc.
                  Ale ja mam gdzieś taką pomoc, znam kod i każdy zna, więc sobie
                  poradzę, nawet, jak idę z siatami z zakupów. Na prośbę, żeby pan nie
                  otwierał tak z byle powodu, usłyszałam, że trudno każdemu dogodzić,
                  bo niektórzy maja pretensję, że ochroniarze są nieuczynni i
                  nieuprzejmi - szczerze, to mam w dupie czy ochrona jest uprzejma -
                  musi byc skuteczna, a na naszym osiedlu niestety nie jest...
                • esira Re: sezon grzewczy 17.09.08, 12:00
                  No i oby tak bylo... Noce naprawde są już zimne...

A co do monitoringu: wykręcone gniazdka to nie jedyny problem...
                  Można by długo wymieniać: palenie na klatce (buractwo!!!!), gaszenie
                  petów na parapetach, bultelki i papierki zostawiane na klatce i w
                  windzie, regularnie oplute lustro w windzie (tak,tak!), pisanie po
                  scianiach, poprzypalany sufit w windzie.. brak słów...

No ale żeby ten monitoring był skuteczny kamery musiały by być na
                  każdym piętrze i w windzie...Szkoda że ludzie nie potrafią uszanować
                  miejsca w którym oni i inni mieszkają...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka