Dodaj do ulubionych

Do eksperta - terapia dla osoby niepełnosprawnej

14.11.17, 22:43
Panie Doktorze, mam takie dość specjalistyczne pytanie - czy istnieją jakieś formy psychoterapii dedykowane osobom niepełnosprawnym? Coś takiego, co zapewniałoby wsparcie w sytuacji długotrwałego (czy wręcz dożywotniego) impasu? Od urodzenia jestem dość ciężko chora somatycznie i generalnie potrafię sobie już z tym jakoś radzić, ale zdarzają mi się okresy kompletnego psychicznego wyczerpania. Zastanawiam się, czy oprócz "zwykłych" terapeutów można gdzieś znaleźć ludzi lepiej zaznajomionych z problematyką niepełnosprawności... a jeśli tak, to gdzie ich szukać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Do eksperta - terapia dla osoby niepełnospraw 15.11.17, 19:37
      Szanowna Pani,
      nie spotkałem się z taką formą psychoterapii, nie potrafię polecić konkretnej osoby. Może coś takiego znajduje się w ofercie FAR (Fundacji Aktywnej Rehabilitacji)? Albo mogą kogoś polecić? Znam trochę fundację Avalon, ma jednak inny profil pomocy.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Do eksperta - terapia dla osoby niepełnospraw 16.11.17, 11:03
      Szanowna Pani,

Niepełnosprawność i problemy, które powoduje, będzie pewnie ważnym tematem w psychoterapii, choć nie jedynym. Choroba, utrata sprawności jest tematem uniwersalnym pojawiającym się w psychoterapii wielu osób. Tak naprawdę wyszkolony psychoterapeuta psychoanalityczny na pewno jest dobrym adresem do psychoterapii dla osób, które chcą lepiej zrozumieć wpływ i złożoność własnej historii na to, co dzieje się teraz. Takich terapeutów można szukać na stronie Polskiego Towarzystwa Psychoanalitycznego oraz na stronach innych ośrodków szkolących terapeutów psychoanalitycznych, psychodynamicznych. Oczywiście nie znaczy, to, że inne rodzaje terapii nie są skuteczne i pewnie w różnych szkołach i ośrodkach można znaleźć terapeutę z którym uda się nawiązać porozumienie i który będzie pomocny w problematyce związanej z niepełnosprawnością, nawet jeśli nie pracuje głównie z takimi osobami.
      Rozumiem, że Pani zależy na kontakcie do osób, które mają większe doświadczenie w pracy z osobami niepełnosprawnymi.
      Nie wiem, w jakim regionie Pani mieszka. W miejscu zamieszkania można szukać pomocy dla osób niepełnosprawnych. W Warszawie takie programy nieodpłatnie oferuje Towarzystwo Pomocy Młodzieży. Pomoc jest skierowana dla osób mieszkających na terenie woj. mazowieckiego, posiadających orzeczenie o niepełnosprawności, ze względu na profil placówki tylko w przedziale wiekowym 18 - 35 lat. Pomoc obejmuje psychoterapię. Przesyłam link:
      tpm.org.pl/program-terapeutyczny-pomoc-mlodym-osobom-z-niepelnosprawnoscia-2017/
      Być może mogą coś wiedzieć o terapii w innych ośrodkach w Polsce?
      Pozdrawiam,
      Joanna Jaroszek, psycholog

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka