m-b 15.03.12, 18:39 czy ktos sobie zrobił krzywde takim połączeniem?? Selegeline (Segan, Deprenyl, Jumex, Selerin.) ja mam nieciekawe efekty - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: Selegeline + dziurawiec 15.03.12, 23:33 z dziurawcem trzeba uważać, on wchodzi w interakcje z różnymi lekami. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Selegeline + dziurawiec 16.03.12, 08:54 Dziurawiec przede wszystkim pobudza pracę wątroby, więc osłabia działanie innych leków, bo wątroba uważa je za trucizny i szybko rozkłada. A poza tym dziurawiec uczula na słońce, zwłaszcza wyciąg alkoholowy (substancja uczulająca rozpuszcza się w alkoholu). Nie wolno się opalać, jeżeli pije się wyciąg z dziurawca. Nie uczula napar, herbatki z dziurawca są więc pod tym względem bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyasyou Re: Selegeline + dziurawiec 16.03.12, 12:08 Dziurawca bym ci nie polecił. Ma więcej skutków ubocznych niż to wszystko warte. Po za tym czytałem że przy stosowaniu antydepresantów nie powinno się brać leków ziołowych, bo osłabiają działanie antydepresantów. Odpowiedz Link Zgłoś
m-b Re: Selegeline + dziurawiec 17.03.12, 17:33 chodzi mi o kłopoty z pamięcia, splątanie, ogłupienie, rozkojarzenie - spowodowane zamieszaniem w neuroprzekaznikach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Selegeline + dziurawiec 17.03.12, 19:17 a tego to Ci nikt tutaj na 100 procent nie powie czym to jest spowodowane, za mało /za dużo leku, skutki uboczne, depresja sama w sobie, inny powód?? skąd nam to wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
5izabela20 Re: Selegeline + dziurawiec 28.03.12, 21:24 Selegiline jest już sama w sobie niezbyt bezpieczna, a jak będziesz ją łączyć z dziurawcem, to w ogóle nie podziałą. Proponuję w miejsce dziurawca passiflorę - działa: p/depresyjnie, p/lękowo, ogólnie wyciszająco i nawet....p/kaszlowo! Cena syropu koło 6 zł. Chyba, jak może wolisz kupić przez internet, to koło 20 Odpowiedz Link Zgłoś
xanonymous Re: Selegeline + dziurawiec 11.05.16, 08:11 Dziurawiec jest prawdopodobnie iMAO-B(hamuje rozkład dopaminy) - selegilina tak samo więc ja osobiście bym nie łączył. Odpowiedz Link Zgłoś