rafaleczka 04.11.10, 13:57 który do laguny 2? czy różnica w cenie ponad 500 zł. miedzy nimi gwarantuje większe bezpieczeństwo dziecka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrukumaster Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 04.11.10, 14:41 Nie gwarantuje większego bo oba mają 4*. Isofix ma dać mniejsze problemy z montażem i eliminować błędy montażowe. Ja np. i tak bym taki fotel dodatkowo pasem łapał Odpowiedz Link
rafaleczka Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 04.11.10, 16:03 Dzięki, muszę sama wybrac, ale kaski malo i chyba jesli nie ma roznicy to King. Czy mogę kupić przez internet i sama zamontowac, bo na allegro sa korzystne ceny. jakie masz zdanie? Czy gdzies jest jakis crash test który pokazuje jak się zachowuje podczas zderzenia fotelik na pasach i fotelik na isofixie? A w kwestii zabezpieczania pasami oprócz isofixa wyczytałam na jakims forum, że producenci tego system nie polecają, poniewaz: "Jeżeli strażak musi natychmiast uwolnić dziecko np wyjąć je z fotelikiem to nigdy nie będzie przygotowany na patent Twojego szwagra - strażak zawsze zacznie rozpinać fotelik wg. sposobu jego montażu - u Ciebie 2 sposoby zastosowane równolegle mogą mocno go zdezorientować co z kolei może bardzo niekorzystnie wpłynąć na czas uwolnienia dlatego też takim patentom mówię stanowcze nie " cytat z forum: www.babyboom.pl/forum/polecam-odradzam-f77/fotelik-samochodowy-jaki-najlepszy-38147/index6.html a Ty mrukumaster jak uważasz? Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 04.11.10, 17:13 Safefix jest identycznym fotelikiem jak King oczywiście dla dziecka dla nas różnica polega na montażu ja również nie upieram się w przy tej wadze 9-18 nad fotelikami isofix strażak z reguły nie odpina fotelików tylko przecina pasy, ale to prawda nie róbmy żadnych patentów przy montażu link do większości crash testów www.autoliitto.fi/testit_ja_ajoneuvot/lasten_turvaistuimet/ Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 04.11.10, 21:05 Ale to nie patent. Besafe przy Izi Comfort isofix zaleca zapięcie dodatkowo pasami, nawet Martin z Besafe o tym mówił, to samo kiedyś słyszałem w sprawie Romera. Nie wiem czy akurat strażacy będą wiedzieli jak akurat isofix rozpiąć. Tną pasy i tyle. A dodatkowo pasami złapać dlatego że Isofix to system mechaniczny co za tym idzie może puścić a pasy jednak mocniej trzymają zwłaszcza że 99,9% użytkowników Isofixa nawet nie wie co to jest klasa isofixu i jaką posiadają w samochodzie King przy dopasowanym do niego samochodzie siedzi czasem lepiej niż na isofix Podaj samochód do jakiego ma pasować. Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 04.11.10, 21:27 Martin to swoje dwuletnie dziecko wsadził do Izi Up, swoją drogą robi najlepsze szkolenia i ma super podejście, a jest jednym z najważniejszych dyrektorów w Besafe, rok temu zrobił mi trzygodzinny instruktaż jeszcze przed oficjalnym szkoleniem mi udało się wyrwać kombinerkami isofix dwa razy, pewnie samochód był po wypadku, widziałem zdjęcia fotelików które wypięły się z isofixu, kiedyś ściąłem się z policjantami które miejsce jest najbezpieczniejsze, ja stawiałem środek oni że za kierowcą, bo jak wypnie się fotelik to zatrzyma na siedzeniu i dlatego pokazali zdjęcia, tylko że były to badziewiaki źle zamontowane i pozostało środek jest najbezpieczniejszy tylko trzeba umieć zamontować fotelik Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 05.11.10, 08:52 no 2 lata z kawałeczkiem miało dziecko. Powiem szczerze że znam dzieci, które przekraczając 2 lata z kawałeczkiem wzrostowo były dosyć wysokie i był duży problem żeby zapiąc w fotelikach 9-18 lub 9-36kg. Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 05.11.10, 09:37 dokładnie 2 lata i 4 miesiące, ale faktycznie miało już 15 kg, jak sam dyrektor najbardziej fanatycznej firmy fotelikowej wsadził swoje 2,5 letnie dziecko do Izi Up, to bez stresu możemy robić tak i my Odpowiedz Link
rafaleczka Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 05.11.10, 10:21 Podaj samochód do jakiego ma pasować. do laguny 2 Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 05.11.10, 11:25 pasuje jeden i drugi żeby zamontować Safefix trzeba rozpruć siedzenie Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 05.11.10, 15:09 Ja mam w domu 2 takie wysokie przypadki Syn ma 2 lata 5 miesięcy waży już z 16,5kg i tak licze że max 2-3 miesiące i muszę zmienić fotel córa miała 2,5roku i już musiała jeździć w 15-36kg. A rekordzistką jest jedna klientka i jej córa, która miała 2 lata i 2 miesiące i nie było bata żeby nawet w Priorim XP ją zapiąć. Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 05.11.10, 16:29 moja rekordowa klientka 18 miesięcy, 16 kilo i metr wzrostu, a mama spokojnie wygrałaby wybory Miss Polonia, niestety tato też był postawny Odpowiedz Link
sihaja Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 19.02.11, 21:14 Pytanie to samo, który wybrać King Plus czy Safefix plus, samochód to Peugeot 307 SW, bardzo proszę o podpowiedz, bo nadal nie rozumiem, w testach wychodzą tak samo, to co daje ten isofix? Safefix ma jeszcze dodatkowo "nogę" ale czy to jest warte tej różnicy w cenie? Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 19.02.11, 21:39 pierwszy fotelik 9-18 dla mojej córki był Tobi prezent na pierwsze urodziny, do drugiego samochodu kupiliśmy Kinga, a teraz Safefixa i poszedł do samochodu dziadków, bo mam pewność że dobrze go zamontują taka jest wyższość Safefixa nad Kingiem isofix niweluje możliwość popełnienia błędu Odpowiedz Link
sihaja Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 19.02.11, 23:42 Czyli jeżeli przyjade do Pana na montaz to może być KingPlus? Z jakiego miasta Pan jest? )) A tak na serio, przy założeniu, że zamontujemy go poprawnie np z pomocą fachowca w sklepie, to możemy kupić Kingplus zqaoszczędzic 500zł a poziom bezpieczenstwa bedzie dokładnie taki sam? Droga sprawa ten "prawidłowy montaz".... Ta noga nie wpływa w zaden sposób na stabilność fotelika i poprawę bezpieczenstwa? Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 20.02.11, 00:02 na TY proszę tak jeśli King zostanie prawidłowo zamontowany to jest nie do ruszenia zrobiłem nawet jakieś filmiki jak to zrobić, ja wybrałem wersję z pasem TT bo z nogą jest za ciężki, jak chcesz iść na kompromis to kup Duo Odpowiedz Link
sihaja Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 20.02.11, 08:59 Ale Duo nie ma takiego zagłówka jak Safefix i King. Ale faktycznie widzę w testach na fotelik.info , ze dostał dodatkowo 5ki za obsługę i komfort. A powiesz mi jeszcze jak te foteliki mają sie do modelu samochodu? Peugeot 307SW? Pasuje bez problemów czy trzeba przymierzać? A tak w ogole to bardzo dziękuję za wszystkie porady serio chętnie bym kupiła fotelik u Ciebie bo w sklepach w których byłam do tej pory nikt! nie miał takiej wiedzy albo chęci dzielenia się nią... Pozdrawiam sihaja(at).wp.pl Odpowiedz Link
ilhenny Re: Roemer wybrac King Plus czy Safefix plus? 20.02.11, 09:15 nic prostszego napisz do mnie maila a napiszę co zrobić żeby być szczęśliwym posiadaczem fotelika Odpowiedz Link