Dodaj do ulubionych

Jak się nazywa

30.06.13, 10:45
duża stokrota?Takie kwiatki często w babciowych wiejskich ogródkach można było spotkać.Długo w wazonie stoją.Wiecie na pewno:)
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Jak się nazywa 30.06.13, 11:40
      złocień właściwy, zwany też jastruniem?
      • hesperia1 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 11:58
        Tak,to dokładnie to,dzięki:)
      • horpyna4 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 12:19
        A popularna nazwa to po prostu margerytki.

Co do oficjalnych nazw, to zmieniały się. Najpierw chyba je zaliczano do rodzaju chrysanthemum, a potem podzielono ten rodzaj na kilka mniejszych. Tak więc w dawniejszej literaturze "chrysanthemum leucanthemum" oznacza to samo, co w nowszej "leucanthemum vulgare".
        • hesperia1 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 13:27
          Mam chabry górskie i tak sobie pomyślałam ze jak już skołuję ta stokrotę to posadzę razem i ładnie będzie,tak wiejsko.Tylko ze te chabry rosną w krzaku pigwowca i jak je wydostać?
          • horpyna4 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 14:39
            Zbierz nasiona, one ładnie kiełkują wysiane od razu po zbiorze. Przecież dają samosiew, chyba że starannie usuwasz przekwitające kwiaty.
            • lellapolella Re: Jak się nazywa 30.06.13, 15:09
              Te złocienie mają jedną niemiłą przypadłość- strasznie się rozrastają, trzeba je dzielić, co najmniej co drugi rok. Miałam je z makami jednorocznymi, wyglądały super ale jak zaczynało wiać i lać na dobre, tworzył się z tego istny węzeł gordyjski;)
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/u6rdKPYq11kg4bP0BX.jpg
              • hesperia1 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 16:03
                Lella,piękne to jest,piękne i zachwycające.Maki tez sobie posieję.
                Piękne:)
            • hesperia1 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 16:02
              A widzisz zbiorę bo nie usuwam.Dzięki za rade:)
      • leloop Re: Jak się nazywa 01.07.13, 10:22
        tak myślałam o margerytce chociaż sobie pomyślałam, ze akurat margerytkę to Hes zna ;)
        chyba tez jastrun a nie jastruń
        czyli co ? Tomasz Margerytka ?
        • hesperia1 Re: Jak się nazywa 01.07.13, 17:06
          Ano nie wiedziałam:)
        • lellapolella Re: Jak się nazywa 01.07.13, 19:50
          chyba tez jastrun a nie jastruń
          encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3917229
          sjp.pl/jastru%F1
          jastrun czasem ale rzadziej, co do Tomasza jak w pysk, taka margerytka z błędem z niego zwierciadlana;) on, Coelho i ten psycholog, com zabyła nazwisko, w zbyt trwałym bukiecie;)
          • leloop Re: Jak się nazywa 01.07.13, 23:28
            no pacz pani, rzecywiście choć w słowniku języka polskiego tego samego wydawnictwa stoi jastrun :} w necie tyle samo jastrunów co jastruniów, znalazł się nawet Mieczysław Jastruń ;)
            Eichelberger (dupek żołędny od: eichel - żołądź ;) )
            • edziakrys Re: Jak się nazywa 02.07.13, 23:23
              A u nas to są blable; jedna z moich najulubieńszych poznańskich nazw :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka