Dodaj do ulubionych

kilka pytań o depresję

04.09.10, 19:27
Nigdy nie sądziłem , że mnie to dotknie . Niepokoje o przyszłość , które poprednio łatwo
przesuwałem gdzieś "na później" , łatwo zastępowałem optymizmem , pracą , nauką
w pewnym momencie mojego życia ( ciekawe , dlaczego wtedy , gdy kilka rzeczy nie udało mi
się ) , te niepokoje wzięły górę i pojawiła się klasyczna depresja . Rano gorsza , wieczorem lżejsza .
Wydawało mi się , że myślę racjonalnie , ale czarne myśli jakby pokonują zdrowy rozsądek
i to jest istota tej depresji .

Jak pokonać tą cho*erę ?

1.Obecnie leczę się asentrą ( 50 mg na dobę ) i po kilku tygodniach trochę pomogła ,
ale złe nastroje nadal czasami wracają , chociaż jest już dużo lepiej .
Czy depresja jest wyleczalna ( wiem , że jest ) , ale nie we wszystkich przypadkach .
Raczej pytanie brzmi , jak wielu ludzi choruje na na tyle poważną depresję , że sama nie może z
tego wyjść - musi iść do lekarza - i jak jest z wyjściem z tego ?
Przecież u mnie , jeszcze 3 miesiące temu nie było depresji , miałem wielkie plany , dopiero
gdy zacząłem mysleć o tym , że jest źle sam wpędziłem się w depresję , sam nakręciłem się
na widzenie wszystkiego w złych barwach , czyli byłem zdrowy , czy jest możliwy powrót
do starego myślenia , tj. bez depresji ?

2. W depresji niezmiernie potrzebny jest kontakt z innymi ludxmi , ja po prostu czuję , jak
lepiej się czuję , jeżeli z kimś porozmawiam . Nie mam jednak żadnych przyjaciół , jestem zupełnie
sam . Czasami przez kilka godzin nie mam do kogo otweorzyć języka .
Jak znaleźć przyjaciiół , albo czym zastąpić kontakt z innymi ludźmi ?

3. Jakie inne metody walki z depresją znacie ( nie wiem telewizja , religia , dążenie do jakichś
celów , jakaś autosugestia ) . Czym innym jest chyba walka ze stanem depresyjnym
- kiedy człowiekowi jest smutno i kupi sobie czekoladkę , a czym innym z poważną depresją .
Jak pokonać ten stan ?

4.W moim przypadku oprócz deprsji , tj. braku ochoty do działania i widzenia wszystkiego
w skrajnie pesymistyczny sposób są jeszcze lęki o charakterze "przygaszenia " , "załamania " :
czuję się jakby złamany psychicznie i boję się czegokolwiek zrobić . Czy to tez depresja ?

Podsumowując 4 pytania :

1. Jak często występuje depresja na tyle poważna , że musi być leczona
i jakie są rokowania co do jej wyleczenia ?

2. Jak znaleźć kontakt z innymi ludźmi , ewentualnie czym go zastąpić ?

3. Jak skutecznie walczyć z depresją , czy da się coś zrobić ?

4. Jaka jest różnica pomiędzy załamaniem nerwowym , załamaniem psychicznym
a depresją , czy przy depresji może wystąpić jakieś inne zaburzenie ?
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: kilka pytań o depresję 04.09.10, 20:09
      a co na to święty googiel?
      • jurek_d_r Re: kilka pytań o depresję 04.09.10, 20:39
        Właśnie wracam od googla i czuję się zdezorientowany , chociaż ciekawą rzecz wyczytałem ,
        otóż że można się " talk into deppression " :) , mnie nie chodzi o statystyki itp. tylko
        jak to z tym naprawdę jest . Dlatego też zastanawiam się , czy depresja , w którą nie wierzyłem ,
        zanim na nią nie zachorowałem jest do wyleczenia siłą woli , jakimiś postanowieniami , szukam sam
        sposobu wyleczenia się , planuję jak najszybciej odstawić leki , chociaż gdyby depresja miała
        powrócic wrócę do leków . Ja zawsze byłem człowiekiem czynu , dlatego może nigdy
        wcześniej nie chorowałem na depresję . Teraz zamierzam się z niej jak najszybciej wyleczyć
        i nigdy więcej nie chorowac ( chociaz wiem , że ryzyko będzie ) , dlatego jeszcze raz
        ponawiam pytania :

1. Jak często występuje depresja na tyle poważna , że musi być leczona
        i jakie są rokowania co do jej wyleczenia ?

2. Jak znaleźć kontakt z innymi ludźmi , ewentualnie czym go zastąpić ?

3. Jak skutecznie walczyć z depresją , czy da się coś zrobić ?

4. Jaka jest różnica pomiędzy załamaniem nerwowym , załamaniem psychicznym
        a depresją , czy przy depresji może wystąpić jakieś inne zaburzenie ?
        • lucyna_n Re: kilka pytań o depresję 04.09.10, 21:56
          odpowiedzi na te pytania są nadal w fazie domniemywań
          • jurek_d_r Re: kilka pytań o depresję 04.09.10, 22:58
            Czyli niewiedza o depresji jest powszechna . Tak też myslałem .

Mam też taką refleksję , że w ogromnym stopniu nasze życie zależy od nastroju , który
            z kolei zależy od różnych drobiazgów jak światło , jedzenie , wykonywane czynności , nastawienie ,
            czy chociażby zawartość portfela . Ale świadomość , w jakim świecie żyjemy pogarsza ten nastrój .
            Trochę weselej jest żyć ludziom prostym , mało czującym . Depresja w tym świetle
            jest pewnym nadmiernym pogorszeniem nastroju , który nie chce już wracać do stanu równowagi .
            Pytanie dlaczego nie chce ? Może nie została usunięta przyczyna pogarszenia się nastroju ?
            A może przyczyna ta powoduje nadmierne pogorszenie nastroju ? Może poprostu za bardzo się
            przejmujemy ?

• maras2011 Re: kilka pytań o depresję 05.09.10, 02:51
              Być może tak jest, mój ojciec leczy się od 25 lat, odkąd prawie pamiętam, i raz
              jest ok a raz nie .
            • ichnia Re: kilka pytań o depresję 06.09.10, 07:40
              jurek_d_r napisał:

> Czyli niewiedza o depresji jest powszechna . Tak też myslałem .

Hehe, tak tak. Zwłaszcza na tym forumie ;P
              Najwięcej o depresji dowiesz się z własnej, osobiście przeżytej ;P

• mskaiq Re: kilka pytań o depresję 06.09.10, 13:05
          Sila woli nie wyleczy sie depresji. Jedynym sposobem jest zrozumienie skad ona
          sie bierze, co sie robi zle, co nalezy zmienic. Trzeba rowniez rozumiec co w zyciu
          jest wazne a co prowadzi do nikad.
          Samemu nie jest latwo znalesc przyczyne depresji bo zle wzorce, wadliwy sposob
          myslenia uwazamy za wlasciwy.
          Bardzo potrzebny jest ktos kto moglby podpowiedziec co sie robi zle, uswiadomic
          niewlasciwe wzorce mysliwe i dzialania.
          Jesli chodzi o depresje to zalezy od tego na jakim poziomie rozwoju jest osobowosc.
          Zupelnie inaczej wyglada ona u czlowieka z psychoza, inaczej z borderline czy
          neurotyka a inaczej u osob ktorej osobowosc jest oceniana jako normalna.
          Serdeczne pozdrowienia.
          • czubata Re: kilka pytań o depresję 07.09.10, 21:20
            To co piszę wynika tylko i wyłącznie z moich osobistych obserwacji tj. są takie przypadki depresji które można pokonać dzięki odpowiedniej psychoterapii bez farmakologii. Są też takie depresje które które się leczy połączeniem psychoterapii i farmakoterapii, a są takie depresje przy których nie pomagają nawet elektrowstrząsy. Jedną rzecz mają wspólną,a mianowicie że każda nie leczona depresja może się przerodzić w przewlekłą i nawracającą chorobę, a przewlekła nawracająca choroba w postaci depresji degeneruje mózg. Dlatego tak ważne jest udać się do lekarza psychiatry i pozwolić mu osądzić jaki rodzaj terapii jest potrzebny.Im szybciej tym lepiej,tym większe szanse na pozbycie się problemu na zawsze, bądz na dłuższy czas,bądz tylko na krótko, nie mniej zawsze to jest coś. W naszych czasach,z powodu życiowego stresu,każdy jest narażony na depresję, a jak gdzieś kiedyś zdarzyło mi się przeczytać,co trzeci polak choruje czy też dopiero zachoruje na depresję. Trudno jest oszacować tak naprawdę odsetek ludzi chorujących, bo liczna większość populacji wzbrania się przed udaniem się do lekarza psychiatry z powodu stereotypów z jakimi nasze społeczeństwo się nie uporało i zapewne szybko nie upora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka