Dodaj do ulubionych

fotelik 9-18 do focusa 2008

18.04.11, 22:04
Witam wszystkich, bardzo cieszę sie, że jest takie forum jak to i że są tu osoby, które pomagaja innym w tym trudnym wyborze.
Aktualnie szukamy nowego fotelika dla syna, ma teraz 9 miesiecy , waży 10 kg i ma 78 cm długości. Jeździmy fordem focusem 2008r, który z fotelików bedzie do niego pasowal?
Szukamy fotelika 9-18 kg w cenie ok. 1000zł
Do tej pory bylismy prawie zdecydowani na recaro polaric, ale malo opini o nim- czyli niepopularny, hmm, dlaczego?
I kilka wątpliwości na koniec: czy jazda tyłem faktycznie dużo bezpieczniejsza - większość kupuje foteliki przodem do kier. jazdy, czy to jest narażanie dziecka na niepotrzebne ryzyko, czy 18 kg dziecko ma miejsce na nogi w tyłem zamontowanym foteliku, jak długo w praktyce uzywa sie fotelika 9-18, czy to nie jest zakup na rok czasu, a jeżeli tak, to czy nie lepiej kupic od razu 9-36.
Z gory dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 18.04.11, 23:19
      do Focusa nie można zamontować Polarika jak i innych fotelików tyłem na isofix bo nie jest do tego przystosowany
      więc pozostają foteliki montowane na pasy
      foteliki tyłem są bezpieczniejsze jednak jest kilka ale
      faktycznie zajmują więcej miejsca, są droższe, ciężkie i trudne w montażu, zdarza się że dziecko nie chce jeździć tyłem
      w normalnym użytkowaniu powinien spełnić swoją rolę dobry fotelik montowany przodem więc nie trzeba robić sobie wyrzutów że nie jest on montowany tyłem
      • pogolin Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 19.04.11, 15:50
        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź,
        mam w związku z tym jeszcze kilka pytań. Czy systemy mocowania fotelików za pomocą pasów różnią się między sobą, jeżeli tak to które są polecane a które nie?
        Czy wszystkie foteliki mocowane przy pomocy pasów przodem do kierunku jazdy będą pasowały do naszego samochodu?
        Jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiamsmile
        • ilhenny Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 19.04.11, 19:43
          są różne systemy montażu na pasy, a poleca się taki który pasuje do samochodu, akurat Focus jest mało problematyczny i można pozwolić sobie na większość fotelików
          do 1000 zł możesz kupić praktycznie każdy
    • ponponka1 Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 20.04.11, 11:36
      Nie jestem fachowcem ale odpowiadam bo mieszkam w kracju gdzie wiekszosc dzieci do lat czetrech jezdzi tylem (w Szwecji wszystkie, bo jest obowiazek)
      Dlaczego? Bo glowa dziecka jest nieproporcjonalnie wieksza w stosunku do ciala niz u doroslego. W zwiazku z czym w razie zderzenia czolowego (nejczestsze zderzenia) glowa dziecka posadzonego przodem do kierunku jazdy leci do przodu i konczy sie to laectwem lub smiercia.
      Utsawienie tylem jest 5 razy bezpieczniejsze (tak podaja norweskie firmy ubezpieczeniowe i norweski PZmot). Widac to na filmach gdzie jest zderzenie - jedno dziecko w foteliku przodek drugie tylem.

Foteliki w grupie 0-13 sa zawsze tylem. Problem pojawia sie kiedy trzeba przejsc na nastepny fotelik. W Polsce wiekszosc sklepow na stanie (to nie o tobie ilhenny ale o tych pozostalych 99%) tylko foteliki montowane przodem w kategorii 9-18, 9-25, 9-26. Nie wiem z czego to wynika, ale moje podejrzenia sa takie:
      - te foteliki sa tansze (wiadomo, w Polsce wiekszosc rodzin na fotelik za 800 PLN musi oszczedzac kilak miesiecy - pisze tu o mieszkancach malaych miast i wsi oraz spoldzielczych mieszkan w duzych miastach)
      - te foteliki sa dostepne w magazynach wiec sprzedawca takie kupuje z magazynu
      - nie ma Polsce powszechnej swiadomosci jak bardzo moze byc obrazona glowa glowa malego dziecka siedzacego przodem - tej swiadmoscio nie maja rodzice, nie maja sprzedawcy fotelikow (nie ty ilhenny) i nie ma tej swiadomosci policja
      sa zepewne inne powody ale te chyba sa glowne.

Co do ustawienia tylem. Jedynym mankamentem tych fotelikow, ktory moze wplynac na ich bezpieczenstwo jest montaz.

Argument ze zajmuja duzo miejsca jest dla mnie smieszny. Jeszcze bardziej smiesza mnie pytanie o nogi....

Rozumiem sytucje, gdy ktos nie moze zamontowac fotelika tylem w swoim samochodzie (technicznie niemozliwe) albo nie ma pieniedzy (trzeba sie liczyc z wydaniem co najmniej 800 PLN - MC Mobi). Argument ze dziecko tylem nie chce lub rzyga na mnie nie dziala tak jak nie dziala na prawodawce szwedzkiego.

Gdzies kiedy podawalam jakie sily w Newtonach dzialaja na dziecko. Nie chce mi sie szukac. Ale te liczby porazaja.....
      • ponponka1 Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 20.04.11, 11:39
        Dopowiedzneie - jakie sily dzialaja na kark dziecka
        • mrukumaster Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 20.04.11, 12:00
          A ja mieszkam w mieszkaniu własnościowym, w dużym mieście i też mnie nie stać na fotel tyłem wink Już raz się rozpisywałem na temat foteli tyłem, które oczywiście uważam za bezpieczniejsze od tych przodem ale przy zachowaniu prawidłowego montażu.

Nie dramatyzujmy, że fotele przodem są złe, fe itd itp. Jak dojdziemy do momentu u nas w kraju że będą dostępne np. sunshine kids radian (fotel tyłem w stanach bardzo popularny, na razie nie ma homologacji na europę) w cenie 500-600zł to częściej takie fotele będą kupowane. Bo powoli w większości wypadków klienci nie decydują się na fotel tyłem z powodu montażu a z powodu ceny i raczej się to nie zmieni bo jak już wiadomo że wejdzie fajny fotel akta graco belogic to już cena znowu zabija bo ok 1400zł będzie kosztował.
          To samo tyczy się sytuacji kiedy kogoś stać na fotel tyłem a często wypina i przepina taki fotel i znowu schody bo na szybko się nie da zamontować i w tedy znowu lepiej jest kupić dobry fotel przodem niż na szybko często źle montowany fotel tyłem.
      • monique76 Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 20.04.11, 13:25
        Ponponka - piszesz:
        "Argument ze zajmuja duzo miejsca jest dla mnie smieszny. Jeszcze bardziej smiesza mnie pytanie o nogi...."
        Dla mnie akurat argument, że zajmuje za dużo miejsca jest dość istotny - jeżeli jest 4-ro osobowa rodzina (2+2) i posiada taki samochód, że zamontowanie fotelika tyłem powoduje, że w zasadzie nie ma miejsca dla pasażera z przodu (albo jest tyle, że w momencie niewielkiej stłuczki pasażer ma miażdżone kolana) to co - z dziećmi ma jechać jeden rodzic, a drugi rowerem za samochodem??
        Pytanie o miejsce na nogi dziecka jest dla mnie jakoś zupełnie nieśmieszne - nie widziałam na żywo zamontowanego fotelika tyłem z siedzącym w nim 4-ro latkiem i naprawdę nie wiem gdzie między fotelikiem a oparcie fotela jest miejsce na nóżki.
        • ilhenny Re: fotelik 9-18 do focusa 2008 20.04.11, 15:07
          nie drapać się bo wszyscy macie rację

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka