Dodaj do ulubionych

Wiosna w zimie

10.01.15, 15:42
Dzisiaj u nas na termometrze 16 stopni. Gdyby nie deszcz, można byłoby się poczuć jak ciepłą wiosną. Co chwilkę ciapie coś mokrego z góry i studzi zapał do dłuższego spaceru. Po krótkiej przechadzce psy usmarowane błotem jak dwie ścierki, zieją szczęściem zdrowego zmęczenia.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Wiosna w zimie 10.01.15, 23:10
      cieplej niż u mnie ale nie suszej, przestałam myc podłogę, ograniczam się do zmiatanie piachu z wyschniętego błota, ciągle jeszcze nie wyciągnęłam zimowej kurtki, wystarcza sweter i polarowa kamizelka.
    • lellapolella Re: Wiosna w zimie 11.01.15, 19:41
      U mnie wczoraj wahania temperatury do dziesięciu stopni w ciągu kilku godzin. Wichura momentami ciszy jak w oku cyklonu. Chwilowo mam prąd, nie wiem na jak długo.
      Ale, chociaż przelatywały ulewy, sucho. Wiatr porwał je w locie;)
      • leloop Re: Wiosna w zimie 14.01.15, 08:21
        przedwczoraj im się przyglądałam i pomyślałam "oho, za kilka dni". wczoraj patrze, a jest tak :
        tadaaam, tegoroczne katarzynki
        drive.google.com/file/d/0B25q9cT89Pn7dTQtTFNVcnNhUEU/view?usp=sharing
        wklejam linkę, żeby nie było, ze duże ;)
        • se_nka0 Re: Wiosna w zimie 14.01.15, 09:39
          Rozczuliły mnie :)
          I kwitnąco i zielono masz. Sądzę że za dwa miesiące u mnie tak będzie nie wcześniej.
          • lellapolella Re: Wiosna w zimie 14.01.15, 14:06
            ładniutkie:) Idę dzisiaj zrobić przegląd, może i u mnie coś widać a ja nie wiem?
          • leloop Re: Wiosna w zimie 14.01.15, 14:08
            > I kwitnąco i zielono masz.
            Senko,
            u mnie cały rok zielono i uwierz mi czasem ma się tego dość ;)
            • se_nka0 Re: Wiosna w zimie 14.01.15, 14:24
              Wierzę Ci, ale w styczniu zielonego zazdraszczam ;)
              • lellapolella Re: Wiosna w zimie 14.01.15, 21:27
                U mnie z wyjątkiem kilku dni śniegu też jest zielono i aż mnie ciary przechodzą jak widzę, ile tego tałatajstwa narosło. Ale, póki co, nic WŁASCIWEGO nie wychodzi, tyle, ze irysy jakieśtam, com zapomniała jak się nazywają, które wyszły jesienią, mają się dobrze a już się szykowałam na pożegnanie z nimi.
                Katarzynki ani ranniki nawet nosów nie wystawiają.
                • leloop Re: Wiosna w zimie 15.01.15, 08:44
                  i aż mnie ciary przechodząbjak widzę, ile tego tałatajstwa narosło
                  no właśnie. a ja mam tak ZAWSZE, wyrywanie badziewia na okrągło. coś za coś :/
                  • lellapolella Re: Wiosna w zimie 15.01.15, 10:42
                    Dlatego zawsze uważałam, że zima ma swoje plusy, bo gdyby nie ona, zarżnęłabym się na śmierć, tym bardziej, że mój ogród jest bardzo pracochłonny a ja nie bardzo potrafię odpuszczać:)
                    • leloop Re: Wiosna w zimie 23.01.15, 16:58
                      > Dlatego zawsze uważałam, że zima ma swoje plusy
                      co racja to racja. dlatego nie potrafiłabym żyć w tropikach. pomijając temperatury i wilgotność powietrza, to jeszcze ta osaczającą zieleń i krzykliwość barw przez cały rok. słońce wschodzi i zachodzi o tej samej godzinie, pada albo nie pada, drzewa i krzewy owocują trzy razy do roku, oszaleć można. pytałam kiedyś szwagra, gdy jeszcze był normalny, gdy nie dopadł go smutek tropików, czego mu najbardziej brakuje. powiedział, ze jabłek, salaty i wiosny. nawet moja zima da odpocząć i nabrać ochoty na nowy sezon. gdy leje i wieje nie ma się ochoty na ogród. chyba, ze przychodzą takie dni jak dziś, zimne i słoneczne, to wtedy można wylec, zrobić porządki w sprzęcie albo postawić nowy murek, co tez uczyniłam ;)
                      • dorkasz1 Re: Wiosna w zimie 23.01.15, 19:33
                        Leloop, a czym kleisz te swoje murki? Jakąś gotową zaprawą? Czy mieszasz piasek, cement i wapno?
                        • leloop Re: Wiosna w zimie 23.01.15, 20:46
                          Dorkaszu, niczym nie kleje, wypełniam ziemią.
                          a jeżeli bym kleiła to tylko wapno+piach, cement never.
                          • se_nka0 Re: Wiosna w zimie 24.01.15, 12:04
                            Pokaż murek. Za miesiąc obiecują ciepło to sobie przypomnę jak wygląda Twój.
                            • leloop Re: Wiosna w zimie 25.01.15, 10:29
                              > Pokaż murek.
                              murki już pokazywałam, ten jest podobny ale mogę zrobić fotkę i później wrzucę.
                              • d.wludyka Re: Wiosna w zimie 25.01.15, 12:11
                                Pooglądałam sobie wcześniejsze murki, bardzo fajne. Też bym sobie takie chętnie porobiła, niestety materiału (kamieni) nie mam.
                                • leloop Re: Wiosna w zimie 26.01.15, 09:40
                                  to NIE moja produkcja ale te murki wyglądają mniej więcej jak na zdjęciu. ten sposób budowania nazywa "suchy kamień" czyli, ze nie używa się żadnego spoiwa oprócz ziemi, którą wypełnia się szczeliny. cały trik polega na układzie kamieni. można to podejrzeć na tej stronie www.rustica.fr/articles-jardin/construire-muret-moellons,3688.html
                                  u mnie kamulców od groma, marzy mi się taki kamienny mur wokół ogrodu ale do tego trzeba by kilku chłopa bo robota ciężka. taki jeden kamień potrafi ważyć kilkanaście kilogramów, nic dziwnego, ze mi plecy wysiadają ;)
                                  https://www.rustica.fr/assets/media/image/muret-fm080923-051-l665-h474-c.jpg
                                  • leloop Re: Wiosna w zimie 27.01.15, 14:57
                                    a to mój murek (ten niższy). może wrażenia nie robi ale zaręczam, ze te kamyki trochę ważyły ;) w to trzeba wsypać parę taczek ziemi, którą oczywiście należy gdzieś wykopać.
                                    https://lh6.googleusercontent.com/-Hlp3c5WBk6Q/VMeWu7y23uI/AAAAAAAAAIs/jJP42ke0BY0/w992-h660-no/DSC_0062.JPG
                                    https://lh3.googleusercontent.com/-wGGnyyfxHGM/VMeWxJA6vqI/AAAAAAAAAI0/3aqFBTqLZBc/w992-h660-no/DSC_0063.JPG
              • horpyna4 Re: Wiosna w zimie 23.01.15, 10:39
                A czerwonego? U mnie jedna peonia wyłazi z ziemi, widać już wyraźnie czerwone końce pędów. Zielonego też zresztą mam od groma, ale to raczej zimozielone.

Na szczęście peonii nic nie będzie, nawet jeżeli przyjdzie silny mróz. Nieraz było tak, że mróz bez śniegu przychodził, jak już pędy peonii przypominały wielkością szparagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka