Dodaj do ulubionych

Depresja ?

04.10.21, 22:37
Już sama nie wiem co myśleć , mam ostatnio bardzo kiepski czas , od około pół roku .
I to od momentu kiedy wszystko się trochę uspokoiło ( mąż i tato byli ciężko chorzy bardzo to przeżyłam ) teraz na ten moment niby jest Ok z ich zdrowiem , za to ja mam jakieś uczucie smutku i beznadziei .
Czytałam trochę o depresji i u mnie jest inaczej bo ja rano w miarę dobrze się czuje w miarę dobry mam nastrój , ale po południu a najbardziej wieczorem mnie dopada ta beznadzieja .
Jest mi bardzo smutno i płakać mi się chce. Wszystko mnie przytłacza , Np taka sytuacja : dzwonię do koleżanek , jednej później drugiej , żebyśmy się spotkały , one nie mogą , ja to odrazu biorę strasznie do siebie , ze jestem taka beznadziejna, nudna , ze nikt nie chce się ze mną przyjaźnić itd .
Czuje się jakaś samotna , mimo ze mam męża całkiem w porządku .
Nie mam ochoty się czymś zająć tylko siedzę w internecie i marnuje czas .
Widzę swoje życie w czarnych barwach , a przecież wiem , ze ogólnie nie mam źle .
Trudno mi się skupić na czymkolwiek , czytam czasami kilka razy tekst , trudno mi zapamiętać .
Czy to depresja ? Czy udać się już do lekarza? Czy może przesadzam

Obserwuj wątek
    • lelum3 Re: Depresja ? 05.10.21, 07:17
      Nie wspominasz, na co chorowali Mąż i Tato i na ile Ciebie obciążały ich dolegliwości. Zresztą to nie tyle ważne na co, ile co Ty przeżyłaś w związku z ich chorobami.
      Diagnozy nie ośmieliłabym się stawiać. Wygląda mi to jednak na depresję, mającą źródło w przemęczeniu. Jedno i drugie stanowi oczywiste sprzężenie.
      Przejdź się do lekarza; pogadasz, a spec powinien się połapać, o co biega.
      • marysia460 Re: Depresja ? 05.10.21, 14:40
        Dziękuje , jak się nie zmieni to przejdę do lekarza , choroby obu to z rodzaju nowotworów niestety , jednym i drugim głównie ja się zajmowałam ( lekarze itd )
        • lelum3 Re: Depresja ? 06.10.21, 14:27
          Lekarzem nie jestem, ale przypuszczam, że potrzebujesz na jakiś czas podeprzeć się antydepresantem. Nie bój się takiego leku. Może jakiś uspokajacz do kompletu? Krążą mity, że psychotrop przerobi Cię na zombi albo sprowadzi jakieś inne skutki rodem z horrorów o szpitalach psychiatrycznych. To bzdury. Solidny wypoczynek na pewno by Ci pomógł, ale wiem, że w życiu nie zawsze o to łatwo.
          Dajesz sobie 2 tygodnie na decyzję o wizycie u lekarza. Sugerowałabym Ci tydzień. Po co masz się dłużej męczyć, jeśli można krócej?
          • mardaani.74 Re: Depresja ? 06.10.21, 16:08
            Zgadzam się z Lelum. Po takich przejściach głębokie wyczerpanie psychofizyczne może zaowocować depresją. Taki brak sił, niemożność regeneracji nawet po odpoczynku, czarne myśli, opadnięta nisko samoocena, negatywne myśli w swoim kierunku. To będzie po trochu drążyło, i samo może minie a może nie minie. Ja bym tam na zimne dmuchała, zwłaszcza że masz w swoim życiu mimo wszystko jeszcze wiele dobrego i szkoda byłoby to stracić przez depresję.
            • marysia460 Re: Depresja ? 06.10.21, 21:32
              Dziękuję Wam , myślę ze macie rację.
              • lelum3 Re: Depresja ? 08.10.21, 07:50
                Sprawdź, czy mamy rację. To sugestia, abyś nie kręciła się w kółko i nie zapadała głębiej niż jesteś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka