jurek_d_r
04.09.10, 19:27
Nigdy nie sądziłem , że mnie to dotknie . Niepokoje o przyszłość , które poprednio łatwo
przesuwałem gdzieś "na później" , łatwo zastępowałem optymizmem , pracą , nauką
w pewnym momencie mojego życia ( ciekawe , dlaczego wtedy , gdy kilka rzeczy nie udało mi
się ) , te niepokoje wzięły górę i pojawiła się klasyczna depresja . Rano gorsza , wieczorem lżejsza .
Wydawało mi się , że myślę racjonalnie , ale czarne myśli jakby pokonują zdrowy rozsądek
i to jest istota tej depresji .
Jak pokonać tą cho*erę ?
1.Obecnie leczę się asentrą ( 50 mg na dobę ) i po kilku tygodniach trochę pomogła ,
ale złe nastroje nadal czasami wracają , chociaż jest już dużo lepiej .
Czy depresja jest wyleczalna ( wiem , że jest ) , ale nie we wszystkich przypadkach .
Raczej pytanie brzmi , jak wielu ludzi choruje na na tyle poważną depresję , że sama nie może z
tego wyjść - musi iść do lekarza - i jak jest z wyjściem z tego ?
Przecież u mnie , jeszcze 3 miesiące temu nie było depresji , miałem wielkie plany , dopiero
gdy zacząłem mysleć o tym , że jest źle sam wpędziłem się w depresję , sam nakręciłem się
na widzenie wszystkiego w złych barwach , czyli byłem zdrowy , czy jest możliwy powrót
do starego myślenia , tj. bez depresji ?
2. W depresji niezmiernie potrzebny jest kontakt z innymi ludxmi , ja po prostu czuję , jak
lepiej się czuję , jeżeli z kimś porozmawiam . Nie mam jednak żadnych przyjaciół , jestem zupełnie
sam . Czasami przez kilka godzin nie mam do kogo otweorzyć języka .
Jak znaleźć przyjaciiół , albo czym zastąpić kontakt z innymi ludźmi ?
3. Jakie inne metody walki z depresją znacie ( nie wiem telewizja , religia , dążenie do jakichś
celów , jakaś autosugestia ) . Czym innym jest chyba walka ze stanem depresyjnym
- kiedy człowiekowi jest smutno i kupi sobie czekoladkę , a czym innym z poważną depresją .
Jak pokonać ten stan ?
4.W moim przypadku oprócz deprsji , tj. braku ochoty do działania i widzenia wszystkiego
w skrajnie pesymistyczny sposób są jeszcze lęki o charakterze "przygaszenia " , "załamania " :
czuję się jakby złamany psychicznie i boję się czegokolwiek zrobić . Czy to tez depresja ?
Podsumowując 4 pytania :
1. Jak często występuje depresja na tyle poważna , że musi być leczona
i jakie są rokowania co do jej wyleczenia ?
2. Jak znaleźć kontakt z innymi ludźmi , ewentualnie czym go zastąpić ?
3. Jak skutecznie walczyć z depresją , czy da się coś zrobić ?
4. Jaka jest różnica pomiędzy załamaniem nerwowym , załamaniem psychicznym
a depresją , czy przy depresji może wystąpić jakieś inne zaburzenie ?