martyna2525 06.06.18, 05:36 Czy Solian w niewielkiej dawce 100mg moze podnosic prolaktyne(6x)?i to przez 4mies bylo ok w sensie miesiaczkowania i nagle by tak podniosl ze jest brak? Czy to moze byc zupelnie cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie do p doktora 06.06.18, 09:09 Szanowna Pani, jeśli jakiś lek może wpłynąć na poziom prolaktyny, to w praktyce należy przyjąć, że może tak czynić w każdej dawce. Amisulpryd (Solian) może, w stosowanej przez Panią dawce, podwyższyć poziom prolaktyny i spowodować zaburzenia miesiączkowania, w tym także zatrzymanie miesiączki. Zawsze trzeba stawiać pytanie, czy przyczyny nie są inne, jednak wpływ amisulprydu, szczególnie jeśli jest to pierwsze półrocze leczenia tym lekiem i nie przyjmuje Pani innych neuroleptyków, jest mocno prawdopodobny. Z szacunkiem Stanisław Porczyk Grupa Synapsis www.synapsis.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nebelowa Re: Pytanie do p doktora 07.06.18, 13:09 martyna2525 mnie z kolei po dorzuceniu lamotryginy zaczely sie przeboje miesiaczkowe, u mnie byly z kolei albo co 45 dni, albo prawie co 2 tygodnie i tak dlugie, ze mialam wrazenie permanentnie byc w tym stanie. Co sie w hormonalnych badaniach pozmienialo, w poniedzialek mam kolejna wizyte. Ginekolog_endokrynolog obwinia wlasnie "leki na glowe" Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: Pytanie do p doktora 08.06.18, 09:37 Dla mnie lamotrygina nic nie poplatala jesli chodzi o miesiaczke. Natomiast neuroleptyki juz tak. Od kilku miesiecy nie miesiaczkuje, po konsultacji z lekarzem odstawiam neuroleptyk choc jestwm przerazona, bo boje sie ze zachwieje to moja remisja. Odpowiedz Link Zgłoś