Dodaj do ulubionych

Jeden z gł. objawów depresji to lęk

10.04.12, 19:13
..dlatego tutaj piszę.
Choć mam włączony do leczenia od kilku tygodni nowy lek, tzn Doxepin, to jednak on tylko "łagodzi" lęk, a nie usuwa go zupełnie. To, co przeżywam, to takie jakby nagłe "impulsy" lęku, które mijają ...tak do godziny, ale bywa, że i po kilku sekundach. Zdaję sobie sprawę, że "przyczyny" lęku, to tak naprawdę nie przyczyny, tylko "myśli wywołujące". Swoją drogą, to nie ma za dużo powodów, do poczucia bezpieczeństwa w moim wypadku, mimo to jednak nie chciałabym cierpieć: zamykam sie w sobie coraz badziej, robię się podejrzliwa, uważąm że nikt mnie nie lubi i..może nawet chce mi coś złego zrobić? Każdy dzwonek do drzwi wyzwala panikę - wiem dobrze, że to absurd. I boję się nadal. Czy Ktoś ma może jakiś pomysł na taką sytuację?

PS> Chciałabym zwiększyć Doxepin, bo biorę mała dawkę ( 20 mg/d), ale mam leków zaledwie na tydzień i co gorsza - brak widoków na możliwość wykupienia następnych...
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 11.04.12, 00:00
      ile ten doxepin kosztuje? no już nie przesadzaj, to zawsze był jeden z najtańszych lekow.
      Nie liczyłabym z jjego strony na wiele, póki będziesz brala póty będzie jako taka ulga, ale jak odstawisz będzie to co było, ale chociaż nie uzależnia.
      • lonelyasyou Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 11.04.12, 00:09
        Wszystkie lekarstwa antylękowe uzależniają, doxepin także chociaż jest bardzo słaby. Też go zażywam, ale nie częściej niż raz na tydzień. Ostatnio jak zażyłem jedną tabletkę to się czułem szczęśliwy, właściwie nie wiem czemu tak się stało, bo właściwie to tylko lek na uspokojenie. Może jest trochę racji w tym że jak czujemy się spokojni to też o radość nie trudno :). W każdym razie polecam ten rodzaj benzodiazepin.
        • layla8 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 11.04.12, 02:34
          doxepin to nie benzodiazepina!to antydepresyjny lek trojpierscieniowy wiec branie go raz na tydzien nie ma zadnego sensu...
          • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 11.04.12, 16:31
            Biorę go 2 razy dziennie, po 10 mg... gwoli sprostowania
        • lucyna_n Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 12.04.12, 16:36
          doxepin to antydepresant nie lek uspokajający, nie jest to benzodiazepina. Nie uzależnia.
      • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 11.04.12, 16:32
        Lucyna, Doxepin kosztuje 10 zł, jeżeli jesteś " z wyższej półki", to się ciesz, nie każdy ma tak fajnie..
        • lucyna_n Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 12.04.12, 16:35
          ile tego doxepinu jesz? tam jest z tego co pamiętam 30 tabletek, wystarcza na dwa tygodnie, 20 zł na miesiąc nazywasz drogą kuracją? Czy wogóle są tańsze antydepresanty?
          • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 12.04.12, 17:16
            Anafranil 75 SR jest obecnie bezpłatny. Doxepin jest jeden z najtańszych ( obiektywnie).
            Biorę 2 tabl dziennie i właśnie chciałabym zwiększyć do 3.. ppozdr
            • lucyna_n Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 12.04.12, 17:30
              no o to mi właśnie chodziło że praktycznie jest to jeden z najtańszych a Ty mi zaraz z górną półką, ja kupuję lek ktory kosztuje 25 zł za opakowanie 25 tabletek, uważam że to niska cena bo pamiętam że jak ten lek wchodzil na rynek to opakowanie kosztowało 130 zł , a było to ładnych parę lat temu, to był dopiero hardkor, o innych stabilizatorach niż lit też nie można było marzyć bo były tak drogie że mało kogo było na nie stać. Moim zdaniem jeśli chodzi o ceny lekow przeciwdepresyjnych to jest dużo taniej niż kiedyś. Rozumiem że może tak być że każda złotowka się liczy, ale darmowego leczenia poza szpitalem to nie ma w polsce dla nikogo choćby najgorzej sytuowanego.
              • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 12.04.12, 17:33
                Właśnie mówię, że jeszcze kilka tygodni, a przez ostatnie kilka lat brałam 2 bezpłatne leki, ale, jak to się często zdarza, przestały być skuteczne po jakimś czasie. A co to za lek, ten za 25 zł / 25 tabl? pozdrawiam
          • canoine Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 10:05
            są. setaloft kosztował mnie jakieś 5 czy 6 zł z groszami na miesiąc. ale fakt, że 10 zł to jeden z tańszych i zupełnie nie rozumiem tekstu o "górnej półce".
    • mskaiq Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 11.04.12, 08:07
      Leki nie usuwaja przyczyn lęku, łagodzą go, ale on nadal istnieje i się
      rozwija w inny sposób. Pojawiają się zmiany osobowosci, pojawiają się
      cechy schizoidalne.
      Przyczyny powstawania leku muszą być dostrzegane, przemyślane i
      eliminowane. Ważne jest również doświadczanie leku i uświadomianie
      że lęk można przerobić i pozbyć sie jego.
      Serdeczne pozdrowienia.

• 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 11.04.12, 16:22
        Och, to już chyba wolę te cechy schizoidalne. Jak piszę, prawdziwym powodem lęków u mnie jest chyba kompletny brak poczucia bezpieczeństwa. Nie ma zresztą do niego znów tak wiele powodów. Jestem sama, z małymi dochodami , .... ilekroć próbuję przedsięwziąć coś w tej sprawie, jestem informowana zdawkowo, prawie wcale.. nie ma w moich sprawach konkretów, a tylko.... dezinformacja społeczna i wątpliwości . Nie jestem w stanie tego przełamać, bo nie zależy to tylko ode mnie, ale też oddobrejj woli Osób, z którymmi mam do czynienia.
        • bea.11 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 12.04.12, 16:09
          Oj, rozumiem Cię doskonale. Jeżeli chodzi o całe to nasze otoczenie to tych ludzi dobrej woli jak na lekarstwo:(. Próbuj sama przełamać te lęki. One niekoniecznie muszą być wynikiem obecnej sytuacji, najczęściej przyczyny leżą gdzieś głęboko w nas, w naszych doświadczeniach z dzieciństwa (tych traumatycznych zwłaszcza). Ja do taj pory mam tak, że jak słyszę otwieranie dzrzwi kluczem w domu (nie przeze mnie) to aż podskakuję ze strachu. Ale ciągle walczę... I nie poddam się, czego i Tobie zyczę.

• 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 12.04.12, 17:18
            Wielkie dzieki, Bea, nawzajem. :) Jeżeli ja mogłabym Tobie jakkolwiek pomóc, to pisz tylko...jestem tu dość często. a to moje GG 34905118 ( log. jako Jolan)
            • bea.11 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 08:29
              Dzięki:) Ja też tu często zaglądam, ale nie bardzo pomaga mi taka forma kontaktu. Widzisz ja jestem człowiek ze starą duszą i potrzebuję kogoś widzieć, rozmawiać z nim, po prostu czuć z ten ktoś jest fizycznie, więc jeśli jesteś z woj. śląskiego to zapraszam...:)
              • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 08:59
                Bardzo to miłe i bardzo teraz podniosłaś mnie na duchu, ale niestety jestem z Łodzi...

a może reflektowałabyś na spotkanie na GG? To prawie jak telefon, tyle, że bezpłatnie...podaję Ci mój numer, 34905118 ( log. jako Jolan). Zajrzyj :)) od razu dodam soebie Ciebie do stałych kontaktów:)
        • canoine Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 10:13
          leki nie załatają Ci braku poczucia bezpieczeństwa. to już lepiej próbować na terapii. gdzie zresztą mogłabyś się nauczyć wielu innych rzeczy, których leki Cię z pewnością nie nauczą.
          dla jasności: nie chodzi mi o to, że masz ich nie brać, nie jestem lekarzem, by się w to wtrącać. rzecz w tym, że leki mogą jedynie chemicznie ugłaskać nieco mózg, natomiast jeśli problemy mają źródło w sytuacji życiowej, to żadna ich dawka tych problemów nie rozwiąże. dlatego prócz pigułek, jeśli potrzebne, dobrze się rozejrzeć za narzędziami do ich rozwiązania, nie jeno łagodzenia skutków.
          • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 13:46
            Swwięte słowa. Miałam szansę na psychoterapię, ale to był czas bezpośrednio po udarze, który niedawno przeszłam. Konfabulowałam jak idiotka, tzn zapamiętywałam sytuację inaczej , niż była....i za każdym razem zjawiałam się u Psychologa niezgodnie z terminem. Miałam wtedy tak potęzne kłopoty z pamięcią, że nie tylko nie byłam w stanie zapamiętać terminu kolejnej wizyty, ale nawet, że powinnam go zapisać! No i oczywiśćie myliłam się non stop/ . REzonans mózgu wszystko wykazał. Zmiana o tyle diametralna, że wcześniej w ciągu 10 lat miałam w Teście Pamięci Wzrokowej Bentona trzykrotnie uzyskałam wynik max. teraz - oblałam
            • bea.11 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 15:07
              Zapisałam nr GG, jak tylko znajdę chwilkę to wejdę:) Pozdrowionka.
              • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 17:45
                Będę czekać :)
    • zoliborski_goral Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 18:58
      Lęk i depresja to dla mnie często zamienniki. Tym nie mniej chociaż u podłoża lęku leży fizjologia powinnaś wesprzeć chemię psychoterapią, sądzę. Chodzi o zmianę nastawienia, sama chemia widocznie w Twoim przypadku to za mało.
      • 5izabela20 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 13.04.12, 19:12
        Pewnie, masz rację. tylko, jak piszę, "przefikałam" psychoterapię ...wskutek udaru, który niedawno miałam. Tylko niewiele przesadzę, jak napiszę, że czasowo straciłam pamieć...
    • sensica.eu Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 27.04.12, 03:31
      Przepraszamy, mamy na celu pomoc innym w kwestii depresji, dlatego tez jesli macie jakiekolwiek pytania, potrzebujecie konktretnej intensywnej a zarazem przyjemnej pomocy jestesmy do Waszej dyspozycji. Sensica.eu
      • lucyna_n Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 27.04.12, 12:08
        a ty jesteś w postaci mnogiej? czy uważasz się za królową angielską?
    • marianne11 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 28.04.12, 08:56
      5izabela20 napisała:

>Czy Ktoś ma może jakiś pomysł na taką sytuację?

Psychoterapia.
    • zoliborski_goral Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 29.04.12, 23:18
      Na marginesie, zmieniłem zdanie i sądzę że permanentny lęk może być przyczyna depresji jesli nie możemy sobie z nim poradzić. Ale myslę że depresję mogą wywołać tez inne czynniki. Depresja to reakcja na sytuację którą z naszego punktu widzenia oceniamy jako beznadziejną.
      • marianne11 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 30.04.12, 02:40
        zoliborski_goral napisał:

> Na marginesie, zmieniłem zdanie i sądzę że permanentny lęk może być przyczyna d
        > epresji jesli nie możemy sobie z nim poradzić.

Lęk może być przyczyną depresji, ale też vice versa - depresja może objawiać się lękiem. Najczęściej trudno określić, co w danym przypadku było pierwsze - jajko, czy kura, aczkolwiek lekarze zazwyczaj obstają przy tej drugiej wersji.

>Ale myslę że depresję mogą wywoł
        > ać tez inne czynniki. Depresja to reakcja na sytuację którą z naszego punktu wi
        > dzenia oceniamy jako beznadziejną.

Przyczyn, a przede wszystkim rodzajów depresji jest wiele. To, o czym piszesz, to depresja reaktywna, ale depresja może być też endogenna, nerwicowa, może również być objawem wspólistniejącym z manią w chorobie dwubiegunowej, najczęściej towarzyszy ona (prędzej czy później) innym chorobom psychicznym takim jak schizofrenia, depresja może być także wynikiem chorób somatycznych.
        Wszelkie stwierdzenia typu "depresja to reakcja na sytuację którą z naszego punktu wi
        > dzenia oceniamy jako beznadziejną." to tylko krople w morzu zwanym depresją. Każdy przypadek trzeba analizować i diagnozować indywidualnie.
        • zoliborski_goral Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 30.04.12, 10:33
          marianne11 napisała:

> Lęk może być przyczyną depresji, ale też vice versa - depresja może objawiać si
          ę lękiem.

Skąd wiesz?
          • marianne11 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 01.05.12, 21:55
            zoliborski_goral napisał:

> marianne11 napisała:
            >
            > > Lęk może być przyczyną depresji, ale też vice versa - depresja może objaw
            > iać si
            > ę lękiem.
            >
            > Skąd wiesz?

Od lekarza, z książek.
            • zoliborski_goral Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 04.05.12, 00:19
              Można jakiś przykład z książki? To ciekawe.
              • lucyna_n Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 04.05.12, 10:13
                można wiedzieć ktora część wypowiedzi przedmówczyni wzbudziła aż taką niewiarę i wątpliwości?
              • marianne11 Re: Jeden z gł. objawów depresji to lęk 04.05.12, 13:38
                Jak dla mnie to rzeczy przede wszystkim oczywiste i zdroworozsądkowe... Gdy ktoś cierpi z powodu przewlekłego lęku raczej w manię nie wpadnie;), naturalną konsekwencją jest nastrój depresyjny. Odwrotnie, w depresji lęk jest jednym z czołowych objawów, bo depresja to stan rozpaczy, rezygnacji, stan nocy, a w nocy pojawia też lęk - jak to tłumaczył Kępiński.

Poczytaj Kępińskiego "Lęk" i "Melancholię". Albo chociażby "Psychiatrę" Haslama - s. 310 podrozdział "nerwica depresyjna". W każdej literaturze psychiatrycznej znajdziesz coś na ten temat.

Lekarz również powinien wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
                • marianne11 Re:PS 04.05.12, 13:41
                  Nerwica depresyjna jako sytuacja, w której lęk prowadzi do depresji.
                  Odwrotnie sprawa jest jeszcze bardziej oczywista - przynajmniej dla mnie.
                  Pierwsza strona po wpisaniu do googli hasła "lęk a depresja": online.synapsis.pl/Lek-depresyjny-paniczny-nerwicowy/Lek-depresyjny.html
                  Tego jest mnóstwo.
                  • zoliborski_goral Re:PS 05.05.12, 15:55
                    Nie takie oczywiste.
                    • lucyna_n Re:PS 05.05.12, 19:00
                      ale co nie jest oczywiste?
                      • zoliborski_goral Re:PS 06.05.12, 17:47
                        Może być tak lub siak, każdej tezie towarzyszy antyteza...Krótko mówiąc totalny rozkrok.
                        • lucyna_n Re:PS 07.05.12, 02:10
                          krótko mówiąc pieprzysz od rzeczy:)
                          • zoliborski_goral Re:PS 07.05.12, 13:11
                            Nie ja pieprzę tylko ty znowu nie wiążesz.
                            • lucyna_n Re:PS 07.05.12, 14:54
                              przyganiał kocioł garnkowi
                              i tak Cię lubię, choćby za to że maj a ty tu siedzisz i się biedzisz, inni już dawno nas porzucili na rzecz uciech letnich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka