Gość: eL Re: Derealizacja IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 07.09.04, 18:43 Derealizacja Termin daleki od precyzji. Określa się nim zwykle uczucie zmiany, nierealności, oddalenia otaczającego świata. Odczucia takie zdarzają się w stanach zmęczenia i napięcia lękowego, wtedy niewątpliwie należą do fizjologii. Derealizacja jednak zasadniczo należy do dziedziny zaburzeń psychicznych. Występuje w stanach fobii, natręctw, w depresji. Spowodowana jest głównie lękiem. Mówi się także o derealizacji w schizofrenii. Jednak przeżycia tego typu u osób chorych na schizofrenię wyraźnie się wyodrębniają. Odczuwana zmiana ma w tym wypadku charakter zasadniczy. Świat staje się obcy, dziwny, magicznie zmieniony, jest terenem dziejącego się urojonego tajemniczego dramatu. Chory czuje się wyobcowany, zagubiony, albo, rzadziej, ma wrażenie zbliżenia się, roztopienia w świecie, nowego rozumienia i zgłębienia jego tajemnic. Derealizacja schizofreniczna jest więc odległa od występującej np. w nerwicy jak psychoza od zaburzeń niepsychotycznych. Derealizacji towarzyszy często depersonalizacja tj. poczucie zmiany we własnym sposobie przeżywania, myślenia, odbiorze bodźców, poczuciu własnej tożsamości. Osobno opisuje się depersonalizację specyficzną dla schizofreników (psychotyczną). Jest to zespół niezmiernie charakterystycznych doznań, z poczuciem zmiany swojej osobowości, integralności, utratą władztwa nad własnymi procesami psychicznymi i motywacjami, zmianą sposobu kontaktowania się z innymi osobami. Znaczna część tych doznań, ma charakter urojeń lub wiąże się omamami, zwłaszcza tzw. omamami psychicznymi. z www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hopeless5 Re: Derealizacja 07.09.04, 18:58 Ok, dzięki. Czyli to też mam. A myślałem, że chociaż tego nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_lorafen Re: Derealizacja 07.09.04, 20:59 Ja tez mam i z tym to dupa blada :((( Zadnej rady na to nie mam :( Nie potrafie sobie z tym poradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudziak Re: Derealizacja IP: *.kalisz.mm.pl 07.09.04, 21:12 Nieodparte wrażenie, że otaczająca mnie wielowymiarowa rzeczywistość rządzi się na pozór alogicznymi, głęboko ukrytymi przede mną prawami. Rudziak Odpowiedz Link Zgłoś
kika20 Re: Derealizacja 07.09.04, 22:53 Od czasu jak przestałam brac antydepresanciki czyli od 4 dni bardzo sie u mnie uspokoiła...ale wczesniej mialam meksyk wlasnie po antydepresantach: depersonalizacja i starszna derealizacja...NIKOMU NIE ZAZDROSZCZE... ja mialam wrażenie jakbym wariowała... Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_lorafen Re: Derealizacja 08.09.04, 06:45 Eeee, ja tam sie pociaszam, ze dwa razy zwariowac nie mozna :) Odpowiedz Link Zgłoś