Dodaj do ulubionych

Axkid Duofix- pytanie

16.10.14, 12:26
Jednak zdecydowaliśmy, że wraz ze zmianą auta zmienimy młodemu fotelik. Wybór padł na Axkida Duofix. Ale normalnie za nic nie mogę zrozumieć jakie ma mozliwości montażu.
Do 18 kg tyłem na Iso- jasne
Do 25 kg tyłem na pasy- jasne
Do 25 przodem na psy- jasne
Ale są zapisy, że od 15-25 pasem samochodowym
Czyli że teoretycznie mogę w nim wozić młodego jak będzie miał przypuścmy 5 lat i zapinać pasem samochodowym jak w 15-36 ?
Obserwuj wątek
    • tylempl Re: Axkid Duofix- pytanie 16.10.14, 12:52
      9-18kg tyłem na isofix
      9-25kg tyłem na pasy

9-18kg przodem, gdzie przypinamy fotel pasami samochodowymi a dziecko pasami fotelika

15-25kg przodem, gdzie wyjmujemy pasy fotelika a dziecko i fotelik przypinamy razem (jak np. w innych FWF 15-36)

Isofix zatem jest tylko do 18kg a potem trzeba na pasy.
      Nie ma opcji przodem na Isofix.

Proszę zerknąć na instrukcję do Axkid Duofix.
      ew. inne instrukcje

Polecam porównanie modeli fotelików tyłem
      • jotka_k Re: Axkid Duofix- pytanie 16.10.14, 12:56
        Aaaa czyli przodem z pasami fotelikowymi jest "tylko" do 18 ?
        A czy tak ogólnie przy montażu na pasy i przodem i tyłem jest tak samo bezpieczny jak na Iso ?
        Oraz czy w wersji z pasem samochodowym też jest bezpieczny ?
        • legion34 Re: Axkid Duofix- pytanie 17.10.14, 14:07
          Tyłem jaknajdłużej, czyli do 25kg lub około 120cm(ten fotelik ma takie możliwości).
          • jotka_k Re: Axkid Duofix- pytanie 17.10.14, 14:52
            Nie o to pytam smile Że tyłem jak najdłużej to ja doskonale wiem, ale mowa jest o foteliku dla 2,5 latka, więc chciałabym wiedzieć czy za np 1,5 roku jeśli zostaną spełnione warunki wagi i wzrostu, będzie on porównywalny z BeSafe Izi Up X3.
            • beeranek Re: Axkid Duofix- pytanie 17.10.14, 20:30
              Mamy poprzednika, Kidzofixa i wcześniej myślałam że jak młody wyrośnie bycia tyłem 'nie zmieści się w uprząż) to dam go przodem i jak fotel 15-25 bede używać ale chyba jednak nie. On jest strasznie ciężki, w rasie wypadku duża siła będzie na dziecko dZiałać, wg testów prowadzenie pasa też nie jest najciekawsze. Jako fotel tyłem super, ale przodem wybiorę coś a'la Izi up
              • beeranek Re: Axkid Duofix- pytanie 17.10.14, 20:31
                * w razie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka