Dodaj do ulubionych

groszek pachnący

14.01.13, 15:51
sobie wymyśliłam, taki słup z siatki zwiniętej w trąbkę, wys.ca 2m. Wstyd się przyznać, ale nigdy dotąd nie siałam, w zamyśle ma być biały i zarosnąć słup dokumentnie. Robić rozsady czy siać wcześnie? Czy on jest bardziej wrażliwy na mróz od groszku na zielone ziarno?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: groszek pachnący 14.01.13, 16:45
      Chyba trochę bardziej, ale niewiele, w kwietniu sieję i jest dobrze. Pomysł mi się podoba.
      • yoma Re: groszek pachnący 14.01.13, 16:46
        Aha, możesz go sobie dosiewać sukcesywnie.
        • dorkasz1 Re: groszek pachnący 14.01.13, 18:09
          No to ja takiego giganta nigdy nie miałam. Jak dorósł do 40-50 cm, to było wszystko co z siebie dał. U mnie chyba tylko jadalny 'Telefon' byłby w stanie tak wysoko dosięgnąć.
          • yoma Re: groszek pachnący 14.01.13, 18:13
            My na piachu... 2 m może nie, ale z 1,5 powinien dociągnąć.
          • edziakrys Re: groszek pachnący 14.01.13, 18:26
            Niektóre odmiany dorastaja tylko do 40-50cm. Dorka, może to taka była? Pomysł z siatką bardzo dobry. Miałam w tym roku w donicy; zrobiłam im taki wigwam z bambusa, ale siatka chyba byłaby lepsza. Ja robię corocznie z rozsady. Teraz jak mamy płot, mam w planie obsadzić go różnymi jednorocznymi pnączami zanim tujaki podrosną. Ale marzy mnie się everlasting sweet pea... tylko na razie nie mam miejsca przygotowanego:(
            • dorkasz1 Re: groszek pachnący 14.01.13, 19:00
              Z rekonesansu po sklepach, które Leloop zebrała do kupy (ukłon w pas!) wyszło, że do 2 metrów dorasta groszek szerokolistny, jest byliną, kwitnie w drugim roku, ale nie pachnie. Pachnący dorasta do 1,2 m. Można robić sadzonki. A dla mnie informacją istotną jest to, że ziemia musi mieć odczyn zasadowy, o czym nie wiedziałam. A u mnie kwaśne piaski...

www.acer-it.com
              • yoma Re: groszek pachnący 14.01.13, 19:34
                I dlatego mamy taki na 40 cm.
              • lellapolella Re: groszek pachnący 14.01.13, 19:34
                groszki mają różne odmiany, muszę się rozejrzeć, jak się nazywają te wysokie. Szerokolistnego nie chcę, miałam go i robił kłąb:( Poza tym, zależy mi, żeby był jednoroczny, to nie ma być w zamyśle montaż na stałe.
                • leloop Re: groszek pachnący 14.01.13, 19:45
                  z angielskiej strony ale pewnie w PLu są takie same
                  wysokosc : 1.80 cm
                  • leloop Re: groszek pachnący 14.01.13, 19:54
                    Swan Lake do 2.50 m
                    stores.ebay.fr/Seedaholic/Sweet-Peas-/_i.html?_fsub=15732299&_sid=173566433&_trksid=p4634.c0.m322
                    • lellapolella Re: groszek pachnący 14.01.13, 20:40
                      Polan wypuścił "Night and Day, co z pewnością jest dwoma pomieszanymi odmianami o kontrastowych barwach, tak jak w przypadku nasturcji;) Dorasta do 2m. Może się uda rozróżnić po nasionach;)
                      Chyba dokupię jeszcze Pansy Lavender Flush, jest niski ale taaaki łaaadny...
                      Ten Swan Lake piękny, będę mieć oko na niego:)
                      • asta6265 Re: groszek pachnący 14.01.13, 21:45
                        Też posiałam w zeszłym roku tylko trochę późno, ale zdążył zakwitnąć miał jakieś 60-70 cm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka