Dodaj do ulubionych

pytanie do specjalisty :D

03.05.04, 02:46
mam 18 lat i jak dotej pory starałam sie pomóc sobie chodząc do lekarza
rodzinnego i psychologa (ale zrezygnowałam zresztą nie widziałam zadnych
efektów)kiedys lekarz rodzinny skierował mnie do psychiatry (która chyba była
zdziwiona ze sie do niej udałam ,bo sie pytała kto mnie tu skierował)inny
lekarz ,który mi przepisywał hydroxizinum (po którym tylko czułam sie
bardziej senna)nie chciał wypisac mi cos mocniejszego ze względu na mój wiek
(i ztego co zauwazyłam chyba mam objawy fobii społecznej dlatego mi zalezało
na leku)wiem ze nie warto sie faszerowac chemią ale być moze tez mają leki
wpływ na szybszy powrót do zdrowia (moja nerwica objawiała sie dusznościami o
ile pamietam w wieku 15 lat)Mam wiec pytanie czy moge brac leki mocniejsze
(np psychotropowe?)czytałam gdzies ze wiele nerwic ustępuje bez leczenia lub
po krótkim leczeniu czy to prawda?ja chyba mam nerwica histeryczną(ale sama
to wywnioskowałam)a jesli chodzi o fobie to mam problem z wypowiedziami
publicznymi(przyczyną moze byc nowa szkoła,klasa),nie moge wykrztusic z
siebie głosu i stałam sie bardziej nerwowa)boje sie zeby objawy sie jeszcze
bardziej nie nasiliły dlatego co mam robić????bardzo prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • bluegirl18 dziekuje bardzo za odpowiedz :( 04.05.04, 23:51
      coś mi sie wydaje ze sama sobie bede musiałą odpowiedziec na te pytania
    • archin Re: pytanie do specjalisty :D 04.05.04, 23:57
      >i stałam sie bardziej nerwowa
      Poczekaj cierpliwie, to jest przyjazne forum i nie trzeba się denerwować. Jeśli
      ktoś będzie potrafił Ci pomóc lub uzna, że jest sensowne się wypowiedzieć - to
      zrobi to.
      Poza tym - sama zdefiniowałas adresata w tytule, a zauważ, że ekspert pojawia
      się tu ostatnio rzadko - żeby nie powiedzieć sporadycznie.
    • uri_ja Re: pytanie do specjalisty :D 05.05.04, 06:06
      na nerwicę bieże sie nie tylko psychotropy, tzn. chciałam napisać, ze nie
      wszystkie leki działajace na mózg to psychotropy. wiek nie ma nic do rzeczy i
      nie rozumiem lekarza, który używa takiego argumentu (to co masz czekać z
      leczeniemdo trzydziestki, aż Cisię pogorszy albo do kiedy?). powinnaść znaleźć
      dobrego lekarza w przychodni zdrowia psychicznego (państwowej), takiego, który
      preprowadzi wszystkiebadania i dopiero wtedy uzna czy potrzebne Ci są leki, czy
      nie...
      • zoltanek Re: pytanie do specjalisty :D 05.05.04, 15:34
        Wiek ma znaczenie. Psychotropów zwyczajowo nie zapisuje się osobom poniżej 18
        roku życia. Psyhiatra nie ma prawa leczyć osoby niepełnoletniej bez zgody
        opiekuna. Nie ma sensu truć mózgu dziecka lub nastolatka którego umysł dopiero
        się rozwija.
    • hellio Re: pytanie do specjalisty :D 05.05.04, 15:10
      Bluegirl, pomysł, który chcę Ci przedstawić może wzbudzić pewien zrozumiały
      opór i nieufność, ale sugerowałabym zastanowienie się nad psychoterapią
      grupową. Wbrew temu, co głosi wielu ludzi niezorientowanych nie polega ona na
      wywlekaniu przed grupą obcych ludzi najintymniejszych spraw i gadaniu o nich
      bez ładu i składu. Yalom, amerykański autorytet w tej dziedzinie, twierdzi, że
      pomaga ona każdemu, kto wytrwa w terapii 5-6 miesięcy. Ten pierwszy okres jest
      zwykle trudny, ale potem przychodzą efekty - obniżenie lęku, poprawienie
      relacji, zwiększenie pewności siebie etc. Zachęcam Cię z wielkim przekonaniem
      do zastanowienia się nad tą ewentualnością. Oczywiście, do grupy nie wchodzi
      się "z ulicy" i na chybił trafił, pogadaj może o tym z jakimś terapeutą. Ważne,
      żeby był to terapeuta, który pracuje w zespole i ma możliwość zaoferowania Ci
      udziału w jakiejś formie grupowej. Ktoś taki udzieli Ci również potrzebnych
      informacji. Pozdrawiam, trzymaj się, H
      • vinja Re: pytanie do specjalisty :D 05.05.04, 18:51
        hellio napisała:

> Bluegirl, pomysł, który chcę Ci przedstawić może wzbudzić pewien zrozumiały
        > opór i nieufność, ale sugerowałabym zastanowienie się nad psychoterapią
        > grupową. Wbrew temu, co głosi wielu ludzi niezorientowanych nie polega ona na
        > wywlekaniu przed grupą obcych ludzi najintymniejszych spraw i gadaniu o nich
        > bez ładu i składu. Yalom, amerykański autorytet w tej dziedzinie, twierdzi,
        że
        > pomaga ona każdemu, kto wytrwa w terapii 5-6 miesięcy. Ten pierwszy okres
        jest
        > zwykle trudny, ale potem przychodzą efekty - obniżenie lęku, poprawienie
        > relacji, zwiększenie pewności siebie etc. Zachęcam Cię z wielkim przekonaniem
        > do zastanowienia się nad tą ewentualnością. Oczywiście, do grupy nie wchodzi
        > się "z ulicy" i na chybił trafił, pogadaj może o tym z jakimś terapeutą.
        Ważne,
        >
        > żeby był to terapeuta, który pracuje w zespole i ma możliwość zaoferowania Ci
        > udziału w jakiejś formie grupowej. Ktoś taki udzieli Ci również potrzebnych
        > informacji. Pozdrawiam, trzymaj się, H

Podpisuję się pod tą sugestią z przekonaniem
        Spróbuj
        pozdrawiam serdecznie
        vinja
    • iwona.grobel Re: pytanie do specjalisty :D 06.05.04, 12:06
      Witam Panią. Jeśli dobrze zrozumiałam, to była Pani u psychiatry dawniej, kiedy
      objawy nie były tak dokuczliwe jak obecnie. Pisze Pani, że teraz się nasiliły.
      A skoro dotychczasowe formy leczenia nie przyniosły efektu, to jest to
      wskazanie do modyfikacji lczenia. W przypdku Fobii społecznej bardzo często
      poza psychoterapią podaje się leki, nazwijmy je przeciwdepresyjno-
      przeciwlękowe, bo hydroksyzyna pomaga zwykle tylko doraźnie. Leki te można
      podawać także ludziom bardzo młodym, jesli są do tego wskazania.
      Proszę ponownie wybrać się do psychiatry, bo tylko lekarz może zalecić
      odpowiedni lek i czuwać nad przebiegiem leczenia.
      Pozdrawiam
    • bluegirl18 Re: pytanie do specjalisty :D 06.05.04, 16:50
      no tak tylko byłam u psychiatry tak kilka miesiecy temu i tez mi wypisała ten
      sam lek co lekarz rodzinny czyki hydroxizinum jakby nie było innego leku
      (mówiłam jej ze juz to brałam i czuje sie tylko senna po ty)nie wiem moze
      lekarze boja sie osobom w moim wieku przepiywac mocniejszych leków ........a
      jesli chodzi o dusznosci to juz mniej odczuwam własnie wczesniej mi bardziej
      preszkadzały w tej chwili najbardziej mi dokucza ta fobia społeczna........:(a
      nie minie mi bez leków bo w zasadzie od dłuzszego czasu nic nie biore na
      uspokojenie.......a jaki lek proponowałaby mi Pani Doktor w moim przypadku??
      ustąpia bez leczenia czy moga sie jeszcze nasilić?
      (czego sie troche obawiam) prosze o odp.............
    • iwona.grobel Re: pytanie do specjalisty :D 14.05.04, 16:52
      Na podstawie tego, co pani napisała, bez bezpośredniego zbadania Pani, jestem w
      stanie jedynie zalecić Pani oddziaływania psychoterapeutyczne. Przykro mi, ale
      nie mogę podjąć się zaordynowania konkretnego leku za pośrednictwem internetu.
      Dla wyboru odpowiedniego leku znaczenie ma wiele spraw, zbyt ważna to decyzja.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka