Dodaj do ulubionych

Anafranil-dawka śmiertelna

17.12.09, 19:11
Jaka dawka klomipraminy jest śmiertelna? Podobno leki trójpierścieniowe są
toksyczne i ich przedawkowanie 3-5 krotność max dawki terapeutycznej może się
skończyć zgonem? Czy jak na przykład lekarz przepisuje na 2mce 6 opakowań
Anafranil 75mg SR to jest to wystarczające ilość do przedawkowania
śmiertelnego? Pytam o to, bo mój znajomy (w dobrym stanie)właśnie z takim
woreczkiem wracał z apteki. Czy to normalne, że lekarze przepisują takie
ilości na raz?
Obserwuj wątek
    • 2romki Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 19:28
      10 z 12 pacjentów przeżywa dawkę w granicach 6 gram.
      • elfrid Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 22:43
        skoro tak to o co tyle szumu z tymi TLPD? potem człowiek niepotrzebnie się wkręca
        • 2romki Re: Anafranil-dawka śmiertelna 18.12.09, 23:17
          Może chodzi jak zwykle o kasę. Wiadomo, że TPLD są lekami tanimi i nie przynoszą
          tyle zysku co nowoczesne antydepresanty.
    • ilquad Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 19:29
      Chyba normalne. Jak SSRI dostajesz, to też na miesiąc, a 30 tabletek
      naraz to też grób.
      • lucyna_n Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 22:06
        chyba nie grób, ale wątroba do wymiany, w konsekwencji dalszej w sumie grób.
        • dolna1 Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 22:18
          Moja psychiatra twierdzi, ze przedawkowanie Anafranilu jest znacznie bardziej
          groźne niż innych antydeprersantow. Ja przedawkowałam, ale zyje i wątroby nie
          mam rozwalonej na szczęście.
          Obecnie psychiatra przepisuje mi po jednym opakowaniu a receptę wręcza mężowi.
          Dziwnym jest przepisywanie tylu opakowań na raz. Lekarz powinien monitorować
          stan pacjenta a nie wręczać leki na pól roku.
          • elfrid Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 22:39
            dolna sprawdziłem w necie. opakowanie ma 20sztuk 75mg, 2tabl. dziennie to
            wychodzi 6 opakowań. ale i tak mnie to dziwi, bo to w końcu jest 9000mg.
            a ty ile wzięłaś tabletek i jakiej wielkości jeśli mogę spytać?
            • dolna1 Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 22:47
              Wzięłam wystarczająco. Po 2 godz byłam w śpiączce.
              Lecząc się brałam dawke 225mg/dobe, ale mimo to przed p. samobojcza nie
              przepisywano mi więej niż 2 opakowania podczas jednej wizyty.
              • elfrid Re: Anafranil-dawka śmiertelna 17.12.09, 23:04
                dobrze ze ostatecznie nic ci się nie stało. tak czy inaczej dalej mnie ta cała
                sytuacja niepokoi, skoro twierdzisz, że tobie lekarz przepisywał max dwa
                opakowania, to raczej nie bez przyczyny. mi tez lekarz przepisywał bo 6 opakowań
                na 3mce, ale to była fluoksetyna, a więc lek teoretycznie bezpieczny przy
                przedawkowaniu.
                w życiu wszystko się może zdarzyć, a zwłaszcza nic...
                • dolna1 Re: Anafranil-dawka śmiertelna 18.12.09, 15:23
                  Po próbie samobójczej też zmieniono mi antydepresant. Na Fluoksetyne własnie :)
                  A co do ilości przepisywanych lekow. Ja miałam ciezką depresję z myslami
                  autodestrukcyjnymi wiec moze dlatego psychiatra nie ryzykowala i przepisywala
                  tylko po 2 opakowania.
                  • elfrid Re: Anafranil-dawka śmiertelna 19.12.09, 06:38
                    ktoś napisał,że TLPD anafranil i pramolan są najbardziej bezpieczne, więc się
                    trochę uspokoiłem;-)
                    a tak z innej beczki, to miałaś może lęki, i jak działał na nie anafranil?
                    potęgował, czy niwelował?
                    • dolna1 Re: Anafranil-dawka śmiertelna 20.12.09, 22:04
                      elfrid napisał:

> ktoś napisał,że TLPD anafranil i pramolan są najbardziej bezpieczne, więc się
                      > trochę uspokoiłem;-)

moja psychiatra mówi cos zupelnie innego. przynajmniej w kwestii przedawkowania.

> a tak z innej beczki, to miałaś może lęki, i jak działał na nie anafranil?
                      > potęgował, czy niwelował?

Lęki miałam w początkowym okresie depresji. Ale u mnie były głównymi objawami
                      była zupełna "matwica" , leżenie w łózku, bezsenność, wstret do jedzenia a nawet
                      picia. Miałam omamy depresyjne. Lęk to taki mały dodatek gdy oczywiscie przez
                      kilka tyg nie wychodziłam z domu (procz wizyt u psychiatry gdzie mnie zawożono).
                      Ciężko mi powiązać Anafranil z działaniem na lęki. Testowano kilka na mnnie i
                      jeden był lepszy ( Anafranil czy Amitryptylina) a inne zupełnie nieskuteczne (
                      Effectin, Trittico). Tyle, że ja mam borderline a w naszym przypadku
                      farmakoterapia jest średnio skuteczna.
                      • elfrid Re: Anafranil-dawka śmiertelna 21.12.09, 08:38
                        rozumiem. dziękuje ze odpowiedź. mnie ostatnio dopadły uciążliwe zaburzenia
                        lękowo-depresyjne. benzo mnie trochę uspokaja ale wcale nie czuje się po nich
                        lepiej, zresztą to nie jest żadne rozwiązanie.
                        ps ale jak tu być mądrym skoro jeden lekarz mówi,że anafranil jest w miarę
                        bezpieczny w porównaniu z doksepiną i amitryptyliną, a twoja lekarka uważa, że
                        są tak samo niebezpieczne przy przedawkowaniu. ciekawe czy na każdej akademii
                        medycznej uczą tego samego?;-)
    • maitresse.d.un.francais Re: Anafranil-dawka śmiertelna 27.12.09, 17:23
      Anafranilu nie pamiętam zanim mi zmienili, ale seroxatu czy paromercku miewam na
      tony. Tegretolu przynoszę z apteki na ogół 250 tabletek naraz, tych innych też
      powyżej setki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka