yoma 13.03.13, 10:50 Pan, od którego kupiłam nasiona protei, kazał je przed siewem namoczyć w wodzie utlenionej. Nie wie kto, to chodzi o odgrzybienie czy o zmiękczenie czy jeszcze o co innego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: Woda utleniona 13.03.13, 11:09 bardzo ciekawe zagadnienie:) www.przyjacielebonsai.home.pl/forum/viewtopic.php?t=7636 chociaż trawiarze na swoim forum twierdzą, że bujdy i zabobony, grożą nawet banem za rozpowszechnianie podobnych treści;P Bym zrobiła równolegle z wodą i bez i opisała NAM skutki:) Odpowiedz Link
asta6265 Re: Woda utleniona 13.03.13, 11:32 Mnie się wydaje, że dotlenia. Tak na chłopski rozum, w momencie kontaktu skóry z wodą utlenioną tlen który ona wydziela wytwarza taką białą pianę tak? No i na pewno bakteriobójczo. Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 11:34 Dzięki kobity. Zobaczę, ile tego mam, jeśli wystarczy, to zrobię część z wodą, część bez. I opiszę wam skutki. Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 11:37 Ale ciekawe. Rozumiem, że zasada jest taka, że natleniam w ten sposób nasionko i ono sobie radośnie rośnie. No dobra, to jak psiknę H2O2 na zagrzybioną roślinę, toż ten grzyb się dotleni i też będzie radośnie rosnąć? Czy nie? Odpowiedz Link
lellapolella Re: Woda utleniona 13.03.13, 11:44 Chyba nie, bo grzyby mają wszystko inaczej;) Nie mają chlorofilu i lubią mroczne zakątki, nie wyglądają na takie, co tęsknią za tlenem. Chyba, że kanie na odkrytej łące, kani nie pryskaj:P Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 11:59 Chłop przywlókł onego czasu zagrzybioną dracenę, już jest lepiej, ale mogę na niej poeksperymentować. Odpowiedz Link
leloop Re: Woda utleniona 13.03.13, 11:51 z tego co wyczytałam w źródłach chrancuskich to wodę utleniona stosuje się w uprawach hydroponicznych do dezynfekcji w ogle i natleniania korzeni w szczegle. a jeżeli chodzi o nasiona to dodaje się wodę utleniona do wody a nie macza w takiej gołej. Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 12:00 Owszem, czyli robi słabszy roztwór, niemniej zawierający takową :) Goła przecież też nie jest 100%. Odpowiedz Link
leloop Re: Woda utleniona 13.03.13, 12:14 Goa przecie > ż też nie jest 100%. goła to jest 3% chyba ale mimo wszystko jadowita, dentysta mi kazał kiedyś płukać paszcze to tez roztworem roztworu. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Woda utleniona 13.03.13, 12:02 a jeżeli chodzi o nasiona to dodaje się wodę utleniona do wody a nie macza w ta > kiej gołej. byo w lynku:) Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 12:07 Byo jak byk. W efekcie woda się robi ciut mniej utleniona :) Że dostałam ostatnio piątkę z matmy za rozrzedzanie roztworów, to jestem mistrzu. Idę porozrzedzać. Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 12:21 Lynky to się jeszcze czyta, przyszpilonego się nie czyta :P Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 14:35 Namoczyłam, trochę tego jest, będzie próbka kontrolna. Fajne nasionki, takie przecinki porośnięte kosmatym futrem. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Woda utleniona 13.03.13, 14:49 se tak myślę, bo mnie zainspirowałaś: a może by tak patyki różane podlać roztworem? Cały stół na górze tego mam w doniczkach... Odpowiedz Link
yoma Re: Woda utleniona 13.03.13, 14:52 Podlej, ale z próba kontrolną i takie, co ci się dublują. Ja jeszcze na tej dracenie przetestuję. Odpowiedz Link