Dodaj do ulubionych

Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd

10.09.18, 16:23
Witam brałem przez 44dni anafranil w dawce 75mg nagle odstawiłem z powodu skutków ubocznych od 10dni nie biorę ale wystąpiły nagle jakieś skutki silna potliwość się utrzymuje ból brzucha osłabienie organizmu i mięśni nudności ból głowy czy to może być spowodowane nagłym odstawieniem
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 10.09.18, 17:58
      Czy te dolegliwości wystąpiły dopiero 10 dni od odstawienia leku?
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • pauleta199 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 10.09.18, 18:01
        W czasie brania leku występowała silna potliwość i utrzymuje się do dnia dzisiejszego osłabienie organizmu i mięśni były podczas brania i też się dziś utrzymują straszne nudności bóle brzucha doszły po nagłym odstawieniu i drganie miesni
        • pauleta199 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 10.09.18, 18:20
          Po odstawieniu anafranil brałem również sterydy metypred 16mg plus 10zastrzykow milgamma n na bóle kręgosłupa
          • pauleta199 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 10.09.18, 20:11
            Ale przy tym również zażywałem mydocalm przez 7dni dawka dziennie dwa razy po 150mg
            • ekspert.grupa_synapsis Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 10.09.18, 21:39

Szanowny Panie,
              w wypadku przyjmowania jednocześnie kilku leków, nieraz trudno powiedzieć, co może, myślę o ewentualnych objawach ubocznych, zależeć od każdego z nich. Jednak typowe objawy uboczne Anafranilu ustąpiłyby w ciągu kilku dni po jego odstawieniu a opisywane przez Pana dolegliwości utrzymują się nadal, a nawet pojawiły się nowe. Nie mogę mieć pewności, ale samo nagłe odstawienie Anafranilu nie powinno spowodować takich objawów jak te, które Pan opisuje. Myślę, że mają one raczej inną przyczynę. Może nią być np. jakaś choroba somatyczna. Powinno się także rozważyć, czy nie są to objawy depresji. Zawsze, gdy odstawia się lek przeciwdepresyjny, a stan zdrowia pogarsza się, trzeba zadać sobie pytanie, czy zaostrzone dolegliwości nie są zaostrzeniem depresji. Sterydy są też silnym środkiem o działaniu depresyjnym. Potrzebuje Pan konsultacji lekarza pierwszego kontaktu oraz lekarza, który zalecił Panu Anafranil. Tym drugim był zapewne psychiatra i ten powinien rozstrzygnąć czy Pana dolegliwości nie są, przynajmniej w części, objawami depresji.
              Z szacunkiem
              Grupa Synapsis
              www.synapsis.pl
              • pauleta199 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 10.09.18, 21:41
                Lekarz psychiatra kazał mi odczekać 14dni po anafranil i mam zażywać moklar w dawce 150mg
                • pauleta199 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 10.09.18, 22:30
                  A potliwość zaczela się w momencie zażywania anafranil i utrzymuje się do dnia dzisiejszego nigdy z tym problemu nie mialem
                  • megan.k Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 11.09.18, 05:46
                    Piszesz o różnych objawach somatycznych, a nic o objawach depresji, którą sugeruje Pan Doktor. Wspomniałaś też o bólach kręgosłupa. Leki przeciwdepresyjne w połączeniu z lekami przeciwpadaczkowymi i przeciwbólowymi stosowane są również w leczeniu bólu przewlekłego. Z jakiego powodu Ty bierzesz leki przeciwdepresyjne? Czy nagłe odstawienie Anafranilu zalecił lekarz? To mogło skończyć się nawet zaburzeniami psychotycznymi.
                    • pauleta199 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 11.09.18, 09:19
                      Przerwałem na własną rękę byłem u lekarza kazał odczekać 14dni i przepisał mi moklar mam zaburzenia lekowe
                      • megan.k Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 12.09.18, 05:33
                        Dlaczego w takim razie nie bierzesz leków przeciwlękowych? Moklar ma tyle skutków ubocznych łącznie z nasilonym niepokojem, że efekt leczenia może być wprost przeciwny. Dobrym lekiem przeciwlękowym (opinia wielu osób, sprawdzonym również przeze mnie) jest Pregabalina, ale to tylko leczenie wspomagające. Z zaburzeniami lękowymi trzeba sobie poradzić samemu lub z pomocą psychoterapii. Dobrą metodą jest przezwyciężanie lęków przez stopniowe wystawianie się na źródło lęku np. wychodzenie z domu na chwilę, a potem na trochę dłużej, jeśli to dotyczy właśnie takiego problemu. Podobnie można robić zapewne w innych sytuacjach. Lęk po prostu trzeba przezwyciężyć.
                        • pauleta199 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 12.09.18, 11:41
                          Tak psychiatra stosował mi różne leki z grupy SSRI oraz pregabalin i anafranil z powodu silnych skutków nie dałem rady potrzebuje takie leku aby mnie aktywizował i pobudzał do działania moklar biorę już 4dxien narazie nie odczuwam skutków ubocznych z zaburzeniami lękowymi już sobie radzę
                          • megan.k Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 13.09.18, 06:08
                            Ale leczenie nie polega na tym, żeby nie odczuwać skutków ubocznych leków tylko, żeby pacjent lepiej funkcjonował w życiu społecznym i zawodowym. Czy zauważyłeś jakieś korzyści z leczenia antydepresantami, mimo że nie masz diagnozy depresji. Czy naprawdę wierzysz, że leki Cię zaktywizują i pobudzą do działania? Czy próbujesz sobie stawiać jakieś wyzwania dotyczące sfery, która Cię interesuje? Najłatwiej się zaktywizować, robiąc to, na co ma się naprawdę ochotę, potem nadejdzie czas na obowiązki. A sport, robisz coś w tym kierunku? Wysiłek fizyczny też poprawia nastrój. Może po prostu zawalcz o siebie. Same tabletki nie rozwiążą Twoich problemów, a problemy w życiu niestety ma prawie każdy. Trzeba nauczyć się je rozwiązywać, a nie likwidować emocje lekami.
                            • mardaani.74 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 13.09.18, 12:43
                              Może już przestań bo komuś zaszkodzisz...
                          • ekspert.grupa_synapsis Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 13.09.18, 10:53
                            Szanowny Panie,
                            radziłbym jednak postępować zgodnie z zaleceniami swojego lekarza, który, jedyny, badał Pana osobiście. Jeśli zalecał Panu, kolejno, przyjmowanie kilku leków przeciwdepresyjnych (które mogą mieć także działanie przeciwlękowe), to widocznie istnieje do tego uzasadnienie.
                            -------------------------
                            Pisze Pan o potrzebie "aktywizacji". Na czym polega ten problem? Od jakiego czasu występuje? Czy zawsze miał Pan problemy z aktywnością i chęcią do działania?
                            Grupa Synapsis
                            www.synapsis.pl
                        • evee1 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 13.09.18, 12:48
                          > Z zaburzeniami lękowymi trzeba sobie poradzić samemu lub z pomocą psychoterapii.
                          Nie wiem skad to przekonanie. Nie zawsze mozna sobie poradzic samemu czy psychoterapia, szczegolnie jezeli zaburzenia lekowe nie maja konkretnych powodow (tak jest u mnie na przyklad).
                          Jezeli zaburzenia lekowe powracaja mozna dobrac leki, ktore beda je niwelowac lub eliminowac calkowicie. Ja na przyklad biore paroksetyne, ktora z powodzeniem u mnie dziala i nie mam praktycznie zadnych skutkow ubocznych.
                          • ekspert.grupa_synapsis Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 13.09.18, 16:05

Tzw. "zaburzenia lękowe", jeśli nie towarzyszą danej osobie cały czas, nie są „od zawsze”, ale, tak jak pisze Pani evee1, *wracają*, są zazwyczaj nie zaburzeniami lękowymi, ale depresją. Powinno się wtedy mówić raczej o "lęku depresyjnym", albo, po prostu, o depresji. Można krótko powiedzieć, że nie ma depresji bez wzmożonego, chorego lęku, ale to nie oznacza, że osoba z depresją ma zaburzenia lękowe.
                            Tego rodzaju lęk, ściśle związany z depresją, nie jest sprawą do "przepracowywania” z psychologiem, ani do przezwyciężania samemu np. według rad typu "weź się w garść i żyj inaczej”. Powinien być on leczony farmakologicznie w ramach leczenia depresji. Dlatego potwierdzam to, co napisała p. evee1, z tym właśnie zastrzeżeniem, że cześć Pani "zaburzeń lękowych", mogła być jednak manifestacją depresji. Dlatego zapewne doskonale Pani rozumie, że nie ze wszystkim należy sobie radzić samemu albo za pomocą psychoterapii.
                            Grupa Synapsis
                            www.synapsis.pl
                            • megan.k Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 13.09.18, 20:46
                              "Można krótko powiedzieć, że nie ma depresji bez wzmożonego, chorego lęku, ale to nie oznacza, że osoba z depresją ma zaburzenia lękowe.'

Znam wiele osób, które ma/miało diagnozę depresji bez wzmożonego, chorego lęku. Czy to znaczy, że diagnoza została postawiona im nieprawidłowo?
                              • ekspert.grupa_synapsis Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 13.09.18, 22:14
                                Zapewne może się zdarzyć depresja bez lęku, trudno to wykluczyć. Ja nie znam wielu takich osób. Możliwe, że jest to sprawa wnikliwości diagnostycznej. Dokładne badanie z reguły pozwala stwierdzić wzmożenie lęku albo gotowości lękowej u osoby z depresją. Myślę, że jest tu analogia do depresyjnej zmiany nastroju. Jest wiele osób z depresją, które stanowczo i szczerze twierdzą, że nie mają zmienionego podstawowego nastroju, ale jednak mają i depresję i zmieniony nastrój.
                                SP
                                Grupa Synapsis
                                www.synapsis.pl
                                • megan.k Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 14.09.18, 05:40
                                  W jaki sposób diagnozuje się zmieniony nastrój u pacjenta, który mówi, że czuje się dobrze, świetnie radzi sobie w życiu? Powiem szczerze, aktualnie korzystam z usług psychiatry tylko w celu otrzymania recepty na lamotryginę, po której czuję się znacznie lepiej niż kiedykolwiek w życiu. Kiedy przy okazji próbuję "zareklamować" ten lek, mówiąc, co udało mi się osiągnąć, jakie plany zrealizować, słyszę, że powinnam zacząć znowu łykać leki przeciwpsychotyczne. Czyżby po to, żeby znowu być osobą przeciętną, przymuloną, bez zainteresowań i emocji? Po takim stwierdzeniu zapytałam Panią Doktor, czy robiąc specjalizację z psychiatrii, testowała te leki na sobie. Odpowiedź była oczywiście przecząca. Ja to zrobiłam, testowałam, dlatego czasami mam wrażenie, że moja wiedza z psychiatrii jest teraz większa niż niektórych psychiatrów i wiem, ze wiele diagnoz psychiatrycznych stawianych jest na wyrost, a ludzie przyjmują leki psychotropowe zupełnie niepotrzebnie. NIEKTÓRZY, nie WSZYSCY. Myślę, że psychiatrzy powinni bardziej wnikliwie badać pacjentów, a przede wszystkim ich słuchać, a przede wszystkim nie wydłużać niepotrzebnie leczenia farmakologicznego. Zbyt długie podawanie leków przeciwpsychotycznych po manii, powoduje szybkie pojawienie się depresji, a zbyt długie podawanie leków przeciwdepresyjnych w przypadku epizodu depresji w przebiegu CHAD doprowadza do hipomanii/manii. Coraz częściej myślę, że dość częste zmiany faz w CHAD, to wynik błędów w leczeniu i że w tym schorzeniu lepsze efekty uzyskuje się podając tylko stabilizatory nastroju. A co do depresji, to niestety aktualnie chyba każdy obniżony nastrój nawet spowodowany przykrymi wydarzeniami życiowymi, diagnozowany jest jako depresja, a ostatnio okazało się, że nawet objawy czysto somatyczne to również objawy depresji. Jeszcze raz powtarzam, jak można sugerować diagnozy przez internet, czy tylko dlatego, że ktoś napisał swój post na Forum Depresja.
                                  • mardaani.74 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 14.09.18, 07:30
                                    o jezu, znowu zaczynasz...
                                    • megan.k Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 15.09.18, 08:05
                                      Każdy ma prawo wypowiadać tu swoje zdanie, szczególnie wtedy, kiedy przestudiował sporo literatury z dziedziny psychiatrii. Każdy ma takie możliwości, nie tylko psychiatrzy. Jeśli nie trawisz moich postów, wystarczy ich nie otwierać. One nie pojawiają się same, jeszcze nie mam takiej mocy. :) A jeśli interesuje Cię ten temat, to po prostu trochę poczytaj na ten temat poza Forum.
                                      • mardaani.74 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 16.09.18, 21:45
                                        Mi się otwiera od razu cały wątek a więc automatycznie i Ty, próbuję omijać wzrokiem, ale za szybko czytam i nie zawsze mi się udaje. Poza tym nie które wpisy są odpowiedzią na moje i niegrzecznie byłoby je zignorować.
                                      • mardaani.74 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 17.09.18, 11:33
                                        chodzi nie o to że się wypowiadasz ale, że międlisz w kółko ten sam temat, do krwi ostatniej lekarza forumowego
                                        • megan.k Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 17.09.18, 19:26
                                          Ok na Twoje posty nie będę już odpowiadać. :)
                                          • mardaani.74 Re: Nagłe odstawienie leku z grupy tlpd 17.09.18, 22:39
                                            ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka