hesperia1 30.06.13, 10:45 duża stokrota?Takie kwiatki często w babciowych wiejskich ogródkach można było spotkać.Długo w wazonie stoją.Wiecie na pewno:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: Jak się nazywa 30.06.13, 11:40 złocień właściwy, zwany też jastruniem? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 12:19 A popularna nazwa to po prostu margerytki. Co do oficjalnych nazw, to zmieniały się. Najpierw chyba je zaliczano do rodzaju chrysanthemum, a potem podzielono ten rodzaj na kilka mniejszych. Tak więc w dawniejszej literaturze "chrysanthemum leucanthemum" oznacza to samo, co w nowszej "leucanthemum vulgare". Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 13:27 Mam chabry górskie i tak sobie pomyślałam ze jak już skołuję ta stokrotę to posadzę razem i ładnie będzie,tak wiejsko.Tylko ze te chabry rosną w krzaku pigwowca i jak je wydostać? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 14:39 Zbierz nasiona, one ładnie kiełkują wysiane od razu po zbiorze. Przecież dają samosiew, chyba że starannie usuwasz przekwitające kwiaty. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Jak się nazywa 30.06.13, 15:09 Te złocienie mają jedną niemiłą przypadłość- strasznie się rozrastają, trzeba je dzielić, co najmniej co drugi rok. Miałam je z makami jednorocznymi, wyglądały super ale jak zaczynało wiać i lać na dobre, tworzył się z tego istny węzeł gordyjski;) Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 16:03 Lella,piękne to jest,piękne i zachwycające.Maki tez sobie posieję. Piękne:) Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Jak się nazywa 30.06.13, 16:02 A widzisz zbiorę bo nie usuwam.Dzięki za rade:) Odpowiedz Link
leloop Re: Jak się nazywa 01.07.13, 10:22 tak myślałam o margerytce chociaż sobie pomyślałam, ze akurat margerytkę to Hes zna ;) chyba tez jastrun a nie jastruń czyli co ? Tomasz Margerytka ? Odpowiedz Link
lellapolella Re: Jak się nazywa 01.07.13, 19:50 chyba tez jastrun a nie jastruń encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3917229 sjp.pl/jastru%F1 jastrun czasem ale rzadziej, co do Tomasza jak w pysk, taka margerytka z błędem z niego zwierciadlana;) on, Coelho i ten psycholog, com zabyła nazwisko, w zbyt trwałym bukiecie;) Odpowiedz Link
leloop Re: Jak się nazywa 01.07.13, 23:28 no pacz pani, rzecywiście choć w słowniku języka polskiego tego samego wydawnictwa stoi jastrun :} w necie tyle samo jastrunów co jastruniów, znalazł się nawet Mieczysław Jastruń ;) Eichelberger (dupek żołędny od: eichel - żołądź ;) ) Odpowiedz Link
edziakrys Re: Jak się nazywa 02.07.13, 23:23 A u nas to są blable; jedna z moich najulubieńszych poznańskich nazw :) Odpowiedz Link