adormidera1 03.11.14, 18:19 co sądzicie? dobry? niby 5 gwiazdek ADAC ale ten ogranicznik na brzuch.... hmmm chętnie posłucham expertów...dziekuje za uwagi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.z.wilka Re: cybex juno 2 fix 03.11.14, 18:51 żaden ze mnie expert, zwykły fan bezpiecznego przewożenia dzieci, ale osobiście nie rozumiem jakim cudem fotel w którym manekin wali z impetem nosem w osłonę, dostaje po crashtestach 5* za bezpieczeństwo. no i słynny już test dachowania, w którym manekin wypadł górą z fotela... Odpowiedz Link
jotka_k Re: cybex juno 2 fix 03.11.14, 19:11 patrząc na ten filmik ja bym nie chciała dziecka w tym wozić www.youtube.com/watch?v=vcklTd2k6bs Odpowiedz Link
adormidera1 Re: cybex juno 2 fix 03.11.14, 19:32 no nie wiem....... polecam www.youtube.com/watch?v=XzyRZuz-qPs film trochę długi ale najważniejsze w 4:48 minucie Odpowiedz Link
panna.z.wilka Re: cybex juno 2 fix 03.11.14, 20:03 No jak tam uważasz. Dla mnie osobiście wybór między wożeniem maluchów przodem w uprzęży, a przodem w oslonie tułowia, to wybór między złym a gorszym. Odpowiedz Link
adormidera1 Re: cybex juno 2 fix 03.11.14, 20:10 czyli co myślisz tylko tyłem do kierunku jazdy? Odpowiedz Link
jotka_k Re: cybex juno 2 fix 04.11.14, 08:11 No i co tam takiego ważnego jest w tej 4:48 minucie ? Kompletnie nic co do mnie by przemawiało. Odpowiedz Link
adormidera1 Re: cybex juno 2 fix 04.11.14, 11:38 to ze dziecko nie ma uszkodzenia kręgosłupa szyjnego w przeciwieństwie do pasów Odpowiedz Link
panna.z.wilka Re: cybex juno 2 fix 04.11.14, 12:08 to teraz obejrzyj crashtesty fotelika montowanego tyłem i zwróć szczególną uwagę na głowę i szyję manekina od lutego 2014 obowiązują nowe przepisy homologacyjne (wprowadzono je po tym jak manekin wypadł w crashtescie z poduszkowca z 5*) i errata wygląda tak (kopiuję z fotelik.info): •Zmienia formalnie definicję pasa biodrowego rozszerzając ją na osłony tułowia mocowane z użyciem tego pasa. •Nakłada obowiązek stosowania pasa kroczowego w urządzeniach klasy 1(foteliki 9-18 kg). •Zakazuje obciążania pasem biodrowym (lub osłoną tułowia) brzucha i krocza dziecka. •Zakazuje uderzania głowy manekina o konstrukcję osłony tułowia podczas testu zderzenia czołowego. Całkowita nowość, overturning test: •Dodaje nowy, qasi statyczny test odwrócenia (overturning test) odwzorowujący 1,5 krotne dachowanie samochodu (540 st. +- 5). •Test overturning będzie prowadzony w sumie 4-krotnie dla każdego fotelika, dla zdefiniowanych 2 osi obrotu i 2 kierunków obracania się urządzenia testowego. •W teście odwrócenia, po obciążeniu manekina jego 4-krotną masą za pomocą układu dodatkowej uprzeży, manekin nie może wysunąć się z fotelika więcej niż 300 mm. •Po obrocie o 180 st test odwrócenia zostanie powtórzony w drugim kierunku obrotu. •Test musi być prowadzony z najmniejszym i największym manekinem odpowiadającym badanemu urządzeniu. •Podczas całego testu nie można poprawiać i kasować luzów mocowania manekina w foteliku. Niestety, przepisy te dotyczą tylko wchodzących na rynek foteli, więc cybex z kiddy będą jeszcze jakiś czas mydlić oczy rodzicom pięcioma gwiazdkami poduszkowców. Odpowiedz Link
adormidera1 Re: cybex juno 2 fix 04.11.14, 13:23 o du...... wygląda na to że 9 stów w błoto..... Odpowiedz Link
natalusowo Re: cybex juno 2 fix 10.12.14, 22:29 Proszę zwrócić uwagę na to, że ten filmik jest autorstwem firmy Romer - czyli konkurencji, która nie produkuje fotelików z osłoną. Druga sprawa to to, że manekin z filmu ma głowę na najwyższym ustawieniu zaglowka, a długość nóżek niemowlęcia 8 mięsiecznego. Ostatnią kwestią jest to, że niewiadomo, czy po trzykrotnym dachowaniu manekin przypiety pasami przeżył. Nie ma takich danych. Odpowiedz Link
panna.z.wilka Re: cybex juno 2 fix 12.12.14, 01:00 Ej, no proszę cię. Ten test przeprowadzono w akredytowanym laboratorium, takim brytyjskim ADACu. Podejrzewam, że udział romera polegał na tym, że zainicjował przedsięwzięcie i zapłacił za cholernie drogiego manekina użytego do testu. Sam idea zrobienia tego testu wydaje mi się bardzo słuszna. W końcu ADAC i jego gwiazdki to wyrocznia dla wielu rodziców, powinni więc byli sprawdzić jak może zachować się fotelik z osłoną tułowia w sytuacji dachowania. Nie trzeba być fachowcem od biomechaniki zderzeń, żeby w człowieku zakiełkowała taka myśl, gdy patrzy na konstrukcję tego typu fotela. Nie zrobili tego, bo nie wymaga(ło) tego od nich prawo. Zrobili swoje testy, dali 5* i nara. A sam test dachowania był na tyle wiarygodny dla prawodawców unijnych, że pod jego wpływem zmienili przepisy homologacyjne dla fotelików, o czym pisałam wyżej. Przyjrzyj się dokładnie jeszcze raz temu manekinowi i fotelikowi na filmie. Gdy manekin wypada z fotela widać że nogi ma całkiem proporcjonalne do reszty ciała. A zagłówek wysuwa się sam pod wpływem ostatniego uderzenia auta o asfalt. Na początku testu był na odpowiedniej wysokości. Ostatnia kwestia jest totalnie od czapy. Nie ma też danych, mówiących, że by nie przeżył. Ale biorąc pod uwagę samo prawdopodobieństwo, jest większa szansa na przeżycie gdy dziecko po takim dachowaniu pozostanie w foteliku, niż gdy dodatkowo poobija się o wnętrze auta. Odpowiedz Link
natalusowo Re: cybex juno 2 fix 12.12.14, 07:39 Ja nadal przyznam punkt osłonie tułowia. Gdyby ten film okazał się aż tak wiarygodny, to foteliki prędko zostałyby wycofane. Dla mnie poza bezpieczeństwem liczy się także komfort dziecka. A po prawidłowym napięciu pasów dziecko nie ma możliwości ruchu. I tu jest kolejny problem - przy osłonie tułowia prawdopodobieństwo nieprawidłowego umieszczenia dziecka jest zerowa. Natomiast pasy bezpieczeństwa są napinane przez większość rodziców nieprawidłowo, a każdy milimetr luzu zmniejsza drastycznie bezpieczeństwo podczas zderzenia. Dziecko w kurtce zimowej z luzem na jednego palca to dramat... Odpowiedz Link
panna.z.wilka Re: cybex juno 2 fix 12.12.14, 10:36 A widziałaś crashtest chicco proxima z 2009 roku? Manekin wyrwał pasy z oparcia fotelika przy teście zderzenia czołowego. Jak myślisz, producent wycofał go z rynku? Z problemem nagminnie niedociągniętych pasów się zgodzę. Rodzi to spore zagrożenie. Ale jak już pisałam wyżej, dla mnie wybór między uprzężą (nawet niedociągniętą) osłoną tułowia, to wybór między złym a gorszym. Rodzice przy kupnie fotela powinni być poinstruowani jak zapinać uprząż i czym grozi jej niedociągnięcie. I sądzę że zimowa kurtka nie tylko w połączeniu z uprzężą może dać zgubne skutki. Podejrzewam, że do fotelika z osłoną także rekomenduje się rozebrać z niej dziecko. A. Jeszcze jedno. Piszesz, że przy osłonie tułowia prawdopodobieństwo nieprawidłowego umieszczenia dziecka jest zerowa. A jednak - w czasie testu manekin wypadł z fotela. Nasuwają mi się dwa wnioski: albo manekin był nieodpowiednio dociśnięty osłoną (czyli da się źle umieścić dziecko), albo manekin wypadł mimo odpowiedniego zamocowania osłony. Odpowiedz Link
natalusowo Re: cybex juno 2 fix 12.12.14, 10:42 Masz rację - najważniejsze jest, aby ściśle trzymać się instrukcji użytkowania. I rodziców zadaniem jest, aby się z taką instrukcją zapoznać, aby to złe i gorsze spełniało w miarę możliwości swoją funkcję. Pozdrawiam i życzę wszystkim, aby nie musieli się przekonywać o skuteczności fotelików. Odpowiedz Link
kwap666 Re: cybex juno 2 fix 16.12.14, 10:17 naprawdę "dziecko nie ma możliwości ruchu" ? a te latające manekiny z testów poniżej to też zagrywka konkurencji? i nie było sprawdzane dachowanie tylko normalne bum.. www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/doc/2014/wp29grsp/GRSP-55-39e.pdf Odpowiedz Link