Dodaj do ulubionych

pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie

29.08.06, 19:48
witam.potrzebuje wszelkich informacji na temat rzeźby jelenia ,ktora znajduje się przy siedzibie Polskiego Zwiazku Łowieckiego w Warszawie ul Nowy Świat 35.piszę pracę inżynierską i informacje na ten temat są mi bardzo potrzebne.jakiekolwiek przypuszczenia co do pochodzenia rzeźby jak i namiary na kogoś kto sie orientuje będą dla mnie niezwykle istotne.Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • erazm1 Re: pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie 29.08.06, 23:09
      nie dam głowy, ale byc może warto zajrzeć do "Gawęd warszawskiego architekta"
      Zygmunta Stępińskiego, bedekerów Olgierda Budrewicza z lat. 60. oraz
      do "Warszawskich pożegnań" Kasprzyckiego...
    • kasia_77 Re: pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie 30.08.06, 00:52
      twoje pytanie śmierdzi mi roszczeniami.
      i towarzystwem lewaków raslaska.aremedia.net/pol/index.htm co to opluwają
      Warszawę i krzyczą, żeby oddać im lwa (który nie jest ich:)

zgadłam?

od jelonka łapy precz!
      • mmmart Re: pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie 30.08.06, 12:56
        Tu mnie zaskoczyłaś.
        Nie wiem o czym do mnie mówisz,ale jeżeli sa to poważne oskarżenia to muszę je odeprzec.
        Robie projekt koncepcyjny zagospodarowania dziedzińca przy numerze 35 na Nowym Świecie 35 i mam w rozdziale dotyczącym historii podrozdział o rzeźbie .Po to mi informacje.
        Może ktoś ma namiar na kogoś kto wie?
        dziekuje i pozdrawiam
        • jazula Re: pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie 30.08.06, 15:04
          Z tego co pamiętam to jeleń pochodzi z parku jednego z zamków na Dolnym Śląsku.
          Na 90% to Kopice. Jego właścicielką lub żoną właściciela była pani Schaffgotsch
          związana również w jakiś sposób z naswiskiem von Schomberg-Godula (nie jestem
          pewna pisowni)
          Więcej informacji być może posiada dr Marek Czapelski na UW.
          • jazula Re: pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie 30.08.06, 15:24
            a na potwierdzenie moich słów powyżej archiwalne foto:
            winder.pl/kopice/duze/Postkarte14.jpg
            winder.pl/kopice/duze/Postkarte8.jpg
            winder.pl/kopice/duze/Postkarte9.jpg
            w ostatnim zdjęciu trzeba dać spore powiększenie, ale przy drobnym wysileniu
            wzroku widać jelonki przy zejściu do wody...
          • kocoor Re: pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie 30.08.06, 16:10
            zdjecia z serwisu sztuka.net pokazuja, ze jelenie na ww. pocztowkach sa inne niz
            ten w warszawie. faktycznie stepinski w "gawedach.." jednym zdaniem kwituje
            sprawe - rzezba prawdopodobnie pochodzi z jednego z majatkow pruskich na dolnym
            slasku.

mysle ze drogi sa dwie: spytac w polskim zwiazku lowieckim skad maja rzezbe, po
            drugie napisac maila do odlweni, ktora ja wykonala. odlewnia istnieje a zarzadza
            nia chyba trzeci z rodu o tym samym nazwisku jakie zostalo wybite na cokole
            rzezby. nie pamietam juz adresu ale google powinny pomoc.

link do zdjec na sztuce.net
            www.sztuka.net.pl/palio/html.run?_Instance=www.sztuka.net.pl&_PageID=445&newsId=8140&callingPageId=603&_CheckSum=-132717182
            pozdrawiam
            • mmmart Re: pomozecie?rzeźba jelenia na Nowy Świecie 30.08.06, 16:28
              nie wiem jak mam dziękować.Obydwoje bardzo mi pomogliście.Dziękuje.Dziękuje.Dziękuję!!!pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka