Dodaj do ulubionych

objawy uboczne leku

23.02.18, 11:47
czy jeśli lek w pierwszych dwóch tyg działania wywołał u mnie lęki to odstawienie go pomoże i lęki ustąpią? przed wzięciem leku nie miałam lęków, tylko depresję. mam zmienić lek na inny (który już brałam wcześniej i pomagał) od niedzieli. czy mogę mieć nadzieję że lęki znikną szybko? przy żadnym leku branym wcześniej nie miałam takich strasznych objawów ubocznych.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: objawy uboczne leku 23.02.18, 19:38
      Szanowna Pani,
      zwiększenie lęku na początku przyjmowania leku przeciwdepresyjnego niejednokrotnie ustępuje po 1-2 tygodniach przyjmowania leku, nie jest to jednak regułą. Są osoby, które nie tolerują danego leku i nie mogą go przyjmować. Natomiast odstawienie leku powoduje zazwyczaj szybkie ustąpienie tego rodzaju lęku. Lekarz powinien „wyczuć” czy lepiej doradzić próbę przetrzymania dolegliwości, czy jednak odstawienie leku i zamianę na jeszcze inny. Czasem warto próbować zmniejszenia dawki leku, a później jej bardzo wolne podwyższanie.
      Problemy tego rodzaju występują znacznie rzadziej jeśli leczenie rozpoczyna się od bardzo małych dawek leku. Jestem ponadto zwolennikiem dość szerokiego dołączania leku przeciwlękowego (benzodiazepiny) na okres pierwszych kilku tygodni kuracji – jest jednak sporo lekarzy, którzy są temu przeciwni. Jak postąpić w Pani wypadku musi oczywiście zdecydować Pani własny lekarz.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka