Dodaj do ulubionych

Msza Św. niedziela g.11:30 Parafia ul. Powstańców

22.09.08, 15:35
Dziękuję

księdzu Arturowi za bogatą, trafiającą do serca homilję (o zazdrości
człowieka),
dwóm dziewczynom za piękny śpiew i grę na gitarach.

Msza Św, całkiem inna niż wszystkie, aż się chce przyjść do
Kościoła...

Mam wielką nadzieję, że Msze w Kościele pw. Zesłania Ducha Św. o
godzinie 11:30 będą takie jak ta ostatnia...

"Bóg kocha mnie takiego, jakim jestem
i cieszy się każdym moim gestem."
Obserwuj wątek
    • bubikowa Re: Msza Św. niedziela g.11:30 Parafia ul. Powsta 22.09.08, 17:07
      Chyba ze 2 tygodnie temu msza o 13.00, w ogłoszeniach parafialnych usłyszałam:
      ci rodzice, co wysyłają dzieci do komunii/bierzmowania w swojej parafii (a nie
      gdzie indziej bo szkoła też gdzie indziej) wykazują dojrzałość chrześcijańską.
      Albo się przesłyszałam albo niech mi ktoś to wytłumaczy, bo nie daje mi to spokoju.
      • seba-sch Re: Msza Św. niedziela g.11:30 Parafia ul. Powsta 22.09.08, 19:33
        "ci rodzice, co wysyłają dzieci do komunii/bierzmowania w swojej parafii (a nie
        gdzie indziej bo szkoła też gdzie indziej) wykazują dojrzałość chrześcijańską. "

- prosta sprawa, za komunią idzie kasa, stwierdzenie banalne ale prawdziwe - ot
        i odpowiedź o dojrzałości chrześcijańskiej
        • bubikowa Re: Msza Św. niedziela g.11:30 Parafia ul. Powsta 22.09.08, 22:52
          To dla mnie oczywiste. Ale mam nadzieję, że wielebny nie to chciał nam
          przekazać. Czy możliwe, żeby aż tak nisko nasz kler upadł?
          • prawdziwa.anita16 do bubikowa i seba-... 22.09.08, 23:13
            wszystkie wątpliwości najlepiej rozwiać poprzez osobistą rozmowę z bezpośrednio
            zainteresowaną osobą

Oczywiście na forum łatwiej , bo niewidocznie, wydawać komentarze trudniej
            bezpośrednio porozmawiać z księdzem i wyjaśnić co chciał przez to powiedzieć

Ja wiem o co chodziło moje dziecko było u komunii tutaj chociaż do szkoły jeżdzi
            do Warszawy

"...kto ma uszy , niechaj słucha..." warto czasami nie popadać w zamyślenie i z
            wyrwanym z kontekstu fragmentem wypowiedzi miotać się po forum

Dobrj nocy
            • bubikowa Re: do bubikowa i seba-... 22.09.08, 23:52
              Hola, hola... Jeśli ten komentarz skierowany był do mnie to wyjaśniam, że
              jeszcze nikogo nie zdążyłam na tym forum ocenić. Zadałam jedynie pytanie (na
              końcu postawiłam pytajnik) bo nie wierzę, żeby ksiądz uczynił tą uwagę z tak
              niechlubną intencją. Wcześniej prosiłam o wyjaśnienie. Nie zaczęłam od
              komentarzy oceniających!!! Po co ten pazur i to "ja wiem, ale nie powiem". Skoro
              z Pani taka "dojrzała chrześcijanka" to niech się Pani podzieli swoją wiedzą z
              bliźnimi.
              • bubikowa Re: do bubikowa i seba-... 23.09.08, 11:37
                Jeszcze gwoli wyjaśnienia, nieprawdą jest, że fragment wypowiedzi wyrwałam z
                kontekstu ocknąwszy się z zamyślenia nad pomysłem na obiad. W tej samej nauce
                ksiądz zaprzeczył sam sobie mówiąc: „Pewne małżeństwo przeprowadziło się z Ząbek
                jakiś czas temu gdzie indziej, ale nadal na msze uczęszcza tu do nas. Oto
                przykład dojrzałości”. To chodzi o lojalność, czy rejonizację, bo się pogubiłam?
                Przecież Bóg jest wszędzie – tak mnie uczono na katechezie. Dalej prosił o
                modlitwę za domokrążne wolontariuszki, zbierające na kościół. Dla mnie nie ma
                różnicy – drewniana kapliczka czy „wyzłocona” świątynia. Przecież Bóg nie mierzy
                naszej wiary wielkością Domu Bożego, w którym się do Niego modlimy? Przepraszam,
                ale musiałam to z siebie wyrzucić. Takie zdania wypowiedziane w Kościele
                skutecznie odstraszają od praktykowania i fatalnie wpływają na jego wizerunek.
                Nic dziwnego, że na mszach ludzi coraz mniej. Na szczęście mamy też księży z
                powołania. Przy tej okazji, chciałam podzielić się radością z tego, że ks. Artur
                przybył do naszej parafii. Od początku dał się poznać jako człowiek niezwykły i
                mam nadzieję, że jego posługa w naszym Kościele będzie owocna. Brawo, tak
                trzymać! Teraz to była ocena – może Pani po całości po mnie pojechać…
                • jtt19 Re: do bubikowa i seba-... 23.09.08, 12:03
                  Piszesz, że wypowiedzi Proboszcza odstraszają od praktykowania i
                  jest coraz mniej ludzi na Mszach. Być może to prawda, ale przecież
                  do Kościoła przychodzimy nie do księdza tylko do Boga. Ksiądz ma nam
                  tylko pomóc w modlitwie.

Ja uważam, że jeśli takie Msze jak ostatnia w niedzielę o 11.30 będą
                  częściej to nie starczy dla wszystkich miejsca w kościele :)
                  Wspaniałe kazanie, rozśpiewane dzieci i młodzież z gitarami, coś
                  pięknego...
                  • aguszak Re: do bubikowa i seba-... 23.09.08, 12:45
                    jtt19 napisał:

> Ksiądz ma nam
                    > tylko pomóc w modlitwie.

To wszystko prawda - modlitwa, wizyta w kościele, nasze zycie jest
                    dla Boga - w całej rozciągłości się z Tobą zgadzam :)
                    Gorzej, jak ksiądz przeszkadza w kontemplacji naszej wiary, jak
                    ciągle się tylko słyszy z ust księdza wtręty polityczne, albo
                    finansowe :( a tak jest niestety na większości mszach niedzielnych,
                    tym samym skłania mnie do tego, żeby wracać do swojej starej
                    parafii, bo już słuchać tego nie można... no i nie wierzę, że
                    znajdzie się taki odważny, żeby krytykować proboszcza (tak samo
                    tego, jak i każdego innego), a forum jest, żebyśmy własnie mogli
                    wyrażać swoje opinie na różne tematy, które nas dotykają
                    bezpośrednio!
                    • aguszak Re: do bubikowa i seba-... 23.09.08, 12:46
                      aguszak napisała:

> żeby krytykować proboszcza (tak samo
                      > tego, jak i każdego innego), a forum jest, żebyśmy własnie mogli
                      > wyrażać swoje opinie na różne tematy, które nas dotykają
                      > bezpośrednio!

chodziło mi o bezpośrednią rozmowę z księdzem.
      • walach2 rodzice, co wysyłają dzieci do komunii/bierzmowani 23.09.08, 13:25
        >ci rodzice, co wysyłają dzieci do komunii/bierzmowania w swojej
        parafii (...) wykazują dojrzałość chrześcijańską.
        > Albo się przesłyszałam albo niech mi ktoś to wytłumaczy, bo nie
        daje mi to spokoju.

Znając ks.Sylwestra to myślę, że mówiąc o dojrzałości
        chrześcijańskiej rodziców miał na myśli świadomy wybór rodziców
        uczestniczących ze swymi dziećmi w spotkaniach przygotowujących i
        wspólnej mszy w gronie ludzi, którzy się znają, tworzą lokalny
        Kościół.

Natomiast jeśli dziecko nie chodzi do szkoły na terenie parafii, to
        zwykle poczucie wspólnoty klasowej decyduje o wyborze miejsca
        przyjmowania sakramentu I Komunii.

------------------------------------------------------------
        Zapraszam do uczestnictwa w forum na www.parafia-zabki.pl
        (wejście przez KSIĘGA GOŚCI).
        • prawdziwa.anita16 Re: rodzice, co wysyłają dzieci do komunii/bierzm 23.09.08, 23:45
          Zgadzam się całkowicie z tą wypowiedzią i proponuję niespokojnej bubikowej
          skupić się na faktach anie rozdrabniać na kawałki no chyba, że jest to np
          pracownik działu mięsnego
          • bubikowa Re: rodzice, co wysyłają dzieci do komunii/bierzm 30.09.08, 12:27
            w ten sposób budujesz swoje poczucie wartości?
            Jeśli chodzi o wypowiedź walach2 to pragnę zauważyć, że społeczność tworzą
            również uczniowie szkół i ich rodzice, nierzadko bardziej zwartą, zżytą i
            aktywną niż społeczność Kościoła w lokalnym ujęciu wg miejsca zamieszkania. Ten
            argument zupełnie do mnie nie trafił i w ogóle co to ma wspólnego z dojrzałością
            chrześcijańską? Chętnie wysłucham twojego wytłumaczenia.
            • walach2 >to pragnę zauważyć, że społeczność tworzą 30.09.08, 14:22
              > również uczniowie szkół i ich rodzice,
              > nierzadko bardziej zwartą, zżytą i ...

tyle że we wspólnocie kościoła lokalnego chodzi o wzajemne
              umacnianie wiary. Czyny, świadectwo pojedynczego członka wspólnoty
              wpływają na umacnianie jej w pozostałych.

Natomiast wspólnotę rodziców uczniów nie zawsze mogą łączyć te same
              wartości (bo bardzo różne są rodziny i wyznawane w nich wartości).

• bubikowa Re: >to pragnę zauważyć, że społeczność tworz 30.09.08, 16:37
                Do wspólnoty kościoła lokalnego należą również rodziny, w których wyznawane są
                różne wartości - otwórz oczy i rozejrzyj się wokoło. Żyjemy chyba na tym samym
                świecie. Co to za różnica, w którym kościele, w której wspólnocie, umacniasz swą
                wiarę i czy ręce do Boga składasz w towarzystwie rodziny sąsiadki, czy rodziny
                kolegi syna z klasy? Społeczność osiedlowa nie jest lepsza od społeczności
                szkolnej. Przekrój ludzi tworzących jedną i drugą jest ten sam, bez różnicy.
                Mamy XXI wiek, z jednej strony ruch ekumeniczny, dążymy do zjednoczenia
                chrześcijan, a z drugiej tworzymy podziały na lepszych i gorszych, dojrzałych i
                mniej dojrzałych, wiernych i niewiernych swojej parafii.
                • prawdziwa.anita16 Re: >to pragnę zauważyć, że społeczność tworz 30.09.08, 21:37
                  Szkoda, ze bubikowej trzeba tłumaczyć wszystko metodą odwrotna i przykre, że nie
                  rozumie biedactwo o co chodzi

Kobietko nie masz co robić nie masz innych problemów ? Walach 2 choć nie znam
                  osobiście ale tłumaczy to w jasny i zrozumiały sposób

• corrida_pl Re: >to pragnę zauważyć, że społeczność tworz 30.09.08, 22:23
                    Można i tak napisać:

"Szkoda, ze walach2 trzeba tłumaczyć wszystko metodą odwrotna i przykre, że nie

Chlopczyku nie masz co robić nie masz innych problemów ? Bubikowa choć nie znam
                    osobiście ale tłumaczy to w jasny i zrozumiały sposób"

Na 3 posty w tym wątku w 2 obrażasz lub umniejszasz "rozmówców" jest jakaś
                    kobietka i biedactwo i sklep mięsny i Bubikowa pisana z małej litery przy czym
                    Walach 2 jest z wielkiej...

Wielcy Katolicy a jadem "wali" na odległość...
                    • corrida_pl do prawdziwa.anita16 30.09.08, 22:26
                      Powtórzę się, żeby nie było wątpliwości do kogo jest skierowany mój post

Można i tak napisać:

"Szkoda, ze walach2 trzeba tłumaczyć wszystko metodą odwrotna i przykre, że nie

Chłopczyku nie masz co robić nie masz innych problemów ? Bubikowa choć nie znam
                      osobiście ale tłumaczy to w jasny i zrozumiały sposób"

Na 3 posty w tym wątku w 2 obrażasz lub umniejszasz "rozmówców" jest jakaś
                      kobietka i biedactwo i sklep mięsny i Bubikowa pisana z małej litery przy czym
                      Walach 2 jest z wielkiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka