basia-33 09.05.04, 00:23 co ja zrobic mam....jak myslicie czy jest cos takiego jak przeznazenie....czy to co jest nam pisane bedzie na pewno czy to tez zalezy od nas samych.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greta_30 Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 00:25 moim zdaniem tak. Ale nie po to mamy wolną wolę żeby mu ulegać. amen ps. a może to stąd te deprechy, że człowiek buntuje się przeciwko swojemu przznaczeniu, an przykład? Co myślicie? greta Odpowiedz Link Zgłoś
basia-33 Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 00:27 ja tam juz nic nie wiem......tak jak nie wiem jak powinnam postapic.....mam nadzieje ze bedzie tak jak ma byc...... Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 01:09 basia-33 napisała: > ja tam juz nic nie wiem......tak jak nie wiem jak powinnam postapic.....mam > nadzieje ze bedzie tak jak ma byc...... a jesli Twoje "być" jest dla Ciebie krzywdzące i niekorzystne, to też bedziesz miała nadzieję, że bedzie tak jak ma byc......????? nie kumam? depresję masz, czy jak? ;) trzymam kciuki żeby Ci sie polepszyło czym prędzej :)) greta Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 00:27 Powiem Ci że nie ma sensu o Tym myśleć. I tak dojdziesz do absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 01:10 zoltanek napisał: > I tak dojdziesz do absurdu. Vonnegut i Topor. Si. Ale nikoniecznie tylko do absurdu, kto wie? może dojdzie do ABSOLUTU? Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Przeznaczenie. 09.05.04, 00:32 Przeznaczeniem kazdego człowieka jest dbać o siebie, nie patrzeć się na innych, robić swoje i nie szukać wiecznie winnych. Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 Re: Przeznaczenie. 09.05.04, 03:02 zazdrościsz? i słusznie, bo jest czego. Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 Re: Przeznaczenie. 09.05.04, 03:01 randybvain napisał: > Przeznaczeniem kazdego człowieka jest dbać o siebie, nie patrzeć się na > innych, robić swoje i nie szukać wiecznie winnych. Jezu Chryste!! mam sprzymierzeńca w myśleniu o tym g.... Dpobrze gadasz Randybvain :) Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_blue Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 01:06 owszem wierzę w coś takiego jak przeznaczenie, ale nie jako jedna ściśle określona droga.. myślę, że życie człowieka nie jest całkowiecie zdeterminowane i ma on pewien wybór i wpływ na swoje losy.. osobiście widzę to jako takie drzewko: | | | | | | | | \/ \/ \/ \/ | | | | \ / \ / \ / \ / | | \ / \ / \ / \ / \ / \ / ^ gdzie każde rozgałęzienie to kolejny nasz wybór coraz to nowej drogi.. zatem każde z nas ma wiele potencjalnych przeznaczeń, w zależności od tego, którą drogę wybierze.. Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 dla mnie bomba! nie kokietuj Nevada 09.05.04, 03:04 pomysł jak pomysł. Najważniejsze, że Twój autorski i jeszcze do tego na temat ;) a jesli chodzi o sens - to też obleci. pozdrawiam Cię i śpij słodko greta Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_blue łeee!!! 09.05.04, 01:08 tak się starałam narysować łądne drzewko, a to mi ta ki numer zrobiło :( na ekranie ładnie wyglądało :/ no nic - to miało być na kształt drzewa genealogicznego.. Odpowiedz Link Zgłoś
eulogete Re: łeee!!! 09.05.04, 01:18 Nevado to wygląda na możliwości a nie przeznaczenia Każdy wybór odrzyca jedne, przynosi nowe A z przeznaczeniem byłoby tak:idziesz do niego - OK idzesz gdzieś w bok - łup ! Po głowie albo po nerach... Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: łeee!!! 09.05.04, 01:18 Od czego ma sie wyobraźnie:). Twoja teoria na temat przeznaczenia bardzo mi przypada do gustu. Chce żeby tak było i można uznać że tak jest. Uważam że sami możemy wpływać na naszą rzeczywistość, jest ona odbiciem naszych poglądów i stanu umysłu. Więc trzeba myśleć pozytywnie, niezależnie od tego czy twoje poglądy są obiektywnie prawdziwe czy nie. To nie ma znaczenia. Ważne byś Ty w nie wierzył/ła. eee, ale o czym ja właściwie pisze :() Odpowiedz Link Zgłoś
pollka Re: łeee!!! 09.05.04, 02:28 o ile zycie by bylo latwiejsze jak by bylo przeznaczenie. Bysmy nie zalowali naszych decyzji, nie zazdroscili, nie borykali sie z tym czego nie mozemy zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
greta_30 Re: łeee!!! 09.05.04, 03:07 pollka napisała: > o ile zycie by bylo latwiejsze jak by bylo przeznaczenie. Bysmy nie zalowali > naszych decyzji, nie zazdroscili, nie borykali sie z tym czego nie mozemy > zmienic. Masz taką możliwość. Zostań zaangażowanym wyznawcą jakiejkolwiek religii a dany bóg Cię poprowadzi. Nie wiesz tego jeszcze? ;) greta Odpowiedz Link Zgłoś
psychodelic Dobrą odpowiedź dał jakiś filozof na pytanie, czy 09.05.04, 10:27 istnieje Bóg. - Czymkolwiek miałby być, mało mnie to interesuje! Odpowiedz Link Zgłoś
basia-33 czyli mam rozumiec ze za bardzo na to 09.05.04, 10:45 przeznaczenie liczyc nie moge...a wiec znowu kolejny problem przede mna.....: ((( i zyj tu czlowieki...ciesz sie i smiej.....:((((a ja myslalam ze moge spokojnie czekac na rozwiazenia...ze co ma byc to i tak bedzie chocby nie wiem co.......:( szkoda..... Odpowiedz Link Zgłoś
basia-33 Re: dlaczego szkoda? 09.05.04, 10:53 bo jakbym wiedziala jak mam postapic nie pytalabym o przeznaczenie...tylko zrobilabym tak jak uwazam za sluszne....a ja nie wiem....:( Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_blue Re: dlaczego szkoda? 09.05.04, 10:56 niezależnie od przeznaczenia, na temat którego możemy jedynie rozważać, bo i tak nikt nie wie, jak jest naprawdę, zrób tak, jak czujesz i uważasz za słuszne.. albo może przybliżysz problem i razem poszukamy rozwiązania? ściskam ciepło :) Odpowiedz Link Zgłoś
psychodelic Re: dlaczego szkoda? 09.05.04, 11:09 Filozofowi chyba chodziło o to, ze tak naprawdę nie ma odpowiedzi na takie pytania, bo ostatecznie i tak trzeba samemu o czymś zadecydować. A Ty przynajmniej wiesz, co uważasz za słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 11:56 Ciągle mem nadzieję, że nie ma żadnego przeznaczenia, ale z drugiej strony gdyby było, to wynikałby z niego niesamowity komfort psychiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
negatywista Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 12:14 Na pytania transcendentalne nie ma odpowiedzi w tym życiu Odpowiedz Link Zgłoś
abdon Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 17:04 Czy nasz los jest w rękach jakieś Istoty, która zaplanowała nasze życie, ale mie znamy tego scenariusza? Gdyby tak było, to nie mamy wolnej woli i nic od nas nie zależy. Całkiem inną sprawą jest, że pewne nasze decyzje zdeterminowane są jakimiś wcześniejszymi zdarzeniami, chociaż nikt nie wyznaczył nam ścieżki życia. Stary spór między determinizmem i indeterminizmem, co nie ma nic wspólnego z pytaniem, czy istnieje przeznaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 18:11 Tak naprawde to wolna wola człowieka jest pojęciem czysto abstrakcyjnym i jako taka nie ma prawa istnieć. Gdybyś Abdonie znalazł się 100x w tym samym czasie i miejscu, mając na koncie te same doświadczenia to za każdym razem musiałbyś postąpić w ten sam sposób. Wolnej woli nie ma, ale jakie to dla nas ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_blue Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 18:14 według egzystencjalistów wolna wola człowieka jest jego największym przekleństwem.. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltanek Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 18:37 mówili też że jesteśmy na wolność skazani Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_blue Re: czy istnieje cos takiego jak przeznaczenie? 09.05.04, 18:39 a i owszem - tak mówili :) Odpowiedz Link Zgłoś