Dodaj do ulubionych

Oropram + Hydroxyzyna

04.03.11, 22:51
Witajcie
wczoraj dostałam swoje pierwsze antydepresanty (diagnoza - początek depresji i nerwica). Wzięłam dwie pierwsze dawki Oropramu i czuję się cudownie. Dosłownie - efekt przyćpania. Szampański humor, chichotanie, euforia, optymistyczne nastawienie do świata. Źrenice jak spodki.
Przeszkadza tylko wzmożone pragnienie i suchość w ustach - piję jak smok. Teraz wieczorem trochę wiruje mi w głowie, ale wirowało już wcześniej.
Całkiem fajnie, jak na tyle efektów ubocznych opisanych w ulotce.

Jestem ciekawa czy ktoś z Was brał Oropram. A jeśli tak - to jak to dalej wygląda?
Czy prawdą jest, że po tym leku bardzo się tyje?

Póki co nie wzięłam ani jednej dawki Hydroxyzyny. Nie wiem czy słusznie, ale jestem tak wyciszona, że nie czuję potrzeby.
Obserwuj wątek
    • elzbieta007 Re: Oropram + Hydroxyzyna 04.03.11, 23:12
      Przyglądałabym się z uwagą samopoczuciu przez kolejne dni. Oropram (citalopram) jest bardzo silnym antydepresantem. Być może - za silnym dla Ciebie. Jeśli euforia nie ustąpi - zgłoś się do lekarza.
      • lucyna_n Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 16:21
        bo ja wiem czy ssraie można uznać za leki silne?
        mnie się wydaje że silne to one mają tylko skutki uboczne.
        • elzbieta007 Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 21:33
          > bo ja wiem czy ssraie można uznać za leki silne?
          Citalopram wśród ssri daje najsilniejszy efekt spowalniania wychwytu zwrotnego serotoniny. Trochę dziwna wydaje mi się gwałtowna poprawa nastroju w tak krótkim czasie. Obserwowałabym w kierunku wyeliminowania zespołu serotoninowego.
          • lucyna_n Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 23:37
            tak naprawdę to nie wiadomo jak ssri "leczą"
            Ich siła i słabość jest głównie w tym jak pacjent toleruje lek i jak silne skutki uboczne odczuwa i jak subiektywnie odczuwa poprawę. To że tam niby ten wychwyt zwrotny największy nie przekłada się aż tak na odczuwanie działania leku jak by się moglo wydawać z ulotki. Nie samą serotoniną depresyjny żyje.
            • elzbieta007 Re: Oropram + Hydroxyzyna 06.03.11, 11:07
              Tak naprawdę, to nie wiadomo, jak antydepy ze wszystkich grup "leczą". I czy leczą (chodzi o trwały skutek), czy jedynie dają subiektywną czasową poprawę nastroju poprzez zmianę stężenia neuroprzekaźników. A po odstawieniu wszystko wraca do stanu pierwotnego.
              • lucyna_n Re: Oropram + Hydroxyzyna 06.03.11, 14:18
                no, taka kiszka, ale czasem nie ma wyjścia
                jakkolwiek ja jestem zdecydowanie przeciwna zaczęciu łykania jakichkolwiek psychotropów bez absolutnej konieczności. Ja łykam kiedy nie ma już wyboru i czuję że albo leki albo katastrofa przez duże S. Jak czasem czytam na co ludzie chcą dostać ten swój przysłowiowy prozak to uwierzyć nie mogę że z tak blachego powodu ktoś decyduje się na walenie młotkiem po głowie, i w sumie nieiwadome długotrwałe skutki, interakcje z inymi lekami itd. Jest duża ufność w bezpieczeństwo leków i to że na każdy problem da się łyknąć tabletkę, dla mnie niezrozumiała.
      • paczkapinesek Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 20:30
        Leki biorę już 3 dnień. Euforia minęła, ale pozostało dobre i stabilne samopoczucie czyli to o co chodziło. Nie mam żadnych innych skutków ubocznych, nic z koszmarów opisanych w ulotce. Mam nadzieję, że tak pozostanie.
        Wciąż piję wodę litrami i mam rozszerzone źrenice, co zmusiło mnie do powiedzenia o kuracji najbliższym.
        Szczęśliwie - nie mam też ataków wilczego głodu. Przybranie na wadze dość mocno mnie przeraża - i tak mam już dużą nadwagę, której od lat nie mogę się pozbyć. Nie sądzę, aby serce i kręgosłup ucieszyły się z dodatkowych kilogramów :)

Niestety nie znam nikogo, kto brał SSRI, więc nie wiem nic o tym jak się mają skutki uboczne z ulotki, do tych najczęściej pojawiających się w realu.
        • lucyna_n Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 20:40
          Stabilność po trzech dniach?
          to cud albo autosugestia.
          nieważne zresztą co zadziałało ważne że się dobrze czujesz i nie masz dolegliwych skutków ubocznych, picie wody to podobno super zdrowe jest, może przedtem piłaś za mało i organizm się domaga albo co?
          • paczkapinesek Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 20:58
            Raczej autosugestia :) Stabilność to za mocne słowa. Jestem wyciszona, pełen chillout. Trochę jak miś koala. Za kierownicę nie odważyłabym się wsiąść, nie zbliżam się do kuchenki, a dziś - gdyby nie zaprzyjaźniony barman - zapłaciłabym 100 zł za kawę i wyszła zostawiając laptopa na stole.
            Nie mogę też pracować, bo nie jestem w stanie się za bardzo skupić. Siedzę i się uśmiecham.
            Zastanawiam się czy to nie placebo - niby dawki duże - ale dobrze mieć poczucie, że gdyby znów chciało mi się rzucić w kogoś krzesłem albo kopnąć szefa, mam w torebce tabletki, które mnie spacyfikują.
            • lucyna_n Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 23:07
              noszenie tych tabletek w torebce jest bez sensu, one nie działają doraźnie i należy je brać raz na dobę o stałej porze, żadna dodatkowa dawka w ciągu dnia nie wchodzi w grę.
            • elzbieta007 Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 23:20
              > Zastanawiam się czy to nie placebo - niby dawki duże
              A ile Ty tego bierzesz?
          • canoine Re: Oropram + Hydroxyzyna 05.03.11, 21:06
            też biorę obecnie jeden z SSRI i przez pierwsze kilka dni na połówce dawki było gorzej, potem z dnia na dzień, przy przejściu na pełną dawkę, jak ręką odjął wszystko, przez kolejny ok. tydzień lekki przyjemny kop energetyczny (ale bez przesadnej euforii) i całkiem satysfakcjonująca stabilizacja. się zdziwiłam tym tempem i wyrazistością 'przeskoków', ale poziom utrzymuje się dobry, więc nie analizowałam jakoś szczególnie :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka