08.04.13, 18:42
W zarysach wiem o co biega, ale w polskim internecie mało tego. Macie jakieś doświadczenia z tą dłubaniną. A piękne może być.....:)
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Hypertufa 08.04.13, 20:12
      znalazłam skład, poza tym nie wiem nic, ale kuszące:))
      plentywithinreach.wordpress.com/2009/06/24/hip-to-hypertufa/
      • bei Re: Hypertufa 08.04.13, 21:56
        Przetestowalam kiedys masę, ktora jest nazywana piaskowcem syntetycznym Rekonstruowany- Alzeko)
        Uzylam piasku rzecznego plukanego- takiego mialkiego do piaskownic i cementu.

3 części piasku ( w przepisie oryginalnym uzyto piasku żółtego płukanego ostrego )oraz jedna część białego cementu można zwiększyć ilość piasku do 4-eh części , stosujemy tą mieszaninę do uzupełniania piaskowca naturalnego, ja robilam odlewy i pokrywalam donice i wiadra.
        • bei Re: Hypertufa 08.04.13, 21:57
          I oczy wiscie dodajemy wody, by powstalo rzadkie ciasto.
    • leloop Re: Hypertufa 08.04.13, 22:10
      Nieskorzanko, to najzwyklejsza cementowa zaprawa tyle, ze zamiast jednej części piasku dodajemy torf. nadaje to pojemnikom charakterystyczna porowata strukturę. zresztą można kombinować z różnymi dodatkami. ja robiłam sobie takie doniczki do rozchodników, fajna zabawa :)
      www.33shadesofgreen.com/2010/07/making-hypertufa-pots.html
      w tym przepisie np. jest torf, cement i perlit zamiast piasku. po równej części każdego składnika i powoli dodawać wody mieszając. oczywiście robiąc duże pojemniki dobrze jest wzmocnić konstrukcje metalem. potem musi powoli schnąć (nie należy robić tego w czasie upałów ani mrozów)
      pinterest.com/search/?q=hypertufa
      • lellapolella Re: Hypertufa 09.04.13, 10:17
        ja jestem ciekawa, czy jakby się zrobiło z tego donicę, to czy można ją przezimować, okręcając na przykład folią bąblową lub worem jutowym i zakopując w ziemi, czy się rozsypie od mrozu? I jak w ogóle trzymają się w niej rośliny? Z moich doświadczeń wynika, że nie przepadają za cementem.
        • leloop Re: Hypertufa 09.04.13, 10:49
          Lella wszystko zależy od proporcji, jak za dużo piachu to się rozsypie z czasem. Polska jest wycementowana wzdłuż i wszerz, jakoś od mrozu się nie rozpada, ew. wilgocią podchodzi jak za dużo pada bo cement nie przepuszcza powietrza. dlatego cementowe tynki są niezdrowe.
          gorzej z roślinami, pewnie trzeba jakoś zabezpieczyć wnętrze, żeby był jak najmniejszy kontakt z donica. rozchodniki nie maja dużych korzeni to im to specjalnie nie robi.
          • lellapolella Re: Hypertufa 09.04.13, 11:12
            Hmmm, a jakby tak, zamiast części cementu dać gliny? dajmy na to zamiast 1/3 części cementu?
            • leloop Re: Hypertufa 09.04.13, 11:23
              musiałabym się chłopa popytać, robi się przecież gliniane tynki zewnętrzne. wiem, ze dodaje się krowiego placka (od prawdziwej krowy co je trawę) albo kazeinę.
              forum.muratordom.pl/showthread.php?90925-Tynk-gliniany-zewn%C4%99trzny-dodatki-hydrofobowe-proporcje nie zwracaj uwagi na dolny wpis ;)
              • nieskorzanka Re: Hypertufa 10.04.13, 19:09
                Dzięki za wskazówki, jak się zrobi cieplej i suszej pobawię się w rękodzieło:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka