Dodaj do ulubionych

miansec i parogen

05.06.17, 10:24
Witajcie, mam zapisane 2 leki, parogen i miansec30, na razie od 1,5tyg wprowadzam te leki pomału, w chwili obecnej biorę na noc 3 dzień 30mg miansec i rano 7 dzień 1/2 (10mg) parogenu. Sen i apetyt bardzo mi się poprawiył, lęki też mniejsze, chodzę trochę ospała zwłaszcza do południa ale najbardziej przeszkadza mi takie trochę sztuczne pobudzenie, nie wiem jak to opisać, i niepokój i lęk /myśli że zaraz coś zrobię głupiego albo nad sobą nie zapanuję itp Nic takiego nie robię to są tylko myśli ale mnie jakoś negatywnie nakręcają i denerwują bo się ich boję. Czy to jest skutek uboczny i czy minie? Czy ktoś brał taką kombinację leków i może się wypowiedzieć?
Cierpię na stany lękowe i napady paniki.
Obserwuj wątek
    • vermieter wszystko wskazuje na brak zaufania 05.06.17, 11:03
      do lekarza, który to przepisał.
      I teraz na podstawie informacji z forum będziesz dalej brał leki albo je odstawisz?
      Po co zawracałeś dupę lekarzowi? Mógł w tym czasie pomóc innemu pacjentowi.
      • nic-10 Re: wszystko wskazuje na brak zaufania 05.06.17, 12:15
        dzięki za wyczerpującą odpowiedz!
        lekarze jednak mają rację aby nie wchodzić na takie fora, bo można durnych ludzi spotkać...
        • another_story Re: wszystko wskazuje na brak zaufania 05.06.17, 14:45
          Nic-10, Twoje pytanie jest zbyt wymagające jak na możliwości ludzi z forum (chyba że eksperci się wypowiedzą). Objawy, o których piszesz, mogą wynikać w jakimś stopniu z branych leków - w takim wypadku pewnie same z czasem ustąpią, ale najlepiej powiedz o nich lekarzowi - ale może je też powodować choroba. Bierz leki i obserwuj, co będzie się działo.
        • ekspert.grupa_synapsis Re: wszystko wskazuje na brak zaufania 05.06.17, 20:53
          Szanowna Pani,
          niejasne objawy, niejasny opis - to i trudno się wypowiedzieć. Chyba nie są to objawy uboczne leku. Odczucie, że nad sobą nie zapanuję, stracę kontrolę, jest bardzo bardzo charakterystyczne dla lęku panicznego. Tej kontroli się faktycznie nie traci, ale takie lękowe myślenie, właśnie w tym rodzaju lęku pojawia się u wielu osób. W innych rodzajach lęku – jest rzadkie. Prawdopodobnie jest to wzmożenie lęku panicznego w początkowym okresie leczenia lekiem z grupy SSRI. Z pozdrowieniami
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl
        • ekspert.grupa_synapsis Re: wszystko wskazuje na brak zaufania 05.06.17, 21:06
          Jedna rzecz, z tego, co napisałem, może być niejasna. Jeśli przejściowe wzmożenie lęku, np. lęku panicznego, w pierwszych dwóch tygodniach przyjmowania leku SSRI jest związane właśnie z tym lekiem, to dlaczego napisałem, że nie jest to objaw uboczny leku? Tak można powiedzieć, w tym sensie, że jest to właśnie przejściowe nasilenie choroby, którą się posiada i którą się leczy, a nie typowe objawy uboczne. Lek tego nie powoduje, tylko nasila albo ujawnia.
          Oczywiście nie mam pewności, że tak jest u Pani. Wydaje mi się to jednak prawdopodobne.
          SP
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl
      • mardaani.74 Re: wszystko wskazuje na brak zaufania 05.06.17, 22:50
        ty się vermieter zanim zaczniesz pisać chwilę zastanów, napisz, przeczytaj, zastanów raz jeszcze i dopiero klikaj "opublikuj", albo zrezygnuj, czasem lepiej nic nie napisać niż palnąć coś takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka