Dodaj do ulubionych

tunel raz jeszcze

03.02.15, 14:29
rady koleżanek tunelarek potrzebuje dla znajomej.
znajoma zakolegowała się z moim tunelem zeszłego lata i chce podobny, znalazła coś takiego (chce konstrukcje metalowa) ale mnie się podejrzanie tani wydaje ten tunel (nie mam zaufania do folii) i taki gadzeciarski, te okienka ...
co wy na to ?
www.meblobranie.pl/tunel-foliowy-metalowy-6-3.html
tunele o podobnych gabarytach kosztują prawie 3x tyle
e-millennium.eu/tunel-foliowy-ogrodniczy-6m-metal.html
Obserwuj wątek
    • leloop Re: tunel raz jeszcze 03.02.15, 16:53
      aha i jeszcze jedno pytanie.
      czy rozbieracie na zimę tunele ?
      • lellapolella Re: tunel raz jeszcze 03.02.15, 17:29
        Ta droższa jest jednak sporo większa:) Wydaje się na oko solidniejsza ale tańsza z kolei ma wzmacnianą folię. Sama jestem ciekawa, co fachowcy orzekną:)
        Ja folii na zimę nie zdejmuję, mam konstrukcję, która to wyklucza. Czasem się sama zdejmuje, tak jak w tym roku i to bardzo dobrze robi ziemi wewnątrz;D
        • leloop Re: tunel raz jeszcze 03.02.15, 17:55
          droższa to 6x4, tańsza 6x3, czy ja wiem czy dużo mniejsza ? ta droższa jest podobnie skonstruowana do mojej, tez rozstaw modułów co 1.20 a w tej tańszej to 1.50. no i ta folia. miałam kiedyś szafę na pomidory z tej zielonej kratki i UV mi zjadły w dwa sezony. ta tańsza ma gwarancje roczna, podejrzewam, ze folia tez, droższa ma folie 4sezonowa. ścianki rurek maja milimetr, no chyba, ze się rąbnęli w opisie. no i drzwi na zamek plastikowy, no nie wiem. zresztą ta moja znajoma tez sceptycznie podchodzi
          na mój gust ta droższa jest solidniejsza, o czym świadczy cena.
          • dorkasz1 Re: tunel raz jeszcze 03.02.15, 18:08
            Dla mnie ta tańsza, to szkoda kasy. Na rok pewnie wystarczy. Też kiedyś kupiłam taki tani tunel z firmy LEMAR. Konstrukcja z plastikowych rurek. W połowie sezonu, po ulewnym deszczu, dach wpadł do środka i położył się na ziemi razem z pomidorami. Sz. ratował to jakimiś słupkami drewnianymi, a jesienią rozebraliśmy i wywieźliśmy na wysypisko śmieci. Nie dosyć, że szkoda kasy, to jeszcze wqurw taki miałam wtedy, gdy zobaczyłam moje pomidory sponiewierane między kawałkami rurek i przykryte folią, że dawno nie pamiętam.
            • dorkasz1 Re: tunel raz jeszcze 03.02.15, 18:09
              Metr więcej na szerokości, to jest bardzo istotna różnica. W sumie 6 m2 więcej, dużo.
              • lellapolella Re: tunel raz jeszcze 03.02.15, 19:08
                Jakbym miała wybór, to też kupiłabym tę drugą, no i większa jest a mi nigdy nie starcza. Całkiem możliwe, że ta folia z kratką jest mocniejsza, jeśli chodzi o urazy mechaniczne a siada pod działaniem słońca, co tłumaczyłoby roczną gwarancję. Tym bardziej, że rurki z ocynku tu i tu.
                Mogłabym ją postawić na obleśnej... (rozmarzyłam się)
                • leloop Re: tunel raz jeszcze 03.02.15, 21:29
                  w mojej rurki tez maja średnicę 25 mm ale scianki są grubsze, ze 3-4 mm. paki z tymi rurami i folia ważyły w sumie z 200 kg a tu piszą, ze całość wazy 46 kg, no to ta folia jak na siatki zakupowe.
                  w mojej folia tez jest zbrojona ale kratka jest biała a sama folia jest gruba.
                  • leloop Re: tunel raz jeszcze 04.02.15, 08:36
                    koleżanka pięknie dziękuje za fachowe porady.
                    odstąpiła od zakupu tego tańszego i skłania się ku czemuś solidnemu, z drewna, porządnie zakotwiczonego w ziemi, mieszka na Kaszubach a tam piździ na okrągło. jako wypełnienie do wyboru folia, poliwęglan albo okna z odzysku.
                    • edziakrys Re: tunel raz jeszcze 04.02.15, 21:54
                      Jeszcze ja pozwole sobie dodać swoje trzy grosze :) Obydwie są kiepsko zakotwiczone; w tej zielonej na oko 30cm do przysypania to mało, do tego siatka jako cieniówka: na co cieniówka w kwietniu, maju? Lepiej folię białą i zacieniować starym badylarskim sposobem (kreda+mleko) kiedy słońce zaczyna smolić. No i gwarancja mówi sama za siebie...
                      • se_nka0 Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 06:14
                        Okna z odzysku bardzo dobre. Na terenie mojego ROD takie szklarnie i szklarenki stoją bardzo długo, użytkowane latami.
                        Chyba, że zazdrosny sąsiad-działkowicz złośliwie szyby potłucze bo i tak sie niestety zdarzyło.
                        Muszą być zrobione solidnie osadzone zamknięcia, drzwi. W upały otworzone żeby nie popaliło nasadzeń. Wapnowane od środka te okna są, mniej praży.
                        Stelaż drewniany reszta w zależności od wielkości okien.
                        Mój sąsiad z działki na ,,dach,, z porządnej folii, bardzo solidnie zamocowanej.
                        • dorkasz1 Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 07:05
                          Inny pomysł na tunel, to zakup stelaża wojskowego i pokrycie go folią. Na maila służę szczegółowymi uwagami co do ilości i sposobu montowania folii, które dostałam od dziewczyny z Forum Ogrodniczo-Działkowego.
                          A stelaż można kupić tutaj: wojsko.com.pl/product_info.php?cPath=112&products_id=2017
                          • se_nka0 Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 08:18
                            Dobry pomysł. Ja poproszę o wiadomość co do folii.
                            Dziękuję :)
                            • leloop Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 10:26
                              folia. ta wygląda na podobna do mojej, musi być gruba
                              allegro.pl/folia-tunelowa-ogrodnicza-zbrojona-1m2-gruba-160g-i4999108831.html?source=mlt
                          • leloop Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 10:27
                            kurde ja bym se kupiła taki tunel na graciarnie. nikt nie wybiera się w moim kierunku półciężarówką ?
                        • leloop Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 10:17
                          okna z odzysku to podstawa. a solidniejszy dach można zrobić z płyt poliwęglanowych, solidniejszych niż folia, może odrobinę droższych.
                          • lellapolella Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 10:35
                            No, dobra, to ja znów odwalę krecią robotę:) Mam oprócz foliaka maleńką szklarenkę ze starych okien właśnie, podkreślam: z okien, nie samych szyb oprawionych. To moje byłe okna z domu.
                            I tak, takie szyby szklane a nie plastikowe, są zadziwiająco nietrwałe w ogrodzie;) Jedną ściankę załatwiłam trzonkiem od grabi, ta w drzwiach poszła, gdy zaczęło wiać... No i ramy. Ani ich nie malowałam ani nie czyściłam z lakieru, bo lubię rustykalnie, a do tego leń jestem. Taki lakier również pobija rekordy nietrwałości, co roku po zimie, wnętrze szklarenki jest nim usłane, cholery można dostać.
                            Zdecydowanie preferuję folię, przynajmniej dopóki mnie nie stać na wypasioną szklarnię w stylu angielskim;P
                            • edziakrys Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 10:48
                              Lella, jaka tam krecia robota! Moi rodzice (ze mną w młodości) też mieli taką: całe okna pomocowane do belek, nie wyciągał tato szyb, tylko stworzył patchworka. Przez kilka lat było ok, a potem zaczęły się te szyby kruszyć aż w końcu wybudowałam dom i trzeba było rozebrac z przyczyn bezpieczeństwa (szkło+dzieci+taras w sąsiedztwie).
                              nie mniej jednak przez kilka lat swą rolę spełniała doskonale, a koszt niewielki.
                              • leloop Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 11:24
                                > nie mniej jednak przez kilka lat swą rolę spełniała doskonale, a koszt niewielki.
                                no i właśnie o to chodzi, przecież to nie jest budowla na wieki wieków.

dopóki mnie nie stać na wypasioną szklarnię w stylu angielskim;P
                                tez trzeba konserwować, malować co jakiś czas. a i szyby tez są szklanne jak w oknach z odzysku, również można trzonkiem załatwić, ino koszt wymiany większy ;P
                                • se_nka0 Re: tunel raz jeszcze 05.02.15, 12:31
                                  Jeszcze jedno. W blokach masowo wymieniają okna na plastikowe, więc materiału na szklarenki działkowe nie brakuje:)
                                  Wiadomo, na działkę wszystko się przyda :) Stąd sądzę obfitość takich właśnie szklarni. Koszt to dowóz na działkę i robota własna, czyli zerowy.
                                  • lellapolella tunel myk 06.02.15, 11:09
                                    Pamiętacie, jak kiedyś pisaliśmy o tym, że z czasem ziemia pod osłonami robi się jakby tłusta i woda z podlewania zamiast w nią wsiąkać, to spływa? Podobno wystarczy na moment zanurzyć w takiej wodzie, np. w konewce, kostkę mydła. To fizyka- zmienia się napięcie powierzchniowe wody i ponoć doskonale jest przyjmowana przez glebę. Metoda sprawdza się także przy roślinach doniczkowych. Nie testowane jeszcze, tylko usłyszane:)
                                    • dorkasz1 Re: tunel myk 06.02.15, 16:47
                                      A to ciekawe. Przetestuję, bo u mnie w szklarni tak się czasem robi.
                                    • leloop Re: tunel myk 06.02.15, 16:55
                                      nie pamiętam ale przyswoję na zaś.
                                      na razie nie zauważyłam u siebie tego zjawiska, pewnie tunel za młody.
                                      a może to tez zależy od "twardości" wody, u mnie miękka zwłaszcza ta ze studni.
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_wody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka