Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

22.11.10, 13:44
Witam.
Może to głupie co napisze ale nie wiem co mam dalej robić.
Mam na imię Piotr,mieszkam z rodzicami w Wagrowcu.Odkąd skończyłem 18 lat zaczeły się moje problemy zdrowotne.W dniu moich 18-tych urodzin straciłem wzrok i właśnie od tego momentu zaczeły się nasze problemy.Rodzice się zadłużali aby mnie ratować.Jeździliśmy po różnych lekarzach ale nikt nie był mi w stanie pomóc.Dopiero po 2-óch latach odzyskałem wzrok.Myślałem że wszystko zacznie się układać w moim życiu,znajdę prace i że w końcu się odwdzięcze rodzicom za to że mi pomagali.Ale nie cieszyłem się długo bo przyszła kolejna choroba z jelitami (IBS) i znowu zaczeły się problemy.Lekarze prywatni kosztują,leki były drogie a rodzice coraz bardziej się zadłużali.Jestem na grupie inwalidzkiej a w moim mieście jest ciężko o prace zwłaszcza ludzią takim jak Ja.Chciałbym normalnie żyć ale niestety nie mogę.Moi rodzice są tak zadłużeni że nie starcza ani na spłate rat kredytów ani na życie.Proszę Was jeżeli możecie pomóźcie nam bo nie mamy za co życ.Jestem już wykończony tym wszystkim,nie mogę jeść,spać bo cały czas myśle o tym co będzie dalej.Chodze do psychologa i psychiatry ale to nic nie daje.Stres daje to że jest gożej z jelitami.Moi rodzice są już starsi i boje się żeby nic złego się im nie stało.Nic złego nie zrobiłem więc dlaczego mamy tak cierpieć.Błagam Was jeśli możecie pomóźcie nam tak żebyśmy mogli normalnie żyć i cieszyć się życiem.
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Prośba o pomoc 22.11.10, 21:42
      ale czego oczekujesz ?
      mamy Ci dać kasę ?
      ja Ci nie dam.
      mam II grupę, orzeczoną niepełnosprawność i całkowitą niezdolność do pracy,
      ale szukam pracy, której bym podołała.
      na razie nic z tego nie wychodzi.

zwracaliście się do opieki społecznej ?
      spróbujcie.
      tam przynajmniej doradzą co można zrobić.
      • lucyna_n Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 00:41
        ja nie wierzę w ten opis, może i nie ma racji ale nie wyczuwam autentyzmu.
        • olga_w_ogrodzie Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 00:56
          nie wiem - w takich sytuacjach to mam coś takiego, że wiszę między niechęcią bycia naiwnym głupkiem lesnym, a niechęcią do skrzywdzenia kogoś podejrzeniami.
          • piszot Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 02:45
            Wiem ze to moze tak wygladac ale uwiez mi,to wszystko prawda:(
            Mogl bym to nawet udowodnic ale niestety nie tutaj.Do pomocy spolecznej zwracalismy sie nie raz ale niestety oni maja pieniadze ale na cos innego.
            • mel.la Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 07:52
              piszot napisał:

> Mogl bym to nawet udowodnic ale niestety nie tutaj

A dlaczego nie tutaj? Jesli nie tutaj to gdzie?
              • piszot Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 21:38
                A niby jak mam Ci to tutaj udowodnic.Musial bym Ci pokazac papiery z calym zadluzeniem itp. nie jestem w stanie tego tutaj zrobic.
            • olga_w_ogrodzie Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 16:31
              nieprawda.
              oni nie mają pieniędzy, zwłaszcza pod koniec roku.
              rozdzielają zatem te resztki dla najbardziej potrzebujących - tych z najmniejszym dochodem.
              • piszot Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 21:40
                Ja odkad choruje nie mialem zadnych dochodow i przez pare lat nie dostalem od nich ani grosza.
                • olga_w_ogrodzie Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 22:24
                  a złożyłeś wniosek o taką pomoc ?
                  był ktoś z opieki u Ciebie zrobić wywiad środowiskowy ?
                  nie masz renty, jak z tego wynika.
                  czemu ?
                  starałeś się o nią ?
                  a masz choć orzeczenie niepełnosprawności ?
                  • lucyna_n Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 00:37
                    dlaczego na żadne konkretne pytanie nie ma odpowiedzi?
                    jak to ma nie wzbudzać podejrzeń?
                    • piszot Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 01:24
                      zadaj konkretne pytanie to Ci odpowiem.
                  • piszot Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 01:17
                    zlozylismy i to nie raz ale bez rezultatu.
                    grupe mam 3 a renty nie chca dac bo tlumacza sie tym ze nigdzie nie pracuje i sie nie ucze.Zreszta wiecie jak to jest u nas z rentami:(
                    • olga_w_ogrodzie Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 11:44
                      no ja wiem jak jest z rentą.
                      ja ją dostałam kilkanaście lat temu i nikt nigdy nie zakwestionował,
                      choć na komisji bywałam co 2 lata, teraz co 4.

postarałam się także o orzeczenie niepełnosprawności - też kolejna komisja i problemów nie stworzono dla wydania orzeczenia.

a pomocy społecznej, w tej sytuacji się nie dziwię - masz grupę, która pozwala podjąć pracę.
                      gdy miałam 3. grupę, to pracowałam.
                      przynajmniej spróbowałam, choć po roku wyleciałam z powodu "przedłużającej się, usprawiedliwionej nieobecności w pracy - zwolnienie lekarskie."
                      teraz, także z 2. grupą i całkowitą niezdolnością do pracy,
                      szukam roboty, by do renty dorobić.

czemu Ty nie idziesz do pracy ?
            • olga_w_ogrodzie Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 16:33
              no i nie odpowiedziałeś czego od forum oczekujesz ?
              kasy ? zbiórki pieniędzy ?
              no to raczej złe miejsce jest.
              • zoliborski_goral Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 16:41
                Ale chodzi ci o jednorazową zapomogę czy o stałą rentę? Poza tym czy cierpisz na depresję?
                • piszot Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 21:43
                  Ja poprostu chce abysmy wyszli z dlugow tak zebysmy mogli normalnie zyc.Lekarz stwierdzil u mnie stany depresyjne ale mnie nie stac nawet na leki abym mogl z tego wyjsc,do tego te wszystkie problemy mnie wykanczaja,nie moge normalnie funkcjonowac
                  • olga_w_ogrodzie Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 11:46
                    zatem idź do pracy, zarób, to wyjdziecie z długów.
                    • piszot Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 23:48
                      u mnie w miescie ciezko o prace zwlaszcza ludzia z grupami inwalidzkimi ale nawet gdybym taka znalazl to bym musial zarabiac z 3 tys aby z tego wyjsc.Narazie pracuje ale tylko do konca grudnia za marne grosze na umowe zlecenie,pieniadze sie przydaja ale co bedzie potem jak skonczy mi sie umowa bo raczej mi nie przedluza.
              • piszot Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 21:45
                myslalem ze znajdzie sie ktos kto mogl by nam pomoc,tak niestety chodzi o kase bo tego wlasnie potrzebujemy
                • zoliborski_goral Re: Prośba o pomoc 23.11.10, 22:14
                  W sumie dobrze trafiłes, większość tutaj ma to samo, chociaż Lucyfera Ci nie wierzy. Rzeczywiście, z tym wzrokiem na 18-kę to jakiś kosmos. Nie wiem. Może ci z zagranicy się zrzucą?
                  • piszot Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 00:11
                    To prawda,dokladnie w dniu moich 18-tych urodzin zaczelem tracic wzrok do tego stopnia ze widzialem jakies cienie-swiatlo a nastepnego dnia wyladowalem w szpitalu.Miesiac tam lezalem i stwierdzili ze nie moga mi pomoc bo nie wiedza co mi jest.Nawet operacja nie wchodzila w gre.Teraz ze wzrokim jest juz dobrze ale przyszla inna choroba i problemy z ktorymi ciezko normalnie funkcjonowac.
                  • lucyna_n Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 00:36
                    masz zbędną kasę i stać cię to mu wyślij, przecież ja ci nie bronie nie musisz się zaraz tak wrednie wyzłośliwiać.
                    • zoliborski_goral Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 07:56
                      No no, nie płacz mi tu. Taki żarcik.
                      • lucyna_n Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 11:29
                        widział kto kiedy płaczącego diabła?
                        • zoliborski_goral Re: Prośba o pomoc 24.11.10, 21:27
                          No właśnie:-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka