Dodaj do ulubionych

wkurzyłam się

01.02.12, 22:04
dlaczego francuski producent nasion Vilmorin ma w Polsce sklep online a we Francji mogę sobie pooglądać wyłącznie źle zrobiony katalog i dowiedzieć się gdzie ew. mogę kupić. o cenie nasion nawet nie wspominam :/
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: wkurzyłam się 02.02.12, 07:40
      Nie "dlaczego", tylko "po co". Po to, żebyś tu przyjeżdżała.
      • dorkasz1 Re: wkurzyłam się 02.02.12, 08:33
        Albo żebyś otworzyła sklep internetowy z ofertą Villmorina.
        • leloop Re: wkurzyłam się 02.02.12, 09:26
          > Albo żebyś otworzyła sklep internetowy z ofertą Villmorina
          no to nie jest głupi pomysł, gdybym tylko wiedziała jak się do tego zabrać :}
          • dorkasz1 Re: wkurzyłam się 02.02.12, 12:11
            Pełno jest darmowych sklepów internetowych. Najważniejsze, to nawiązać kontakt z Vilmorinem i zapytać o warunki sprzedaży hurtowej. Czy byliby skłonni na początek zmniejszyć wymagania co do ilości jednorazowych zakupów.
            • leloop Re: wkurzyłam się 02.02.12, 13:29
              już wiem dlaczego we Francji taka nędza jeżeli chodzi o tego typu sklepy. kwestia podatków i haraczu dla rożnych organizmów (obowiązkowych) żerujących na prywatnym przedsiębiorcy (patrz mój mąż). Francja to jedno z najbardziej opodatkowanych państw w UE :/ widocznie samemu Vilmorin'owi tez się nie opłaca :/
              • dorkasz1 Re: wkurzyłam się 02.02.12, 14:00
                U nas też nie jest różowo. Prawie 1000 pln co miesiąc, musisz zapłacić do ZUSu bez względu na to czy zarabiasz czy nie. Reszta już zależy od zarobków. Nie byłoby tak szkoda, gdyby to płacenie do ZUSu coś dawało. W sensie choćby podstawowej opieki zdrowotnej. Jak coś się dzieje, to znów musisz wyskoczyć z kasy, bo na przykład USG zrobią ci za pół roku...
                • leloop Re: wkurzyłam się 02.02.12, 14:15
                  tutaj kwestie emerytalne i zdrowotne są rozdzielone, płacisz po prostu obu organizmom. fakt, ubezpieczenie zdrowotne działa. wszystko jest płatne ale w 70% zwrotne, niektóre w 100%, są oczywiście dziedziny medycyny, które trzeba opłacić z własnej kieszeni. resztę pokrywa ubezpieczenie dodatkowe jeżeli się ma.
                  • yoma Re: wkurzyłam się 02.02.12, 15:56
                    Łomatko Leloop... spisz zamówienie, będę znowu w lerła, to ci kupię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka