Dodaj do ulubionych

Psychiatryk

11.06.15, 02:51
Wiem, że być może się powtarzam ale tyle tu jest podobnych wątków, że już się zagubiłam.
Mam kilka pytań. Dla mnie ogromnie ważnych:
Jak i do którego szpitala psychiatrycznego w Warszawie można się zgłosić....dobrowolnie? Czy jest potrzebne skierowanie?
A jeśli tak, to w jaki sposób wytłumaczyć przy przyjęciu, że moje prawie 50-letnie życie legło w gruzach? Z powodu całkowitego rozpadu życia rodzinnego, osobistego i z powodu bezrobocia i biedy? Z powodu bezsenności, z powodu lęków? I że zabić się nie mam odwagi? I że leczenie ambulatoryjne nie ma sensu bo nie mam za co wykupywać recept???
Pomocy...
Obserwuj wątek
    • ditta12 Re: Psychiatryk 11.06.15, 05:14
      Idź na Izbę przyjęć na SOR a na pewno Cię przyjmą gdy będą wolne łóżka w każdym szpitalu a z myślami samobójczymi to tak.
      Albo do psychiatry i poproś o leki refundowane,powiedz że nie masz kasy.
    • megan.k Re: Psychiatryk 11.06.15, 09:42
      Szpital to naprawdę ostateczność. Bezpłatne leki można otrzymać również na oddziale dziennym psychiatrycznym, a to jest znacznie lepsze rozwiązanie niż oddział zamknięty w szpitalu (oczywiście, jeśli sam lekarz nie kieruje Cię do szpitala). Bardzo dobrą opinię ma oddział dzienny psychiatryczny na ul. Gruzińskiej 6 w Warszawie. Potrzebne jest skierowanie od lekarza psychiatry. Dobrze żeby znalazła się tam adnotacja, że sprawa jest pilna.
      Wklejam informację o możliwości dofinsowania do leków podczas leczenia ambulatoryjnego.

"Osoby w złej sytuacji materialnej ( niezależnie od statusu ubezpieczeniowego) mogą skorzystać z pomocy finansowej udzielanej przez Ośrodki Pomocy Społecznej w miejscu zamieszkania. Można ubiegać się o np. zasiłek okresowy, zasiłek celowy, specjalny zasiłek celowy na zakup leków. O taką pomoc mogą zwrócić się osoby, które spełniają warunki określone w ustawie o pomocy społecznej. Najistotniejszą sprawą jest spełnienie kryterium dochodowego oraz trudna sytuacja finansowa ubiegającej się osoby."
      • ditta12 Re: Psychiatryk 11.06.15, 09:47
        Jak już chcesz koniecznie do tego szpitala to idź jak najbliżej domu,tak myślę żeby rodzina miał blisko na wypadek gdyby chcieli Ci coś przynieść do żarcia albo to co lubisz,kawkę jakąś herbatkę,fajki jak palisz.Po cóż mają przez całe miasto się snuć po pracy i narzekać.
        • ditta12 Re: Psychiatryk 11.06.15, 09:53

<"Osoby w złej sytuacji materialnej ( niezależnie od statusu ubezpieczeniowego) mogą skorzystać z pomocy finansowej udzielanej przez Ośrodki Pomocy Społecznej w miejscu zamieszkania.>

Mnie nie chcieli udzielić takiej pomocy(niecałe 800zł renty),powiedziała pani że rodzina ma pomagać i żeby córka się zgłosiła z zaświadczeniem o zarobkach.Córka przecież ma swoje życie.
          Pań zatrudnionych tam było tak wielka mnogość że nie zliczę,ogromne biuro i miały jakieś szkolenia czy nasiadówki,nosiły pyszne torciki przez korytarze.Po co to tak to nie wiem bo petentów było dwóch,ja i pani z wózeczkiem który popychała.Zamiast na pomoc to kasa idzie na zatrudnienie,jasna sprawa.To jest Polska,zapomniałam.
          • megan.k Re: Psychiatryk 11.06.15, 10:16
            Kryterium dochodowe do świadczeń z pomocy społecznej.

www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wszystkie/art,5535,7223,zmiany-w-kryterium-dochodowym-i-swiadczeniach-z-pomocy-spolecznej.html
    • megan.k Re: Psychiatryk 11.06.15, 19:45
      Napisałaś: " I że zabić się nie mam odwagi?" i "Pomocy ...".
      Ciągle wracam do tego postu, czekając, że się odezwiesz.
      Po prostu zwyczajnie martwię się o Ciebie.
      Z lekarzem psychiatrą można rozmawiać tak jak z najlepszą przyjaciółką,
      podczas przyjęcia do szpitala, czy też na oddział dzienny również.
      Może chcesz porozmawiać mailowo.
      megan.k@wp.pl
      • kobietaprzed50 Re: Psychiatryk 12.06.15, 00:16
        Ja jestem i czytam.... I dziękuję za Wasze odpowiedzi...
        Tylko nie mam pojęcia co napisać.
        Bo to nie jest tak, że nagle coś wczoraj mi odbiło i wymyśliłam sobie psychiatryk. Moja historia jest bardzo długa ale chodzi też i o to, że tutaj nie chcę po prostu tego wszystkiego opisywać.
        Ale reasumując - naprawdę nie mam siły już na nic innego jak tylko na radykalne cięcie czyli szpital.
        Dlatego spytałam czy jest taka możliwość. I gdzie (w Wawie koniecznie)? No i nie wiem jak to zrobić - tak po prostu iść i powiedzieć, że ja chcę właśnie tak a nie inaczej? Przecież takich jak ja jest teraz w naszym kraju na pęczki,. Nawet w jeszcze gorszych sytuacjach są....

• lucyna_n Re: Psychiatryk 12.06.15, 01:21
          Idź najpierw do psychiatry i poproś o skierowanie, bo jak się tak pojawisz znienacka na izbie przyjęć to nie wiem czy to dobry pomysł. Zwłaszcza pobyt obserwacyjny na tak zwanym oddziale ogólnym, to jednak średnia przyjemność. Ja bym się skłaniała na twoim miejscu ku pobytowi na oddziale dziennym, chyba że masz tak silne myśli samobójcze że boisz się zostać sama? Ogólnie pobyt w szpitalu polega głownie na braniu leków, próbowałaś już farmakoterapii?
          • megan.k Re: Psychiatryk 12.06.15, 09:28
            Też uważam, że szpital zamknięty to tylko w przypadku silnych myśli samobójczych, czyli w przypadku zagrożenia życia. Ta średnia przyjemność na oddziale obserwacyjnym w szpitalu psychiatrycznym to m.in. używanie siły w stosunku do pacjentów w szpitalu na Sobieskiego i przywiązywanie nowo przyjętych pacjentów pasami do łóżka w Szpitalu Bródnowskim.
            Na oddziale dziennym na Gruzińskiej panuje natomiast bardzo miła, rodzinna atmosfera. Pobyt trwa 12 tygodni, prowadzone są różne zajęcia mające zaktywizować pacjentów: choreoterapia, muzykoterapia, gimnastyka, psychorysunek, zajęcia plastyczne i teatralne, a także psychoterapia indywidualna i grupowa. Jest to czas również na właściwe dobranie leków.
            • lucyna_n Re: Psychiatryk 12.06.15, 14:38
              ostro w tej Warszawie traktują pacjentów, ale tam ostatnio nawet zabójstwo na oddziale było to może i nie ma się co dziwić?
              • szarpnerv Re: Psychiatryk 13.06.15, 20:55
                To w Tworkach, pod Pruszkowem nie w samej Warszawie. Dziwna sprawa że tego nie zauważono. Generalnie szpital nie jest złym pomysłem. Można zobaczyć ludzi którym jest już totalnie wszystko jedno.
    • kobietaprzed50 Re: Psychiatryk 13.06.15, 18:49
      Jeśli mogę to spytam może tak bardziej konkretnie...
      Do których szpitali w Warszawie można się zgłosić na leczenie CAŁODOBOWE....?
      Nie na oddział dzienny.
      Zdaję sobie sprawę, że to brzmi lakonicznie i dziwnie ale ja naprawdę nie chcę tu opowiadać swojego życia, czyli co, po co i dlaczego, bo pewne etapy w moim życiu już były i nic to nie dało...
      Jeszcze raz proszę o adresy takich szpitali...
      • szarpnerv Re: Psychiatryk 13.06.15, 20:57
        Każdy szpital psychiatryczny ma oddział całodobowy. Sobieskiego, Nowowiejska, Drewnica, Tworki, może coś jeszcze. Oddziały sądowe oczywiście odpadają. Zacznij od tego psychiatry w rejonie.
        • kobietaprzed50 Re: Psychiatryk 14.06.15, 19:36
          Dziękuję za adresy...
      • megan.k Re: Psychiatryk 13.06.15, 21:15
        Gdybyś tak naprawdę chciała dostać się do szpitala psychiatrycznego zamkniętego, to byś już tam była. Wystarczy wrzucić w google hasło "szpital psychiatryczny Warszawa" i uzyskasz dokładne adresy wszystkich takich placówek, albo wezwać taksówkę i kazać się zawieźć do najbliższego/najdalszego szpitala psychiatrycznego w zależności od preferencji. Może np. chcesz być jak najdalej od rodziny. Na izbie przyjęć wystarczy powiedzieć, że masz silne myśli samobójcze. Nikt nie powinien w takiej sytuacji odmówić Ci pomocy.
        • ditta12 Re: Psychiatryk 14.06.15, 08:20
          Jak już napisałam,szukaj jak najbliżej domu by rodzina miała blisko z odwiedzinami i dostarczeniem cargo bo to będzie ważne dla Ciebie gdy dostaniesz leki na wilczy apetyt.
          W bródnowskim najpierw dostajesz się na zamknięty,obserwację gdzie jest bardzo czyściutko i możesz chodzić w samych skarpetkach a potem na taki z którego dostaniesz przepustki nawet na weckend i są wyjścia do parku pod okiem terapeutki,można się poopalać np.pośpiewać z panem sanitariuszem i inne atrakcje.
          Są zajęcia terapeutyczne np.sala materacowa,wykłady psychologiczne,malarstwo,robótki na drutach,szydełkowanie,klejenie,lepienie co chcesz.
          Przywiązują do wyrka jak ich przykurzysz bo np.chcesz zajarać trzeciego papierosa a oni nie chcą Ci pozwolić abo gdy nie masz fajek i gryziesz gumoleum przed Profesorem albo rozepniesz z pasów jakiegoś biedaczynę który leży w tych pasach 600 lat jak mówi.
          • kobietaprzed50 Re: Psychiatryk 14.06.15, 19:35
            Rzeczywiście bardzo śmieszne. Uśmiałam się DO ŁEZ.
            • lucyna_n Re: Psychiatryk 14.06.15, 22:23
              ale o co ci chodzi z tym śmianiem, przecież Megan napisała dokładnie jak jest. masz dostęp do netu masz dostęp do listy placówek medycznych w Warszawie, nie wiem co to za mecyje.
            • megan.k Re: Psychiatryk 15.06.15, 07:37
              To będziesz się ciągle śmiała do łez w szpitalu psychiatrycznym. Dlatego właśnie odradzałam Ci szpital psychiatryczny zamknięty, jeśli lekarz psychiatra Cię tam nie kieruje. Jestem ciekawa, jak Ty wyobrażasz sobie realia pobytu w szpitalu psychiatrycznym. Ditta opisała Ci rzeczywistość Szpitala Bródnowskiego.
    • ekspert_gabclinic Re: Psychiatryk 20.06.15, 10:01
      Szanowna Pani,
      z opisywanej przez Panią sytuacji wynika, że jednak najbliższa Pani oczekiwaniom jest jednak hospitalizacja psychiatryczna. Do szpitala skierować pacjenta może lekarz ubezpieczenia zdrowotnego. Do psychiatry w ramach świadczeń finansowanych z NFZ nie potrzeba skierowania, choć do wielu poradni bywają niestety kolejki. Jednakże w sytuacjach szczególnych np obecności myśli i tendencji samobójczych wielu psychiatrów wykazujących dobrą wolę pracujących w Poradniach Zdrowia Psychicznego może przyjąć Panią w "trybie awaryjnym" (sam tak robiłem pracując w PZP). Proszę pamiętać, że ceny leków przeciwdepresyjnych mogą wynosić zaledwie kilka złotych. Zasady przyjmowania chorych do szpitala sugerują żeby zgłaszać sie do szpitala psychiatrycznego najbliższego miejsca zamieszkania. W nagłych przypadkach osoby z zaburzeniami psychicznymi (sytuacje zagrożenia życia, myśli i tendencje samobójcze) mogą być przyjęte na oddział psychiatryczny bez skierowania - po zbadaniu przez lekarza izby przyjęć. Wszystkie szpitale psychiatryczne w Warszawie dysponują całodobową Izbą Przyjęć. Pobyt w szpitalu może dodatkowo, oprócz opieki i badań lekarskich, przynieść korzyści w postaci opieki psychologicznej i pomocy pracownika socjalnego. Wspomniane w komentarzach oddziały dzienne są także dobrym rozwiązaniem, potrzebne jest jednak do nich skierowanie od psychiatry. Życzę powrotu do zdrowia.

dr Jakub Nestorowicz
      Kierownik Zespołu Lekarzy Psychiatrów Gabclinic.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka