29.04.15, 14:16
dlaczego kuhna nie kwitnie ?
to dostane od Horpyny. zrobiły mi się już z niego dwie spore kępki, które właśnie maja śliczne nowe liście ale gdzie so kwiaty, ja się pytam. nawet nie wiem jaki maja kolor :(
przy okazji Horpyno, chyba zamordowałam niezniszczalna onokleę :}
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: epimedium 29.04.15, 17:38
      Epi od Horpyny mają kwiaty czerwone, to E. rubrum:) Nie mam pojęcia, czemu Ci nie kwitnie, u mnie już szaleje na całego, podobnie jak pozostałe odmiany. Jak mi jakieś wyjaśnienie wpadnie w oko, to dam znać.
      Onoklea od Horpyny nie obudziła mi się już po pierwszej zimie, potem miałam drugą, z wymiany, dostaną jesienią- też zniknęła bez śladu. W tamtym roku dostałam sadzonkę w doniczce, dobrze ukorzenioną i teraz się właśnie budzi:) Ona jest chyba niezniszczalna ale dopiero po zadomowieniu się.
      Z zeszłorocznych nowinek nie obudziła mi się tylko spartyna ale łudzę się, że może ona tak ma...I Trillium grandiflorum- dopiero cokolwiek wystawia a chyba powinno już kwitnąć:(
      • se_nka0 Re: epimedium 29.04.15, 18:16
        Horpyna odpowie jak wróci z wyjazdowej ,,majówki,, :)
      • leloop Re: epimedium 29.04.15, 20:43
        dzieki dobra kobieto za ten kolor, powzdycham sobie do niego ;)
        onoklea u mnie była na pewno jeszcze w zeszłym roku wiosna ale posadziłam ja w okolicy bodziszka korzeniastego i chyba ja zjadł.
        • lellapolella Re: epimedium 29.04.15, 21:12
          Całkiem możliwe, że ją zeżarł, ja już tę bestię wywaliłam całkiem, bo się obawiałam, że zaraz mi spod łóżka wyskoczy:D
    • horpyna4 Re: epimedium 03.05.15, 20:10
      Zajrzyj pod liście, bo czasem młode listki wyrastają wysoko, a pędy kwiatowe mogą się nieco pochylać i być niżej. Kwiaty są dwubarwne, jak niektóre orliki; różowo - kremowe.

Moja onoklea żyła sobie rzeczywiście przez wiele lat bez specjalnego rozrastania się. Najbardziej pomogły jej prace elewacyjne - na rabacie stały rusztowania, była zachlapana betonem, który potem odkuwałam... i wtedy dopiero ta cholera zarosła całą rabatę.
      • lellapolella Re: epimedium 03.05.15, 21:51
        A to je prawda, nie pomyślałam o tym- ja wycinam po zimie wszystkie stare liście epimedium i wtedy kwiaty są bardzo widoczne, u Ciebie, jako że cieplej i liście zostają, mogłaś przeoczyć kwiaty.
        App. trillium jest, ma pąk:)
        • leloop Re: epimedium 04.05.15, 08:18
          faktycznie stare liście zostały ale nie było ich na tyle dużo, żebym przeoczyła kwiaty. jak przestanie lać to posprawdzam pod liśćmi, może się tam coś czerwieni.
          na szczęście młode listki tez są bardzo dekoracyjne wiec jest coś na otarcie ewentualnych łez.
          • leloop Re: epimedium 06.05.15, 19:50
            piękne, młode listki, niestety ani kawałka kwiatka :(
            • dorkasz1 Re: epimedium 17.05.15, 22:03
              Moje tez mają tylko liście, a onoklea przeżyła dwa sezony i też umarła.
              • horpyna4 Re: epimedium 18.05.15, 07:39
                Żeby tak moja zechciała umrzeć... wszystko mi cholera zarasta. W dodatku rozsiewa się i przez to pojawia w dużych odległościach. Wrrr...

A przez jakieś kilkanaście lat (a może i dłużej) rosła sobie spokojnie i nieinwazyjnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka