Dodaj do ulubionych

Gdzie leczyc nerwice?

IP: 195.217.253.* 16.04.02, 10:51
Mam wielka prosbe. Moze ktos z forumowiczow leczy sie na nerwice i moglby
polecic mi jakas dobra placowke (najlepiej panstwowa, albo jakas tania
prywatna). Ostatnio zmienilam lekarza psychiatre. Pierwszy leczyl mnie lekami,
ale odszedl do innej placowki. Drugi nie ogladajac mojej karty stwierdzil, ze
mam nerwice, a nerwicy nie leczy sie prochami tylko psychoterapia, po czym
wspanialomyslnie zaproponowal mi swoje uslugi za jedyne 100 zl za godzine
(oczywiscie po godzinach pracy w przychodni). Przy czym stwierdzil, zebym nawet
nie szukala gdzie indziej zadnych psychoanalitykow, bo inni sie nie znaja na
rzeczy, tylko on jest najlepszy. Oczywiscie mam zero zaufania do tego kolesia.
Blagam poleccie mi miejsce, w ktorym ktos potraktuje mnie powaznie. Ja nie wiem
jak mam sie leczyc, ale okazuje sie, ze lekarze tez nie bardzo.
Moze macie doswiadczenie w leczeniu nerwicy i moglbyscie powiedziec mi gdzie
mam sie udac, z kim rozmawiac i na czym polega takie leczenie, czy naprawde
jest skuteczne. Bo jak nie to juz nie wiem co mi zostaje. Pan doktor oczywiscie
nie omieszkal mi oznajmic, ze jak sie nie zaczne leczyc to za 10 lat bede
wrakiem czlowieka (swoja droga ciekawe skad to wiedzial nie przeczytawszy nawet
mojej karty choroby). Czy nie wydaje wam sie niemoralne zerowanie na
nieszczesciu innych i polecanie na sile swoich uslug prywatnych przez lekarzy,
ktorzy pracuja w panstwowych placowkach?
Blagam pomozcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Gdzie leczyc nerwice? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 20:25
      A gdzie mieszkasz?
      • Gość: madzia Re: Gdzie leczyc nerwice? IP: 195.217.253.* 17.04.02, 10:50
        Zapomnialam powiedziec. Mieszkam w Warszawie, wiec teoretycznie nie powinno byc
        problemu ze znalezieniem dobrego specjalisty. Ale wlasnie dlatego, ze pewnie
        jest ich wielu nie wiem zupelnie od czego zaczac. Lekarz powiedzial mi, ze na
        wizyte w Klinice Nerwic czeka sie rok. Tyle to chyba nie wytrzymam.
        Mam swoje typy znalezione na stronie internetowej o depresji.
        1. Akmed - Niepubliczny Zaklad opieki zdrowotnej (Mokotowska)
        2. Osrodek Psychoterapi IPZ (Jana Olbrachta)
        3. Centrum Zdrowia Psychicznego (Modzelewskiego)
        4. Osrodek Psychoterapeutyczno-Szkoleniowy (Gdanska)
        Moze ktos sie leczyl w ktorym z tych osrodkow i moglby cos polecic?
        • aally Re: Gdzie leczyc nerwice? 17.04.02, 14:54
          Zapisz się do psychiatry na ul. Sobieskiego (tel. 6426611). Tam czeka się ok.
          miesiąca. Czasami, jeśli trafisz na lekarza przychylniej nastawionego (bo
          zapisując się rozmawiasz z samym lekarzem - centrala łączy na numery wewnętrzne
          do gabinetów) to zapisz Cię nawet za tydzień. W razie gdybyś wyjątkowo źle
          trafiła to upieraj się - muszą Cię zapisać i przyjąć.
          Pozdrawiam
          A.
          • Gość: madzia Re: Gdzie leczyc nerwice? IP: 195.217.253.* 17.04.02, 15:11
            Dziekuje za odzew. Problem w tym, ze ja tak naprawde nie chce isc do psychiatry
            bo nie chce brac lekow. Chce isc na psychoterapie z prawdziwego zdarzenia.
            Psychiatrzy jednak maja to do siebie, ze zapisuja leki, prawda?
            Ale napisz mi jakie masz doswiadczenia z tymi lekarzami na Sobieskiego,
            dlaczego mi ich polecasz? Czy tez masz problemy z nerwica?
        • miriam_73 Re: Gdzie leczyc nerwice? 23.04.02, 16:01
          Polecam CZP na Modzlewskiego - są dobrzy psychoterapeuci, a w razie czego i
          psychiatrzy (gdyby np. trzeba było skonsultować wsparcie farmakologiczne).
          Niestety CZP jest płatne.
    • chrooper Re: Gdzie leczyc nerwice? 19.04.02, 14:19
      Ja leczyłem nerwicę. Przez 10 tygodni przebywałem w Klinice Nerwic Instytutu
      Psychiatrii i Neurologii na Sobieskiego. Czekałem 2 tygodnie na przyjęcie do
      psychiatry kwalifikującego (miałem trochę szczęścia, czeka się trochę dłużej).
      Jako przypadek pilny, na przyjęcie do Kliniki czekałem ok. 2 m-cy. Terapia
      opiera się głównie na psychoterapii. Leki podawane sę tylko wtedy kiedy do
      pacjenta nijak nie można dotrzeć. Najczęściej podają je ludziom, któzy mają
      nerwicę depresyjną, silnymi lękami, nie radzą sobie z niczym. Normalnie leki
      tylko otępiają, a tam chodzi oto, żebyś cały czas była podkur... Jest dużo
      zajęć, całkiem ciekawych. Jedyny problem to to, że stosuje się tam psychoterpię
      analityczną. Przez 10 tygodni leczenia musisz pomóc sobie sama, lekarz tylko
      interweniuje. Leczenie opiera się na tzw. społeczności terapeutycznej. Ty
      pomagasz komuś, ktoś pomaga Tobie. Ja niestety, nie dałem rady i skończyłem
      przedwcześnie (leczenie nie jest obowiązkowe). Najwyraźniej na leczenie grupowe
      u mnie jest jeszcze za wcześnie. Aha, leczenie jest bezpłatne. Podaję Ci
      namiary : Instytut Psychiatrii i Neurologii - Klinika Nerwic, ul. Sobieskiego 9
      tel. 642-66-11 wew. 270. Mój mail chrooper@poczta.gazeta.pl. Odezwij się jak
      coś załatwisz. POWODZENIA
      • Gość: madzia Re: Gdzie leczyc nerwice? IP: 195.217.253.* 19.04.02, 15:15
        Dzieki Chrooper. Prawde powiedziawszy rozwazalam i taka mozliwosc. Ale po
        pierwsze lekarz powiedzial mi, ze na przyjecie do Kliniki bede czekala rok (i w
        sumie raczej w to wierze), po drugie nie jestem gotowa na psychoterapie w
        grupie (bo boje sie krytyki i oceny innych panicznie, boje sie nawet tego co
        ludzie mysla o moich butach, a co dopiero o problemach), po trzecie jakos sobie
        nie wyobrazam 10 tygodniowego pobytu w klinice (zwolnienie od psychiatry
        zaniesc do pracy to tak jakby sobie na czole wytatuowac, ze jest sie wariatem i
        poprosic o zwolnienie).
        Dlaczego przerwales leczenie?
        • neutralny_nick Re: Gdzie leczyc nerwice? 19.04.02, 19:27
          zwolnienia od psychiatry zaniesionego do pracy nie polceam, mysle że nasze
          społeczenstwo nei dorosło jeszcze do tolerancji dla takich przypadłości.
          Swoja drogą dlaczego nie chce się leczy c farmakologicznie?
          Mozna przeciez łączyc takie leczenie z psychoteriapia.
          Najlepiej znaleźć kogoś kto jest psychiatra i psychologiem zarazem, widzi
          problem na tle którego powstała nerwica i wie czy konieczne są leki
          • Gość: madzia Re: Gdzie leczyc nerwice? IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 22.04.02, 11:02
            NIedawno odstawilam leki, po tym jak ten drugi psychiatra powiedzial mi, ze sie
            zle lecze i nie powinnam lekow brac. I czuje sie dobrze. Co tu duzo mowic - o
            niebo lepiej niz bylo. Moze te leki, ktore bralam przez ponad 3 miesiace jednak
            pomogly.
            Bardziej jednak prawdopodobne jest to, ze pomogl mi sport. Zapisalam sie na
            zajecia aerobowe, takie co to z czlowieka wypoca wszystko. I czuje sie po nich
            rewelacyjnie. Chodze na zajecia trzy razy w tygodniu i zawsze umieram po nich
            ze zmeczenia, a jednoczesnie czuje, ze wstepuje we mnie nowe zycie. Cwiczac
            musze sie skupic na tym co robie, napiac miesnie, wytrzymac, jest bardzo
            ciezko, ale wykonujac te cwiczenia nie mysle o niczym, po prostu tak jakby
            swiat wokol mnie nie istnial. Musi to jakos wplywac oczyszczajaco na psychike.
            Czuje sie o wiele lepiej. Moze to mi pomoze. Ale boje sie, ze skoro to nerwica
            to moze jednak warto by bylo pojsc na psychoterapie. I pojde napewno.
            Czy Wam tez pomogl sport?
        • chrooper Re: Gdzie leczyc nerwice? 23.04.02, 09:06
          U mnie nie było problemu ze zwolnieniem. Leczenie przerwałem ponieważ
          stwierdziłem, że nie nadaję się na leczenie grupowe. Nie chciałem i nie umiałem
          pomóc innym ludziom. Chcuałem skupić się wyłącznie na swoich problemach. Nie
          wiem co jeszcze mogę Ci poradzić. Mam tylko nadzieję, że dasz sobie radę.
          Pomimo przerwanego leczenia zaczynam zauważać u siebie pozytywne zmiany.
          Trzymam za Ciebie kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka